Dodaj do ulubionych

Pytanie do kociar :-)

10.07.15, 13:55
Tak, wiem ze pewnie powinnam zapytac o to na kocim forum, ale podejrzewam ze tu takze znajdzie sie sporo znawczyn smile.
Czy Wasze wykastrowane/wysterylizowane koty jedza tylko specjalna karme przeznaczona dla kotow po sterylce? Moje dostaja w3ymieszane suche jedzenia Applaws i Orijena rybnego plus mokre Animonda i Gourmet (tak wiem, ze kiepskie ale to lubia do tego stopnia, ze boje sie ze naucza sie same puszki otwierac:-p).
Natomiast niedawno uslyszalam, ze powinny dostawac specjalnie skomponowane karmy dla wysterylizowanych, a znalazlam je wlasciwie w ofercie tylko RC.
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:09
      Nie. Moje koty jedza / jadly to, co ja uwazalam za zdrowe dla nich, i to, co same zechcialy jesc. Czyli mieso, podroby i suche/mokre gotowce, ale bez zwracania uwagi na karmy dla kastratow.
      Firmy produkujace dobre karmy kocie (nie jest to RC niestety) nie maja rozroznien na karmy senior, kitten, kastrat - robia po prostu dobre karmy.
      A oczywiscie to, co Twoj kot zaakceptuje i raczy zjesc, to juz inna sprawa wink
      Jednak radzilabym Ci zajrzec na Koci zakatek, jest tam watek śp. Jacka o mieszankach miesnych dla kotow. Poczytaj tez o metodzie BARF, nawet jesli nie bedziesz stosowac, to sporo mozna sie o zywieniu kotow dowiedziec.
    • ina_nova Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:13
      Kurcze...moje kotki dostają karmę dla sterylnych raz na ruski rok, jako przysmak smile wyglądają ok, nie są grube, nie mają problemów ze zdrowiem. Ale chętnie posłucham bardziej doświadczonych, może czegoś się dowiem.
    • jehanette Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:15
      Nie. Moje jedzą mięso z suplementami big_grin Kot wysterylizowany to ten sam kot co wcześniej. Powinien dostawać dobrej jakości karmę bezzbożową, (bez ziemniakową także - są karmy które reklamują się jako bezzbożowe, ale mają ziemniory) jak najwięcej mokrej, no i pilnować picia wody (można rozwadniać karmę mokrą, żeby przyjęły więcej wody).
      • chocolate_cake Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:21
        Różnie. Od czasu do czasu je taką dla sterylizowanych.
      • cersei8 Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:22
        Mokra karma to w przypadku moich ok 30-40% (sniadanie i kolacja smile, reszta to ten suchy Applaws i Orijen.
        Po prostu poinformowano mnie, ze karma nie przeznaczona specjalnie dla kotow wysterylizowanych to moze spowodowac problemy w ukladzie moczowym, szczegolnie u kocurow.
        Weta pytalam - poleca RC weterynaryjna :-p, choc koty poki co zdrowe...
        • peonka Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:33
          Ale kto Cie poinformowal? Jakies wiarygodne zrodlo?
          Moj kot wysterylizowany w wieku 9 miesiecy ma prawie 16 lat, nigdy nie byl chory - na nic! (Odpukac!!!) je pusski, suche, smietanke i surowe mieso. Karmami dla kastratow gardzi i pluje. Pewnie sa tacy, co maja sklonnosci do chorob, ale nie wydaje mi sie, zeby te specjalne karmy byly dobre, wiec stosowanie ich na wszelki wypadek dla mnie jest bez sensu.
          Z tanszych a nienajgorszych karm mojemu smakowala sanabelle, moze oni maja wariant dla kastratow?

Aha, mnie wet tez namawial, coz, z tego zyje miedzy innymi smile
          • cersei8 Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:38
            Nie, to nie wet mnie poinformowal, po prostu z kolezankami z pokoju tak sobie plotkujemy o kotach i te ktore maja futrzaki stoja na stanowisku, ze dla kastratow ma byc karma dla kastratow.
            Pytany kiedys o polecenie najlepszej karmy dla kotow wet polecil RC weterynaryjna...

peonka napisała:

> Ale kto Cie poinformowal? Jakies wiarygodne zrodlo?
            > Moj kot wysterylizowany w wieku 9 miesiecy ma prawie 16 lat, nigdy nie byl chor
            > y - na nic! (Odpukac!!!) je pusski, suche, smietanke i surowe mieso. Karmami dl
            > a kastratow gardzi i pluje. Pewnie sa tacy, co maja sklonnosci do chorob, ale n
            > ie wydaje mi sie, zeby te specjalne karmy byly dobre, wiec stosowanie ich na ws
            > zelki wypadek dla mnie jest bez sensu.
            > Z tanszych a nienajgorszych karm mojemu smakowala sanabelle, moze oni maja wari
            > ant dla kastratow?
            >
            > Aha, mnie wet tez namawial, coz, z tego zyje miedzy innymi smile
        • jehanette Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:35
          Problemy w układzie moczowym biorą się raczej ze zbyt małej podaży płynów. W naturze koty większość płynow pobierają z pożywieniem, żywione suchą karmą nie mają skąd brać tej wody, a większość nie jest skłonna do picia. A że większość kotow żywionych wyłącznie chrupkami to wykastrowane koty żyjące w mieszkaniu, to one maja te problemy.
          • cersei8 Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:39
            Moje akurat pija duzo. Jak ich ludzka rodzina.
            Oczywiscie wscyscy pijemy wode, zeby nie bylo smile.

jehanette napisała:

> Problemy w układzie moczowym biorą się raczej ze zbyt małej podaży płynów. W na
            > turze koty większość płynow pobierają z pożywieniem, żywione suchą karmą nie ma
            > ją skąd brać tej wody, a większość nie jest skłonna do picia. A że większość ko
            > tow żywionych wyłącznie chrupkami to wykastrowane koty żyjące w mieszkaniu, to
            > one maja te problemy.
            >
            • jehanette Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:43
              To super smile Moja kotka pije sporo, a kot niestety nie. Dostaje dodatkową dolewkę wody do posiłków smile
        • evee1 Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:42
          Moja kicia ma cztery lata, jest wysterylizowana, ale nawet nie wiedzialam, ze sa karmy dla kotow po sterylizacji. Jakos nie rzucilo mi sie w oczy. Zreszta u nas to wszystkie koty domowe sa sterylizowane jak sa malenkie, poza tymi kotami, ktore sa w hodowlach. Moja kotka je to czym nie gardzi, czyli w polowie dobra sucha karme i mokre zarcie jednego rodzaju. Zdrowa i wagowo w porzadku. Kot domowy, chodzacy na spacery do ogrodu.
    • kamunyak Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:39
      ja daje swoim kastratom specjalna karmę. A to dlatego, że kastraty maja spowolniony metabolizm i w związku z tym, tendencję do tycia. A moje koty są w dodatku kotami niewychodzącymi.
      Ponadto kastraty maja tendencje do chorób układu moczowego, nerek itd, czego efektem mogą byc kryształy moczowe, a czemu zapobiegnie odpowiednio zbilansowana dieta, pod katem minerałów.
      Poza tym animonda to jedna z lepszych karm ale moje koty jakos jej nie polubiły i nie chcą jeść.
    • redheadfreaq Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:46
      Nie, nie ma takiej konieczności. Aktualnie jedzą Orijena, natomiast ze względu na fakt, że jeden z nich ma tendencję do tycia, a Orijen do tanich karm nie należy, to dość precyzyjnie odmierzam im porcje, plus cały czas mają dostęp do świeżej wody.
      • cersei8 Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 15:04
        Moje dostaja mokra karme na sniadanie i kolacje, kiedy nas nie ma maja chrupki, z odmierzaniem jest u mnie gorzej, bo koty to dwa dachowce, niebieski rusek i ragdoll wazacy niemal tyle co pozostala trojka razem wzieta smile. Wiec daje im tyle zeby zadne nie bylo glodne...

redheadfreaq napisała:

> Nie, nie ma takiej konieczności. Aktualnie jedzą Orijena, natomiast ze względu
        > na fakt, że jeden z nich ma tendencję do tycia, a Orijen do tanich karm nie nal
        > eży, to dość precyzyjnie odmierzam im porcje, plus cały czas mają dostęp do świ
        > eżej wody.
        >
    • hema14 Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 14:54
      Dawaj to co lubią i im służy, po prostu. Tak jak u ludzi, tak chyba u zwierząt nie łatwo przewidzieć jakie są sposoby na długie zdrowe życie, niektórzy stuletni staruszkowie podają naprawdę zaskakujące "przepisy". I tak moja dawno temu sterylizowana kotka jada normalne karmy z supermarketu, suche to Purinę lub ten z Rossmanna "Indoor" cośtam, a mokre to nawet najtańsze saszetki, rosmanowskie, whiskas, felix, gourmet tylko jak jest w promocji smile Raz na tydzień trafi jej się parę kęsków surowego mięsa jak robię obiad. I kot ma 15 lat, także chyba karma jej pasuje.

Mam od niedawna pieska i tu jestem bardziej uwrażliwiona, nasz pies je drogą karmę dla szczeniaków, a jego domowe posiłki (raz dziennie) wzbudzają zazdrość męża i córki wink Pewnie jak minie okres szczenięcy to zejdę na tańsze żywienie...
    • aurinko Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 15:11
      Mój kastrat nie je specjalnych karm dla wykastrowanych kotów, je tylko suche różnych firm, ale kupuję tylko dobre wysokiej jakości karmy. Kot funkcjonuje tak od 7 lat (ma 8 i w okolicach roczku był wykastrowany) , nie choruje, ma się doskonale.
    • olinka20 Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 15:19
      Nie daje karmy dla kastratów. Zresztą RC to nie jest najlepsza karma.
      Suchą daje bezzbozówke Acana, a mokre to roznie- miamor, cosma, applaws, bozita, smilla i gourmeta jak sie buntują i nie chcą tych lepsiejszych wink
    • echtom Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 15:26
      Moje jedzą suchą Purinę Sterilised lub Urinary, czasem coś lepszego, plus tanie puszki, często zmieszane ze świeżymi podrobami. Piją mało wody, więc im dolewam do mokrej karmy i wtedy chłepczą z apetytem taki smaczny sosik smile
    • gosia_gd Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 16:08
      Tak daje kotom karme dla kastratow Hillsa.
    • ardzuna Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 23:11
      Koty powinny jeść karmy bezzbożowe, bo nie są kurami, a karmy dla kastratów do takich nie należą.
      Suche dajesz dobre, mokre trochę gorsze.
      Tendencje do tycia to kwestia indywidualna i bardziej zależy od kota niż od karmy.
    • yenna_m Re: Pytanie do kociar :-) 10.07.15, 23:50
      Moim zdaniem jest nieźle. Suche - jedno z lepszych. Jestem fanką orijena, do mnie "mówi" ilosc swiezego miesa, z jakiej zrobiona jest ta karma. Applaws - nieco gorsza, ale nadal bardzo ok.
      Przemysl, czy nie podawac zamiast tego mokrego, które dajesz - mokre cosma (thai albo inną). Sklad b. dobry (samo mięcho i woda), relacja jakosci do ceny (zooplus, szczeg. przy promocjach - mega).
      Dodalabym jeszcze swiezego miesa do tego. BARF moze byc klopotem, bo jest pracochłony i trzeba pilnowac proporcji suplementow, a kazdy skladnik mieszanki musi byc superswiezy (bo inaczej kot nie ruszy i 7 kg mieszanki, czy ile tam przygotujesz, pojdzie sie kochac...).
      RC i inne karmy ze zbozem to karmy, które tyłka nie urywają. Karmisz (mokre) wyższą półką.
      • yenna_m Re: Pytanie do kociar :-) 11.07.15, 13:23
        Suche masz z wyzszej polki wink Mokre bym przemyslała wink Ale nadal, moim zdaniem, przyzwoicie to wygląda smile
    • piepe Re: Pytanie do kociar :-) 11.07.15, 02:39
      Mój jest półodzikim demonem, wiec dostaje tylko zwykła karme ze sklepu dla sterylizowanych + surowe mięso dla smaku.
      • b-b1 Re: Pytanie do kociar :-) 11.07.15, 10:10
        Chodzi o SUK -na który zapada cześć kotów kastrowanych-stąd propozycja, aby podawać karmę "specjalną" dostosowaną do ph moczu.
        U mnie jeden kot ma SUK-więc jest na Urinary, reszta je karmę dla kastratów.
    • kota_marcowa Re: Pytanie do kociar :-) 11.07.15, 11:09
      Nie.
      Zresztą mój weterynarz powiedział, że nie ma potrzeby podawania drogich specjalistycznych karm zdrowemu kotu. Gdyby tak było, to koty karmione whiskasem masowo by wymierały.

Moje jedzą RC kitten, ale to ze względu na 15 letniego staruszka, bo ta karma jest bardziej kaloryczna i ma mniejsze bobki, które łatwiej mu jeść. Do tego dostaje paszteciki dla kociąt animondy.

Koty są zdrowe, sterylizowane, nigdy nie jadły karm weterynaryjnych, mają 15, 8 i 5 lat. Jeden ma sporą nadwagę, ale ma ją od zawsze, a nie od kocich bobków.
      • kota_marcowa Re: Pytanie do kociar :-) 11.07.15, 11:11
        Aha, do tej pory jadły zwykłego royala, RC tylko i wyłącznie dlatego, że ta marka im po prostu najbardziej smakuje.
      • b-b1 Re: Pytanie do kociar :-) 11.07.15, 13:23
        kota_marcowa napisała:

> Nie.
        > Zresztą mój weterynarz powiedział, że nie ma potrzeby podawania drogich specjal
        > istycznych karm zdrowemu kotu. Gdyby tak było, to koty karmione whiskasem masow
        > o by wymierały.
        >
        > Moje jedzą RC kitten, ale to ze względu na 15 letniego staruszka, bo ta karma j
        > est bardziej kaloryczna i ma mniejsze bobki, które łatwiej mu jeść. Do tego dos
        > taje paszteciki dla kociąt animondy.
        >
        > Koty są zdrowe, sterylizowane, nigdy nie jadły karm weterynaryjnych, mają 15, 8
        > i 5 lat. Jeden ma sporą nadwagę, ale ma ją od zawsze, a nie od kocich bobków.

.....ale przecież są bytowe karmy dla kastratów-niekoniecznie muszą być weterynaryjne. RC ma dwa rodzaje karm dla kastratów-bytową i weterynaryjną.
        • kota_marcowa Re: Pytanie do kociar :-) 11.07.15, 13:28
          Być może, nie wnikałam, moje dostają taką jaka im po prostu smakuje.
          Odniosłam się tylko do wypowiedzi mojego weta, że zdrowy kot może spokojnie wcinać purinę, czy nawet tego nieszczęsnego whiskasa i nic mu nie będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka