Dodaj do ulubionych

Jak zabezpieczyć pieniądze?

29.04.15, 08:50
Czytam o Ukrainie, o Nocnych Wilkach i kryzysie w Rosji...i tak zaczęłam sie zastanawiać. Mamy z mężem jakies tam oszczędności, dorobek zycia. I głupio byloby to stracić w razie jakiegoś większego zawirowania i spadku kursu złotego. Jak zdywersyfikować ten nasz portfel? Za czesc kupic jakas walutę obcą (usd)? Wrzucić w akcje dużych spółek typu PGNiG? Jak Wy zabezpieczacie swoje oszczędności na wypadek..no właśnie...kryzysu, wojny(?)
Obserwuj wątek
    • mildenhurst Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 08:59
      bojąc się spadku wartości złotówki chcesz inwestować w akcje polskiej spółki?Jako, że nie znam się na inwestycjach- lokuję w bankach.
      • aqua48 Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 09:18
        Kup działkę budowlaną w Anglii. Albo lepiej - z małym domkiem. W spokojnym miejscu, nie w Londynie. Jest szansa, że po zawierusze w Europie ocaleje. A przynajmniej nie straci wartości.
        Oczywiście lepiej mieć taki domek w Australii.
        • kamunyak Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 11:06
          > Oczywiście lepiej mieć taki domek w Australii.

Na pewno?
          poniżej ostatnie wiadomosci, że nie wspomne o regularnych pożarach, ostatnio w styczniu br.

"Niezwykle silny sztorm szaleje już trzeci dzień u wschodnich wybrzeży Australii. Spowodował milionowe straty w rejonie Sydney i innych miast."
    • mamma_2012 Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 09:36
      Zależy czy chcesz tylko chronić czy tez zarabiać.
      Jesli głownie chronić, to kup waluty, złoto, ziemie, obligacje. Wszystkiego po trochu.
      Jesli akceptujesz ryzyko związane z akcjami (choc trudno to uznać za bezpieczna lokatę kapitału), to rzeczywiście raczej akcje dużych firm, bardziej stabilne i płynne.
      Akurat PGNIG właśnie zbliża sie do swoich historycznych maksimow, wiec dla początkującego inwestora to dość duze wyzwanie.
      • gogologog Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 11:09
        Najlepiej to chyba jednak nadplacic kredyt w CHF ...
        Szczegolnie ze umowa sitwy z bankami sie konczy i po 10 maja trzeba sie szykowac na kurs w granicach 5 ...
        • asia_i_p Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 30.04.15, 08:18
          Ale po w sensie 11 maja, czy po w sensie reklamy szamponu usuwającego do 100% łupieżu, czyli nie przed?
          Bo nie wiem, którego maja mogę się cieszyć, że prognoza się nie udała.
    • volta2 Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 11:39
      my sporą część mieliśmy w dolarach - trzymane w domusmile

ale kupiliśmy mieszkanie więc wypstrykaliśmy się z wszystkich oszczędności(zatem nie ma problemu z zabezpieczaniem)

resztki kapitału, które można by ewentualnie traktować jako zabezpieczenie mamy ulokowane w sprzętach audiofilskich dla kolekcjonerówsmile takie przyjemne z pożytecznymsmile
    • moofka Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 11:47
      teraz nie warto miec oszczednosci, kredyt lepiej, jak wszystko piznie, to i tak nie sciagna
      jak masz za duzo, to gdzies na ofszor albo zloto kupic smile
      • 1matka-polka Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 11:58
        Kredyt zawsze ściągną wink
        • asia-loi Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 29.04.15, 21:43
          1matka-polka napisała:

> Kredyt zawsze ściągną ;>

Też tak myślę, a oszczędności przepadną. Też mam taki problem. Nie dość, że wreszcie mam jakieś oszczędności (przez większość życia nie miałam) to czuję, że są zagrożone. W związku z tym trochę wypłaciłam i trzymam w domu. Resztę na razie trzymam w banku. Wydaje mi się, że trzymanie oszczędności w domu i w banku, to w obecnie sytuacji niezbyt dobre pomysły, ale lepszych nie mam. Posty typu: daj mnie - proszę sobie darować. Taka dobra nie jestem.
    • jola-kotka Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 30.04.15, 00:14
      Złoto
      • ichi51e Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 30.04.15, 08:28
        Zloto jest akurat beznadziejne bo mega niemobilne. Jedyny plus to chyba dla tego co ci je ukradnie (i innym) pusci jednym kordonem - bedzie jak na filmie.
        Jedyne czego nie da sie latwo ukrasc i nikt sie nie lasi to ziemia. Zalezy czy chce sie ratowac kase czy miec w razie w duzo szybkiej "waluty" na wymiane.
    • thea19 Re: Jak zabezpieczyć pieniądze? 30.04.15, 08:28
      ja wszystko na biezaco wydaje na wykonczenie domu i siebie przy okazji, oszczednosci mi sie prawie skonczyly a jeszcze mi do konca troche brakuje. cala gotowke trzymam naturalnie w banku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka