Dodaj do ulubionych

Podpowiedzcie proszę

17.05.15, 23:51
Podpowiedzcie proszę jak zabrać się za wykończenie domu. Mam pobudowany 150 m2 dom. Jestem na etapie urządzania domu w środku. Trzeba w nim urządzić dwie łazienki, kuchnię, salon, garderobę,pokoje dziecięce, schody na strych, drzwi wewnętrzne, parapety wewnętrzne, malowanie ścian itp. Jak to zrobić przy trójce małych dzieci. Czy z każdą rzeczą trzeba jechać do sklepów, szukać i wybierać płytki, kolor ścian i żyrandole itp. Pracuję zawodowo i zajmuję się dziećmi, sprzątaniem, gotowaniem. Mąż też mi pomaga, ale i tak czasu zostaje bardzo mało. Czy pozostaje mi wziąć architekta, który zaprojektuje wnętrze i pomoże w wyborze materiałów. Nie jestem specjalnie przekonana co do architektów, tzn. nie chciałabym aby narzucał swój styl i chciałabym urządzić dom funkcjonalnie, a nie tylko ze względu na wygląd. Nie wiem jak się cenią architekci. Chcę przeznaczyć na wykończenie domu ok 150 tysięcy. Jak policzyłam sobie mniej więcej koszt płytek, łazienek, podłóg, mebli kuchennych i w pozostałych pomieszczeniach, zrobienie drzwi wewnętrznych, schodów itp. to ta kwota nie jest duża. Wiem zależy z jakich materiałów będę robić. Ja chcę mieć funkcjonalnie i przy okazji ładnie. To są decyzje na lata bo nie mam zamiaru zrywać płytek za jakiś czas i zakładać innych bo mi się wcześniejsze już nie podobają. Proszę podpowiedzcie jak się za to wszystko zabrać,żeby sprawnie to wszystko zrobić bez wykończenia siebie psychicznego i finansowego.

Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Podpowiedzcie proszę 17.05.15, 23:57
      najpierw to sobie zwizualizuj wszystkie pomieszczenia - najpierw w głowie, potem jak masz talent to sama narysuj, a jak nie - to np w salonach z płytkami itd czesto jest tak ze jak u nich kupisz płytki to masz projekt gratis - przejrzyj oferty, wybierz płytki ktore Ci pasują do wizji i popros o zrobienie projektu. tak mozesz załatwic łazienki i salon.
      schody to najmniejszy problem, zapraszasz ciesle do domu i on Ci robi schody.
      i tak po kolei, po kolei. malowanie jest na koncu.
      zacznij od wizualizacji. jak bedziesz miała poukładane co i jak to materiały mozesz kupic w jeden dzien.
      • bei Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 00:51
        Fotoforum wnętrza mieszkań - tam uzyskasz pomoc smile
    • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 06:09
      znaleźć architekta wnętrz. Sensowny nie będzie narzucał swojej wizji, za to będzie wiedział, gdzie znaleźć akcesoria które cię interesują, który sklep ma jaką ofertę i w ogóle będzie mieć pewnie próbki sam z siebie. Albo zatrudnić opiekunkę do dzieci, jak sama zamierzasz po sklepach latać, sorry, ale porady "idż na forum wnętrza" nie załatwią klimatu typu wożenie trójki dzieci od sklepu do sklepu, zapinanie ich i wypinanei z fotelików, już nie mówiąc o tym, że jak znajdziesz coś fajnego, co od razu będziesz chciała kupić, to i tak tego do fury nie zmieścisz, jeśłi tam będą dzieci i foteliki.
    • nutella_fan Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 06:21
      Bez wykonczenia psychicznego sie nie da, stawiam taka smiala teze smile
    • mamma_2012 Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 06:24
      Z łazienkami i kuchnia powinno ci pójść łatwo, bo większość firm sprzedających wyposażenie ma na miejscu architektów, którzy doradzają i rysuja co trzeba. Dobra wiadomość jest tez taka, ze teraz jest dużo możliwości wykończenia łazienki z niewielka ilościa glazury (spora oszczednosc na kosztach materiału i układania), a kuchni z płytkami wogole chyba robi sie niewiele.
      Jesli chodzi o resztę weź sobie zdjęcie pomieszczenia, ktore ci sie pododa i zamów podobne meble nawet przez internet.
      Drzwi tez bez problemu, wpada brygada, mierzy i wyraca z gotowymi (ty tylko wybierasz, który model ci sie podoba i mieści sie w budżecie.
      • aqua48 Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 09:27
        Weź architekta z którym będziesz potrafiła się dogadać. Sprawdź jakie projekty już zrobił/zrealizował, niech Ci pokaże dotychczasowe osiągnięcia, wybierz sobie mniej więcej styl, który Ci się podoba, kolory, określ budżet i zatwierdzaj projekt każdego pomieszczenia. Wizyty w sklepach i pilnowanie wykonawców zostaw architektowi.
        • mamma_2012 Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 10:15
          Wszystko fajnie pod warunkiem, ze architekta ma sie z polecenia (chociaz moja, polecona i sprawdzona wpadła w depresje i zawaliła wszystkie prowadzone wtedy projekty), ale nie przy takim budżecie, czyli150000 na wykończenie 150 metrów, bo za sam projekt i nadzór nad wykonawcami bedziem musiała zapłacić min. 10-15 % tej ceny.
          Poza tym ceny w sklepach polecanych przez architektów, mimo teoretycznie dużych zniżek, sa czesto sporo wyższe niz przy zamawianiu przez internet czy bezpośrednio u wykonawcy (architekt zarabia nie tylko na projekcie, ale tez na prowizjach)
          • una_mujer Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 11:27
            Jak masz ten dom w Warszawie/ okolicy, to mogę polecić bardzo fajnych architektów (para), którzy nie narzucają swojego zdania I potrafią robić bardzo zróżnicowane stylistycznie projekty (przynajmniej tak wynika z ich portfolio).
            Architekci u nas nie polecali konkretnych sklepów, tylko wysyłali linki do stron internetowych I mówili, ,gdzie możemy ewentualnie pojechać ,żeby obejrzec te wybrane rzeczy, ale kupowaliśmy większość przez internet. Wysyłali nam dwie-trzy propozycje w uzgodnionym stylu (płytek, armatury, itp) I sami sobie wybieraliśmy. Zaoszczędziło to nam ogromną ilość czasu, nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na tych państwa.
          • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 20:05
            Przecież architekt tez ma kontakty z wykonawcami, ma ich sprawdzonych i ma u nich zniżki, z internetu tez potrafi korzystać. A jak się przyoszczędzi 10-15% na nim, to można zakładać, że się je straci na czymś innym, jeśli się nie wie, co się robi.
    • chipsi Re: Podpowiedzcie proszę 18.05.15, 13:23
      Jak już sobie podliczysz wszystkie wydatki to dołóż drugie tyle na "wydatki nieprzewidziane". Powiadam Ci to ja, kobieta w cennikach obeznana, oblatana po sklepach i baaardzo zdziwiona topniejącym budżetem w czasie remontu, który miałam , jak mi się wydawało, dobrze zaplanowany.
      • madzia77776 Re: Podpowiedzcie proszę 19.05.15, 01:53
        Dziękuję za rady. Na Was można liczyć. Nie jestem z okolic Warszawy, jestem z wielkopolski, a szkoda bo bym skorzystała z polecenia architektów. Jeśli chodzi o koszty wykończenia domu to zdaję sobie sprawę, że mogą być wyższe. Chodzi mi głównie o sensowne zaprojektowanie i wykonanie salonu, kuchni, łazienek i przedpokoju bo pokoje dziecięce nie musi projektować architekt. Fajnie by było urządzić dom, w którym się dobrze człowiek czuje i przy tym jest bardzo funkcjonalny. Przy wykańczaniu podejmuje się decyzje na lata bo rzadko kto buduje się drugi raz i wszystko zmienia. Chętnie skorzystam jeszcze z jakiś podpowiedzi.
        • jkl13 Re: Podpowiedzcie proszę 19.05.15, 08:41
          Ja urządzałam dom sama, tzn. dokładnie wiedziałam, jakie chcę kafelki, kolory na ścianach, jakie meble i sukcesywnie znajdowałam to w sklepach lub internecie. Owszem, wymaga to czasu, który poświęcasz najpierw na znalezienie interesujących cię produktów, a potem poszukaniu najtańszej oferty spośród lokalnych dostawców, ale masz dom w takim stylu, jaki lubisz i jaki tobie najbardziej odpowiada. Nie żałuję, mam dom dokładnie odpowiadający naszym potrzebom i po 6 latach mieszkania nie widzę potrzeby zmian.
          Moja koleżanka miała architekta, ale ona chciała mieć dom w stylu katalogowo-nowoczesnym i taki dokładnie ma. Nie umiała tego sama zaprojektować, a że jest perfekcjonistką, zdecydowała się na architekta. I też nie żałuje - ma dom dokładnie taki, jaki chciała. Chociaż już po 2 latach zmieniała kolor ścian, schody na piętro i obudowę kominka. Ale miesza tak, jak chce.

Morał - jeśli masz jakikolwiek gust wnętrzarski i wiesz, co ci się podoba, a co nie - wybieraj materiały sama. Wtedy masz gwarancję, że dom będzie odpowiadał twoim gustom, a nie gustom architekta. Jeśli natomiast nie umiesz łączyć kolorów lub zupełnie nie masz czasu na wybieranie kafelków, armatury itp. - zdaj się na fachowca. Ale wtedy musisz mieć świadomość, że owszem, uwzględni on twoje propozycje, ale i tak poza pewne ramy, którymi już jest przesiąknięty z racji własnego gustu i doświadczenia, nie wyjdzie.
          Tak czy inaczej - powodzenia. Moim zdaniem ten etap budowy jest najlepszy, bo wówczas zwykły budynek staje się twoim domem...
          • madzia77776 Re: Podpowiedzcie proszę 19.05.15, 10:56
            Dziekuje za sensowna odpowiedz.
          • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 15:12
            zdaj się
            > na fachowca. Ale wtedy musisz mieć świadomość, że owszem, uwzględni on twoje pr
            > opozycje, ale i tak poza pewne ramy, którymi już jest przesiąknięty z racji wła
            > snego gustu i doświadczenia, nie wyjdzie.

Z gustem to brednie, chyba, że duża a nie architekt. Z doświadczeniem - no owszem, za to się mu m. in. płaci... Chyba, że się chce uczyć na własnych, nierzadko kosztownych błędach.
            • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 15:14

duża=doopa
            • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 15:31
              duża=doopa
            • olinka20 Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 16:07
              No ja nie wiem, niemalze 100% realizacji, ktore robi łarchitekt wyglada tak:
              -podwieszany sufit, w suficie swietlówki
              - otwarta kuchnia
              -pomiedzy kuchnią a salonem stół ( pseudo jadalnia), nad stołem obowiazkowo 3 lampki wiszące
              - w kuchni i/albo pokoju dzieciecym farba tablicowa
              - w łazience obowiazkowo 2 umywalki
              - zapomniałabym o obowiazkowej wyspie w kuchni

Moze mam pecha, ale mam wrazenie, ze wszyscy leca od sztancy.
              To na to samo wyjdzie jak kupisz sobie gazety wnętrzarskie i je uwaznie przejrzysz, plus obejrzysz programy typu- dorota was urządzi , czy programy na DOMO+.
              • slona78 Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 16:40
                fajne generalizowanie wink
                mam dom z wnętrzami projektowanymi przez architekta i:
                - nie mam grama podwieszanego, gipsowego sufitu ani świetlówek,
                - mam otwartą kuchnię, bo innej sobie nie wyobrażałam,
                - nie mam stołu między kuchnią a salonem,
                - nigdzie nie mam farby tablicowej, ale w pokoju stoi tablica syna z ikei (liczy się)? wink
                - nad stołem niestety tylko jedna duża lampa,
                - w małżeńskiej łazience faktycznie mamy dwie umywalki - bardzo to wygodne i wiedzieliśmy, że chcemy,
                - wyspy nie mam wink
                Architekt zazwyczaj bazuje na tym czego chcą klienci, więc może rozwiązania o których piszesz po prostu są pożądane przez ludzi, którzy zlecają projekt?
                • olinka20 Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 16:46
                  No generalizuje, generalizuje na bazie obserwacji ostatnich ( tez wykonczeniowke namiętnie oglądam, bo mnie to lada moment czeka wink ).
                  Ciesze sie, ze tak nie masz smile
                  A architekci podejrzewam, ze jednak podsuwają to co najmodniejsze ( czyli to co wypisałam wyzej) i wiekszosc sie zgadza.
                  A jesli moge dopytac, jak nie masz stołu między kuchnią, a salonem to gdzie jecie? Z ciekawosci pytam, nie odbieraj tego jak jakis atak, prosze smile
                  • slona78 Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 17:57
                    Kuchnia jest wydzielona optycznie - jest na odrobinę wyższym poziomie (mam działkę ze skosem i w ten skos został wkomponowany dom), niżej jest część kanapowa, dalej - kierując się ku przeszkleniom (oknom) - jest stół. Dlaczego tam? Właśnie przez okna, jakieś 2-3 metry od okna mamy drzewa, na drzewach bawią się ptaki (śmieję się, że to namiastka kanarków) wink poza tym tam jest najlepszy widok, a chyba tylko w czasie posiłków mamy czas, żeby pogadać i pogapić się w okno (na kanapie już każdy siedzi z kompem, albo lampką wina, no i najczęściej jest już ciemno). Żeby nie było od stołu do kuchni jest jakieś 6-8 metrów, więc nie można się rozpędzić wink
                  • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 20:49
                    > A jesli moge dopytac, jak nie masz stołu między kuchnią, a salonem to gdzie jec
                    > ie? Z ciekawosci pytam, nie odbieraj tego jak jakis atak, prosze smile

mają stół = niedobrze, sztanca

nie mają stołu = niedobrze, nie majo gdzie jeść

w ogóle nie powinni jeść, to takie nieoryginalne, wszyscy, których znam, jedzą.

nie odbieraj tego jako atak, ale samo się prosi suspicious
                    • olinka20 Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 20:54
                      tongue_out
                      Napisałam gdzies, ze jak mają stoł to zle?
                      Odnosiłam sie do "gotowych" projektów, gdzie stoł jadalny oddziela częsc kuchenną, od salonu.
                      I nie potrafilam sobie wyobrazic, gdzie owy stół ma.
                      A z tego co opisała ma w fajnym miejscu.
                      Teraz lepiej?
                      • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 21:01
                        > Napisałam gdzies, ze jak mają stoł to zle?
                        > Odnosiłam sie do "gotowych" projektów, gdzie stoł jadalny oddziela częsc kuchen
                        > ną, od salonu.
                        > I nie potrafilam sobie wyobrazic, gdzie owy stół ma.

No właśnie o to chodzi: oceniasz takie rozwiązanie jako banalne, ale sama sobie nie potrafisz wyobrazić, jak można inaczej big_grin
                        • olinka20 Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 21:27
                          Nie jako banalne, tylko takie, ktore spotykam w kazdym czasopismie o wnętrzach smile
                          • solejrolia Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 22:13
                            w czasopismach, i na forach- tak, pewne trendy są pokazywane do znudzenia

ale poszukaj ich w realu ...
                          • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 22:53
                            Niech zgadnę, a w każdej łazience w tych czasopismach jest kibel. Zero samodzielnej inwencji.
                            • olinka20 Re: Podpowiedzcie proszę 21.05.15, 08:59
                              Ale nie byle jaki kibel, tylko kiblo bidet na pilota tongue_out
                • solejrolia Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 21:01
                  >Architekt zazwyczaj bazuje na tym czego chcą klienci, więc może rozwiązania o których piszesz po prostu są pożądane przez ludzi, którzy zlecają projekt?

DOKŁADNIE TAK.
                  Architekt robi projekt pod klienta, bo to klient płaci i ma pewne oczekiwania.
                  Gdyby projektant zrobił projekt zgodnie ze swoim gustem, to klient przepędziłby go na sto wiatrów. A już na pewno nie zapłaciłby.
              • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 19:52
                Ale w tym nie ma nic złego, jeśli klient tak chce albo nie wie, czego chce albo zobaczy taką realizację w portfolio architekta i powie, że chce tak samo. No sorry, ale jak ktoś nie ma oryginalnej wizji (a nie musi mieć) to fakt, że NIE ZATRUDNI architekta tego nie zmieni. A jak ktoś ma, to architekt ma służyć doświadczeniem i wiedzą, żeby ją zrealizować. Nie słyszałam, żeby ktoś miał fantastyczna wizję a architekt mu ją złośliwie przerobił na szrancę.
              • solejrolia Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 21:19
                Olinka, ale powiedz- czego ty byś oczekiwała? Dynamit chcesz wymyśleć?Przecież wiadomo, ze wszystko już było.
                Albo montuje się rzeczy, które są popularne i są sprawdzone (A dlaczego sa popularne- bo się sprawdzają)
                albo robi się coś, co jest modne- np. ta farba tablicowa. wyspa, itp
                Albo robi się to, na co kogo stać. o.

A teraz powiedz: ilu twoich znajomych czy w rodzinie ma tę wyspę, tablicę na scianie, czy te dwie umywalki.

Bo wśród moich znajomych tylko jedni mają wyspę (ale od 15lat, więc nie wiem, czy się to liczy)
                Inni wyspy nie mają, za to scianę tablicową w kuchni .
                A trzeci znajomi maja dwie umywalki- ale ich łazienka to salon kąpielowy, i nikt poza nimi nie ma tak dużej łązienki, żeby można było zamontować dwie umywalki, bidet, saunę, i olbrzymią, bo dwuosobową wannę.
                NIE ZNAM NIKOGO< KTO MA TO WSZYSTKO NA RAZ.

Tak samo jak na Forum wnetrza mieszkań był czas, ze modne były cegiełki, wszyscy je prezentowali.
                A jak się okazuje, w realu- nikt z moich znajomych nie ma takich cegiełek.
                Bo w realu nadal królują beżo-brązy .
                Dajesz wiarę?!
                Nawet dziś odwiedziłam kolezankę, która wprowadziła sie do nowego domku- kuchnia, łazienka, czy przedpokój- wszystko beżowe! żadnych białych cegiełek. I jeszcze meble wenge, bo akurat z poprzedniego mieszkania. Skoro sa dobre, to przeciez nie wywalą.
                Jasne, że nie, ja to rozumiem, bo na tym etapie to oni mają inne wydatki, choćby zrobienie wjazdu do domu, niż wymieniać meble na nowsze i bardziej na czasie
                Albo kuchnia Stat z ikea, prawie każda prezentowana kuchnia na forum WM była z Ikea.
                A ja nie znam nikogo w realu, gdzie stałaby ta kuchnia. dziwne...
                • moofka Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 21:23
                  Podwójna umywalka jest super smile u mnie sie sprawdza w porannej gonitwie, żadna to fanaberia w sumie, podobnie bidet, szkoda wywalić 150 tys na wykończenie, a zrezygnować z bidetu
                  • solejrolia Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 21:34
                    marzę o podwójnej umywalce !
                    zimą zrobię metamorfozę łazienki, może uda mi się męża namówić na podwójną,
                    zwłaszcza, że wiem, że nie będą to stracone pieniądze. smile
                • olinka20 Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 21:45
                  Uch napisałam odpowiedz i mi wcieło, wrrr.
                  Ale powiem ci, ze ci znajomi co korzystali z architekta to maja własnie czesc jadalnio kuchenno salonową wspolną. Stół, nad stołem 3 lampy ( kurcze, czemu zawsze 3 smile ), ceglana sciana, ci co mają dzieci- sciana tablicowa. Itd.
                  Wiadomo, ze nie 100% tak samo, ale widac w tym reke architekta,
                  A co do 2 umywalek to sie juz wypowiadałam wink
                  Aaa i cegiełki jak w paryskim metrze mi sie strasznie podobają, mowisz ze nie widziałas u nikogo? To sie moze skusze? wink
                  • solejrolia Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 22:12
                    nie, w realu nie widziałam cegiełek jeszcze u nikogo!

i msz to nic złego, jak widać rękę projektanta, architekta.
                    gorzej gdyby zatrudniłoby się taką osobę a efekt byłby taki, że nie byłoby tego widać, ale to moje zdanie.

a przypomniało mi się, znam taką sytuację:
                    moi znajomi wydali około 30 tys złotych na architekta wnetrz- projekt wizualizacja, wybór wszystkiego- kolorów, tkanin, mebli, wszystkiego kompleksowo.
                    jak stałam tak usiadłam, nei wiedziałam, ze taki projekt może kosztować aż tyle.ale to nie moja kasa, więc nie interesuję się tym.
                    no i nie widać po tym domu że tam był jakikolwiek projektant!
                    gdyz albowiem zanim się wprowadzono 3 razy malowano ściany w salonie- najpierw zgodnie z projektem, potem właścicielka domu zdecydowała o kolorze ciemniejszym, a potem wybrała z zupełnie innej gamy kolorystycznej. kominek- zaprojektowany piękny, i raczej drogi. "e...a po co nam kominek, i tak nikt w tym nie będzie palił" - kupili jakąs okładzinę na ścianę, telewizor postawili na stoliku Lack. bo nie wiedzą co kupić pod telewizor, którego tam wcale nie miało być, bo to było miejsce na kominek, i moja znajoma nie ma teraz pomysłu, co z tym fantem zrobić, jaki mebel kupić
                    itd itd...
                    na projektantkę kasę wywaliła, ale gustowi projektantki nie zaufała i zmieniała coś po swojemu. ale że sama gustu nie ma za bardzo, i pomysłow również, oraz brak jej czasu na bieganie po sklepach i szukanie mebli, no to zostaje z takimi prowizorkami. TRAGEDIA.
                    • olinka20 Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 22:17
                      Moze lubi wydawac niepotrzebnie pieniądze wink
                      Te cegiełki tak kuszą, tak kuszą, no nic, mam jeszcze kupe czasu na przemyslenia.
                    • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 22:58
                      > na projektantkę kasę wywaliła, ale gustowi projektantki nie zaufała i zmieniała coś po swojemu

bez jaj, wymiana kominka na telewizor to nie jest sprawa gustu, tylko skrystalizowania swoich oczekiwań. Przeceiż raczej nie było tak, że pani powiedziała, że chce telewizor, a projektantka ją zaczęla namawiać, że lepiej kominek.
                      • klamkas Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 23:38
                        A mogło tak być. Ja naiwnie poprosiłam o poradę polecaną projektantkę wnętrz - po tym jak mnie zwymyślała za potrzebę osobnej kuchni nie otwartej na dzienny (nie znam się, nie wiem jak to jest, więc nie miałam szansy docenić zalet, i ogólnie ona mi nie zaprojektuje zamkniętej kuchni, bo do tego domu i widoku za oknem to nie pasuje ;p) podziękowałam. Mam zamkniętą kuchnię (nieidealną, dzisiaj jak widzę efekt, to od początku, łącznie z kształtem i metrażem pomieszczenia, zrobiłabym to inaczej), którą lubię, choć nie do końca mnie zachwyca.

Projektantka z super opiniami, widziałam jej realizacje i mi się podobały. Tylko zupełnie niezdolna do dialogu (nie musiała się zmuszać, ma dużo zleceń, stać ją na upieranie się przy swoim, bo w 90% ludzie jej słuchają wink).
                      • solejrolia Re: Podpowiedzcie proszę 21.05.15, 07:02
                        >
                        > bez jaj, wymiana kominka na telewizor to nie jest sprawa gustu, tylko skrystali
                        > zowania swoich oczekiwań. Przeceiż raczej nie było tak, że pani powiedziała, że
                        > chce telewizor, a projektantka ją zaczęla namawiać, że lepiej kominek.

bez jaj, tak faktycznie nie było. nikt do niczego nie namawiał.

było inaczej:
                        zaczął się montaż kominka, stelaże etc. w trakcie tegoż montażu pani się kominek odwidział, telefon w łapę i odmówiła go w sklepie.
                        pojechała do marketu, kupiła jakąś tam okładzinę ścienną.
                        postawiła stolik Lack, telewizor.
                        a teraz jęczy, że pokój nie skończony a ona nie ma pomysłu co z tym zrobić. i czasu żeby jeździć po sklepach i szukać mebla.
                        nie piszę tego ze złośliwością, bo to moja znajoma, ale byłam przy tym, i widziałam jak sie to odbyło.smile
    • vivyan Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 16:20
      Przede wszystkim musisz się na spokojnie zastanowić co ci się podoba, jaki styl ci odpowiada i w jakich kolorach czujesz się najlepiej. Np. "podobają mi się jasne wnętrza, styl w miarę prosty + parę odjechanych elementów, jasne kolory, podłogi jasne, stolarka biała" albo "podoba mi się styl "na bogato", ciemne podłogi, zdecydowane kolory, elementy pałacowe i ciemna stolarka" smile Jak już będziesz wiedziała czego chcesz, to poświęć kilka wieczorów wrzucając w google hasła zgodnie z tym co wymyśliłaś, potem wybierz zdjęcia, które ci się najbardziej podobają, potem zrób listę typu "łazienka dolna: płytki ścienne w takim a takim kolorze, podłogowe takie, wanna owalna/kwadratowa" itp. i albo zacznij objeżdżać sklepy albo znajdź architekta, który ci pomoże znaleźć i poskładać do kupy to co wymyśliłaś smile
    • moofka Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 21:16
      Ja nie brałam architekta, projektowalam sama, zanim fundament wykopali wiedziałam jaki efekt chce osiągnąć, godzinami siedziałam na portalach poświęconych wnętrzom. Najważniejsza dla mnie była funkcjonalność jednak, bo to ja wiem jak funkcjonuje moja rodzina i czego potrzebujemy. Szukałam niedrogich dobrych materiałów od rodzimych producentów i wiedziałam gdzie i jak maja byc zastosowane. Przed wprowadzeniem miałam zrobione łazienki kuchnie i pomieszczenia gospodarcze, reszta jest w tzw procesie i dojrzewa smile
      • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 23:01
        > godzinami siedziałam na portalach poświęconych wnętrzom.
        > Szukałam niedrogich dobrych materiałów od rodzimych producentów

pani szuka rozwiązania możliwego do przeprowadzenia przy trójce małych dzieci. O ile jeszcze godzinami można sobie siedzieć w necie i oglądać wnętrza jak młode śpią? o tyle szukanie niedrogich, dobrych materiałów to już nie bałdzo.
        • moofka Re: Podpowiedzcie proszę 20.05.15, 23:11
          Hm, miałam dwójkę z 3 byłam w ciazy, większość zakupów da sie zrobic przez internet smile
          • minor.revisions Re: Podpowiedzcie proszę 21.05.15, 02:43
            Przez internet to se możesz kupić orzeszki, bo jak kolor opakowania nie będzie dokładnie taki sam, jak na zdjęciu, to to nie ma znaczenia. Ale już dobierać kolor kafelków czy mebli to trochę słabo.
            • moofka Re: Podpowiedzcie proszę 21.05.15, 04:45
              Z moich doświadczeń - warto. Cena płytek podłogowych wahała sie o 47 zł na metrze miedzy internetem a lokalnym salonem, ale faktycznie kolega sprowadzał dekory z Hiszpanii po 250 zł sztuka, bo taki wybrała projektantka
              Zakładam, ze skoro ktoś buduje wymarzony dom, to jest w stanie poświecić ze 3 weekendy, zeby przejść sie na ekspozycje czy obejrzeć katalogi. No mnie sie chciało i sprawiało radość dzika smile
    • lilly_about Re: Podpowiedzcie proszę 21.05.15, 07:50
      Ja wzięłam architekta wnętrz. Była to jedna z najtrafniejszych decyzji w całej budowie domu. Przedstawił nam wizualizację pomieszczeń, wspólnie nanosiliśmy poprawki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka