Dodaj do ulubionych

Kołdry z IKEA

12.03.15, 19:14
Cześć. Miałam kupić dla moich gości dwie kołdry z IKEA, a jak zdradziłam ten zamiar córce to poprosiła, żebym kupiła i wnuczce mojej, więc zapytam u Was.

Jakie kołdry z Ikei wybrać dla gości/wnuczki (lat 12)? Ja je macałam jakiś czas temu i wszystkie są wg mnie bardzo cienkie.... Macie jakiś konkretny model i polecacie je na całoroczną kołdrę?
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: Kołdry z IKEA 12.03.15, 19:29
      ona mają różne grubości oznaczone numerkami, my mamy jakieś (mysa, nysa, jakoś tak) 1 i 3
      wszystkie świetnie sie piorą w pralce i szybko schną, jak dla mnie sa ciepłe, a to tez kwestia poszewek
      używane całorocznie
    • mynia_pynia Re: Kołdry z IKEA 12.03.15, 19:35
      Byłam ostatnio i ogladałam. Wszystko zalezy od jakosci i wielkosci. Sa takie po 20zl i takie za ponad 300zl. Sa chlodne i całoroczne. Sa z pierza i sa z mikrowłókna. Dla dziecka kupilabym droższa dla gości ze średniej polki cenowej. Ikea ma inny wymiar kolder np 150x200 i pozniej nie kupisz pościeli np z bajkowa postacia bo wymiar bedzie inny. Mialam kupic synowi ale sie zastanawiam bo o ile lubie wzornictwo ikei to nie wiem co bedzie jak syn bedzie chcial posciel z zygzakiem
      • owianka Re: Kołdry z IKEA 12.03.15, 19:38
        Spokojnie kupisz pościel bajkową w rozmiarze 160x200. Po dwóch praniach skurczy się do do 150 smile A nawet jeśli nie, to 10 cm dodatkowo w szerokości nie powinno być problemem.
      • ja204 Re: Kołdry z IKEA 13.03.15, 07:53
        Ja mam kołdrę 1 to jest bardzo cienka i tylko na lato. A kołdra 6 naprawde ciepła. Mam z puchu i pierza kaczego. Polecam
    • koronka2012 Re: Kołdry z IKEA 12.03.15, 22:21
      Wybór kołdry zależy też od tego jak ciepło mają w mieszkaniu i jak dzieciak lubi spać. Np. u mojej córki mimo zakręconych kaloryferów jest tak ciepło, że śpią pod letnią kołdrą (taką za 12 zł) i to w zupełności wystarcza.
      Na twoim miejscu bym poczekała chwilę, jest szansa że po zimie przeceniąsmile
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kołdry z IKEA 12.03.15, 22:28
      Ja mam kołdry IKEA - letnie, bo te grubsze są dla mnie zbyt ciepłe. Plus za to, że rozmiar 200x200 spokojnie wchodzi do pralki.
    • aankaa Re: Kołdry z IKEA 12.03.15, 22:37
      kołdry dla gości ?
      na okazjonalne przenocowanie wystarczą najtańsze (jak woda zamarza w szklance przy łóżku dodaj koc)
      jak sobie wyobrażasz "całoroczną kołdrę" ? pod tym samym zimą przy -15 i latem +30 ? (w mieszkaniu, domyślam się, jest ogrzewanie smile )

używam jednej przez cały rok. Jak zdarzy się awaria ogrzewania (uchylone okno mam zawsze) dokładam polarowy koc i nie zamarzam w nocy, latem odkładam do szafy i śpię pod samą poszwą
    • asia_i_p Re: Kołdry z IKEA 12.03.15, 22:58
      Kiedyś mieli takie całoroczne komplety - czyli dwie kołdry, które się dało spiąć, cienka była na lato, trochę grubsza na wiosnę i jesień, a spięte razem na zimę. Potem zniknęły, ale może znowu są? U nas w domu sprawdzają się bardzo.
    • kamunyak Re: Kołdry z IKEA 12.03.15, 23:11
      Koldry są cienkie ale cieple, mimo to. Ja mam kołdry całoroczne, na wymac cienkie i ale nie marznę. Są też wersje łączone letnia + zimowa, które można spiąć. Mam taka jedną, z wersji podwójnej nigdy nie korzystam bo przy ogrzewaniu jest za gorąco.
      Ja chyba nie kupowałabym kołder tylko raczej pledy, takie pluszowe. Sa bardzo ciepłe i bardziej uniwersalne bo sama mozesz z nich korzystać, takze latwiejsze do przechowywania.
      Pled mozesz włożyć w normalna powłoczkę.
      Poza tym, nie wiem o jakich kołdrach myslałaś. Ja mam z pierza/puchu co dla gości-alergików odpada. Pled raczej nie uczuli.
      Tylko ew. poduchy kupiłabym, i to w wersji mniejszej.
    • trusska Re: Kołdry z IKEA 13.03.15, 08:25
      Dziękuję Wam za odpowiedzi. Numerków już chyba IKEA nie stosuje, albo jestem ślepa...... np tu?
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40271754/

Teraz piszą: kołdra ciepła/zimna

Myślałam, żeby właśnie takie z linka zakupić.
    • alba27 Re: Kołdry z IKEA 13.03.15, 10:29
      Ja mam 3 kołdry puchowe z Ikei i bardzo je lubię...super ciepłe i lekkie...
      • trusska Re: Kołdry z IKEA 13.03.15, 11:51
        Jakiś link? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka