Dodaj do ulubionych

skarpetki złuszczające - czy to działa?

15.07.15, 23:18
w tv pojawiał się reklama skarpetek złuszczających Silcatil. Ponieważ mam problemy ze stopami (przesuszajaca się skóra, twarde pięty, czasem pękające, itp) pomyślałam o zakupie. Ale para kosztuje ok.25 zł, a rzecz jest jednorazowa.
Ktoś stosował? warte są swojej ceny?
Obserwuj wątek
    • fajtek_kot Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 15.07.15, 23:30
      Znajoma zastosowała i..... zonk- skóra na palcach w strzepach a pięty jak były twarde i suche tak zostaly.ale nie mam pewności czy zastosowała produkt zgodnie z przeznaczeniem wink
    • mikams75 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 15.07.15, 23:30
      nie wiem jak to dziala ale scholl ma taki plyn zluszczajacy - polewasz obficie papier kuchenny, mokry przylepiasz do stop w twardych miejscach, na to torebki foliowe i siedzisz tak 10 min, po czym zeskrobujesz pieknie naskorek, poprawiasz pumeksem, po myciu krem i stopy sa miekkie.
      Podejrzewam, ze te skarpetki dzialaja tak samo, ale plyn jest wielorazowy.
      • zytka29 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 15.07.15, 23:40
        miałam, ale innej firmy ( nie pamiętam jakiej) i pisało, żeby trzymać godzinę chyba. Stopy do tej pory mi się łuszczą ( a to było jakieś 10 dni temu), a pięty nadal niefajne. Może jak powtórzę to będzie lepszy rezultat, tylko niech mi teraz skóra odrośnie.
        Chyba to były te: www.tanie-leczenie.pl/apteka-produkty/zluszczajaca-maska-do-stop-postaci-nasaczonych-skarpetek-zluszcza-pilinguje-40-ml-para-17578.html
        • mikams75 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 15.07.15, 23:48
          to o czym ja pisze to to:
          www.scholl-fusspflege.de/media/1015138/hornhaut-entfernende-sofort-l_sung_big.png

i dziala jednak inaczej - po 10 minutach zeskrobuje sie rozmoczna skore - schodzi z latwoscia gruba warstwa i nic sie nie luszczy przez nastepne dni.
    • thea19 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 15.07.15, 23:33
      zamiast skarpetek stosuj krem do stop z mocznikiem. trzeba stosowac regularnie na noc i zakladac skarpetki. stopy beda miekkie i nic nie bedzie pekac. dodatkowo trzeba uzywac pumeksu.
      • ophelia78 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 15.07.15, 23:42
        >zamiast skarpetek stosuj krem do stop z mocznikiem

Stosuję, z mocznikiem 30%. Ale mocznik zmiękcza, a nie złuszcza. A ja pytałam o złuszczanie.
        • koralik12 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 07:18
          Mocznik w stężeniach do 10% nawilża, w wyższych stężeniach działa zmiękczająco i złuszczająco.
    • awesome810 działa, działa 15.07.15, 23:48
      z tym, że ja kupiłam jakieś tanie w biedronce (a jakże smile)
      Faktycznie skóra schodzi, stopy są miłe w dotyku.
      (zajrzyj sobie na wizaż tam są opinie o różnych rodzajach tego ustrojstwa, także takich polskiej firmy za ok. 10zł)
    • naomi19 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 00:43
      zejdzie ci skora z palcow i grzbietu stopy, nie wiadomo po co, wyglada to oblesnie, przez tydzien nie mozna pokazac swiatu stop, a piety zostana jakie byly. odpowiedz sobie sama czy warto big_grin
      • bei Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 07.09.18, 17:45
        Jak się poprawnie stosuje to schodzi tylko z podeszwy stop- najlepiej usiąść w fotelu lub na sofie, wlać płyn z saszetek do skarpetek i powoli umieścić stopy. Początkujący niech wleją płyn z saszetki do miski, wystarczy z jednej.
        Ja wolę maść zluszczającą- taką przeciw zgrubienie skory (przeciw odciskom również). Smaruje tylko w miejscu, które moim zdaniem wymaga korekty. Zakładam skarpetki i idę spać. Powtarzam smarowanie dwa dńi z rzędu.
    • wuika Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 06:59
      Miałam zadać kilka dni temu to samo pytanie, ale znalazłam już wypowiedzi. Kupiłam i dam znać za kilka dni, bo dopiero czekam na przesyłkę. Przy czym kupiłam na allegro, nie za 25 wink Może mi nogi nie odpadną - bo że skóra, to mam nadzieję.
      • asia-loi Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 07:15
        Zastosowałam te skarpetki w tamtym roku i nie polecam. Absolutnie nie stosuj ich latem, ponieważ nie założysz letnich butów. Skóra na nogach po kilku dniach od zastosowania bardzo się łuszczy. One może pomagają komuś ko ma małe zrogowacenia, na duże nie pomagają. Moim zdaniem dużo lepszy jest pedicure. Podobno dobrze na stopy działa wymoczenie stóp w wodzie z sodą oczyszczoną. Sama muszę wypróbować.
        • dzikka Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 07:55
          Moja koleżanka zastosowała. Teraz żałuje i musi nosić baaardzo długie spodnie albo baleriny bo stopy wyglądają fatalnie.
          • beata985 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 08:27
            bo to się stosuje przed sezonel sandałkowym a nie w pełni,
            też w zeszłym roku ten błąd popełniłam,
            w tym byłam mądrzejsza..tongue_out
            nt skarpetek było już tu w tym roku kilka wątków,
            są tańsze i biedrze-te już się chyba skonczyły bo widziałam jakieś 2tyg temu ale i w aptece lbiotica też coś ok 15,-
            • iwoniaw Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 07.09.18, 17:32
              beata985 napisała:

> bo to się stosuje przed sezonel sandałkowym a nie w pełni

Dokładnie tak - zresztą w instrukcji użycia jest napisane, że skóra może zacząć się złuszczać po kilku dniach od zastosowania i cały proces może zająć kilkanaście dni. Mnie służą, ale stosuję raz gdzieś w okolicach marca, drugi raz w październiku, po lecie.
          • murwa.kac Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 12:03
            bo tymi skarpetkami to trzeba sie bawic w kwietniu, najpozniej w maju.
            mi sie skora zluszcza po nich przez 3 - 4 tyg.
            operacje robie zawsze w kwietniu zeby miec juz swiety spokoj.

pozniej powtarzam we wrzesniu czy pazdzierniku - zalezy jaka pogoda i jak dlugo biegam w sandalkach/balerinkach.
        • agni71 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 09:52
          A ja pod wpływem wczesniejszego wątku na forum zakupiłam i zastosowałam (fiemy L'Biotica) i jestem zadowolona. Zastsowałam dośc krótko przed wyjazdem na wakacje i bałam się efektu, ale nie było tak źle. Jak się złuszcza na podeszwach stóp, to w butach (nawet sandałach) nie widać. Jak się złuszcza na grzbiecie stóp, to to złuszczanie jest takie delikatne, nie było mowy w moim przypadku o wielkich płatach skóry dyndających i powiewających na wietrze. Potwierdzam, że najdelikatniej ostateczny efekt złuszczenia widac na piętach, ale i tak pięty sa w duzo lepszym stanie niż przed zastosowaniem skarpetek. Ja polecam, na pewno znów sobie zrobię takie złuszczanie za jakiś czas.
    • lianis Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 08:44
      Dzialaja rewelacyjnie, nawet na piety. Ja uzywam firmy purederm, nie wiem czy w pl dostepne.
      Na stopach trzymasz przez poltora godziny pierwsze raz jak uzylam to czekalam tydzien na jakiekolwiek efekty dzialania, a jak w koncu zaczela mi sie skora luszczyc to bylo to bardziej kruszenie, szczegolnie z piet, kruszyla sie tak z tydzien chyba i przestala. Duzo naskorka odpadlo, poprawa byla, ale szalu brak. Miesiac po pierwszym zastosowaniu zdecydowalam sie na poprawke. Zalozylam skarpety w sobote, naskorek zaczal sie zluszac we wtorek, w srode odchodzily cale platy skory, zarowno z palcow jak i piet, a pod spodem piekna mieciutka skora, do piatku sladu po zabiegu nie bylo, a efekt super. Robie regularnie do jakies dwa mies i jestem bardzo zadowolona. Meza tez przekonalam do zabiegu, a on mial piety w bardzo zlym stanie, popekane i bolesne i odkad zaczal stosowac problemy sie skonczyly. Nie wiem czy to zalezy od firmy, czy sa rozne sklady tych skarpet, ale odkad zaczelam stosowac to wogole nie musze uzywac pumeksu.
    • tully.makker Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 09:36
      Moja fryzjerka probowala mi wcisnac za kilka stowek (LOL) jakies super duper dostepne tylko w gabinetach - ale sama powiedziala, ze absolutnie nie w lato, bo stopy beda wygladac fatalnie - ale potem efekt jest super. jej kolezanka, do ktorej chodze na pedicure byla dosc zalamana, potwierdzila ze efekt jest swietny i ze martwi ja wplyw na biznes. Wlasnei mysle, zeby wyprobowac, ale to chyba dopiero jesienia.
    • black.sally Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 09:55
      a u mnie się sprawdziło. Miałam jakieś za 13 zł z apteki.La botica?
      Najpierw myslałam,że doopa, że minęły 4 dni i nic... po ok 7 dniach zaczęło złazić wszystko.Złazi jeszcze.Cały syf z pięt i inne twarde miejsca sa piękniusie....
      Jak teraz leżże w łóżku i ocieram sobie stopę o stopę nie mogę wyjść z podziwu,że są takie delikatne tongue_out
      warto.
      • bei Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 10:12
        Mam znajome ktore są zasowolone z efektu, ale trwalo efekty zabiegu poprzedzone byly dlugim czasem oczekiwania, poźniej zluszczania.

Ja stosuję maść przeciw odciskom, nagniotkom i ZGRUBIENIOM skory.
        Jest wiele na rynku, są niedrogie, tubka ok 4 pln a wystarcza na wiele zabiegow.
        Mascią smarujemy miejsca wymagajace korekty na noc, zakladamy skarpetki. Czasami potrzebne jest zastosowanie masci dwie noce z rzędu.
        Pierwszy raz lepiej posmarować tylko raz i czekac na efekty.
        Stopy mozna poźniej moczyć- zluszczenie nastepuje po okolo czterech dniach od posmarowania.
        Zluszcza się jednym platem, skora schodzi jak po oparzeniu.
        Masci są w pudeleczkaxh, w tubkach. Czytaj sklad- dobrze, gdy masc zawiera opeocz kwasow ( jeden lub dwa rodzaje ) lanolinę, wosk itp.
        Wowczas skora po nocnym smarowania jest mięciutka i od razu ladnie wygląda.
        Takie masci nie wysuszają, nie ma efektu suchej skorupy.
        Plyn w skarpetkach zluszcza skorę takze tam, gdzie jest ona w dobrej prezencji.
        Maścią smarujemy tylko zgrubienia, mozna chodzic poźniej w sandalkach i nie widać, ze kurujemy pięty, nawet gdy pięta jest widoczna to ma ona raczej normalny wygląd.
        • lady-z-gaga Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 12:11
          Ja tak zrobiłam i mam następujące doświadczenia:
          nie da się precyzyjnie posmarowac zgrubienia tak, by po założeniu skarpetki maść nie rozmazała się na okolice pokryte zdrową skorą
          nie złuszczałam się jednym płatem, ale koszmarnymi zadziorami, ktore nosiłam 3 tygodnie
          maść uszkodziła skórę w miejscach, gdzie nie było zgrubień i długo trwało, zanim skora się zregenerowała
          w miejscach, gdzie zgrubienia były największe, i tak nie zeszły do końca, ja miałam przez miesiąc przechlapane, bo nie mogłam pokazac pokancerowanych stóp.

Natomiast po użyciu jakichs skarpet złuszczających kupionych w internecie (bodajże koreańskie były), skora złuszczała się pięknymi płatami, w miejscach "zdrowych" zeszła tylko jedna warstwa, w miejscach zgrubiałych schodziła etapami, aż do uzyskania pożądanego efektu. Skora po złuszczeniu była zdrowiutka, delikatna, gładka.
          Najważniejszą cecha skarpet złuszczających jest to, że skora złuszcza się w poszczególnych miejscach tylko w takim zakresie, jaki jest potrzebny, mimo, że cała stopa jest namoczona jednakowo.
          Niestety, maśc na odciski tak nie działą, ona atakuje brutalnie i dlatego powinna być stosowana wyłącznie na odciski, a nie jako "kuracja piękności" dla stop.
        • tully.makker Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 12:17
          Bei, rzuc jakimimis nazwami tych masci?
          • jasnoklarowna Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 17.07.15, 23:02
            ja stosowała maść na zgrubienia Aflofarm, coś koło 3 zł. nakładałam tylko na zgrubienia,a i one schodziły dopiero po namoczeniu (tak zresztą w ulotce pisało, z tym że wystarczył prysznic lub kąpiel, nie było konieczności wymaczania stopy). bezbolesnie, ale faktycznie trzeba nakładać punktowo
    • ola_dom Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 10:08
      Kupiłam to półtora roku temu - 3 pary od razu.
      Po drugiej parze dostałam na stopach takiego uczulenia, że myślałam, że się zadrapię. Sino-czerwone plamy - może i od drapania. Miałam ochotę trzymać stopy cały czas w wodzie, a najlepiej przykładać do nich lód - no ale musiałam chodzić do pracy i nie tylko... Trwało to kilka dni.

Została mi ostatnia para, więc chciałam ją wykorzystać, bo w sumie efekt złuszczania był. Więc poczekałam, aż będzie cieplej i nie trzeba będzie nosić kozaków i ciepłych skarpet (jak poprzednim razem...), posmarowałam wierzchy stóp GRUBĄ warstwą tłustego kremu, a na to jeszcze Sudocremu, i..... było niewiele lepiej. Dobrze tylko, że cieplej i nie musiałam nosić skarpet, tylko mokasyny na gołe nogi.
      Więc - warto się upewnić (choć nie wiem w sumie, jak), czy się nie ma uczulenia uncertain

Aha - moje skarpetki to nie były Silcatil, jakieś inne, ale nie pamiętam, co.
    • pavia Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 11:48
      Ja miałam takie z biedronki, pojawiły się w ofercie jakieś 3 tyg. temu. Półtora tygodnia schodziła mi skóra, nie wyglądało to zbyt ciekawie. Stopy są ciut miększe niż przez zastosowaniem, ale jakiejś rewelacyjnej poprawy ich stanu nie zauważyłam. Dla mnie lepsze działanie mają smarowidła z mocznikiem w swoim składzie.
    • murwa.kac Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 12:00
      u mnie dziala bez zarzutu.
      po wszystkim - piety jak u niemowlaka.
    • naplaze Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 12:02
      Kup sobie krem z 50% zawartością mocznika z SVR (tylko w aptece) i smaruj newralgiczne miejsca.
    • martishia7 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 12:09
      Zachwalałam już tyle razy, że niedługo mnie wytną za spam wink Ale nie jest aż tak cudnie. Miałam kilka par, które przywiozła mi już dość dawno koleżanka z Japonii. Kupowała na chybił trafił zawsze pierwsze lepsze i wszystkie były świetne. Oczywiście nie jestem w stanie opisać za bardzo pudełka, o nazwie nie wspominając wink Pamiętam tylko jedne, ostatnie, nazywały się Babyfoot (czerwone pudełko). Sprawdzałam, że są dostępne na Amazonie w wersji amerykańskiej. Zachęcona kupiłam sobie na chybił trafił w sklepie z azjatyckimi kosmetykami skarpetki firmy Mizon i tych stanowczo nie polecam. Podrażniły nieco skórę, a dobrego efektu brak. Te japońskie działały fenomenalnie. Zaczyna się u mnie po ok. 5 dniach i złuszcza się około tygodnia. W trakcie rzeczywiście wrażenia estetyczne są słabe wink
    • maggi9 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 16.07.15, 12:28
      Nie musisz kupować akurat tych - różne firmy je robią a i tak wszystkie opierają się na tym samym - foliowe woreczki wypełnione mieszaninami kwasów (migdałowy, mlekowy, glikolowy). widziałam ostatnio chyba firmy L'biotca w SuperPharm za 12zł.

Ja też mam ochotę je wypróbować ale poczekam już do jesieni, żałuję, że wcześniej o nich nie pomyślałam.
    • minor.revisions Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 18.07.15, 04:30
      > Ale para kosztuje ok.25 zł, a rzecz jest jednorazowa.

Możesz użyć jedną skarpetkę na dwie stopy (po kolei), tym sposobem masz na dwa razy, tyle, że kosztem czasu, czyli trzymasz to na nogach dwa razy dłużej.
    • izalik Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 07.09.18, 13:12
      działa działa smile chociaż trzeba trafić na dobre, próbowałam kilku marek i najbardziej wg mnie skuteczne są byOlie, przy stosowaniu tego typu kosmetyków trzba pamietać o dobrym przygotowaniu skóry na złuszczanie i potem też zeby przez te kilka dni unikać smarowania stóp kremami bo to może źle wplynać na efekty
    • fraudes Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 07.09.18, 13:43
      Działa. Założyć, po upływie 2 h zdjąć. Przez ok. tydzień nic się nie dzieje. Potem przez ok 5 dni skóra się złuszcza ze stóp (okropny widok, nosić tylko skarpety kryjące). Ale potem... jest pięknie i gładko smile
      • fraudes Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 07.09.18, 13:46
        stosowałam silcatil
      • thea19 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 07.09.18, 13:52
        no nie wiem. ja miałam po tygodniu efekt łupieżu i to wszystko. na piety nijak to nie wpłynęło.
        • frey.a86 Re: skarpetki złuszczające - czy to działa? 07.09.18, 14:12
          Ja to samo. Tydzień noszenia skarpet nawet po domu i w łóżku, a potem efekt przez tydzień. Bez sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka