Dodaj do ulubionych

Sałatka bez majonezu

03.04.15, 11:35
szukam na internecie,dużo tego. Może macie przepis na dobrą,sprawdzoną sałatkę dietetyczną?
Obserwuj wątek
    • chipsi Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 11:55
      Może nie jakaś super dietetyczna ale polecam "odchudzonego" cezara. Czyli zamiast majonezu - jogurt z sosem czosnkowym prymat (w proszku), kurczak pieczony w piekarniku lub grillowany zamiast smażonego i grzanki pełnoziarniste, podsuszone w piekarniku.
      • curry1 Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 12:19
        a ja odkryłam jakieś dwa lata temu zwykła sałatkę jarzynową, gdzie zamiast majonezu dodaję oliwę z oliwek. Rewelacja. Od tego czasu nie sprzeciwiam się na hasło: zróbmy sałatkę jarzynową (wersja klasyczna z majonezem mi nie smakuje)
        • ola_dom Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 12:21
          curry1 napisała:

> a ja odkryłam jakieś dwa lata temu zwykła sałatkę jarzynową, gdzie zamiast majonezu dodaję > oliwę z oliwek. Rewelacja.

No właśnie - tylko czym jest majonez? Oliwą i żółtkiem. Z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. To raczej nie jest bardzo tuczące, a na pewno nie jest niezdrowe.
          • mid.week Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 13:05
            > No właśnie - tylko czym jest majonez? Oliwą i żółtkiem. Z solą, pieprzem i soki
            > em z cytryny. To raczej nie jest bardzo tuczące

Zalezy od definicji słowa "bardzo". Jedna łyżka ma ponad 150 kalorii
            www.ilewazy.pl/lyzka-majonezu
          • 1matka-polka Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 13:40
            Tuczące są produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Tłuszcz nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi.
        • eliszka25 Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 13:46
          zmartwie cie, ale salatka z oliwa ma jeszcze wiecej kalorii niz ta z majonezem. 100 ml majonezu ma srednio 700 kcal, a 100 ml oliwy miedzy 800 a 900 kcal, zalezy jaka. moja aktualna oliwa ma 830 kcal, ale ostatnio mialam taka, ktora miala 890 kcal w 100 ml, wiec salatka z oliwa zdecydowanie nie jest dietetyczna big_grin. lyzka stolowa oliwy to prawie 100 kcal.

zdecydowanie lepiej jest zastapic majonez jogurtem naturalnym, czy nawet greckim (choc ten jest akurat tlusty) albo nawet zwykla smietana. moja smietana, 15 % tluszczu, ma 160 kcal w 100 g. ja salatke robie tak, ze mieszam majonez ze smietana, albo nawet majonez zupelnie zastapuje smietana, zalezy do jakiej salatki.
      • aurinko Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 12:58
        To już lepiej do jogurtu typu greckiego dorzucić wyciśnięty ząbek czosnku+kilka kropel oliwy z oliwek+oregano czy jakieś zioła prowansalskie co kto ma pod ręką.
    • kill.emall Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 13:59
      Każda z sosem na bazie jogurtu. Całkiem sporo tego smile
      • curry1 Re: Sałatka bez majonezu 03.04.15, 16:06
        kurcze, umknęło mi w poście założycielki, że sałatka ma być dietetyczna smile Ja po prostu nie lubię majonezu w sałatkach i sałatka jarzynowa z oliwą jest dla mnie odkryciem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka