Dodaj do ulubionych

Zachowanie Cie zdradzi

25.04.15, 18:23
Siedzialam na weselu przy rodzince ktorej glowa caly wieczor opowiadal mi o swoich sukcesach zyciowo-zawodowo-finansowych. Doszedl w tych opowiesciach do pokaznego bogactwa, mial flote ciezarowek, jacht i kilka domow. Cos mi nie gralo bo pana zachowanie przy stole pozostawalo niemalo do zyczenia. Jedzac i mowiac pan nieustannie gestykulowal...widelcem. Myslalam ze mi oko nim wybije. Gdy dwoch innych gosci wyszlo wczesniej, pan podsunal sobie podane na ich miejsca porcje ze slowami ze nie moze sie zmarnowac bo zaplacone. 18to letnia corka pana wyplula z ust jakis niesmakujacy jej sos w lniana serwetke i rzucila ja na stol tym wyplutym do gory. Z tacy pelnej kieliszkow szampana umoczyla usta w jednym po czym odstawila go z powrotem na tace. Pod stolem kopala mnie co chwila, przy czym raz przeprosila i chyba uznala ze to tak z gory za caly wieczor kopania bedzie.

Po wyjsciu dowiedzialam sie ze pan baju baju jedzie na socjalu.
Obserwuj wątek
    • asmarabis Re: Zachowanie Cie zdradzi 25.04.15, 18:33
      Zastanawiajace jest dlaczego posadzili cie wlasnie z nimi? Nie pytalas czemu tak przydzielili miejsca?
      • lauren6 Re: Zachowanie Cie zdradzi 25.04.15, 18:45
        To samo pomyślałam. Młodzi albo jej nie lubią, albo potraktowali jako uboga krewna z Polski, której dobrze będzie obok buca na socjalu.
        • lily-evans01 Re: Zachowanie Cie zdradzi 26.04.15, 08:36
          big_grin big_grin big_grin
    • kota_marcowa Re: Zachowanie Cie zdradzi 25.04.15, 18:50
      A ja znam takiego buraka milionera. Klasyczny nowobogacki "od zera do milionera", a zachowuje się chyba jeszcze gorzej niż ten opisany przez ciebie, jego dzieci to diabły wcielone, także nie ma reguły.
      • lily-evans01 Re: Zachowanie Cie zdradzi 26.04.15, 08:37
        Zgadza się. Bucówa nie zależy od stanu konta wink.
    • krejzimama Re: Zachowanie Cie zdradzi 25.04.15, 19:00
      Akurat opis pasuje do cebulaka spod znaku FHU "Wąsaty Janusz w Kubotach"
    • zana781 Re: Zachowanie Cie zdradzi 25.04.15, 19:17
      Moja mama ma bardzo zamoznego brata, lata przebywal w Ameryce, praCOWAL JAKO WINDOWY(?), inwestowal.To inteligenty, madry facet, ale jak przyjedzie do moich rodzicow o to nie potrafi gadac o niczym innym jak tylko o pieniadzach, kupilem to i to, bylem tam i tam na wakcjach, kosztowalo to tyle i tyle itp.
      • ichi51e Re: Zachowanie Cie zdradzi 25.04.15, 19:25
        Chyba windziarz?
    • iskierka3 Re: Zachowanie Cie zdradzi 25.04.15, 21:18
      I myslisz, ze posiadanie floty ciezarowek zmieniloby jego zachowanie?
      • zonaczolgisty Re: Zachowanie Cie zdradzi 26.04.15, 02:52
        Moze zmieniloby. Czlowiek bardzo bogaty raczej na tyle czesto jada w restauracjach ze przyjmuje odpowiednie formy zachowania, nawet jesli nie wyssal ich z mlekiem matki.

Uboga krewna z Polski nie ma tu zadnego sensu, choc rozumiem ze jak ematka nie przywali zalozycielce w kazdym watku to dzien zmarnowany. Ale ani ja w Polsce nie mieszkam ani moja stopa zyciowa nie odbiega od stopy mlodych. Jednak nie przyszlo mi do glowy pytac dlaczego nas tam posadzono bo takie pytania i roszczenia rowniez naruszaja formy dobrego zachowania.
        • iskierka3 Re: Zachowanie Cie zdradzi 26.04.15, 07:49
          Jeszcze zalezy jakie osoba bogata ma potrzeby. Wcale nie musi jadac w restauracjach a zeby nawet z jadania w nich wyciagnela cokolwiek ogłady to tez daleka droga. Może drugie pokolenie cokolwiek sie odbije jeśli będzie się obracało w środowisku innym od tatusiowego.
          A odnośnie sknerstwa to z moich obserwacji, im ktoś bogatszy tym bardziej skąpi. Może też dlatego jest bogatszywink nie twierdzę, że to reguła ale obchodzić pół miejscowości wakacyjnej w poszukiwaniu dwa złote tańszej kawy zdarzyło mi się wyłącznie z osobami BARDZO przyzwoicie sytuowanymiwink
        • asmarabis Re: Zachowanie Cie zdradzi 26.04.15, 08:32
          Chcialam tylko w stonowany sposob pozyskac informacje, dlaczego cie wyeskmitowano do takiego zmarginalizowanego stolu wink Nie chodzilo mi ze mialas wprost pytac zapraszajacych, no ale takie rzeczy przeciez sie wie albo dowiaduje od innychwink
        • lily-evans01 Re: Zachowanie Cie zdradzi 26.04.15, 08:43
          He he, pamiętam, jak w naszej pierwszej szkole nauczycielka zwróciła uwagę, że niektóre dzieci nie umieją zachować się w stołówce, mamlą w jedzeniu, rozwalają, cały czas gadają z pełną buzią... no i nowobogacki tatuś obruszył się, że jego synek był z nim już w 15 krajach świata, jadał w restauracjach i nie ma z nim problemu.
          A prawda była taka, że chłopczyk był po prostu tu i tam zabierany przez rodziców, a nigdy nie uczony żadnych właściwych form zachowania - i samo bywanie gdzieś nie wystarczało.
          Z kolei dość zamożna osoba z mojej rodziny ma zmarnowany pobyt w restauracji, jak nie powybrzydza na wszystko i nie doczepi się złośliwie do obsługi, wyposażenia ito., nękając personel. Po 2-3 zaproszeniach od niej na obiad czy co tam zaczęłam się wykręcać, bo po prostu czułam się zażenowana siedząc z pańcią, z której stroju już kapią grube tysiaki, a która ordynarnie wykłóca się z obsługą o to, że... filiżanki nie są z porcelany, tylko z Arcopalu czy jak tam to się zwie.
          Naprawdę jeszcze wierzysz, że pieniądze są remedium na wszystko?
          Jak to mówią, smoking leży dobrze dopiero w trzecim pokoleniu wink.
          • iskierka3 Re: Zachowanie Cie zdradzi 26.04.15, 08:58
            O, to, towink
    • anorektycznazdzira Re: Zachowanie Cie zdradzi 26.04.15, 07:25
      Tak na prawdę- przypadek. Sorki, ale jeśli się Tobie wydaje, że takich właścicieli prosperujących firm nie ma na świecie, albo że osiągnięcie określonych cyfr na koncie powoduje, że w ludziach naturalnie wytwarza się takt i ogłada, to życia nie znasz.
    • mozambique Re: Zachowanie Cie zdradzi 27.04.15, 10:20
      ja znam takich co mają flote ciezarówek i wieeelki dom ( mozno zyskowna firma transportowa ) a prymityw z nich bucha
      i tak - skąpstwo u nich jest na miare wyliczania kotletu do obiadu ( jak szybko rosnący syn zjadl 2 zamiast 1 to nastepnego dnia miesa na obiad nie miał ) , ale dom wakacyjny w Szwajcarii mają
      moze wlasnie z tych oszczędnosci smile
      • goodnightmoon Re: Zachowanie Cie zdradzi 27.04.15, 10:36
        mozambique napisała:

> (jak szybko rosnący syn zjadl 2 zamiast 1 to nastepnego dnia miesa na obiad nie miał), ale dom wakacyjny w Szwajcarii mają moze wlasnie z tych oszczędnosci smile

HA! Ten post pokazal mi nowe mozliwosci!!! Bo u mnie nie tylko syn, ale czasem i maz dokladke bierze ... hmmmmm ... moze wprowadze nowy system oszczedzania i uzbieram na jakis dom w Szwajcarii lub inny jacht wink
    • default Re: Zachowanie Cie zdradzi 27.04.15, 10:39
      Z racji charakteru mojej pracy (kiedyś 10-15 lat temu) miałam styczność z najbogatszymi biznesmenami w Polsce. Same znane nazwiska. Stan ich finansów nijak nie przekładał się na ogładę, kulturę osobistą, znajomość sv.
      I nie było też prostej zasady, że nowobogacki to burak i cham, a "stare pieniądze" to szlachetność i bonton.
      Znałam zadufanego w sobie pana księcia, drącego nosa i pomiatającego ludźmi, znałam też nowobogackiego "chama ze słomą w butach", który klął jak szewc, zachowywał się jak prostak, nie za bardzo umiał się zachować na salonach, ale był szczery, uczynny, z ambicjami, po latach stał się mecenasem sztuki, a sam ... napisał tomik wierszy smile
      • mozambique Re: Zachowanie Cie zdradzi 27.04.15, 11:07
        moja mama wiele lat była naczelniczką banku, kilka razy opoawiadal o pewnym koszmarnym , potwornie chamowatym i wulgarnym kliencie - facet , drobny handlarz , wygral w totka pare milionów, zalozyl pare lokat , stal sie klientem vipowskim i kazdą , absolutnie kazdą wizytę w banku , zaczynal od wejscia od darcia geby na cały głos - "wy złodzieje yebani... okradacie mnei na prowizjach .." i cos dalej w ten gest , chyab byl regularnie nawalony , jak cos mial do zalatwienia w kasie to kasjerce na dzien dobry potrafil zasunąc "rusz doope pindo " a do ochroniarza " co sie gapisz xuju ?" itp

to byly dawne czasy , o takich klientów sie dbalo wiec byl "nietykalnly" nawet dla ochrony ale facet znajdowal chyab jaką perwersyjną przyjamnosc w takim zachowaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka