Dodaj do ulubionych

Ginekologia ideologiczna

30.04.15, 19:19
Taki przypadek
www.tvn24.pl/slaska-izba-lekarska-przyjrzy-sie-sprawie-oliwiera-z-zawiercia,538203,s.html
Sama znam osobiście identyczny przypadek - chłopczyk ma już kilka lat.
Kurcze, są w stanie we wczesnej ciąży wypatrzyć czy chłopczyk czy dziewczynka, a że nie ma rąk i nóg to już nie? Nie wierzę!
Zakładają z góry, że rodzice zdecydują się na zakończenie ciąży. Nie dadzą się nawet przygotować psychicznie do takiej 'niespodzianki'. Obrzydliwe to jestsad
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 19:33
      Już tu o tym kiedyś rozmawiałyśmy. Wada jest rzadka i, przepraszam za drastyczność, te nogi i ręce są, tylko odcięte. Więc niekoniecznie jest to dobrze na USG widoczne, zwłaszcza na USG 2D będącym serią przekrojowych obrazów. Można uznać, że luka między ręką a barkiem wynika z faktu, że rączka tak się ułożyła, że USG łapie właśnie taki przekrój.

Ale oczywiście ideologia w ginekologii występuje i to, o czym się nie mówi, w obie strony. Mojej koleżance ostatnio ginekolog odmówiła wypisania skierowania na badania płodności, skoro z góry wyklucza in vitro.
      • edelstein Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 19:36
        Taaa i tak 7 razy z rzedubig_grin
        • rasowa_sowa Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 21:21
          Ale ubaw!
          • edelstein Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 23:46
            Tak,smieszy mnie,ze ktos próbuje ewidentne klamstwo usprawiedliwiac.Raz moze i nie dojrzeli,ale 7 razy ni wuja
            • ichi51e Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 08:32
              Z drugiej strony strach pomyslec gdzie zyjemy jesli wszytkich 7 ideologicznych sie trafilo uncertain
              • edelstein Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 09:45
                Wynik przyzwolenia.Sorry juz taki watek byl i wiele pan tlumaczylo tych lekarzy.Moze gdybym nie miala tylu USG to bym uwieezyla,ale mialam.Widzialam i rece i nogi jako laik kompletny.Ja widzialam,a 7wyspecjalizowanych w USG nie widzialo?to sie kupy nie trzyma.
                • asmarabis Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 11:18
                  Serio widzialas? Ja tez mialam wiele USG i za kazdym razem sie dziwilam jak lekarz z tych plam ktore widzi,moze cokolwiek wywnioskowac.....cos mi pokazywal oczywiscie ale zadko to cos mi sie kojarzylo z tym o czym mowil.....ale czesto slysze takie opinie jak twoja.
                  Zastanawiam sie po co ci lekarze musza odbywac te szkolenia jak czytac usg, skoro wiele kobiet twierdzi ze z marszu potrafi obraz usg odczytac ?
                  • edelstein Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 11:28
                    Widzisz znam osobe,ktora nie ma wyobrazni przestrzennej.Nabyla ja w jakims tam stopniu przez lata nauki.Ja mam wyobraznie przestrzenna,nigdy nie robilam nic w tym kierunku.Niezmiernie mnie dziwi,ze ktos moze nie dojrzec zarodka na USG.Widza tylko jedna wielka plame.To fenomen taki jak kolor slynnej sukienki.
                  • kalina_lin Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 11:30
                    Bez przesady. Głowę, ręce, czy nogi nawet laik widzi na usg. Szkolenia które lekarze odbywają dotyczą kwestii specjalistycznych - jak mierzyć fałd karkowy, dostrzec wady serca, problemy z przepływami w pępowinie, czy kilikumilimetrowe poszerzenia ukm w nerce.
                    Nie żartuj, że na takim obrazie widzisz zbiór plam i nie widzisz, gdzie dziecko ma głowę, a gdzie nogi:
                    https://40tygodni.com/wp-content/uploads/2014/05/13-tydzien-ciazy-398x300.jpg

https://www.babyboom.pl/forum/attachment.php?attachmentid=215252&d=1244566749
                    • asmarabis Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 11:47
                      To pierwsze zdjecie super, mam prawie identyczne wink rzeczywiscie wszystko widac. No ale juz drugie to dobrze ze jest zaznaczona dlugosc bo nie wiem czy bez tego byloby jasne co jest gdzie. Wlasnie potem na pozniejszym etapie rozwoju jak dziecko bylo wieksze widzialam tylko plamy, naprawde nie wiem jak laik moze tam cos zobaczyc...'tutaj pluca, widzi pani ?' a ja widze jakies zamazane plamy, ale potakuje z grzecznosci wink)))
                      • annajustyna Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 20:08
                        Byc moze sprzet byl slaby?
                      • wredna1zmija Re: Ginekologia ideologiczna 02.05.15, 11:26
                        Dobry ginekolog potrafił dostrzec wadę budowy nerki. Matkę wysłał do b.dobrego szpitala gdzie po cesarce zrobiono dziecku operację.
    • rasowa_sowa Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 21:29
      Tak, jeśli wiedzieli a nie powiedzieli to byłoby obrzydliwe. Pytanie tylko czy to naprawdę takie jasne, że powinni zauważyć że kończyny są owinięte taśmą owodniową (co zresztą nie jest chyba wskazaniem do aborcji, więc czemu 6 różnych lekarzy miałoby to świadomie ukrywać?).
    • annajustyna Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 21:33
      Moj gin powiedzial, ze najpozniej w 12 tygodniu to widac i jest to duzo latwiejsze do wykrycia niz syndrom Downa. Tylko trzeba miec sprawny sprzet i rozumiec, co sie na nim widzi sad.
      • nangaparbat3 Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 21:36
        A to nie jest tak, że się bardzo rzadko zdarza, i w dodatku kazdy przypadek nieco inny?
        • annajustyna Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 21:45
          Kazdy jest inny, ale nie dojrzec braku 4 konczyn? Brak jednej mozna teoretycznie przeoczyc, bo sie moze schowac niejako za ta niebrakujaca zdrowa, ale nie wszystkie...A oni jeszcze dlugosc kosci mierzyli uncertain.
          • rasowa_sowa Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 21:54
            Ale to nie jest tak, że oni przeoczyli brak kończyny, bo te kończyny tam były.
            • annajustyna Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 20:07
              Wlasnie to nie bylo jasne - do kiedy byly i czy w ogole?
        • rasowa_sowa Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 21:54
          nangaparbat3 napisała:

> A to nie jest tak, że się bardzo rzadko zdarza, i w dodatku kazdy przypadek nie
          > co inny?

Forum wyguglało i forum wie lepiej co widział każdy z 6 lekarzy.
      • asia_i_p Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 21:58
        A internet zwraca informacje, że można wykryć "już w 17 tygodniu", a w ogóle wykrycie wcale nie jest łatwe.
    • klamkas Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 22:13
      Czytając takie rzeczy przestaję się dziwić, że wśród moich koleżanek często pada pytanie o ginekologa "bez" sumienia.
    • lauren6 Re: Ginekologia ideologiczna 30.04.15, 22:41
      Podobny przypadek opisalo tvn warszawa (sorry, jestem na komórce i nie chce mi się szukać linku). Na początku roku urodziła się dziewczynka bez ręki. Mama prowadziła ciążę w Medicover. Wszystkie ważne usg robila w szpitalu w Wilanowie na najnowocześniejszym usg, u certyfikowanych ginekologów i w opisie badań z genetycznego i polowkowego twardo stoi: kończyny w normie.

Prof. Dębski broni kolegów, że niby badanie rąk i nóg nie jest standardem.

Serio, nie jestem przekonana czy to kwestia sumienia, czy jednak standardów. Szuka się chorób genetycznych, ładnego ujęcia dzidzi na 4D, żeby rodzice mieli pamiątkę. Taśmy sa rzadkie, więc lekarze liczenie konczyn olewaja.
      • ichi51e Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 10:26
        No ile tego liczenia...? Do 4. Za 3D 300 sie placi.
        • lauren6 Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 11:23
          Nie wiem, też tego nie rozumiem. Ja sobie kazalam nagrać film z badania, by w razie czego mieć dowód, a nie same zapiski w papierach uncertain
    • piepe Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 00:19
      Mierzenie długości kosci udowej jest podstawowym badaniem USG, według tego określa się od 16 t.c. ogólną długość ciała płodu, a takze wiele ewentualnych wad płodu, w tym oczywiście np. brak kości udowej.
    • eliszka25 Re: Ginekologia ideologiczna 01.05.15, 08:26
      nie wiem, ale ciezko mi uwierzyc, ze mozna niezauwazyc brak wszystkich konczyn u dziecka. tasmy sa rzadkie, wiec rozumiem, ze lekarze niekoniecznie zwracali na to uwage i moment, kiedy moznaby bylo zapobiec amputacji konczyn przeoczyli (w sumie to nie wiem, czy w ogole mozna to jakos powstrzymac, bo przeciez w 16 tc. nie zrobia cc), no ale jak dziecko juz konczyn nie mialo, to chyba jednak bylo to widac? przeciez plod ma m.in. mierzona dlugosc kosci udowej. zawsze sledzilam na ekranie monitora obraz z usg w obu ciazach i zawsze dokladnie bylo widac nawet paluszki (pod koniec ciazy oczywiscie, a nie od poczatku). widac przeciez nos, uszy, to jakim cudem nie widac nogi czy reki? moj ginekolog w trakcie zwyklego usg w swoim gabinecie stwierdzil, ze moj syn ma poszerzony przewod moczowy, dzieki czemu juz nastepnego dnia po porodzie mielismy zdiagnozowany refluks oraz inna wade wrodzona ukladu moczowego. lekarzowi bede wdzieczna do smierci, bo dzieki niemu moj syn ma 2 nerki, a gdybysmy nic nie wiedzieli, to kto wie, jak by sie skonczylo.

dlatego nie wierze, ze na usg nie mozna zobaczyc, czy dziecko ma konczyny, skoro mozna zobaczyc przekroj moczowodu.
    • plater-2 bardzo znany przypadek 01.05.15, 10:44
      www.google.pl/search?q=nick+vujicic&biw=1280&bih=878&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=zjxDVfSQKcy3swGEpoCYDg&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ
      • rosapulchra-0 Re: bardzo znany przypadek 01.05.15, 12:55
        I to ma być pocieszenie dla rodziców dziecka?
        • plater-2 Re: bardzo znany przypadek 01.05.15, 20:12
          W sensie dodania otuchy - chyba tak ?
          • edelstein Re: bardzo znany przypadek 01.05.15, 20:17
            Taa,w polskich realu skonczy sie na socjalu do konca zycia.
            • plater-2 Re: bardzo znany przypadek 01.05.15, 20:21
              www.sport.pl/sport/1,69628,2297390.html
              Ten mężczyzna ma podobne problemy co Olivier, skończył informatykę, ma zone i dzieci.
    • mynia_pynia mynia_pynia 01.05.15, 20:29
      W 16 czy tez 18 tygodniu ciazy lezaz zaczal mierzyc srednice czaszki, dlugosc kosci, itp. Od 22 tygodnia ciazy na tej podstawie ustala sie wage dziecka wiec litosci jak mozna nie zaiwazyc, z drugiej strony dziwie sie matce ze nie zauwazyla bo ja widzialm nerki, moment jak dziecko sika, jak polyka wody plodowe i to wszystko na 2d gdzie usg trwalo max 4min a mialam ich az 5 w trakcie ciazy, nie liczac w trakcie porodu jednego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka