cosmetic.wipes 26.03.15, 08:41 Co się stanie z organizacją waszego życia rodzinnego, kiedy mężowie zostaną powołani do odbycia (powiedzmy, że trzymiesięcznego) szkolenia wojskowego? Jak to wpłynie na finanse, pracę, opiekę nad dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonniva Re: W kamasze 26.03.15, 08:45 U mnie nic się nie zmieni, bez problemu ogarnę wszystko. Firmę męża także. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: W kamasze 26.03.15, 08:45 Ubędzie nam troche oszczędności. Plus większe moje zmęczenie w związku z wyłączną opieką nad dzieckiem. Większych strat nie przewiduję. Pytanie co na to pracodawca, czy po tych 3 miesiącach przyjmie do pracy jak gdyby nic. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: W kamasze 26.03.15, 08:50 Witam Jeśli prawdą jest, że za dzień ćwiczeń przysługuje żołd w wysokości 474,02 zł. brutto, to nic się nie zmieni w finansach. Opieka nad dzieckiem? Nie ma problemu, moja córa jest już w miarę samodzielna. Świat się nie zawali. Mój. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: W kamasze 26.03.15, 08:57 A skąd masz te stawki? Z tego co czytałam, to płacą ok 70 zł dniówki szeregowemu. Plus można ubiegać się o rekompensatę zarobków. Ale nie więcej niż 331,80 zł za dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W kamasze 26.03.15, 09:01 Dokładnie, a rekompensata nie należy się jak psu buda, ale rozpatruje się na wniosek. I trwa to nawet kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: W kamasze 26.03.15, 09:10 > Z tego co czytałam, to płacą ok 70 zł dniówki szeregowemu. Jesli nie pracuje na umowie o prace, nie prowadzi dzialalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: W kamasze 26.03.15, 09:17 To, akurat nie było napisane. Było natomiast, że płacą po zakończeniu ćwiczeń, chyba, że trwają powyżej 30 dni ćwiczenia, to wtedy żołnierz ma dostawać pensję. Ale coś mi mówi, że zanim cokolwiek dostaną, to sporo czasu minie i dla niektórych to może faktycznie być problem. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: W kamasze 26.03.15, 09:16 > Jeśli prawdą jest, że za dzień ćwiczeń przysługuje żołd w wysokości 474,02 zł. Nawet 474 zł za każdy dzień spędzony w mundurze. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: W kamasze 26.03.15, 09:22 Żołd wynosi od 70 do 150 zł. Na końcu tego art. co linkowałeś. Rekompensata jest pomniejszana o żołd. www.tvn24.pl/lodz,69/cwiczenia-armii-odpowiadamy-na-pytania-dotyczace-akcji-mon,527553.html Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: W kamasze 26.03.15, 09:29 Poczytałam, mojemu mężowi, jako nieprzeszkolonemu rezerwiście grozi co najwyżej, że się nim zainteresują jako informatykiem, czyli szkolenie do miesiąca. Chyba, że zainteresują się mną jako anglistą, czyli opcjonalnym tłumaczem - nawet mogłoby być fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: W kamasze 26.03.15, 09:33 Według tego artykułu, to ani ja ani mój mąż nie jesteśmy w kręgu zainteresowań wojska Odpowiedz Link Zgłoś
mikoli1 Re: W kamasze 26.03.15, 09:40 Nic mu nie grozi, nawet szkolenie miesięczne. Tutaj link do _oficjalnego_ FAQ z _oficjalnej_ strony Sztabu Generalnego WP: www.sgwp.wp.mil.pl/pl/1_1208.html Wszystkie inne źródła to pismackie fantazje. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: W kamasze 26.03.15, 10:29 Ustawa z dnia 24 kwietnia 2014 r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej oraz niektórych innych ustaw 30) w art. 119a: a) ust. 1–3 otrzymują brzmienie: 1. Żołnierzowi rezerwy oraz osobie przeniesionej do rezerwy niebędącej żołnierzem rezerwy, którzy odbyli ćwiczenia wojskowe, z wyjątkiem ćwiczeń trwających do dwudziestu czterech godzin odbywających się w czasie lub dniu wolnym od pracy, przysługuje świadczenie pieniężne rekompensujące utracone wynagrodzenie ze stosunku pracy lub stosunku służbowego albo dochód z prowadzonej działalności gospodarczej lub rolniczej, które mogliby uzyskać w okresie odbywania ćwiczeń wojskowych. 2. Świadczenie pieniężne za każdy dzień ćwiczeń wojskowych stanowi kwota 1/21 miesięcznego wynagrodzenia lub dochodu, o których mowa w ust. 1, pomnożona przez liczbę dni odbytych ćwiczeń wojskowych. 3. Kwota dziennego świadczenia pieniężnego nie może być wyższa od 1/21 dwuipółkrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw obowiązującego w okresie poprzedzającym termin powołania do odbycia ćwiczeń wojskowych, którego wysokość ogłasza Prezes Głównego Urzędu Statystycznego. 4. (uchylony). 5. Świadczenie pieniężne ustala i wypłaca wójt lub burmistrz (prezydent miasta) na udokumentowany wniosek uprawnionego żołnierza rezerwy lub osoby przeniesionej do rezerwy niebędącej żołnierzem rezerwy, złożony nie później niż w ciągu trzech miesięcy od zakończenia ćwiczeń wojskowych. 6. Świadczenie pieniężne wypłaca się w kwocie pomniejszonej o uposażenie, jakie żołnierz rezerwy otrzymał z tytułu odbytych ćwiczeń wojskowych. 7. Wydatki z tytułu wypłaty świadczeń pieniężnych pokrywane są z budżetu Ministerstwa Obrony Narodowej. 8. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, sposób ustalania i tryb wypłacania świadczenia pieniężnego, tryb zwrotu wydatków z tego tytułu organom samorządu terytorialnego oraz tryb postępowania w tych sprawach, uwzględniając potrzebę rekompensaty utraconego wynagrodzenia albo dochodu oraz konieczność zapewnienia sprawności i szybkości postępowania. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: W kamasze 26.03.15, 11:46 > Tutaj link do _oficjalnego_ FAQ z _oficjalnej_ strony Sztabu Generalnego WP Po moim telefonie (Telefon:22 687 08 07) informujacym o braku aktualizacji, FAQ z Towoego linka zniknelo. Troszke ich zawstydzilem. Aktualizuja;-D (to sie nazywa postawa obywatelska) -- jestem z frakcji która uważa, że dla PL byłoby lepiej gdyby została pod Niemieckim lub Pruskim zaborem. /wioskowy_glupek/ Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W kamasze 26.03.15, 12:07 Kuźfa, ale żeś namieszał Nie mogłeś wczesniej powiedzieć, chociaż bym se print screena zrobiła Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: W kamasze 26.03.15, 12:33 Chcialas wkleic i kpic z mojej Ojczyzny? Niedoczekanie! Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: W kamasze 26.03.15, 09:03 finansowo bez problemu, organizacyjnie znacznie gorzej. zresztą mój chyba jest przeniesiony do służby cywilnej czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: W kamasze 26.03.15, 09:08 Na świeżo mogę odpowiedzieć-bo byłam sama od połowy października do połowy stycznia. Więc- jest ciężko- nie tyle fizycznie-aczkolwiek czasami ciężko jest się rozdwoić czy roztroić-ale przede wszystkim psychicznie. Dobijała mnie świadomość odpowiedzialności za wszystko. Finanse jak sądzę- będą płacone- przecież nie powołają chyba ojców/mężów normalnie pracujących na zasadzie urlopu bezpłatnego czy wolontariatu ? p.s. mojego nie powołają Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: W kamasze 26.03.15, 09:14 Mam nadzieję, że mojego nie powołają. Nawet mi się nie chce o tym myśleć. Ale mamy w rodzinie wojskowych i twierdzą, że najpierw to oni muszą szkolić NSRy - na to nie ma wystarczającej kasy, a dopiero potem można brać tych co nigdy w wojsku nie byli a mają kat. A. Raczej nie ma się czego obawiać Nie wiem jak jest z mężczyznami, którzy odbyli zasadniczą służbę wojskową i są przeniesieni do rezerwy. Natomiast usłyszałam jedną radę: aktualizować paszporty. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: W kamasze 26.03.15, 09:22 Finanse - trzeba się zapożyczyć w koncie oszczędnościowym i zwrócić tam kasę, kiedy już wypłacą świadczenie rekompensujące - nie problem. Praca - jestem na macierzyńskim, potem wychowawczym, nie problem. Opieka nad dziećmi - ciężko, ja z córką na gitarze nie pogram, mały też ojca uwielbia, tęskniłyby jak cholera, ja zresztą też. Jednak na szczęście w codziennej opiece, czyli dostarczaniu na zajęcia dodatkowe, itp. jesteśmy wymienni, bo to małe miasteczko i nie trzeba dowozić, w szczególnych przypadkach duża rodzinna grupa wsparcia jest dostępna. Oprócz tęsknoty największym problemem byłby fakt, że nie mam prawa jazdy, więc po tygodniowe zakupy trzeba byłoby jeździć chyba wózkiem dziecięcym, no i z ewentualnym dojazdem na ostry dyżur w szpitalu i do dentysty (mamy dobrego, ale w innej miejscowości) byłby problem. Ale myślę, że rodzina by pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: W kamasze 26.03.15, 10:37 W ogóle sobie tego nie wyobrażam. To jest chore. Człowiek ma wszystko rzucić i lecieć do wojska? A praca, rodzina, zobowiązania? I ma to trwać 3 miesiące?! Dla nas oznaczałoby to kolosalne komplikacje. Wczoraj oglądałam program Olejnikowej i w całości zgadzam się z Palikotem. Tak, wiem, ten pan już był i dla mnie też nie jest wiarygodny, no ale faktem jest, że pod wszystkim co mówił mogłabym się podpisać. A mądra pani redaktor nie mogła zrozumieć dlaczego mówi o wprowadzeniu Euro, "przecież to zupełnie coś innego". Kuźwa, co za porąbany kraj. Emigrantki, zazdroszczę Wam i żałuję, że nie wyjechałam jak byłam młoda. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: W kamasze 26.03.15, 11:13 > To jest chore. Człowiek ma wszystko rzucić i > lecieć do wojska? A praca, rodzina, zobowiązania? To jest chore, jak to rosyjskie czołgi mogą sobie ot tak do nas wjechać?! A praca, rodzina, zobowiązania?? Panie Putin, ostrożnie z tym czołgiem, to firmowy SUV, w leasingu! Gdzie to nasze wojsko które ma mnie bronić?! Jak to... nieprzeszkolone? To co oni robili zamiast szkolenia?? ... Aa, no tak. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W kamasze 26.03.15, 11:23 O ile łapię twój tok rozumowania, to szczerze się dziwię przekonaniu, że "żołnierze" po najwyżej trzymiesięcznym szkoleniu powstrzymają ruskie czołgi. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: W kamasze 26.03.15, 12:08 > po najwyżej trzymiesięcznym szkoleniu powstrzymają ruskie czołgi. Poki co.. "Wezwani mogą zostać wyłącznie rezerwiści, którzy mają nadany przydział mobilizacyjny do jednostek wojskowych, czyli którzy w przeszłości odbyli zasadniczą służbę wojskową, złożyli przysięgę i mają w domu tzw. kartę mobilizacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: W kamasze 26.03.15, 11:31 eilian jeszcze możesz, zwłaszcza teraz powodów do wyjazdy coraz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: W kamasze 26.03.15, 11:29 Szczęśliwie mnie ten temat nie dotyczy. Ale współczuję tym dziewczynom, które będą musiały przez to przejść.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: W kamasze 26.03.15, 11:49 o Jezu nie przesadzajcie. moj był. dało sie przeżyć, naprawde, nawet mimo tego ze w miedzyczasie zaliczyłam cięzką anginę dziecka i swoją. juz nie przesadzajcie ze tak macie życie dopięte że jak sie jednemu cos stanie to drugie nie daje rady ogarnac. a jak któres zachoruje albo bedzie musiało isc do szpitala to tez taki dramat organizacyjny bedzie?... Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: W kamasze 26.03.15, 11:35 A co z tymi, którzy mają nieuregulowany stosunek do służby wojskowej? Mogą sobie o nich przypomnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: W kamasze 26.03.15, 11:45 Ale po co się nad tym zastanawiać Partia rządząca zapewnia nas o całkowitym bezpieczeństwie Jak Kaczynski przestrzegał przed Putinem-to oszołom Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: W kamasze 26.03.15, 14:14 Bo na razie jest bezpiecznie. Twierdzenie, że Putin, który od roku się grzebie z kilkudziesięcioma kilometrami przy swojej granicy, nagle przeprowadzi Blitzkrieg na kilka tysięcy kilometrów wydaje mi się raczej mało umotywowane. Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: W kamasze 26.03.15, 20:07 Czas pokaże. Niestety jestem innego zdania W aneksję Krym tez nikt nie wierzył.Gdyby nie Kaczyński rozpocząl by od Gruzji Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: W kamasze 26.03.15, 20:24 może i bezpiecznie ale jak ogladam te pokazy "siły to się zaczynam obawiać , do mojego miasta przyjechali Amerykanie mam kartę mobilizacyjną , ja i mój mąż , wiemy gdzie przydział w razie W ale ja czytam taką elian to mi witki opadają , ech , swoje , swojego , wszystkiego dobrego , niech ta inni w razie czego Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: W kamasze 26.03.15, 11:49 Nic się nie stanie, przyzwyczajona jestem Chociaż ostatnio już z rok nie był, chyba jest już stary (39 lat) i go tak często nie biorą. Nawet przydział mu ostatnio dali taki z du*y wzięty, jakby chcieli powiedzieć: panu już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: W kamasze 26.03.15, 11:55 ale on na rotacyjne jeździ? czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: W kamasze 26.03.15, 12:16 to juz mu raczej dadzą spokój. weszło rozporządzenie żeby skupić sie na młodszych Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: W kamasze 26.03.15, 12:19 Nic - dam rade i z finansami, logistyka, dzieckiem - odpoczne sobie z tym, ze u nas to pierwsza ja ide w kamasze niz M wiec bedzie slabo... Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: W kamasze 26.03.15, 13:39 Nic, ja od zawsze zarabiam więcej, dziecko przedszkolne, w razie czego babcia pomoże - żadna zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: W kamasze 26.03.15, 18:54 organizacyjnie nic się nie zmieni bo jestem sama,Mąż jest kierowcą.Jeździ na trasach międzynarodowych.ma 45 lat.Finansowo to kijowo bo tyle ile teraz zarobi to od wojska czy tam państwa nie wydębie.Będę musiała iść do pracy lub na garnuszek MOPS. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: W kamasze 26.03.15, 19:08 A nie dają przypadkiem żołdu za takie przeszkolenie? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: W kamasze 26.03.15, 19:34 Mojego nie wezmą choćby i chciał. Gdyby wzięli to dalabym sobie rade, przynajmniej tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: W kamasze 26.03.15, 19:54 Przeciez Ty samotna matka, wiec Tobie bez roznicy;-P Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: W kamasze 26.03.15, 19:55 owszem, w swietle prawa jestem samotna matka. Odpowiedz Link Zgłoś