Dodaj do ulubionych

Ang dla trzylatka

13.06.15, 08:30
W jakim wieku warto rozpocząć naukę angielskiego? Myślałam o zajęciach indywidualnych raz w tyg, a później dwa razy. Dziecię moje ma trzy lata. Nie wiem czy to nie za wcześnie. Jak patrze na moje dziecko to mam wrażenie, że zdecydowanie za wcześnie. Z drugiej jednak strony, z doświadczenia wiem że dziecko jest posłuszne i chętne do wszelkich edukacyjnych zajęć z osobami trzecimi. W domu pełen energii trzylatek, a w żłobku słuchające i spokojne dziecko.

Słyszałam różne opinie mam. Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Ang dla trzylatka 13.06.15, 08:35
      Na tym etapie to tylko jako niezobowiązującą zabawę. Niech się osłucha, co załapie, to załapie i tyle. Jeśli rzeczywiście będzie to miło spędzony czas i osoba, która się odnajduje z małymi dziećmi.
      Wg mnie na poważnie to i w wieku 12 lat można zacząć a i tak spokojnie się zdąży.
    • b-b1 Re: Ang dla trzylatka 13.06.15, 08:41
      Sama zadecyduj. Nie znam teraźniejszych ofert dla maluchów, moje zaczynały naście lat temu mając trochę mniej niż 3 lata-metodą Helen Doron. Grupa liczyła 4 dzieci, śpiewały, tańczyły, opowiadały wierszyki, zaznajamiały się z akcentem. I kontynuowały do lat 7- potem zapisałam do szkoły Right Now z native speakerem i do dziś tam chodzimy. Czy zaowocowało? Myślę że tak -chodzą do gimnazjum dwujęzycznego-problemów z angielskim nie absolutnie żadnych.
    • mamma_2012 Re: Ang dla trzylatka 13.06.15, 08:56
      Nie jest za wcześnie, ale zdecydowanie bez nacisku na efekty. I nie raz w tygodniu, a np. 3x30 min.
      Mój, trzyletni syn, miał przez rok w żłobku "zajęcia" z nativem, ktory przychodzil codziennie, kolejny rok w przedszkolu 2x30, plus ogląda bajki, czasem gra w jakies gry.
      Trudno zgadnąć, ile potrafi, bo zdecydowanie wiecej rozumie niż mówi, w książkach potrafi prawidłowo wskazać dużo przedmiotów, reaguje na polecenia.
      Ostatnio na plazy, zobaczył sprzęt do latania i nie znając polskiego odpowiednika, powiedział "patrz mamo, tam jest parachute (a to pewnie znał z zabaw tabletem).
    • majenkir Re: Ang dla trzylatka 13.06.15, 13:38
      ladnyusmiech napisała:
      > Słyszałam różne opinie mam. Co sądzicie?

Sadzimy, ze w tym wieku angielskiego to sie mali anglicy ucza wink.
    • joa66 Re: Ang dla trzylatka 13.06.15, 13:52
      Jeżeli możesz zapewnic spotkania z fajnym, wykształconym nativem - to moim zdaniem warto.
    • kocianna Re: Ang dla trzylatka 13.06.15, 14:40
      11-12 lat - kurs językowy w dobrej szkole.
      Trzylatkowi wystarczy minimini po angielsku.
      Płacić za to? W życiu.
      Chyba, że mówimy o przedszkolu prowadzonym w języku angielskim, a potem takiej samej szkole podstawowej.

Ale jeśli to jest 2x30 min tygodniowo - nie warto. Do poziomu B2 przy metodzie "angielski jako obcy" dociera się w wieku ok. 14-15 lat - niezależnie od tego, czy człek się uczył 12 lat, czy 4. To po co przepłacać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka