una_mujer
18.05.15, 13:59
Jest na eDziecku forum Przedszkola, i nawet coś się tam dzieje, ale forum Szkoły, które znalazłam (z trudem) na Gazecie, jest praktycznie martwe i to od dłuższego czasu. Ciekawa jestem, dlaczego. Czy eMamy nie mają problemu ze znalezieniem podstawówki dla swoich dzieci, po prostu posyłają do rejonowej, niezależnie od tego, jaka ona jest?
Ja się ostatnio przyjrzałam publicznym podstawówkom w okolicy mojego mieszkania i okazuje się, że wszystkie pracują na dwie zmiany, dodatkowo adaptując wszelkie możliwe przestrzenie na klasy szkolne. Obawiam się, że to dość negatywnie przekłada się na świetlice, w sensie i nauczycieli i miejsca, w którym dzieci mogą przebywać. Wyszło mi, że jeśli mam zapłacić za kogoś, kto mi dziecko będzie ze szkoły odbierał albo odprowadzał w południe, żeby nie siedziała na tej świetlicy bez sensu, plus jedno- dwa zajęcia pozalekcyjne (i wożenie do centrum), to szkola społeczna/prywatna wyjdzie podobnie albo niewiele drożej.
Ale w sumie, to nie wiem, jak się zabrać za taki wybór szkoły, od czego zacząć. Czytałam kiedyś artykuł, że w Warszawie do dobrych szkół społecznych trzeba dziecko zapisywać z ponadrocznym wyprzedzeniem - prawda to? Oglądam jakieś strony internetowe, ale nie znalazłam nic na potwierdzenie tej tezy. Gdzie szukać opinii o szkołach? Podpowiecie coś?