Dodaj do ulubionych

Pomocy potrzebywam!

01.04.15, 05:09
Macie jakieś fajne przepisy na oryginalne, wykwintne, ale łatwe w wykonaniu dania wielkanocne? Mogą być ryby, owoce morza, białe mięso, typu kurczak lub indyk, jakiś deser, dowolne warzywa. Proszę, pomóżcie i podzielcie się swoją wszechstronną wiedzą w/w temacie.
Z góry i z dołu dziękuję https://joemonster.org/phorum/images/smiles/dyg.gif
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 07:28
      Zupa fasolowa z jarmużem i kiełbasą.
      • klamkas Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 11:14
        A brokuły?! Zapomniałaś o brokułach, nie wolno selekcjonować warzyw!
        • 1matka-polka Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 11:47
          Jasny gwint.
    • lola211 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 07:45
      Jedyne danie z mojego stołu, które spełniac bedzie twoje wymogi to perliczka w pomarańczach.
      Podam na poniedzialkowy obiad.Bardzo polecam-pyszne mięso.Ale kaczka z jabłkami tez jest super.
      Cala reszta to u mnie typowo wielkanocne dania- zurek na własnym zakwasie, biała kiełbasa, pieczone miesa(boczek,karczek) i jajka faszerowane.Czyli w ogolnym mniemaniu malo wykwintnie.
      • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 12:31
        Dasz przepis na perliczkę i przepis na kaczkę? Proszę..
        • lola211 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:22
          Perliczke dzień wczesniej przyprawic zewnatrz i od srodka-sól, pieprz i rozmaryn.Nadziac czastkami pomarańczy(jedna sztuka)-bez skórki i albedo.Zwiazac nózki.
          Na drugi dzień na dno naczynia połozyc 2 plastry surowego boczku, na boczek połozyc perliczke (na plecach), na piersi polozyc kolejne 2 plastry boczku.Obłozyc czastkami jednej pomarańczy (bez skorki i albedo), połozyc 2 kawałki masła(mozna tez polac delikatnie olejem), podlac szklanka soku z pomarańczy i piec ok. 60 min. w 200 st.W trakcie polewac wytworzonym sosem.
          Ja przez 40 min pieklam pod przykryciem, potem 20 min bez, zeby skórka sie zrumieniła.
          Podałam w towarzystwie pieczonych batatów i surówki z marchewki z zurawina i jabłkiem.

Kaczke dzien wczesniej posolic, popieprzyc i posypac spora iloscia majeranku(zewnatrz i od srodka).Nadziac ile wlezie czastkami kwasnych jabłek(reneta np)- potrzeba ok kilo jabłek.Zaszyc i zostawic w lodówce do skruszenia.
          Na drugi dzień ułozyc w brytfannie i piec godzine na kazde kilo ptaka.W polowie czasu mozna dorzucic kawałki jabłek do sosu.Kaczke pieke bez przykrycia, w trakcie polewam wytworzonym sosem.
          Wspaniale smakuje z kluseczkami i duszoną czerwona kapusta z czerwonym winem , jabłkami i rodzynkami.
          • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:27
            A jak często polewasz kaczkę? I czy chodzi o kluseczki typu gnocchi?
            • lola211 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 21:29
              Kilka razy w ciagu pieczenia, 4-5.
              A kluseczki z dziurką, czyli takie z gotowanych ziemniakow z mąka pszenna,ziemniaczana i jajkiem.
              Gnocchi tez beda pasowac.
              • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 21:46
                Dziękuję za pomoc smile
    • stasiowa-marynia Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 08:03
      przepisów nie polecę ale nie istnieje takie słowo jak "potrzebywam". taka purystka językowa jak ty powinna to wiedzieć tongue_out
      • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 10:49
        stasiowa-marynia napisała:

> przepisów nie polecę ale nie istnieje takie słowo jak "potrzebywam". taka purys
        > tka językowa jak ty powinna to wiedzieć tongue_out

Maryniu stasiowa, jakikolwiek żart słowny (w mowie lub piśmie), nawet gdyby kopnął cię w twarz, bo byś go nie zauważyła big_grin I proszę mnie od purystek nie wyzywać suspicious
        • przystanek_tramwajowy Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 10:54
          rosapulchra-0 napisała:

> Maryniu stasiowa, jakikolwiek żart słowny (w mowie lub piśmie), nawet gdyby kop
          > nął cię w twarz, bo byś go nie zauważyła big_grin I proszę mnie od purystek nie wyzyw
          > ać suspicious

Rosa! Jeśli ty tak gotujesz, jak żartujesz, to nie zazdroszczę biesiadnikom. big_grin

---
          Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
          • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 10:58
            Nie ma osoby, która by nie była zachwycona moją kuchnią, ale próbuj dowartościowywać się dalej, choć uprzedzam - skutek będzie marniutki smile
          • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 10:59
            BTW, może znasz jakiś przepis na wykwintne danie wielkanocne? suspicious
        • stasiowa-marynia Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 16:53
          rosapulchra-0 napisała:

> Maryniu stasiowa, jakikolwiek żart słowny (w mowie lub piśmie), nawet gdyby kop
          > nął cię w twarz, bo byś go nie zauważyła big_grin I proszę mnie od purystek nie wyzyw
          > ać suspicious

jeśli dla ciebie kaleczenie języka ojczystego i wymyślanie udziwnionych tworów językowych to żart to ja nie mam pytań tongue_out
          • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 17:05
            Nie dziwię się, przy twoich wąskich horyzontach myślowych (tylko!) to nie nowina.
            • stasiowa-marynia Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 18:45
              rosapulchra-0 napisała:

> Nie dziwię się, przy twoich wąskich horyzontach myślowych (tylko!) to nie nowin
              > a.

no tak,żeby ogarnąć idiotyzmy,które wypisujesz trzeba naprawdę szerokich horyzontów.
        • karme-lowa Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:36
          rosapulchra-0 napisała:

> nął cię w twarz, bo byś go nie zauważyła big_grin
          Nieudana podróbka ironii wymyślona przez inną forumkę.
          Wymyśl Rosa coś swojego.
          • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:47
            Albo jesteś zbyt młoda, albo nie masz zbyt rozległej wiedzy tongue_out Odsyłam do fantastic literature, o ile zrozumiesz big_grin
            • karme-lowa Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:49
              rosapulchra-0 napisała:

> Albo jesteś zbyt młoda, albo nie masz zbyt rozległej wiedzy tongue_out Odsyłam do fa
              > ntastic literature
              , o ile zrozumiesz big_grin

Taak, twoja inteligencja na czele z "potrzebywam" powala tongue_out
            • elle-hivernale Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:16
              Odsyłam do fantastic literature, o ile zrozumiesz big_grin

Weź ty się nie kompromituj już. Możesz udawać, że nie jesteś socjopatką, ale udawanie, że coś tam wiesz o kulturze już ci zupełnie nie wychodzi.
              • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:27
                Sprawdź.
    • gazeta_mi_placi Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 09:23
      big_grin
    • mruwa9 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 18:51
      jajka ugotowane na twardo w lupinach z cebuli i kminku tongue_out
    • arwena_11 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 18:55
      a królik może być? Jak tak to polecam przepis na królika w sosie musztardowym z kuchni Lidla. Jest rewelacyjny. U mnie się wszyscy zajadają.
      • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:23
        Arwena, a dasz przepis? Bo akurat królika to mogę bez problemu kupić i to świeżego.
        • arwena_11 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:54
          kuchnialidla.pl/product/Krolik-w-sosie-musztardowym-z-zapiekanka-kukurydziana
          warto posłuchać, bo od razu łatwiej zrobić, film pokazuje jak to ma wyglądaćsmile
          • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:28
            Dzięki wielkie. Lecę patrzeć smile
            • arwena_11 Re: Pomocy potrzebywam! 02.04.15, 00:02
              smile
    • karme-lowa Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:37
      Co to za słowo "potrzebywam"???
      • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:48
        Lepsze niż twoja wiedza o cytatach tongue_out
        A może masz coś do powiedzenia na temat wątku, hę? suspicious Bo jak przylazłaś trollować, to ić stont suspicious
        • karme-lowa Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:51
          rosapulchra-0 napisała:

> Lepsze niż twoja wiedza o cytatach tongue_out
          > A może masz coś do powiedzenia na temat wątku, hę? suspicious Bo jak przylazłaś tro
          > llować, to ić stont suspicious
          No niestety ale przerobiłaś cytat innej forumki i uważasz żeś taka bystra.
          Odniosę się do wątku jak się dowiem co to potrzebywam.
          • mildenhurst karme-lowa 01.04.15, 19:54
            Marcelina i Piotra? ten nick?
            • karme-lowa Re: karme-lowa 01.04.15, 19:56
              Niesmile
              • mildenhurst Re: karme-lowa 01.04.15, 20:10
                nie cierpię i stąd kojarzę.
          • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:28
            To wpisz sobie ten cytat "innej forumki" do google, a potem się wygłupiaj dalej tongue_out
      • pani.jezowa Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 19:56
        Chciała być oryginalna, wyszło jak wyszło.
    • stasiowa-marynia Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:13
      Niechlujstwo językowe należy tępić.
    • eliszka25 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:19
      ja w tym roku bede wyprobowywac jedno danie, ktore sie kwalifikuje chyba tez dla ciebie. jeszcze nie robilam, wiec nie gwarantuje, ze dobre, ale dla mnie zapowiada sie smacznie.

jajka pieczone w szynce

- jajek tyle, ilu biesiadnikow, albo ew. po 2 dla kazdego
      - 2x tyle plasterkow szynki parmenskiej lub innej suszonej
      - peczek szczypiorku
      - sol i pieprz

we wglebienia w foremce na muffinki wlozyc po 2 plasterki szynki, na szynke wbic po 1 jajku, posypac lekko sola i pieprzem. wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. po wyjeciu posypac posiekanym szczypiorkiem. jesc gorace z bagietka. smacznego smile
      • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:34
        Brzmi cudnie! Też spróbuję, dziękuję pięknie smile
      • karme-lowa Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:39
        eliszka25 napisała:

>
        > jajka pieczone w szynce
        >
        > - jajek tyle, ilu biesiadnikow, albo ew. po 2 dla kazdego
        > - 2x tyle plasterkow szynki parmenskiej lub innej suszonej
        > - peczek szczypiorku
        > - sol i pieprz
        >
        > we wglebienia w foremce na muffinki wlozyc po 2 plasterki szynki, na szynke wbi
        > c po 1 jajku, posypac lekko sola i pieprzem. wstawic do piekarnika nagrzanego d
        > o 180 stopni na 10 minut. po wyjeciu posypac posiekanym szczypiorkiem. jesc gor
        > ace z bagietka. smacznego smile

Jadłam. Pycha.
      • pani.jezowa Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 22:18
        ja to robiłam, tylko na spodzie, pod szynką była odrobina ciasta francuskiego, tak cieniutko.
        Pyszne to wychodzi.
    • rosapulchra-0 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 20:30
      O rany.. Normalnie się zaśliniłam big_grin
      Zrobię tak w poniedziałek!
      Dzięki za przepis smile
    • lily-evans01 Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 21:51
      Do dowolnie przyrządzanego kurczaka - sałatka z pekinki z pomidorkami koktajlowymi, paseczkami papryki, ogórkiem w kostkę, kukurydzą i szczypiorkiem, z dobrze doprawionym majonezem/jogurtem typu greckiego.
      Do tego chętnie bym zjadła roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem albo z piersi indyka z żurawiną, ryż.
    • baltycki Re: Pomocy potrzebywam! 01.04.15, 21:57
      > i z dołu dziękuję
      Czekam.

Potrawy wykwintne
    • lilly_about Re: Pomocy potrzebywam! 02.04.15, 07:40
      Nie wiem, czy pomogę, bo nowości nie odkryję, ale u mnie w tym roku piersi z kaczki, karkówka i rolady ze schabu - schab nadziewam szpinakiem, fetą i czasem suszonymi pomidorami, naprawdę pychota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka