Dodaj do ulubionych

heparyna w brzuch -pytanie

07.07.15, 10:28
do tych emam, które robiły sobie zastrzyki.
Czy to boli, szczypie, kłuje itp?
Teściowej, z którą kontakt jest utrudniony(Alzheimer), muszę robić i do tej pory nic nie mówiła, że boli, a dzisiaj jęczy, że boli, szczypie i po brzuchu się targa - nie wiem, w czym rzecz - może coś źle zrobiłam, a może to tak jest, tylko do tej pory nie kontaktowała?
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 10:32
      Robiłam. Szczypało - bardziej, kiedy robiłam sama, mniej, kiedy robiły (jeszcze w szpitalu) pielęgniarki.
      Być może sposób robienia miał wpływ, być może była to kwestia nastawienia: pielęgniarka=fachowiec, ja=amator.
      • ola_dom Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 10:35
        Jednego dnia szczypało mnie bardziej, innego mniej. Ale nie jest to ból nie do zniesienia, w żadnym razie. I szczypanie dość szybko mijało. Tylko siniaki zostawały.
        • e-kasia27 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 10:48
          Dzięki za uspokojenie, bo już się bałam, że coś schrzaniłam.
          Siniaków w zasadzie nie ma, tylko dwa maciupkie, a już dwa tygodnie zastrzyki dostaje, może dlatego, że dostaje małą dawkę.
    • rosapulchra-0 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 10:40
      Jeśli dobrze złapiesz skórę i wbijesz igłę prostopadle, to nie powinno nic boleć.
      Ja, niestety, nie umiem sobie dobrze robić zastrzyków, więc mam po nich ogromne wybroczyny i siniaki.
      Możesz też heparynę zapodawać w udo, od strony biodra, technika taka sama jak w brzuch.
    • cosmetic.wipes Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 10:48
      Mnie nie bolało, ale wszystkie 10 dawałam sobie w blizne po wyrostku, a w tej okolicy nie mam czucia.
      • mary_lu Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 11:00
        Nie podaje się zastrzyków w blizny, a w dodatku chyba trochę przesunęłaś miejsca podania od zalecanego obszaru...

Do autorki wątku: przeczytaj dokładnie ulotkę, może popełniasz jakiś błąd. Jednak wątpię, najbardziej obstawiam, to co często dzieje się u osób z demencją: zaczynają syczeć i lamentować przy jakimkolwiek zabiegu. Bolesne bywają zastrzyki domięśniowe lub dożylne, bo tymi drogami można podawać substancje drażniące czy oleiste. Podskórnie można podawać tylko łagodne roztwory wodne, mogą wywoływać tylko lekkie szczypanie lub wrażenie rozpierania, nic naprawdę nieprzyjemnego.
        • cosmetic.wipes Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 12:28
          Precyzyjnie to pod blizne, lub w okolicy 0,5-1 cm. Rzeczywiście od zalecanych 5 cm od pępka było nieco dalej, ale przeżyłam, zakrzepow nie miałam, skutków ubocznych także.
    • zlotarybka_1 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 10:55
      u mnie podobnie jak pisza dziewczyny - robilam sama i raz bolalo bardziej raz mniej. Ale nigdy nie byl to silny bol.
    • wuika Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 11:09
      Trochę nieprzyjemne to było, ale nie bolało. Pielęgniarki robiły lepiej, niż ja wink ale ja to się głównie bałam, pierwszy był najgorszy, potem zleciało. Czasem to zależy od miejsca - ja je miałam po operacji brzusznej i kawałek skóry miałam zupełnie bez czucia, tam mniej więcej kłułam, bo komfort lepszy, niż tam, gdzie bolało.
    • kota_marcowa Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 11:30
      Może szczypać. Nie wolno podawać w blizny. Nalezy podawać w brzuch jakieś 3-5 cm po obu stronach pępka, najlepiej naprzemiennie. Nie powinno się podawać w udo czy w ramię, zwłaszcza przez osobę bez doświadczenia, bo można niechcący podać domięśniowo.
      • rosapulchra-0 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 11:36
        No mnie uczyli, że mogę podawać w udo na wysokości biodra.
        • rosapulchra-0 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 11:36
          Źle. Na biodrze, tak już dokładnie mówiąc.Z boku.
          • kota_marcowa Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 19:58
            Generalnie nie poleca się, bo powinno się ją podawać dosyć głęboko (igłę wbijasz pod kątem prostym, podczas gdy przy innych podskórnych wbijasz igłę pod katem, raczej płytko), ale podskórnie, te miejsca wyznaczone na brzuchu są najbezpieczniejsze, bo tkanka podskórna jest tu najgrubsza i najłatwiej zrobić odpowiedni fałd, w udo czy w ramię łatwo zrobić domięśniowo i wtedy mogą wystąpić paskudne powikłania.
            • rosapulchra-0 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 20:09
              Gdy robiłam sobie zastrzyki w brzuch, to uwierz mi, miałam czarny brzuch od siniaków, które mi po wkłuciach powstawały. Gdy robiłam je sobie w biodro, to było zdecydowanie lepiej. Nie jestem pielęgniarką, więc moje doświadczenie jest raczej niewielkie. Ale teraz robię zastrzyki z insuliny i heparyny teściowej, właśnie w brzuch i, ponieważ bardzo uważam podczas wbijania, to ona żadnych siniaków nie ma.
              • kota_marcowa Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 20:53
                Siniakami to się nie ma co przejmować akurat, kwestia osobnicza, ja np mam taką skórą, że po lekkim złapaniu z rękę wyglądam jak ofiara przemocy domowej. Po pobraniu krwi, choćby nie wiem jak delikatnym, wylew na całe przedramię, sama heparyny nigdy nie musiałam stosować, ale podejrzewam, że miałabym fioletowy brzuch.
              • kk345 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 22:39
                Powstanie siniaków lub ich brak nie ma nic wspólnego z uważaniem podczas wbijania.
    • rulsanka Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 11:55
      To chyba zależy czy się trafia bliżej czy dalej nerwu. Ja czasem kilka razy próbowałam się ukłuć zanim znalazłam to właściwe miejsce. I w to miejsce już nie było nieprzyjemnie.

Mojego tatę z demencją "bolało" nawet mycie czy ubieranie. Ludzie z uszkodzonym mózgiem mogą nie do końca rozpoznawać swoje odczucia.
    • sacea Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 11:58
      mnie boli i i to bardzo, ale może dlatego, że mam dużą dawkę, piecze jak po ukąszeniu osy, ja zawsze po zastrzyku robię sobie zimny okład, na ok. 5-10 minut i wtedy jest w miarę ok
      • kk345 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 22:40
        Spróbuj z okładami przed zastrzykiem, może znieczulą skórę? W aptece można też kupić maść zneczulającą
    • ira_08 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 13:36
      Raczej nie. A nawet jeśli, to jest to naprawdę drobiazg. Lekkie ukłucie i tyle. Nic nie zrobiłaś źle, bo co tu można zrobić źle? Wbijasz igłę i robisz zastrzyk.
      • joasia33 Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 19:28
        Dokładnie tak. Robiłam sobie zastrzyki z Fragminu przez ponad rok, nic nigdy mnie nie bolało, szczypało ani ciągnęło.
    • asia_i_p Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 21:27
      O ile pamiętam trochę szczypie, naprawdę niedużo.

Ale też pamiętam z cukrzycy ciążowej, że zastrzyki insuliny najpierw były prawie totalnie bezbolesne (aż mi za pierwszym razem szczęka opadła, że zastrzyk może aż tak nic nie boleć), a im bardziej brzuch miałam skłuty, tym było gorzej. I nie pomagało zmienianie stron, po prostu nie było już za bardzo wolnego "dobrego miejsca". Oczywiście ból był absolutnie do zniesienia, ale jednak się pojawił, a wcześniej go nie było, osoba z Alzheimerem nie wie, co się dzieje i może reagować silniej.
    • minerallna Re: heparyna w brzuch -pytanie 07.07.15, 21:43
      Jeśli to możliwe to wcześniej posmaruj miejsce wkłucia maścią Emla. Po godzinie, dwóch- pewnie zalezy od konkretnej osoby- zero czucia w tym miejscu.
      To naprawdę działa.
      Dostanisz ją bez recepty, chociaż podobno jest a receptę ale apteki sprzedają bez żadnych problemów.
      • e-kasia27 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 08.07.15, 07:43

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka