Dodaj do ulubionych

Modlitwa za senatorów......

07.07.15, 08:14
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18313335.html#MTstream
mamy już premiera elekta z bożym namaszczeniem, idziemy dalej......
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 08:18
      no ale tonie senatorowie się modlą tylko zwykli ludzie. Chyba mają prawo? Czy im zabronisz?
      • gulcia77 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 09:16
        Niech się modlą, życzę powodzenia. Smutkiem mnie raczej napawa fakt, że w XXI wieku, w samym środku Europy, istnieje kraj, w którym takiego "newsa" puszcza gazeta, uważająca się za poważną prasę (nawet, jeśli chodzi o wydanie internetowe). To tylko świadczy o tym, w jakim miejscu jesteśmy. Osobiście chciałabym, żeby wolność religijna była całkowita, ale poza życiem publicznym. Prywatnie możesz się modlić, o co tylko sobie życzysz - publicznie, ja nie muszę o tym wiedzieć.
        • arwena_11 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 09:23
          no ale to do gazety trzeba mieć pretensje,
          • gulcia77 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 09:37
            Toteż mam. Strasznie przykre jest to, że prasa, zamiast wyzwalać od wpływu religii, nakręca jeszcze cały ten "przemysł". Gdyby nie takie teksty, czy też gdyby politycy nie pozwalali na jakikolwiek wpływ jakiegokolwiek kościoła na realne prawo, to pewnie proces zeświecczenia byłby szybszy. Mieszanie religii (podciągam pod to również wszelkie rozbudowane ideologie ateistyczne, ale zawierające elementy kultu), polityki i władzy nieuchronnie kończy się Państwem Islamskim, lub kultem jednostki. To nigdy nie niesie ze sobą niczego dobrego.
            • ewa_mama_jasia Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 10:28
              Dodam więcej - gdyby dyrektorzy szkół nie decydowali o udziale w rekolekcjach / wyjściach do kościoła / pielgrzymkach komunijnych w czasie godzin lekcyjnych, byłoby połowę mniej pretensji o nadmierny wpływ kościoła na życie prywatne.
              • gulcia77 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 10:47
                Dokładnie. Miejsce na praktykowanie religii jest w domu/kościele, a nie w szkole/urzędach/firmach. W czasie wolnym, leż sobie krzyżem, prowadzaj dziecko na religię, odmawiaj różańce, głoś, pość, wykonuj wszelkie idiotyzmy, jakie twoje wyznanie nakazuje, ale szkoła/praca/przestrzeń publiczna takim miejscem nie jest.
                • ewa_mama_jasia Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:03
                  ale szkoła/praca/przestrzeń publiczna takim miejscem nie jest

Ewentualnie jest, ale tam, gdzie albo wszyscy tego chcą, albo jest dla chętnych którzy o to wnioskowali poza normalnymi godzinami pracy / nauki. Np. wyjście na rekolekcje po lekcjach, w czasie świetlicowym - dla tych którzy chcą. Wyjazd komunijny - jeśli sa chętni - w sobotę czy niedziele.
                  Religię wrócić do salki parafialnej. Albo zrobić tak jak miało być - na początku lub końcu lekcji. W środku - tylko wtedy, gdy jest komplet oświadczen ze klasa będzie chodzic. Bo drugiej strony wywalenie całkowite religii ze szkoły utrudniłoby znacząco zycie tym rodzicom, którzy mają po kilkoro dzieci, szczególnie w młodszej podstawówce w różnych klasach.
                  • gulcia77 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:28
                    Tyle lat była religia w salkach parafialnych, a dzietność była o wiele wyższa niż dziś i jakoś rodzice dawali radę. Inna rzecz, że i dzieci były bardziej samodzielne.
                    • asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:35
                      gulcia77 napisała:

> Tyle lat była religia w salkach parafialnych, a dzietność była o wiele wyższa niż dziś i jakoś rodzice dawali radę. Inna rzecz, że i dzieci były bardziej samodzielne.

Dokładnie, od siebie dodam jeszcze, że i uczciwość, zaufanie do drugiego człowieka były dużo większe niż od czasu kiedy jest religia w szkołach. Dzisiaj idąc podpisać jakąś umowę np. telefon, tv, net czy do banku to trzeba mieć oczy dookoła głowy (najlepiej jeszcze zabrać ze sobą prawnika) coby sprzedawca/pracownik nie wcisnął nam niekorzystnej umowy. A przecież większość z tych ludzi miała religię w szkole, a prawda i uczciwość z katolickiej wiary - mnie tak przynajmniej uczono (ja jestem pokolenie, które miało religię w salkach).
                  • anorektycznazdzira Re: Modlitwa za senatorów...... 08.07.15, 20:41
                    > Ewentualnie jest, ale tam, gdzie albo wszyscy tego chcą,
                    To jest praktycznie niestwierdzalne, bo w szkołach, urzędach etc ludzie rotują, przychodza i odchodzą, a ci co są zmieniają poglądy, wyznanie i zwyczaje.
                    Dlatego rozdział powienin być BEZWZGLĘDNY, a od praktyk religijnych są szkoły kościelne/zakonne, gdzie jak ktoś idzie, to wie, na co się pisze.
          • dzikka Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 09:37
            Absolutnie nie zabraniam, ależ Ty agresywnasmile
            Ale zamiast modlitwy, aby senatorowie uchylili ustawę, proponuję modlitwę za wszystkie kobiety i mężczyzn, którzy pragną mieć dziecko a nie mogą.

A tak na marginesie artykuł znajduje się na wielu portalach informacyjnych.
            • gulcia77 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 10:17
              I tu jest Hund begraben. Taka "informacja" nie zasługuje nawet na splunięcie.
        • plater-2 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 11:00
          W klasztorach to oczywiscie modla sie publicznie, nie prywatnie smile
          • gulcia77 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 11:08
            Ale jest to instytucja zamknięta. Jak ktoś ma na tyle nie po kolei w głowie, żeby iść do klasztoru, to niech sobie tam robi co chce/co mu każą. Ale zda się, że o modłach braciszków media nie informują na głównej.
        • larrisa Re: Modlitwa za senatorów...... 08.07.15, 01:48
          gulcia77 napisała:

> Niech się modlą, życzę powodzenia. Smutkiem mnie raczej napawa fakt, że w XXI w
          > ieku, w samym środku Europy, istnieje kraj, w którym takiego "newsa" puszcza ga
          > zeta, uważająca się za poważną prasę

Ale chyba za specjalnie nie znasz Europy, prawda, skoro wydaje ci się to takie wyjątkowe?
    • kamunyak Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 09:26
      mnie to już niewiele zdziwi w tym tymacie, odkąd usłyszałam o adopcji zarodków.
      U nas też jest szriat, tylko, że chrześcijański.
      • asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 09:49
        ...Tysiące osób modlą się i poszczą w intencji senatorów, aby odrzucili projekt ustawy o in vitro. W samej tylko nowennie bierze udział blisko 1800 osób i 600 klasztorów...

Coś mało ludzi modli się w tej intencji, jak na tak katolicki kraj jakim jest Polska. Ciekawe dlaczego? Kościołów w Polsce coraz więcej, a ludzi się tak mało modli.
        A tak w ogóle to ten wszechmocny, wszystko wiedzący katolicki Bóg pozwolił, żeby człowiek wynalazł in vitro. Mógł Bóg sprawić, aby człowiekowi się to nie udało, to ci dobrzy katolicy, którzy sami w swoim realnym życiu nie postępują według dekalogu nie musieli by się modlić w tej intencji.
        • nihiru Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 09:57
          No, i jeszcze mógł gromem porazić wszystkich którzy współżyją przed ślubem.
          Ludzie czekaliby wtedy grzecznie do ślubu.
          Albo w ogóle mógłby zlikwidować popęd seksualny, to już w ogóle skończyłyby się wszelkie problemy. No co za głupi Bóg!
          • asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 10:09
            nihiru napisała:

> No, i jeszcze mógł gromem porazić wszystkich którzy współżyją przed ślubem.
            > Ludzie czekaliby wtedy grzecznie do ślubu.
            > Albo w ogóle mógłby zlikwidować popęd seksualny, to już w ogóle skończyłyby się
            > wszelkie problemy. No co za głupi Bóg!

A czemu nie? Wtedy Kościół Katolicki nie musiałbym niczego zakazywać, nakazywać - ale tylko katolikom, inni przecież ni muszą przestrzegać katolickich nakazów i zakazów, a Krk w Polsce chce, aby ich nakazy dotyczy wszystkich w PL.
            Mówi się, że Bóg stworzył człowieka na obraz i swoje podobieństwo. Więc ja nie rozumiem czemu ten człowiek taki ułomny i niedoskonały? Czyżby wzór też był taki niedoskonały?

• nihiru Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 10:24
              Gdyby człowiek był doskonały, to byłby bogiem, a nie człowiekiem.
              I całej tej dyskusji by nie było.
              • asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 10:34
                nihiru napisała:

> Gdyby człowiek był doskonały, to byłby bogiem, a nie człowiekiem.
                > I całej tej dyskusji by nie było.>

A Bóg jest doskonały? Stworzył świat bardzo nieuczciwy, niesprawiedliwy i niewyobrażalnie okrutny. Tak robi dobry Bóg? Bóg - który miłuje człowieka jak siebie samego.
                Zresztą wystarczyłoby, żeby świat, życie było sprawiedliwe to już wszyscy byliby dużo lepsi.
                • arwena_11 Re: Modlitwa za senatorów...... 09.07.15, 11:12
                  Bóg dał człowiekowi dał wolna wolę i człowiek wybiera dobro lub zło.
                  • asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 09.07.15, 11:27
                    arwena_11 napisała:

> Bóg dał człowiekowi dał wolna wolę i człowiek wybiera dobro lub zło.

Człowiek na bardzo wiele wydarzeń w swoim życiu nie ma wpływu lub ma bardzo ograniczony.
                    Przede wszystkim nie mamy wpływu w jakiej rodzinie się rodzimy, w jakim kraju, jaki mamy kolor skóry, to jaką religię wyznajemy głównie zależy od tego w jakiej rodzinie się urodziliśmy. Mało kto w dorosłym życiu zmienia religię lub staje się ateistą.
                    A tak w ogóle fajnie jest zwalić wszystko na wolną wolę człowieka.

• feel_good_inc Re: Modlitwa za senatorów...... 09.07.15, 12:28
                    arwena_11 napisała:
                    > Bóg dał człowiekowi dał wolna wolę i człowiek wybiera dobro lub zło.

No to teraz napisz nam, w jaki sposób można połączyć wolną wolę z niezbywalnymi przymiotami Jahwe, jakimi są wszechwiedza, wszechobecność i wszechmoc?
                  • panidemonka Re: Modlitwa za senatorów...... 09.07.15, 14:26
                    I był taki litościwy dla Szatana czyli zła. W końcu sam go stworzył.
        • gaskama Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:08
          Zapomniałaś o istnieniu diabła w religii chrześcijańskiej. Siły dobra i zła walczą ze sobą. Może to diabeł palce maczał w wynalezieniu in vitro?
          • asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:30
            gaskama napisała:

> Zapomniałaś o istnieniu diabła w religii chrześcijańskiej. Siły dobra i zła walczą ze sobą. Może to diabeł palce maczał w wynalezieniu in vitro?

Wiesz, to zostało bardzo sprytnie wymyślone: wszystko co dobre na tym świecie to Bóg, a wszystko co złe to diabeł. Okazuje się, że diabeł więcej może od Boga, ponieważ zła, krzywd, łez, niesprawiedliwości, itd. jest znacznie więcej na tym świecie niż dobra, a dobro wynika z każdej religii np. katolickiej - katolicka miłość bliźniego, islam - religia miłości. A jakby nie było to na świecie jest znacznie więcej ludzi wierzący (różne religie) niż niewierzących. Szkoda, że to religijne dobro to tylko w teorii.
            • gaskama Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 13:36
              Ja akurat nie widzę tego dobra nawet w teorii. Dobro jest czymś zbyt subiektywnym. Uwielbiam podziękowania skierowane do boga za np. wygranie konkursu Miss. Albo za to, że człowiek uratował się z jakiegoś wypadku. Czyli ten sam bóg, który pozwolił mnie wygrać lub mnie uratował już nie trzymał kciuków za moich konkurentów?
            • panidemonka Re: Modlitwa za senatorów...... 08.07.15, 09:51
              Jeszcze bardziej szkoda, że to jest zupełnie nielogiczne. Przecież zło, czyli zbuntowany anioł został stworzony przez Twórcę wszystkiego.Wszechmogący Bóg nie mógł sobie poradzić z jednym buntownikiem? Raczej nie chciał, po co ludziom ma być zbyt dobrze? tongue_out
          • feel_good_inc Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:46
            gaskama napisała:
            > Zapomniałaś o istnieniu diabła w religii chrześcijańskiej. Siły dobra i zła wal
            > czą ze sobą. Może to diabeł palce maczał w wynalezieniu in vitro?

Diabeł to relikt czasów, gdy Żydzi czcili jeszcze wielu bogów.
            W mitologii chrześcijańskiej nie ma najmniejszego sensu - wszystko zostało stworzone przez jedynego, nieskończenie dobrego, wszechmocnego i wszechwiedzącego Boga. I ten Bóg, który pragnie zbawienia wszystkich, stworzył Natan... znaczy Szatana (jako wszechwiedzący posiadał wiedzę o buncie Lucyfera, jeżeli ten mit traktujemy jako narodziny diabła), którego rolą jest uniemożliwić ludziom zbawienie. Jak to miałoby się trzymać kupy?
            • gaskama Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 13:41
              Ja bym się generalnie sensu w religii nie doszukiwała. I uwielbiam wszystkie przypowieści biblijne, między innymi o dobrym Lotcie, który chciał córki dziewice oddać do zgwałcenia, byle mieszkańcy Sodomy aniołów nie pohańbili. Weź, ręce opadają od takich historyjek. Jak można własnym dzieciakom kazać takie brednie czytać i jeszcze kazać wierzyć, że ten bóg jest dobry i sprawiedliwy (przypominam koniec historyjki: córki spoiły tatusia, by go zgwałcić, taki bonus od boga). Ja wiary nie mam. Mam nadzieję, że jest Bóg, ale nie ten z biblii.
          • madamewu Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:54
            > Zapomniałaś o istnieniu diabła w religii chrześcijańskiej. Siły dobra i zła wal
            > czą ze sobą. Może to diabeł palce maczał w wynalezieniu in vitro?

No, ale to zdaje się Bóg daje życie, a ponieważ dzieci z IV się rodzą, i to coraz więcej, to wygląda na to, że tak naprawdę Bóg nie ma nic przeciwko IV wink
            • gaskama Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 13:37
              Ja mam nadzieję, że nie ma takiego boga, jak go widzą katolicy. Bo taki bóg jest o wiele gorszy od przeciętnego Kowalskiego. A na ..uj mi mściwy, złośliwy i niesprawiedliwy bóg?
              • gazeta_mi_placi Re: Modlitwa za senatorów...... 08.07.15, 09:39
                Biorąc pod uwagę obserwacje życia i świata to katolicy mogą mieć rację, świat jest niesprawiedliwy, pełen zła i tragedii, zatem jeśli ma nad nim pieczę katolicki Bóg to jego obraz jest tu akurat spójny.
      • kota_marcowa Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:29
        > U nas też jest szriat, tylko, że chrześcijański.

Co ty bredzisz.
        Nikt ciebie do modlitwy nie zmusza, nikt ci łba na ulicy nie utnie za to, że obraziłaś katolików, czy ich boga.
        • asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 12:44
          kota_marcowa napisała:

> > U nas też jest szriat, tylko, że chrześcijański.
          >
          > Co ty bredzisz.
          > Nikt ciebie do modlitwy nie zmusza, nikt ci łba na ulicy nie utnie za to, że obraziłaś katolików, czy ich boga.

Za to co wymieniłaś nie, ale już aborcji nie możesz dokonać na życzenie, in vitro zakazane przez Krk, antykoncepcja to grzech za który nie dostaje się rozgrzeszenia, co dla katolików powinno być ważne. Na szczęście w Polsce obowiązuje przede wszystkim prawo świeckie, a większość katolików chodzących do kościoła i komunii ma w czterech literach zasady i nakazy wiary którą podobno wyznają i podobno praktykują i robią jak im pasuje.
          Dzisiaj kościół już niestety (niestety dla kościoła) nie może wychłostać za niechodzenie do kościoła, dziesięcinę znieśli zaborcy, coraz mniej ludzi chodzi na msze (zwłaszcza młodych), kościołowi grunt zaczyna palić się pod nogami, choć moim zdaniem jeszcze długo będzie się wtrącał we wszystko i opływał w luksusy.
          • gazeta_mi_placi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 13:01
            Aborcję wykonasz za dowolną granicą, są też już bez recepty pigułki "po", nawet te utrudnienia to mały "miki" przy szariacie.
            • asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 13:11
              gazeta_mi_placi napisała:

> Aborcję wykonasz za dowolną granicą, są też już bez recepty pigułki "po", nawet
              > te utrudnienia to mały "miki" przy szariacie.

Nie każdą kobietę stać na aborcję za granicą, w PRL-u aborcja w szpitalach była bezpłatna i nie każda może jechać kiedy chce np. ma jeszcze dwoje, troje małych dzieci i nie ma ich z kim zostawić.
              • gazeta_mi_placi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 20:22
                I w dalszym ciągu te kobiety mają mnóstwo wolności niż te w szariacie, mogą pracować, mogą się uczyć, mogą być lesbijami, mogą mieć kilku mężczyzn przez ślubem, mogą wyjść z domu bez towarzystwa, mogą być feministkami, mogą zmieć wiarę na inną dowolną i nikt ich za to "honorowo" nie zabije i mają pełne narządy płciowe, z łechtaczką smile
          • kota_marcowa Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 13:15
            A co mnie obchodzi, co zakazuje kk, mogę sobie grzeszyć do woli i żadnych konsekwencji za to nie poniosę.

Aborcja w określonych przypadkach jest dozwolona (na życzenie mogę sobie zrobić u sąsiadów), nikt mnie nie ukamienuje za seks pozamałżeński, nie potrzebuję 4 męskich świadków gwałtu, żebym to ja, a nie gwałciciele nie trafiła do więzienia, mogę sobie fundować in vitro i rysować karykatury dowolnego papieża, po ulicy mogę sobie chodzić ubrana jak mi się podoba i pić alkohol do totalnego nawalenia. Mam takie same prawa jak mężczyzna.

BA, i katolik może czuć się bezpieczny jak popełni powyższe grzechy.

Więc ktoś porównujący Polskę do ciapakowa powinien strzelić baranka w ścianę na otrzeźwienie.

• asia-loi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 13:27
              kota_marcowa napisała:

> A co mnie obchodzi, co zakazuje kk, mogę sobie grzeszyć do woli i żadnych konse
              > kwencji za to nie poniosę.

Jeżeli nie jesteś katoliczką to oczywiste jest, że nie musisz słuchać nakazów KrK. Katolicy jednak powinni przestrzegać zasad swojej wiary. Nie ma obowiązku bycia katolikiem. Jest tyle religii, że każdy może sobie wybrać coś dla siebie lub można być ateistą. Uważanie się za katolika, a nie postępowanie w życiu codziennym tak jak wynika z wiary, którą się podobno wyznaje jest obłudą.

> ... Mam takie same prawa jak mężczyzna.
              >
              > BA, i katolik może czuć się bezpieczny jak popełni powyższe grzechy.

Tylko dlatego, że Polska jest jeszcze świeckim krajem, jak religia zacznie być w Polsce prawem to będzie tak jak wiele lat temu. Przypomnij sobie historię.

• gazeta_mi_placi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 16:17
                Nie będzie, za dużo zmian się wydarzyło, już na chwilę obecną kościoły pustoszeją, trwa proces laicyzacji, nieodwracalny, drastycznie spadły liczby powołań zakonnych, co potwierdza sam KK, który niezwykle niechętnie lubi się przyznawać do porażek. Do 20 lat wymrą największe mohery i nie zostaną zastąpione przez nowe bo już obecne dzieci wychowuje się "nie po katolicku". KK będzie miał znacznie jak w innych zachodnich krajach tj. marginalne.
                • praca.zawodowa Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 20:01
                  Corz mniej dzieci sie rodzi, to i mniej powolan, logiczne
                  • gazeta_mi_placi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 20:19
                    Kiedyś ksiądz to był "ktoś", teraz mam wrażenie, że zamiennik słowa "pedofil", niewiele szacunku w społeczeństwie, datki na tacę coraz mniejsze, dzieci nie można już tak molestować bo głupie powiedzą rodzicom, a rodzice księdza już nie szanują więc wiadomo, będzie draka. Zatem coraz mniej powołań. Nie mówiąc o zakonnicach, teraz stare panny nazywane są singielkami, mogą same na siebie w miarę przyzwoicie zarabiać i mieć kota, nie muszą iść do zakonu.
            • gazeta_mi_placi Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 16:14
              10/10
        • iziula1 Re: Modlitwa za senatorów...... 08.07.15, 21:38
          Powiedz to nauczycielce która ośmieliła się zdjąć krzyż w pokoju nauczycielskim. Powiedz to ofiarom domu dziecka sióstry Bernadetty, gdzie każdy katolik wiedział ale przeciw zakonnicy czyniacej zło nie wystąpi i tak dalej. Nadal uważasz za szariat to tyłki ścinanie głów?
          Ostracyzm społeczny, gnebienie , izolacja osoby o innym światopoglądzie religijnym przez grupę katolików, brak pomocy ofiarom i to wszystko w imię religii miłości.
    • feel_good_inc To typowe dla katolików z Bolandy 07.07.15, 10:01
      Tu obowiązuje tylko jeden wzór modlitwy:
    • feniks_z_popiolu Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 10:48
      A niech się modlą. Grunt, że innych do tego nie zmuszają. Módlmy się, żeby tak pozostało smile
    • lauren6 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 10:57
      Ciemnogród. Dla kogoś to nowość? suspicious
    • woman_in_love zorganizuję modlotwę za JP2 by Bóg wybaczył mu 07.07.15, 12:58
      grzech ukrywania pedofilii w KK. Ciekawe, czy katolicy przejdą na tym do porządku dziennego, czy uznają to za prowokację, a może za jakąś formę nacisku.
      • woman_in_love zobowiązuję się do następujących modlitw 07.07.15, 13:02
        - uważne odczytanie przed Bogiem imion i nazwisk biskupów i arcybiskupów ukrywających pedofilię oraz wypowiadających się publicznie w tonie lekceważącym o tym zjawisku,
        - Litanii do Ducha Świętego,
        - części Różańca Świętego (pięć Tajemnic),
        - Modlitwy ks. Piotra Skargi za Ojczyznę oraz zachowania jednej z wybranych form postu.

"Będziemy prosić o dary mądrości i roztropności, dary męstwa i pobożności, aby Biskupi RP odrzucili swoje poglądy godzące w życie i godność seksualną dziecka".

Przyłączcie się do wspólnej modlitwy.
      • anorektycznazdzira Re: zorganizuję modlotwę za JP2 by Bóg wybaczył m 08.07.15, 09:38
        Za JPII to trzeba się goraco modlić, żeby mu wybaczył zaciekłe zwalczanie antykoncepcji w krajach III świata.
        I nie mówię już nawet o przeludnieniu, głodzie i biedzie, bo to oczywiste, ale też o prezerwatywach, żeby choć trochę próbowac zapanować nad HIVem masakrujacym tam ludzi.
        • gaskama Re: zorganizuję modlotwę za JP2 by Bóg wybaczył m 09.07.15, 14:30
          Tak, do tej modlitwy się przyłączem. I dodam to tego modlitwę o wybaczenie mu zakazu usuwania ciąż przez masowo i brutalnie gwałcone kobiety podczas wojny na Bałkanach.
          • gaskama Przyłączę oczywiscie. 09.07.15, 14:31
    • marcelina4 Re: Modlitwa za senatorów...... 07.07.15, 13:44
      co za ciemnota, wstyd mi, że w środku Europy, w kraju teoretycznie świeckim panuje takie zidiocenie w narodzie, modlitwa za senatorów dobre smile
      lepiej niech się o deszcz pomodlą, bo suszę mamy, albo za ludzi którzy nie mogą mieć dzieci, niech im pan pomoże zostać rodzicami, to wtedy in vitro nie będzie potrzebne
      • kozica111 Re: Modlitwa za senatorów...... 08.07.15, 06:12
        O deszcz sporo osób się faktycznie modliło smile
      • anorektycznazdzira Re: Modlitwa za senatorów...... 08.07.15, 09:36
        A nie mogliby się sami za siebie pomodlić? Jak wysłucha, to uwolni od średniowiecznego wyobrażenia o religijności może?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka