Dodaj do ulubionych

Lis tradycjonalista

20.05.15, 08:48
Osobiście przeprosił DUDĘ za słowa o jego córce.
Jak z Kodeksu Honorowego Boziewicza, kobieta nie ma honoru, ma cześć, a ta cześć ma naturalnych obrońców.

Taki problem przeprosić dorosłą choć młodą kobietę, a nie jej tatusia?
Obserwuj wątek
    • fomica Re: Lis tradycjonalista 20.05.15, 08:52
      Ją bezpośrednio chyba też przepraszali. A te cytowane słowa odnosiły się do tatusia, więc w sumie jego tez ten tekst dotyczył.
    • lady-z-gaga Re: Lis tradycjonalista 20.05.15, 09:01

www.tvp.info/20116511/tomasz-lis-przeprasza-kinge-dude
      • asia_i_p Re: Lis tradycjonalista 20.05.15, 09:08
        OK, zwracam honor.
        Choć zdanie o córkach w jej wieku zdecydowanie mógł sobie darować.
    • katnip Re: Lis tradycjonalista 20.05.15, 09:17
      Miałam własnie założyć wątek o Lisie, ale w innym kontekście. W konteście samych słów.
      "Chciałem bardzo serdecznie przeprosić panią Kingę Dudę, która jest młodą, inteligentną, piękną, uroczą osobą, i rozumiem, że mogła się czuć dotknięta. "
      Ponieważ niemłoda, nieinteligentna, BRZYDKA i nieurocza osoba dotknięta być by nie mogła. Szczególnie brzydką i nieuroczą można by dotknąć bez problemu. A gdyby miała jeszcze jakieś deficyty umysłowe, to już w ogóle.

Czy w identyczny sposób przeprosiłby ewentualnego syna Dudy?
      "Chciałem bardzo serdecznie przeprosić pana Krzystofa Dudę, który jest młodą, inteligentną, przystojną, uroczą osobą, i rozumiem, że mógł się czuć dotknięty. "
      • iwoniaw Słuszna uwaga 20.05.15, 10:02
        CytatCzy w identyczny sposób przeprosiłby ewentualnego syna Dudy?
        > "Chciałem bardzo serdecznie przeprosić pana Krzystofa Dudę, który jest młodą, i
        > nteligentną, przystojną, uroczą osobą, i rozumiem, że mógł się czuć dotknięty.

Otóż to. Jest to istotny szczegół w kontekście dyskusji o postrzeganiu i traktowaniu kobiet w PL. Bądź co bądź, red. L. uważa się (i uważany jest) za młodą, postępową osobę, otwartą na wszelką awangardę obyczajową, tak? To wszak nie Korwin-Mikke z patriarchalizmem i "kobiety bez prawa głosu i z opiekunem prawnym" na sztandarach ani nawet nie propagator poglądu "tradycyjne wartości głoszone przez episkopat moim wyborem życiowym".
        • lady-z-gaga Re: Słuszna uwaga 20.05.15, 10:07
          Doszukujecie się na siłę ideologii, a tam było wyłącznie protekcjonalne potraktowanie K.Dudy. I nie z powodu płci -przynajmniej moim zdaniem - ale z powodu wieku. Lis jak to Lis - przeprosił, ale z nutką wyższości. Patriarchalny to on raczej nigdy nie był.
          • iwoniaw Re: Słuszna uwaga 20.05.15, 10:28
            Nie, nie doszukujemy się na siłę żadnej "ideologii". Uważasz, że Lis potraktował Kingę D. "protekcjonalnie z powodu wieku" - zatem odnieś się do pytania poprzedniczki: czy przypuszczasz, że właśnie takimi słowami przepraszałby hipotetycznego syna (równie młodego!) p. Dudy?
            I właśnie o tym piszę - _deklaratywnie_ oczywiście że nigdy nie był patriarchalny. A co mu wdrukowało się skutecznie w takich a nie innych warunkach życia, to widać właśnie.
            • katnip Re: Słuszna uwaga 20.05.15, 10:43
              Nie trzeba szukać hipotetycznego syna Dudy.
              Można sobie wziąć takiego Ziemowita Piasta Kossakowskiego (jak mi pięknie to w głowie utkwiło, nawet w googlach nie musiałam sprawdzać - niezły chłopak, już się go tak łatwo nie zapomni). Gdyby Lis znalazł jego fałszywy profil i musiał jego przepraszać - czy nazwałby go "młodym, przystojnym i uroczym człowiekiem"? No absurd, prawda? Nigdy w życiu. Nigdy.
              A gdyby znalazł fałszywy profil (np. niby rozbierane zdjęcia) Marysi Sokołowskiej (tej licealistki od premiera) i potem ją musiał przepraszać, to czy takie słowa mogły by paść? Oczywiście! Jak najbardziej! "Młoda, inteligentna, PIĘKNA, UROCZA, może z jej ideałami mi nie po drodze, ale bardzo przepraszam".

Nie trzeba się doszukiwać ideologii, bo ja wierzę, że on to robi bezwiednie. Bezwiednie, ma to wrodzone. Wrodzony "szacunek" dla kobiet.
            • lady-z-gaga Re: Słuszna uwaga 20.05.15, 10:48
              odnieś się do pytania poprz
              > edniczki: czy przypuszczasz, że właśnie takimi słowami przepraszałby hipotetycz
              > nego syna (równie młodego!) p. Dudy?

Mężczyźni nie prawią sobie nawzajem komplementow dotyczących fizyczności - bo to jest pewne tabu.
              Tak, przepraszałby innymi słowami. I co z tego? pewnie też byłyby bezsensowne i sklecone na potrzeby chwili - i zawsze można by je odwrocić i zapytać "no jak to? gdyby nie był fajny i mądry, to juz można by go obrażać?" wink
              • iwoniaw Re: Słuszna uwaga 20.05.15, 11:06
                Cytat Mężczyźni nie prawią sobie nawzajem komplementow dotyczących fizyczności - bo t
                > o jest pewne tabu.
                > Tak, przepraszałby innymi słowami. I co z tego?

I to z tego, że właśnie O TYM zrobiła off top Katnip. O różnym traktowaniu ludzi ze względu na płeć w sytuacji, która z płcią jako taką nie ma NIC wspólnego (w tym przypadku: przeprosiny za posądzenie o coś, co nie miało miejsca).
      • volta2 Re: Lis tradycjonalista 20.05.15, 10:22
        identyczne spostrzeżenia miałam, szczególnie wobec słowa "piękna" smile

skąd taka nagła zmiana frontu? czy skoro miał ją za inteligentną, to tak bez pudła wierzył w to dziwne konto i te wpisy o idzie? czy nagle panna zinteligentniała, bo konto okazało się nie jej? a może trzeba było zgrabnie wybrnąć? szczególnie, że faktycznie po raz pierwszy nie wiadomo czy bula przepchną w drugiej turze, czy się nie da?

• katnip Re: Lis tradycjonalista 20.05.15, 10:33
          Szczególnie, że to dziewczyna ma 20 lat. Ja w jej wieku byłam kretynką. Dosłownie. Młoda i bardzo głupia. I obrzydliwe dla mnie jest odwoływanie się do dzieci kandydatów, z jednej i drugiej strony. To są zagrywki na poziomie dziadka Tuska.
          A już najlepsze jest to, że takie sprawy przynosi Karolak! No wzór cnót rodzinnych, istny wzór!
          Jak jego syn lub córka postanowią kiedyś wmieszać się w politykę, to każdy będzie im wytykał ojca skaczącego z kwiatka na kwiatek i mamusię pokazującą wdzięki w magazynach dla panów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka