Dodaj do ulubionych

Czy wypada zapytać eksa

17.07.15, 19:55
Czy wypada zapytać eksa o to, czy w związku ze zbliżającym się przyjściem na świat nowego dzieciątka planuje ślub i czy powinnam z tej okazji zaopatrzyć syna w garnitur?

Eks parę dni przed końcem roku szkolnego - przy okazji rozmowy na temat różnych wydatków - z lekka stracił panowanie nad sobą i wypalił, że ma długi i zobowiązania ponieważ zaczyna nowe życie i ma dziecko w drodze. Chwila nie sprzyjała dociekaniom, a on nie rozwijał newsa, zwłaszcza że forma była raczej oq.... ale się wrąbałem.

Jeszcze pod koniec czerwca nie mieszkał z żadną panią - syn był w weekend i raczej by zauważył. Zawsze niepytany twierdził, że osoby z którymi się spotyka to koleżanki i syn również mówił X, kolezanka taty. Wiekszej liczby dzieci, zdaje się, nie planował, bo ma bardzo ograniczone finanse i kredyt na mieszkanie.

Mogłabym zadzwonić do byłej teściowej z gratulacjami, ale obawiam się że kobiecina może nie wiedzieć, a nie chce mieć jej zawału na sumieniu.

No więc, dziewczeta, wypada zapytac o ten garnitur, czy nie?
Obserwuj wątek
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 19:58
      Dziecko w drodze=ślub czy jaja se robisz?
    • cosmetic.wipes Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:01
      Hue, hue.
      Ciekawość z ciebie wyłazi wszystkimi porami. Jak eksio będzie się żenił, to da znać parę dni przed - zdążysz wyposażyć młodego w gajer.
      • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:05
        Spokojnie, daję radę nie okazywać.

Dziecka nie pytam, nikogo nie pytam, natomiast info było na tyle atrakcyjne plotkarsko, że mogę porozważać czy to testowy fałszywy alarm, czy któraś wzięła sprawy w swoje... ręce.
      • ichi51e Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:06
        nie ciekawosc a zazdrosc chyba - zrozumiale w sumie...
        • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:17
          Odkąd zostawiłam eksa... ile... 9? lat temu, nie roszczę sobie jakiegoś prawa własności. Nigdy nie pytałam o koleżanki, dziecka też nie wypytywałam.

Nie jestem zazdrosna, na razie dziko mnie sytuacja bawi. big_grin
          • ichi51e Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:18
            alez ja nie mysle ze ty jestes zazdrosna o eksa big_grin
            • ingryd Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:37
              smile )))))))))))))
            • zuleyka.z.talgaru Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 16:25
              A o dziecko? big_grin
    • ichi51e Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:01
      kup na wszelki wypdek - terz przeceny potem zalowac bedziesz ze przeplacasz.
    • arwena_11 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:12
      a jesteś pewna że on będzie brał ślub? Z twojej relacji nie wyłania się obraz radosnego tatusia wijącego gniazdko, tylko przerażonego faceta. Zakładam, że ślubu nie będzie smile
      Ja bym kasy niepotrzebnie na gajer nie wydawała, spokojnie zdążysz jak dostaniesz oficjalne zaproszenie.
      • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:14
        Och, ja się nie spodziewam zaproszenia, ale syna IMO zaprosić powinien.wink

Oczywiście, że nie jestem pewna, nie mam pojęcia czy ta ciąża w ogóle istnieje.
        Jaja sobie robię.
        • arwena_11 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:20
          Wiesz, zawsze ex może się tak wstydzić wpadki, że ślub weźmie tylko przy świadkach w wielkiej tajemnicy wink
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:21
          Nie łapię dziś ironii. Ja bym zapytała.
          • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:25
            Anienie.
            Po pierwsze - to nie moja sprawa.
            Po drugie - jeśli już, to tatus powinien poinformowac syna, że ów będzie miał rodzeństwo.
            Po trzecie - jak odpowiedziała kiedyś redakcja Bravo na wakacyjny problem nastolatki - ciąże mają to do siebie, że z czasem je widać coraz bardziej. Znaczy, jeśli ma się wykluc, to się wykluje.
    • izak31 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:12
      Kup....jak nie ślub to się na chrzciny przyda....
      • mika_p Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:44
        Oszalałaś, ciązy jeszcze z 7 miesięcy, potem 2-6 do chrzcin, trissowy syn wyrośnie i garnitur sie zmarnuje
      • annajustyna Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:53
        tez o tym pomyslalam wink.
      • ja204 Re: Czy wypada zapytać eksa 19.07.15, 18:36
        Durny watek
    • iwoniaw e, lepiej nie ;-) 17.07.15, 20:14
      Jakby co, to w Warszawie spokojnie zdążysz odpowiednie ubranie kupić nawet z dnia na dzień. Albo obstaluj dziecięciu garnitur i zaplanuj własny ślub w terminie dającym nadzieję, że jeszcze nie wyrośnie - jeśli eks się zdecyduje na zmianę stanu cywilnego, to amortyzacja stroju będzie po prostu szybsza wink
      • triss_merigold6 Re: e, lepiej nie ;-) 17.07.15, 20:15
        Fakt, dobry pomysł.
    • kkalipso Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:39
      Po kij dzieciaka w garnitur ubierać? No, i nie wiadomo czy zaproszą na ten ślub...w sumie nie muszą. A Ty zazdrosna czy mi się wydaje?!
      • aneta-skarpeta Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 06:29
        Własnego syna na ślub nie zabrać? ??
        • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 08:51
          Nieuważnie czytałaś f. macochy, nieuważnie. Bywały panie które zdecydowanie nie życzyły sobie obecności dzieci z poprzedniego życia pana. tongue_out
    • natalie_rushman Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:43
      Chłopiec w wieku szkolnym powinien mieć jakiś wyjściowy garnitur, tak jak i dziewczynka elegancką sukienkę.
      Kupiłabym, niezależnie, czy będzie ten ślub czy nie.
      • kkalipso Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:52
        Dla dziewczynki w każdej chwili znajdziesz sukienkę "imprezową" dla chłopca który rośnie w tempie błyskawicznym to zbędny wydatek...biała koszula i porządne spodnie wystarczą.
        • natalie_rushman Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 09:52
          Prawdę mówiąc, bardziej miałam na myśli fajną marynarkę w stonowanym kolorze, pasującą do spodni, a nie coś w stylu "garniturków komunijnych". To nie jest tak, że wyrośnie już, zaraz, teraz - może w tym chodzić na wszelkie okazje w roku szkolnym też.
          Córka miała w tamtym roku mundurek szkolny z marynarką, rzeczy były szyte w wakacje, a marynarkę spokojnie założyła jeszcze 1 września następnego roku - czyli ponad rok jej używała. A bestia naprawdę szybko rośnie wink.
          Teraz są przeceny i chyba bym się skusiła, i jednak kupiła wink.
      • aankaa Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:32
        Chłopiec w wieku szkolnym powinien mieć jakiś wyjściowy garnitur

bez dwóch zdań ! aktualizowany (rozmiarowo) co chwilę tongue_out
        • aneta-skarpeta Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 06:30
          Mojemu przez 6 lat podstawówki nie był potrzebny. Nawet na komunie by wystarczyła koszula i spodnie bo było nieziemsko gorąco. Na imprezy okolicznościowe fajna kolorowa koszula i eleganckie spodnie
    • kropkacom Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 20:50
      Tak, proste układy mają to do siebie, że nie mam takich atrakcji. big_grin Liczę na ciąg dalszy tej histerii (znaczy historii)...
      • bergamotka77 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:09
        o kurcze triss to zeby teraz nie wystapil o obnizenie alimentow - panowie zakladajacy nowe rodziny tak ponoc czesto maja wink Moze jakas desperatka go zlapala na ciaze. Dobry material na meza i ojca? wink
        • ophelia78 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:15
          >o kurcze triss to zeby teraz nie wystapil o obnizenie alimentow - panowie zakladajacy nowe rodziny tak ponoc czesto maja

Też mnie to zawsze dziwi i wkurza jednoczesnie.... Czy im się wydaje, ze w związku z faktem ich ponownego ożenku koszty utrzymania już posiadanego potomstwa w tajemniczy sposób maleją....?
          Sama na razie czekam co eksmałżonek zdziała w takiej sytuacji (powtórnie się zaślubił, czekam na niusa o ciązy).
          • sasanka4321 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:44
            > >o kurcze triss to zeby teraz nie wystapil o obnizenie alimentow - panowie
            > zakladajacy nowe rodziny tak ponoc czesto maja
            >
            > Też mnie to zawsze dziwi i wkurza jednoczesnie.... Czy im się wydaje, ze w zwią
            > zku z faktem ich ponownego ożenku koszty utrzymania już posiadanego potomstwa w
            > tajemniczy sposób maleją...

Zazwyczaj owszem, maleja. Albo powiem inaczej: Sa obnizane. Calkiem swiadomie. Zakladam, ze te "koszty utrzymania" to nie tylko podstawowe rzeczy, ale tez masa przyjemnych pie...k. Ja po urodzeniu drugiego dziecka zaczlam mniej wydawac na pierwsze. No dochody nam jakos nie wzrosly razem z porodem a druge dziecko tez swoje potrzeby mialo. Myslisz, ze drugie powinnam karmic pasztetowa i ubierac w stare przescieradlo, zeby pierwsze mialo dalej kazda zabawke, jaka sobie zamarzylo, bo tak bylo do tej pory?
            • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:48
              U mnie odwrotnie, przed drugim z obecnym partnerem) dochody nam wzrosły i w sumie na starsze wydajemy sporo więcej, bo jednak potrzeby i rozrywki 11-latka są inne niż 4-latki.
              • sasanka4321 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:53
                > U mnie odwrotnie, przed drugim z obecnym partnerem) dochody nam wzrosły i w sum
                > ie na starsze wydajemy sporo więcej, bo jednak potrzeby i rozrywki 11-latka są
                > inne niż 4-latki.

To jest inna sytuacja. Wzrost dochodow jak najbardzie spowoduje wzrost wydatkow na dzieci. I cool. Wydatki na dzieci tez beda rozne, w zaleznosci od wieku, stanu zdrowia, zdolnosci. Ale nie w zaleznosci od kolejnosci pojawiania sie na swiecie, na boga, coz to za kryterium? W rozgoryczeniu samotnego macierzynstwa tez dobrze jest zachowac jakis umiar.
            • sasanka4321 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:48
              Ja rozumiem, ze wiele kobiet ma problemy z nieplacacymi ojcami. Natomiast zdziwienia, ze drugie dziecko powoduje mniejszy budzet na pierwsze, kompletnie nie rozumiem. Aktualna kwote jaka mamy do dyspozycji na dzielimy na wszystkie dzieci. To jest niesprawiedliwe>
              • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:52
                Patrz, a ja - szykując się kiedyś na drugie - zrobiłam dokładnie odwrotnie tj. zadbałam o wyższe dochody, a mój partner zmienił pracę na dość koszmarną zdrowotnie, ale lepiej płatną i zmianową, co bardzo ułatwiało opiekę nad dzieckiem.
                • sasanka4321 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:56
                  > Patrz, a ja - szykując się kiedyś na drugie - zrobiłam dokładnie odwrotnie tj.
                  > zadbałam o wyższe dochody, a mój partner zmienił pracę na dość koszmarną zdrowo
                  > tnie, ale lepiej płatną i zmianową, co bardzo ułatwiało opiekę nad dzieckiem.

No to moze pociagnijmy to dalej, i wszystkim matkom, ktore rodzac drugie czy trzecie dziecko nie zadbaly wczesniej o podwyzke, nakazmy sadownie nie obnizac wydatkow na pierwsze dziecko. Trzecie to bedzie musialo zywic sie trawa w wielu przypadkach.
                  • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:59
                    Hm... ja tylko staram Ci się pokazać, że planując nastepne dzieci można mysleć również o finansach.
                    • sasanka4321 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:03
                      > Hm... ja tylko staram Ci się pokazać, że planując nastepne dzieci można mysleć
                      > również o finansach.

Mozna. I dobrze jest to robic. Ale nie nalezy od tego uzalezniac decyzji dot. macierzynstwa/tacierzynstwa. Poki wszystkie dzieci maja co jesc, maja dach nad glowa, maja podreczniki i leki i rower to normalnym jest dzielenie istniejacej puli pieniedzy na wyzsza ilosc osob a nie wychodzenie z jakims rzewnymi tekstami, ze jakto pierwszemu dzidziusiowi cos obnizyc...traumy dostanie.
                    • aankaa Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:03
                      partner zmienił pracę na dość koszmarną zdrowotnie, ale lepiej płatną

no toście pomyśleli big_grin
                      • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:05
                        Praca w trybie 12/24 zawsze jest po jakimś czasie koszmarna zdrowotnie, ale na okres ciążowo-żłobkowy była organizacyjnie świetna.
        • cosmetic.wipes Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:18
          > Dobry material na meza i ojca?

Z pewnościa fantastyczny, a triss jako bezinteresowna altruistka oddała go dobrowolnie z powrotem w obieg, żeby miał szanse uszczęśliwić tysiąc innych pań big_grin
          • przystanek_tramwajowy Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:21
            Przede wszystkim to jakiś koszmarny kretyn. Który facet daje się dwa razy wrobić w dzidzię? W końcu triss zawlokła go do USC też będąc w "błogosławionym" stanie. I pana to nic nie nauczyło.
            • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:45
              No, myśmy wcześniej mieszkali razem jakiś czas + dzidzia była planowana.

Z drugiej strony, jeśli to jedna koleżanka którą kojarzę z imienia od paru lat, to wcale bym się nie zdziwiła, gdyby kobiecie znudziła się rola kryzysowej narzeczonej i chodzenie ze sobą jak w liceum. Ostatecznie najmłodsza nie jest.
              • przystanek_tramwajowy Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:57
                Przez kogo planowana? Bo, jak wynika z twoich postów, to dzieci planujesz raczej sama i w swoje plany nie wtajemniczasz potencjalnych tatusiów.

---
                Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
                • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:03
                  Obaj wiedzieli i zupełnie świadomie współpracowali, nie musiałam ściemniać, że biorę pigułki. Aczkolwiek pewnie gdybym musiała bujać się dłużej, to bym ściemniała.
                  • aankaa Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:06
                    Obaj wiedzieli i zupełnie świadomie współpracowali

pewnie w dzieworództwo nie wierzyli
              • aankaa Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:05
                kobiecie znudziła się rola kryzysowej narzeczonej i chodzenie ze sobą jak w liceum. Ostatecznie najmłodsza nie jest

urocze...
                starsza od Ciebie ?
                • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:07
                  Eks jest ode mnie starszy o 2 lata, a - jeśli to pani o której myslę - nie jest od niego młodsza o dekadę, czyli będzie przed 40-tką. I tak późnawo jak na bezdzietną panienkę.

Ale równie dobrze to może być jakaś, o której nie mam pojęcia.
        • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:41
          Jako ojciec ok. Zupełnie uczciwie powiem, że o ile mogę się z eksem handryczyć o kasę, o tyle nigdy nie miałam obaw że dziecko z nim jest źle zaopiekowane.

Jako mąż? Jaki jest teraz nie wiem, minęło 10 lat. Miałam swoje powody, żeby go zostawić, ale dla kobiety o innym charakterze i temperamencie pewnie byłby ok. W każdym razie bywają znacznie gorsze zestawy wad.
    • obrus_w_paski Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:17
      No to kochaniutka, ty zamiast myslec o gajerze, szykuj sie na nowa "pragmatyczna" koleżankę, ktora bedzie dbała o dobro własnego dziecka tak jak ty o swoje, czyli zrobi wszystko zeby ich wspólne dzieck dostawało jak najwiecej, a wasz wspólny syn jak najmniej, nie mówiąc o ewentualnym spadku.
    • serei Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:22

Triss jak jesteś ciekawa w jakie gó... wdepnął to go po prostu spytaj, a nie tu z garniturami wyjeżdżasz wink nie wiem czemu osoby powyżej oskarżają Cie o zazdrość, ja raczej wyciągnełam z postu ciekawość i niejaką radość z jego nieszczęścia wink
      • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:46
        Anienie, ja mam czas i cierpliwość, jak ma się okazać (ciąża i ciąg dalszy) to się okaże.

Poza tym - ciekawość: pierwszy stopień do piekła. big_grin
    • aankaa Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 21:29
      a po ... dziecku garnitur ? masz zamiar wysłać syna odwalonego jak stróż w boże ciało na spotkanie z nowym/ą bratem/siostrą ?
    • joaaa83 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:06
      Takie zapytanie to dla mnie czysta złośliwość, bo dziecko w drodze niekoniecznie musi oznaczać ślub.

Pytaj jeśli eks jest równie złośliwy, ale to raczej nie jest zachowanie "na poziomie". Na miejscu eksa bym pomyślała, że jakaś zazdrość prze Ciebie przemawia i bardzo się obawiasz eksowego ożenku,
    • lady-z-gaga Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:25
      Czyli jestes na dobrej drodze, aby dołączyc do grona pań, ktorych partnerzy (albo eks partnerzy) posiadają dzieciątka z trzema różnymi kobietami. "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni", czy jakos tak.... wink tongue_out
      nie mogłam sobie odmówić po przeczytaniu Twoich niedawnych postów smile
      • aankaa Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:32
        nie zauważając, że każde ze swoich dzieciątek ma się z innym panem
        • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 22:38
          Za to z bezdzietnymi kawalerami, bez obciążeń alimentacyjnych.wink
    • aankaa Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 23:22
      a skąd w ogóle myśl, że nowe dziecko oznacza ślub z jego matką ?
      Tobie jakoś to nie przyszło do głowy...
      • bei Re: Czy wypada zapytać eksa 17.07.15, 23:55
        Nie pytaj, a garnitur po prostu przyda się smile
    • kamunyak Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 00:10
      rozumiem, że ciekawośc cię zżera i chcesz miec pretekst?
      Nie, nie wypada się wtrącać w czyjeś życie.
      Będzie chcial to sam powie.
      dziecko nie musi być na ślubie swojego ojca z inną mamusią, co innego ze swoją, ale z obca babą? chyba, że chcesz malego odprowadzić i pilnowac z racji, że małoletni. A tak naprawde to żeby oblukać nową pania młoda.
      jeśli naprawdę ojciec go zaprosi (?) to może założyć zwykły strój wizytowy, nie musi byc pod muchą, chyba nie jest świadkiem? bo wtedy to byś wiedziała a poza tym nieletni.
      • 3-mamuska Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 01:08
        Hehe garnitur raczej pretekst do pochwalenia sie na forum, ze ex głupio wpadł.
        I do wyciagnięcia od exa więcej informacji , żeby pochwalić sie na forum.

Nic ex nie mówił o ewentualnym ślubie dzieci szybko rosną ,wiec moim zdaniem poczekaj bo ślub moze byc za miesiąc ,trzy miesiące jak i za rok lub wcale.
        Trzeba było wprost spytać ze ciekawa jestestongue_out
    • piepe Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 01:19
      A to nie on powinienm zadbac o garnitur dla syna?
      Acha, weekendowo - lunaparkowy ojciec.
      Widzę, ze jestes bardzo delikatna wbrew forumowej kreacji, węszę tu cos w stylu "tylko zeby sie nie zniechęcił do syna", czego oczywiscie nie potwierdzisz.
      W takiej stuacji kupowałabym dla syna garnitur co pół roku i podwyzszyła alimenty. Drugą opcją jest zapytać - co oczywiscie zostanie odebrane źle. Trzecią opcją jest olać - syn pójdzie na ślub luźno ubrany. Jesli ma ponizej 70 lat, powinno mu to zwisać, jednak ty zostaniesz kretynką, która nie umie ubrac dziecka. Wybierz sama.
    • ingryd Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 09:25
      No ok, zycze ci z zeby tym garniturem syn oblecial chrzciny i u taty i u mamy a moze i 2 sluby,
      To sie dopiero nazywa optymalizacja, wiec mozesz juz zainwestowac w cos porzadnego wink
      Bonne chance !!!
    • purchawkapuknieta Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 09:29
      Ja bym zapytała wprost, bo by mnie ciekawość zeżarła smile Jesli rozmawiacie ze soba normalnie, nie widze powodu, by nie odpowiedział i nie opowiedział.
      • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 09:49
        Ćwicze cierpliwość.wink Jeśli zaliczył wpadę, to jestem ostatnią osobą, której chciałby się pochwalić.
        • obrus_w_paski Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 11:17
        • obrus_w_paski Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 11:18
          Przecież juz sie pochwalił. W dodatku w klimacie "ale wpadłem". Teraz to juz bedzie taki klimat: "Nie mam czasu dla małego, bo nexia-harpia....", "musze obniżyć alimenty, bo ta nexia....", " przeciez wiesz ze wpadłem, mówiłem, ze mam długi, nie moge zapłacić w tym miesiącu....".

Sugerowaniem tobie, ze "wpadł" i w ogole ze to nie jego decyzja była, eks szykuje grunt na nie-płacenie. A jesli gust mu sie nie zmienił przez ostatnia dekadę, to jedtem dziwnie pewna, ze nowa pani bedzie równie pragmatyczna jak eks czy, nie ujmując , arwena z innego wątku i bedzie dbać o swoje dzieciątko, a nie o jakies tam inne.
          • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 16:32
            Może i tak być. Niemniej nigdy się z przelewem nie spóźnił przez te lata. W razie potrzeby mam jego adres i miejsce pracy, mysle że gdybym w razie potrzeby dzwonila codziennie, to narobilabym mu koncertowo obory, a na to jest dość wrażliwy.
            Mam też adres jego matki, nie mam natomiast jakiegos poczucia obciachu, który by mnie hamował.
            Nie wiem czy gust mu się zmienil, raczej tak skoro przez prawie 10 lat z żadną nową babą nie zamieszkał.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 16:34
              Raczej tak mu zatrułaś życie z babą, że na kolejną pod swoim dachem się nie zdecydował big_grin
              (spoko, mój ex podobnie big_grin )
            • priszczilla Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 20:09
              Może po prostu do tej pory żadna nie chciała z nim zamieszkać. Ty jedyna byłaś na tyle zdeterminowana, żeby wystąpić w roli jego żony i matki jego dzieci. W końcu twoim zdaniem nie ma nic gorszego niż zostanie bezdzietną singielką, więc musiałaś się spieszyć.
              • sasanka4321 Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 20:19
                Ty jedyna byłaś
                > na tyle zdeterminowana, żeby wystąpić w roli jego żony i matki jego dzieci. W k
                > ońcu twoim zdaniem nie ma nic gorszego niż zostanie bezdzietną singielką, więc
                > musiałaś się spieszyć.

Dobre big_grin
    • zuzi.1 Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 09:55
      Jak najbardziej wypada zapytac exa czy dziecko w najblizszym czasie bedzie potrzebowalo garnitur, co by potem w ostatniej chwili nie latac z wywieszonym jezorem po sklepach.
    • makurokurosek Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 11:33
      Według mnie nie wypada. To nie jest już twój mąż, nie musi sie z tobą dzielić swoimi planami na przyszłość i jak widać nie chce tego robić. Jeżeli natomiast wasz syn zostanie na ślub zaproszony, to za pewne będziesz miała wystarczająco dużo czasu aby odpowiedni strój zakupić.
      • 3-mamuska Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 16:16
        Dokładnie, to nie jest problem marki.
        Ojciec planując ślub kupi sobie i synowi garnitura.

No chyba ze mama chce to :

No ok, zycze ci z zeby tym garniturem syn oblecial chrzciny i u taty i u mamy a moze i 2 sluby,
        To sie dopiero nazywa optymalizacja, wiec mozesz juz zainwestowac w cos porzadnego wink
        Bonne chance !!!

Wtedy pogadaj z ex ,spytaj na kiedy ślub i chrzciny po środku zaplanuj swój i z głowy jeden wydatek na 3 imprezy.

Ciekawe czy gdybys ty planowała ślub to tatys zapyta czy kupić dziecku garniak na ta okazje.
    • ogni_speranza czyli nastąpiło wrogie przejęcie 18.07.15, 16:42
      części wypłaty pana, dotychczas alimentów na dziecko Triss
      bo niewątpliwie z racji pojawienia się nowego dziecięcia nastąpią zdecydowane cięcia tych "kosztów"
      • triss_merigold6 Re: czyli nastąpiło wrogie przejęcie 18.07.15, 16:57
        Na razie wszystko jest jak było, w sumie news świeży bo z końca czerwca.
        • ogni_speranza Re: czyli nastąpiło wrogie przejęcie 18.07.15, 17:07
          po porodzie nastąpismile
          obcięcie czasu i kasy dla twojego dziecka, na rzecz nowego.
          to będzie w sumie ciekawe doświadczenie, bo nader wygodnie mieć ojców kawalerów-niesparowanych do dyspozycji, a mających swoje rodziny to zupełnie inna broszka.

sprawozdawaj na bieżąco tongue_out
    • vre-sna Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 17:39
      Nie, po co? big_grin
      Jak by przyszło zaproszenie, jakąkolwiek drogą, to wtedy bym kupiła.
      Ale w sumie dziwne zachowanie taty, bo to on powinien się zająć przygotowaniem przyszłego brata do tej roli.
      • vre-sna Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 17:44
        I do roli pasierba?
        Kurczę, dla mnie dzieciaki są na pierwszym, dzieciakowym miejscu. Nie umiałabym, chyba, kryć się ze zmianami w swoim życiu.
        Ale nie jestem po rozwodzie. Inna optyka.
    • nenia1 Re: Czy wypada zapytać eksa 18.07.15, 19:04
      Nie pytałabym o to wcale, jak będzie chciał sam powie, jak nie - to jego sprawa i jego życie. A już sama myśl by dzwonić do byłej teściowej wydaje mi się co najmniej dziwna, skoro się rozwiodłaś to pozwól facetowi samodzielnie decydować o swoim życiu, bez dociekania czy bierze ślub i bez informowania jego mamy co się dzieje w życiu jej syna.
      • kotradykcja Re: Czy wypada zapytać eksa 19.07.15, 22:12
        nenia1 napisała:

> Nie pytałabym o to wcale, jak będzie chciał sam powie, jak nie - to jego sprawa
        > i jego życie. A już sama myśl by dzwonić do byłej teściowej wydaje mi się co n
        > ajmniej dziwna, skoro się rozwiodłaś to pozwól facetowi samodzielnie decydować
        > o swoim życiu, bez dociekania czy bierze ślub i bez informowania jego mamy co s
        > ię dzieje w życiu jej syna.

Zgadzam się.
        Faceta sprawa czy bierze ślub czy nie.
        Jak będzie brał, chyba może SWOJEMU dziecku kupić garnitur?
        Telefon do matki exa... Yyyyyy... Bez jaj. Sama myśl jest porażkowa.
        • triss_merigold6 Re: Czy wypada zapytać eksa 19.07.15, 22:18
          Hehhehe i tak się wyda jeśli to faktycznie ciąża, a nie testowy fałszywy alarm. big_grin

Z matką eksa od czasu do czasu rozmawiam, ostatecznie to babcia mojego dziecka i mam z nią zupełnie poprawny bezkonfliktowy kontakt.
          • kotradykcja Re: Czy wypada zapytać eksa 19.07.15, 23:18
            czym innym jest kontakt z teściową, tez posiadam mimo że nie jestem matką jej wnuka, a czym innym wypytywanie o prywatne sprawy ex męża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka