Dodaj do ulubionych

Podróżujecie po Polsce?

21.07.15, 09:20
Mam wrażenie ze jestem w mniejszości,a przynajmniej w moim otoczeniu rodzinie ludzie mało podróżują po Polsce,wszyscy wybieraja last minut do Turcji Grecji i Egiptu. Ja jezdze np do Bukowiny czy na Hel, lubie polske ale zauwazylam ze ludzi to dziwi np moja tesciowa wciaz mysli ze jestem skąpa i żałuje na wakacje, bo nie jeżdzę na Greckie wyspy czy nie odhaczylam jak wiekszosc rodaków Tunezji i Egiptu.Kurcze, nie uwazam ze jak cos jest popularne to wszyscy musza wybierać ten sam kierunek,owszem wybiera wiekszosc ale wciaz nie wszyscy.Czy sa tu ematki które podróżują po Polsce?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:28
      A to się wyklucza? Podróżuję i tu i tam.
    • lauren6 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:29
      My. Też spotykam się z głupimi komentarzami z tego powodu. Z tym, że wcześniej jeździliśmy za granicę, ale teraz wychodzimy z założenia, że po co chwalić cudze, jak swojego się nie zna. 2 razy w roku jeździmy w różne regiony Polski, by pokazać dziecku a to góry, a to Mazury.
    • mamkaantka nie 21.07.15, 09:30
      Nie licząc weekendów, ew krótkich kilkudniowych wyjazdów najczęściej w Karkonosze, które można zaplanować z krótszym wyprzedzeniem obserwując prognozy pogody. Od lat nie spędzamy wakacji w kraju nie tylko z uwagi na pogodę, ale też z uwagi na niekorzystną relację ceny do jakości usług hotelowych, właśnie wróciłam z wakacji w Austrii i widzę przepaść w dbałości o gościa ich i naszych górali.... No i zniżki rodzinne wciąż są zbyt rzadkie w naszym kraju...
      • mamkaantka Re: nie 21.07.15, 09:36
        Dodam jeszcze, że po kraju podróżowałam dawniej dużo, mogę powiedzieć, że byłam we wszystkich ważniejszych turystycznie miejscach, pokazywaliśmy też dziecku jak były mniejsze, też uważam że trzeba swój kraj poznać i pokazać go dzieciom, bo jest wiele fajnych miejsc.
    • chipsi Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:34
      Podróżujemy. Owszem, poza Polskę też wyjeżdżam ale nie są to wakacje zorganizowane (chociaż nie widzę nic złego w zorganizowanych). Polska jest tak różnorodna ze nie rozumiem jak można narzekać że tu nic nie ma, że brak pogody. Wielu widzi tylko nasze Morze i Zakopane. A wystarczy poszerzyć horyzonty.
    • stara-a-naiwna Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:35
      na krótkie wyjazdy TAK lubię jeździć po Polsce

na wakacje wolę za granicę. Pogoda pewniejsza, cena (po sezonie) często niższa.

Polska jest bardzo ładna i trakcyjn krajoznawczo / przyrodniczo niestety ceny i jakość usług często odstraszają.

• inez21 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:36
      Ja jeżdżę. Uwielbiam Polskę i najlepiej się tu czujęsmile kocham Mazury, Bieszczady,Tatry i inne polskie klimaty. Za granicę jeździmy głównie ze względu na męża który to uwielbiasmile w tym roku jedziemy do Chorwacji a ja już przeżywam tą mega długą podróżcrying((( zawsze też stresuje mnie nieznajomość języka. W końcu po angielsku nie wszędzie się dogadasz...
      Jednym minusem polskich podróży jest pogoda dlatego czasem daję się namówić na coś cieplejszego.
    • beata985 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:37
      ja, nawet ostatnio miałam załozyć podobny wątek..tongue_out
      w tym roku okolice Szczecinka, nie po raz pierwszy zresztą..
      • beata985 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:39
        dodam tylko, że bardzo chętnie zwiedziłabym te kraje jednak mam barierę-lotniczą-no chyba, że kiedys wybiorę się na podróż życia statkiem.
        • inez21 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:44
          Aaa i zawsze dziwi mnie mówienie że gdzieś tam jest dużo taniej... Wszędzie gdzie byliśmy było drożej a nawet dużo drożej niż w Polsce no może po za Litwą gdzie ceny był porównywalne.
          • mamkaantka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:51
            Dokładnie, mówienie że wakacje w Polsce są droższe to kompletna bzdura!
            • lauren6 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:57
              Może nie jeździłyście do marnej jakości hoteli 3* w Tunezji lub Egipcie. Polska w takim wypadku może wyjść drożej, ale ja dziękuję za takie wakacje z dreszczykiem emocji.
              • jusytka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 11:01
                Owszem, ja nawet na Teneryfie znalazłam hotel tańszy niż u nas w porównywalnym standardzie, ale absolutnie nie mogę powiedzieć, że wakacje na Kanarach wyszły taniej niż u nas! Trzeba tam bowiem dolecieć, na miejscu wynająć auto i ceny na miejscu są tak jak we wszystkich krajach Europy gdzie byłam wyższe niż u nas!
            • pitahaya1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 14:37
              Nie bzdura, tylko porównujemy wynajęty pokój na kwaterze prywatnej do pokoju, ale w hotelu smile
              Porównujemy śniadanie "pieczywo, wędliny, serki, kawa, herbata" do nieco bardziej rozbudowanej oferty.

Porównujemy brak basenu do basenu w hotelu.

Zawsze wyjdzie taniej.
              • jusytka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:23
                Porównaj koszty w całości, a nie ich część!
                • pitahaya1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:56
                  Tak naprawdę można porównać tylko w jakimś procencie. Można porównać hotel do hotelu, posiłek do posiłku.
                  Trudno porównać wypoczynek, podczas którego leżysz na plaży i wchłaniasz D3 z intensywnym wypoczynkiem połączonym ze zwiedzaniem (koszty biletów wstępu, dojazdu, opłaty parkingowej, jeśli taka jest). Trudno porównać atrakcyjność konkretnego miejsca, w którym atrakcją jest cisza i spokój do atrakcji w postaci pięciu kościołów i trzech meczetów. Trudno, bo ten pierwszy będzie przekonywał tego drugiego, że było fajniej. I odwrotnie smile

Naprawdę trudno, bo te oferty są po prostu różne. Nie gorsze czy lepsze, tylko inne.
                  Jak porównać kwaterę do hotelu z basenem? Lub kwaterę z basenem do hotelu bez basenu?

Wróciłam właśnie z urlopu i podliczam koszty, żeby na przyszłość wiedzieć, na co poszło najwięcej. Najmniej poszło na transport (samolot)smile Gdybym siedziała na plaży, wyszłoby mi 1/3 mniej.

Powiem tak. Można w Polsce zorganizować wypoczynek taniej. Można bez najmniejszego problemu. Można znaleźć tańszą kwaterę, zakupy zrobić w markecie, gotować na kwaterze, nie korzystać z róznych płatnych atrakcji a piwo ze znajomymi wypić na tarasie, zamiast w lokalu. Czy po prostu się pilnować. I wiele osób tak robi. Rezygnuje z niektórych rzeczy i już. Tak, jak i za granicą ludzie siedzą tylko przy basenie, bo już za ogrodzeniem za wszystko trzeba zapłacić.
                  Tanio można spędzić wakacje za granicą (tańszy przelot, last minute, pilnowanie portfela na miejscu, nie korzystanie z wycieczek zorganizowanych).

Inne rzeczy trudno porównać.

Ale żeby nie było, w maju spędziłam kilka dni w niezłym hotelu na wybrzeżu. Też zapłaciłam jak za zboże smile Nie trzeba było daleko wyjeżdżać.
                  • jusytka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 16:28
                    Jak najbardziej można porównać KOMPLETNE koszty (dojazd lub przelot, ubezpieczenia, płatne drogi, hotele, wyżywienie, rózne atrakcje na miejscu, pamiątki) wakacji nad Bałtykiem i morzem Śródziemnym w zbliżonym standardzie. My w rodzinie robimy sobie takie podsumowanie, dlatego twierdzę, że wakacje nad Bałtykiem nie są droższe, tylko znacząco tańsze!
                    • pitahaya1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 17:19
                      Spróbowałam porównać.
                      Lot u mnie tańszy, niż gdybym musiała dojechać nad polskie morze.
                      Porównałam hotele 3*, nie kwatery prywatne. Hotele w miejscowości turystycznej lub większym mieście, nie "5km od morza".
                      www.booking.com/searchresults.pl.html?src=index&nflt=&ss_raw=ko%C5%82obrzeg&error_url=http%3A%2F%2Fwww.booking.com%2Findex.pl.html%3Faid%3D397611%3Blabel%3Dgog235jc-index-XX-XX-XX-unspec-pl-com-L%253Apl-O%253Aunk-B%253Aunk-N%253Ayes-S%253Abo-U%253Asalo%3Bsid%3D99c0d97bb7d92592d597653106296f61%3Bdcid%3D1%3Bbb_ltbi%3D0%26%3B&aid=397611&dcid=1&label=gog235jc-index-XX-XX-XX-unspec-pl-com-L%3Apl-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3Ayes-S%3Abo-U%3Asalo&sid=99c0d97bb7d92592d597653106296f61&si=ai%2Cco%2Cci%2Cre%2Cdi&ss=Ko%C5%82obrzeg%2C+zachodniopomorskie%2C+Polska&checkin_monthday=2&checkin_year_month=2015-8&checkout_monthday=5&checkout_year_month=2015-8&no_rooms=1&group_adults=2&group_children=0&dest_type=city&dest_id=-508542&ac_pageview_id=36c06992baca000f&ac_position=0&ac_langcode=pl&ac_suggestion_list_length=5&place_types=

Wyżywienie jest tańsze i posiadówka w knajpie, lody, napoje...
                      I tu z reguły licznik się kręci.
                      Reszta kosztowała podobnie.
                      Trudno porównać bilety wstępu, gdy w mieście jest jedna atrakcja typu latarnia morska. Z kolei bilety wstępu do większych atrakcji też kosztują. Taki Zamek Królewski to 5 euro, czyli niewiele mniej niż tradycyjne wejścia do takich miejsc za granicą.

Ok. Zgodzę się, że taki wyjazd może być tańszy. Może być. Z reguły jednak porównujemy nieco inny standard. Ja nie mówię, że to źle. Po prostu co roku jest taka wyliczanka i czasem zastanawiam się, czemu to służy.
                      Jak mam porównać atrakcyjność plaży w Mielnie do plaży nad MŚ, czy w tropikach? Atrakcyjność w sezonie a nie wtedy, gdy samotnie spacerujemy a fale szumią. Taki wyjazd za granicę będzie droższy, choćbyś nie wiem, jak liczyła. Wszystko wtedy da się porównać oprócz... atrakcyjności.
                      Ale żeby nie było, że tylko tropiki atrakcyjne.
                      Po prostu nie ma sensu porównywać ofert, które są różne.

Swoją drogą, jak porównujesz atrakcje w danym miejscu?
                      I co znaczy "znacząco taniej"? Połowę taniej?
                      • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:57
                        pitahaya1 napisał:

> Spróbowałam porównać.
                        > Lot u mnie tańszy, niż gdybym musiała dojechać nad polskie morze.
                        > Porównałam hotele 3*, nie kwatery prywatne. Hotele w miejscowości turystycznej
                        > lub większym mieście, nie "5km od morza".

Zobacz, a ja porównuję podobne wczasy w Polsce i we Włoszech.

Dojazd w obu przypadkach samochodem, tyle, że do Włoch trasa o wiele dłuższa, i dochodzi nocleg po drodze w Austrii.

Kwatery to w obu przypadkach wynajęty dom, z co najmniej dwiema sypialniami. Akurat w obu miejscach w pewnym oddaleniu od morza (trzeba było dojechać, we Włoszech nieco dalej, w Polsce 10 km).

Zwiedzania nieco więcej we Wloszech, w Polsce w dodatku obejmowały nas zniżki z kartą dużej rodziny np. wejścia do parków narodowych za darmo.

Wyżywienie: w obu przypadkach śniadania we własnym zakresie z lokalnie zakupionych produktów, we Włoszech lekki lunch w ciągu dnia we własnym zakresie, ciepły posiłek wieczorem w restauracji, w Polsce obiady w restauracji, kolacje we własnym zakresie. Koszt wakacji we Wloszech 4 x wyższy niż w Polsce. Myślisz, że to przez te zniżki na kartę dużej rodziny?

A gdybyśmy do Włoch lecieli samolotem, to myślę, że koszt biletów dla 5 osób byłby znacząco wyższy niż koszt dojazdu samochodem, w dodatku na miejscu ponieślibyśmy dodatkowy koszt wynajęcia dużego samochodu na cały pobyt.
                        • pitahaya1 Re: Podróżujecie po Polsce? 22.07.15, 12:03
                          agni71 napisała:

> Zobacz, a ja porównuję podobne wczasy w Polsce i we Włoszech.
                          >
                          > Dojazd w obu przypadkach samochodem, tyle, że do Włoch trasa o wiele dłuższa, i
                          > dochodzi nocleg po drodze w Austrii.

Zgoda. Tylko, że licząc w ten sposób wypoczynek w Tajlandii zawsze będzie droższy niż na Szwajcarii, bo dojazd samochodem do Bangkoku pożre nam roczny budżet.

Dlatego dla mnie takie skrupulatne wyliczanie nie ma sensu.
                          Ok.
                          Wakacje w Polsce z reguły są tańsze niż za granicą.
                          Tańsze, co nie znaczy, że czterokrotnie. Chyba, że zaczniemy porównywać kemping w lesie do Gołębiewskiego.
                          Ale nie tak mieliśmy porównywać.
                          Gdyby koszt wczasów we Włoszech był czterokrotnie droższy, 3-tygodniowe wczasy w Polsce powinny mnie kosztować mniej niż 1500 zł. W hotelach, przy czym w co drugim powinien być basen. Zakładając jednocześnie, że 1/5 tej kwoty pójdzie na bilety wstępu, rejsy statkiem i inne duperele.
                          Nie da się.

>
                          > Kwatery to w obu przypadkach wynajęty dom, z co najmniej dwiema sypialniami. Ak
                          > urat w obu miejscach w pewnym oddaleniu od morza (trzeba było dojechać, we Włos
                          > zech nieco dalej, w Polsce 10 km).
                          >
                          > Zwiedzania nieco więcej we Wloszech, w Polsce w dodatku obejmowały nas zniżki z
                          > kartą dużej rodziny np. wejścia do parków narodowych za darmo.
                          >
                          > Wyżywienie: w obu przypadkach śniadania we własnym zakresie z lokalnie zakupion
                          > ych produktów, we Włoszech lekki lunch w ciągu dnia we własnym zakresie, ciepły
                          > posiłek wieczorem w restauracji, w Polsce obiady w restauracji, kolacje we wła
                          > snym zakresie. Koszt wakacji we Wloszech 4 x wyższy niż w Polsce. Myślisz, że t
                          > o przez te zniżki na kartę dużej rodziny?

Jeszcze raz napiszę. Nie mam pojęcia, jak Ci wyszło cztery razy drożej.

>
                          > A gdybyśmy do Włoch lecieli samolotem, to myślę, że koszt biletów dla 5 osób by
                          > łby znacząco wyższy niż koszt dojazdu samochodem, w dodatku na miejscu ponieśli
                          > byśmy dodatkowy koszt wynajęcia dużego samochodu na cały pobyt.

I może tu pies pogrzebany, bo nas było dwoje. W zupełności wystarczyłby niewielki samochód.
                          A za samolot zapłaciłam mniej niż za paliwo. może dlatego, że koszt rozłożyłam na dwie a nie pięć osób.

• agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 22.07.15, 12:09
                            > I może tu pies pogrzebany, bo nas było dwoje. W zupełności wystarczyłby niewiel
                            > ki samochód.
                            > A za samolot zapłaciłam mniej niż za paliwo. może dlatego, że koszt rozłożyłam
                            > na dwie a nie pięć osób.
                            >

Więc widzisz, że moje wyliczenia mogą byc prawdziwe, choc tobie wydają się niemożliwe?

• pitahaya1 Re: Podróżujecie po Polsce? 22.07.15, 12:23
                              Dla Ciebie te wakacje byłyby droższe, dla mnie tańsze. Dlatego każda z nas będzie obstawała przy swoim smile I każda będzie miała rację.
                              Jeśli nad morze będziesz miała 50 km a ja 500 to Ty zapłacisz mniej. Co nie znaczy, że "dojazd nad może jest tańszy dziesięć razy".
                              Dlatego nie widzę sensu porównywania.

Za lot zapłaciłam, za 2 osoby, 360 zł, w tym dodatkowy bagaż. Za paliwo nad morze zapłaciłabym więcej.
                              • pitahaya1 Re: Podróżujecie po Polsce? 22.07.15, 12:24
                                morze smile
                              • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 22.07.15, 12:34
                                Zgodzę się co do tego, że trudno porównywać koszt wakacji dla 1-2 osób, a dla 5. Bo koszt kwatery to nie będzie twój koszt za osobę x 5, tylko więcej, bo 2-3-pokojowe domki czy apartamenty są droższe. Bo łatwiej znaleźć ofertę taniego przelotu dla 2 osób niż dla 5. Bo jak wynajmujesz na miejscu samochód dla 2 osób, to on kosztuje o wiele mniej niz samochód dla 5 osób, bo to będzie juz auto zupełnie innej klasy. Myślę, że gdybyśmy do Włoch polecieli, to koszt 5 biletów, a następnie wynajmu na cały pobyt dużego samochodu, byłby wyższy niż dojazd własnym samochodem z Polski, nawet z noclegiem po drodze. I tak dalej....
                  • iwoniaw Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 17:35
                    CytatPowiem tak. Można w Polsce zorganizować wypoczynek taniej. Można bez najmniejsz
                    > ego problemu. Można znaleźć tańszą kwaterę, zakupy zrobić w markecie, gotować n
                    > a kwaterze, nie korzystać z róznych płatnych atrakcji a piwo ze znajomymi wypić
                    > na tarasie, zamiast w lokalu.

Takie porównanie ma sens, jeśli porównujesz kwaterę w PL do kwatery za granicą, zakupy i osobiste gotowanie do zakupów i osobistego gotowania tam. Rozważanie, że osobiste gotowanie w domku na działce teściów z produktów z Lidla i nie ruszanie się nawet na festyn parafialny w sąsiedniej wsi (żeby na paliwo i badziewie ze straganów nie wydawać) jest tańsze niż zakup AI z czterema wycieczkami fakultatywnymi jak dla mnie kompletnie mija się z celem. Porównujmy porównywalne (czyli właściwym pytaniem jest, jak hotel z wyżywieniem w Sopocie czy innych Międzyzdrojach albo Karpaczu ma się do hotelu z wyżywieniem w Hiszpanii/Grecji/Turcji/Tajlandii/gdzie tam jeszcze)
                    • pitahaya1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 18:31
                      No właśnie. Porównajmy porównywalne.
                      Z ciekawości porównałam trzy dni w Kołobrzegu do trzech dni w miejscowości turystycznej, w której ja wynajmowałam pokój. Wyszło podobnie. Tu i tu w cenie śniadania.
                      Wynajmowałam pokoje na 2-3 dni, więc taki wynajem porównałam.
                      • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:59
                        wyżej porównałam porównywalne pobyty w Polsce i we Włoszech, Włochy wyszły 4 razy drożej
                        • iwoniaw Re: Podróżujecie po Polsce? 22.07.15, 09:25
                          Pewnie nie przez kartę dużej rodziny (choć swój udział zapewne i ona w obniżeniu kosztów miała), ale sama piszesz, że we Włoszech zwiedzaliście więcej, jeździliście dalej (choćby i na plażę), no i sama droga do Włoch (licząc tylko benzynę) jest dłuższa (= droższa) niż trasa w Polsce. Oczywiście, akurat Włochy nie są najtańszą zagraniczną destynacją, ale żeby aż 4 razy drożej?
                          • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 22.07.15, 10:34
                            sama piszesz, że we Włoszech zwiedzaliście więcej, jeździ
                            > liście dalej (choćby i na plażę), no i sama droga do Włoch (licząc tylko benzyn
                            > ę) jest dłuższa (= droższa) niż trasa w Polsce.

Ale koszt dojazdu to tez koszt wakacji, chyba, że ty liczysz sam pobyt albo wręcz sam hotel czy inną kwaterę? W Polsce, jak liczę koszt wakacji, to tez z dojazdem.

Oczywiście, akurat Włochy nie s
                            > ą najtańszą zagraniczną destynacją, ale żeby aż 4 razy drożej?

No tak nam wyszło, na same posiłki w restauracjach przeciętnie wychodziło nam 2 x drożej niż w Polsce (a 3 razy gotowałam obiad sama). A potrawy wybieramy porównywalnej klasy, nie rzuciliśmy się we Włoszech na najdroższą wołowinę czy inne kawiory...
                            Na pewno gotowanie we własnym zakresie przez cały czas znacząco obniżyłoby koszt pobytu, moglibyśmy tez siedziec cały czas na tyłkach, nic nie zwiedzać, to i na benzyne i bilety wstępu mniej by poszło (ale nie zwiedzaliśmy wszystkiego, co się da jak szaleni, tylko przeciętnie dziennie opłacaliśmy może jedną płatną atrakcję, może nawet mniej, bo były dni na leniuchowanie przy basenie).

O właśnie basen, na pewno cenę kwatery podnosiła obecność basenu, w Polsce mieliśmy domek bez, ale za to z rowerami do dyspozycji.
                            .

• ira_08 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 13:46
            O to, to! Obiad w fajnej chorwackiej konobie, jednodniowy z piwem, wyniósł nas, pamiętam ok 90 zł, zwykłe knajpki to było 30-50 zł. W Polsce za 90 zł zjesz spokojnie 3-daniowy obiad w dobrym miejscu. Porównywalnie dla mnie jest tylko na Węgrzech, porównywalne bywają pojedyncze produkty (np. kawa we Włoszech za euro czy mniej).
            • nenia1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:39
              Owszem, Węgry porównywalne, jeszcze Słowację mamy, dwa lata temu w Słowackim Raju zajadaliśmy się bryndzowymi haluszkami popijając słowackim piwem za jakieś śmieszne pieniądze.
              • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:52
                no właśnie, czeskie piwo w Czechach będzie tańsze niz w Polsce, bo to produkt importowany u nas

Podobnie to samo wino czy sery we Włoszech kupię taniej niz w Polsce.

Ogólnie jednak posiłki w restauracjach za granicą zawsze wynosiły nas dziwnym trafem więcej niż w Polsce. A nie jest tak, że w Polsce jemy pierogi i hamburgery, a za granicą kawior i wolowinę.
    • joa66 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:47
      Nie wiem czy to można nazwać podróżowaniem, bo mam pare ulubionych miejsc (np. Bałtyk)a urlop nie z gumy więc jeżdżę w ulubione i sporadycznie w nowe.

W zasadzie zaczyna to dotyczyć także wyjazdów zagranicznych - nie potrafię nie wracać do ulubionych, więc coraz mniej czasu na miejsca nowe.

Może po prosty przyjemność zwycięża nad ciekawością smile
      • nowi-jka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:03
        a ja odwrotnie uwazam ze pieknych miejsc jest zbyt duzo na swiecie zeby wracac w to samo
        • mamkaantka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:06
          Dokładnie, może na starość zrobię analizę, co było najfajniejsze i tam wrócę, a póki co szukam wciąż nowych miejsc i nowych doznań i to jest najfajniejsze. Każdy nowy kraj jest inny, inna kultura, ludzie, krajobrazy. Dopiero jak masz porównanie możesz to właściwie ocenić!
          • joa66 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:17
            Ale o tym własnie mówię, bo ja stara jestem i już się naoglądałam smile
        • joa66 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:12
          Też tak miałam, ale mi przeszło - nie wiem czy na zawsze czy przejściowosmile Po prostu w pewnej chwili jadąc w nowe miejsce miałam poczucie , że "to wszystko już było" i miałam ochotę na wizytę w "swojej" kawiarni, na "swojej" ulicy albo jeszcze lepiej na "swojej" plaży.

Teraz łatwiej mnie wygonić w nowe miejsce "po coś" - koncert, festival, etc. a nie dla samego zwiedzania.
      • little_fish Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:19
        jeździmy - z przyczepą kempingową, poznajemy różne zakątki mniej lub bardziej znane. Nie lubię upałów, uwielbiam Bałtyk. Chociaż za granicą też bywamy
    • ewa_mama_jasia Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 09:53
      Są. Kiedyś podróżowałam sama, potem z mężem. Teraz pokazujemy dziecku piękno Polski. Z dwóch przyczyn: żeby znał swój kraj i żeby zrobić konkurencję tym wszystkim Egiptom, Tunezjom i Meksykom. Cóż nie dorównam ani nie przebiję miesiąca w Meksyku czy 3 miesięcy w Brazylii (koledzy z klasy), ale mogę mu pokazać inne fajne rzeczy, których u nas dużo, a bywają mało znane. Co nie znaczy, że nie pokażę mu zagranicy. Ale na razie skupiamy się na Polsce.
    • nowi-jka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:00
      też nie uważam żeby się to wykluczało. Jak chce poplaszczyc tyłek i nic nie robic to wole miec gwarantowan pogode jade gdzie daleko jak chce pospacerowac to moge to zrobić w wielu miejscach itd
      w ogóle co masz na mysli pisząć "podrozuje" bo jakos z jednym wyjazdem wakacyjnym na hel mi to "podrózuje" nie pasuje, bardziej "gdzie spedzacie wakacje"
      Czy wyjazd 50km od domu zeby zobaczyc np jakis zamek którego jeszcze nie zwiedziłam to juz podrózowanie czy jeszcze nie?
      • ewa_mama_jasia Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:18
        Pewnie bardziej chodzi o całokształt - czy się jeździ, niekoniecznie na długo. Może to być np. kilka krótkich wyjazdów w roku, właśnie po to, żeby zobaczyć jakiś stary zamek + najbliższą okolicę, rezerwat przyrody czy góry/mazury itp. Z drugiej strony - np. jeden 2 tygodniowych, wyjazd w roku, do Świnoujscia na 2 tygodnie, gdzie zalicza się Ahlbeck, Międzyzdroje, forty okoliczne, inne ciekawostki...... przy założeniu corocznych np. 2 tygodniowych wyjazdów w różne miejsca w kraju też mieści się w moim rozumieniu "podróżowania po Polsce".
    • aurinko Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:19
      Ja z rodziną smile Uwielbiam spędzać urlopy i weekendy w Polsce, wybieramy zawsze fajne, ciekawe miejsca, dzieciaki też mają okazję poznać swój kraj, mamy jeszcze tyle ciekawych miejsc wartych obejrzenia, że życia nam nie starczy smile
      • kim5 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:23
        Uwielbiam i podróżuję. Moje hity to Kotlina Kłodzka i Bieszczady. A także wiosenna i jesienna Biebrza. Mam jeszcze dużo niespełnionych krajowych marzeń - np. Roztocze.
    • isa_bella1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 10:48
      To ja sie dopisuje do mniejszości. Pomimo iz od jakiegoś czasu stać nas na zagranicę ja wybieram polskie morze i nasze góry. Mojej 5latce do szczęscia wystaczy nasza plaża, poza tym mam niejadka więc nie wiem co miałaby jeść za granicą. Otatnio chodzi mi po głowie wyjazd na Solinę smile .
      • ewa_mama_jasia Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 11:06
        W tamtych okolicach warto zobaczyć wiele ciekawych rzeczy - muzeum dobranocek, muzeum naftowe itp. Nad Soliną można wejść do srodka zapory, są wycieczki.
        • wtop.ek Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 11:28
          Tylko, że jak pogoda kiepska to mozna się tylko wieszać.

No i róbmy z "wycieczek" fetysza, dzieciaki jednak zwykle najbardzie lubią plażę, wodę, aquaparki, a i dorośii chcieliby posiedzieć w spokoju z zimnym piwkiem, zamiast codzienne gnać z wywieszonym językiem na kolejną "wycieczkę".
          • ewa_mama_jasia Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 12:04
            Zależy kto i co lubi. Bywało, ze cały tydzień spędzaliśmy na plaży, bo syn wolał się grzebać w piachu, a bywało że spędzaliśmy parę dni "w trasie", bo woleliśmy coś zwiedzić. Aquaparki jak się już zobaczyło kilka to też nie jakaś super atrakcja, może chętnie przy okazji a nie zamiast, a piwa przy dziecku i tak nie można. Chyba, ze śpi smile Więc wszystko może być - i wycieczka w dzień, i plaża wieczorem, i piwo jak młody śpi.
            • jusytka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 12:20
              Piwo jak młody śpi?
              A niby czemu? Niedawno wróciliśmy z wakacji w Austrii i mój syn zauważył, że do kolacji tylko my nie zamówiliśmy piwa, a wszyscy inni ojcowie jak najbardziej. Mój mąż akurat za piwem nie przepada, ale nie rozumiem co w tym złego?
            • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 12:53
              a piwa przy dziecku i tak nie
              > można. Chyba, ze śpi smile

Myslałam, że piwa nie, żeby w razie czego móc prowadzić samochód, ale dopisku, że piwo tylko jak dziecko śpi i nie widzi - nie rozumiem. Chyba, że wy, jak juz zaczniecie, to umiaru nie znacie. Ale wtedy też nie upijałabym się, mając pod opieką dziecko, nawet śpiące wink
              • ewa_mama_jasia Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 13:15
                Nie jak dziecko spi i nie widzi, tylko jak dziecko spi i istnieje szansa, ze nie zrobi sobie nic złego. A podejrzeniami o brak umiaru pojechałaś. Mam nadzieję, ze to był żart.
                Zresztą to jest tylko mój sposób postępowania, każdy jest dorosły i robi po swojemu.
                • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 13:19
                  to był żart, była buźka wink

• nowi-jka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 13:23
                dopóki nie śpi większe ryzyko ze rozwali np głowe i bedie trzeba po SORach sie poniewierać
    • echtom Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 12:33
      Tak, od kilku lat zwiedzam planowo miejsca w Polsce, których dotąd nie widziałam, albo na tyle dawno, że nie pamiętam. Nie jeżdżę na 2-tygodniowe wakacje, to są zawsze kilkudniowe wypady - za granicę też.
    • drinkit Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 12:44
      Oczywiście. Ale wyjazdy zagraniczne nie stoją w sprzeczności z jeżdżeniem po kraju.
      • damakama Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 13:21
        Oczywiście, że tak! Kilka dni temu wróciliśmy z Pienin, w sobotę jedziemy w Bieszczady, potem na Roztocze. Uwielbiam zwiedzać nasz kraj - w ciągu ostatnich 15 lat byliśmy we wszystkich możliwych zakątkach - teraz zaczynamy "od nowa". Za granicę także wyjeżdżamy (przynajmniej raz w roku - ale nie na "plażowanie"), przecież jedno nie przeszkadza drugiemu. Nie rozumiem stwierdzenia, że wakacje w Polsce się nie liczą - jeździmy i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy żeby się ich wstydzić. Dla mnie masakrą są wakacje typu "all inclusive" w Egipcie na leżaku przy basenie - obym nigdy na takie nie pojechała smile
        • joa66 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 14:05
          Dla mnie masakrą są wakacje typu "all inclusive" w Egipcie na leżaku przy basenie - obym nigdy na takie nie pojechała smile

Na szczęście wybór nie ogranicza się do Polska versus AI Egipt. Gdyby tak było zdecydowanie zawsze wybierałabym Polskę.
          • damakama Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 14:29
            Na szczęście! Nigdy na takowych nie byłam, a wyjazdów zagranicznych trochę zaliczyłam smile
            • joa66 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:33
              Moje jedyne "AI" to wczasy "zakładowe" w Międzyzdrojach w latach 70 za Gierka . big_grin
          • jusytka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:31
            joa66 napisała:

> Dla mnie masakrą są wakacje typu "all inclusive" w Egipcie na leżaku przy basenie - obym nigdy na takie nie pojechała

"Obyś nie pojechała", więc nie byłaś! A skoro nie byłaś to się nie wypowiadaj, a tym bardziej nie oceniaj!
            Wakacje all incl nie oznaczają przymusu leżenia na leżaku! W Egipcie jest bogata oferta wycieczek fakultatywnych, a Egipt szczególnie dużo różnych atrakcji ma, uważam że jest to kraj bardzo atrakcyjny na wakacje, ale niezbyt bezpieczny, dlatego tylko kolejny raz się tam nie wybiorę, no chyba że zmieni się sytuacja.
            • jusytka damakama 21.07.15, 15:37
              Oczywiście moja wypowiedź była skierowana do Damakama
            • joa66 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 16:16
              jusytka - to nie jest cytat z mojej wypowiedzi smile
              • joa66 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 16:18
                p.s. co nie zmienia faktu, że nie było mnie w milionie miejsc na swiecie np w Pakistanie i Somalii wcale się tam nie wybieramsmile
                • jusytka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 16:32
                  Wiem joa66, poprawiłam się. Ja tez nie byłam w wielu miejscach i się nie wybieram, ale też nie oceniam tych miejsc, skoro ich nie znam!
                  • joa66 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 16:35
                    Ja nie oceniam tych miejsc - oceniam tylko swoją ochotę wyjazdu w określone miejsca , w okreslonej formie wypoczynku. I AI Egipt i tym podobnie to jest raczej półka pt "nigdy". Nawet z wycieczkami fakultatywnymi. Ale zdaję sobie sprawę, że to jak ja spędzam wakacje, forma wyjazdów może być nie do przyjęcia dla innych (głupia, nudna, itd)

• mamkaantka Re: Podróżujecie po Polsce? 23.07.15, 08:34
                      To chyba oczywiste, ja ze swoich wakacji wróciłam nieźle "zmaltretowana" poobcierana, zmęczona, bo wspinałam się po alpejskich ferratach, znajomi jak widza zdjęcia to się dziwią, że się odważyliśmy i zdecydowaliśmy na tak duży wysiłek fizyczny, ale my wróciliśmy bardzo zadowoleni, bardziej niż po zeszłorocznych wakacjach na pięknej Majorce!
    • labianka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 13:29
      Nie jesteś w mniejszości, za to jesteś w tej szczęśliwej większości, która w wakacje gdzieś wyjeżdża. Przed rozpoczęciem tegorocznego sezonu znów odtrąbili w mediach, że jakieś 60 % Polaków nie zna pojęcia wyjazdów wakacyjnych. Jadą na działkę, urlop i pieniądze przeznaczą na remonty w mieszkaniu, powłóczą się po mieście, albo to do nich ktoś z rodziny przyjedzie bądź podrzuci dzieci - każdy pracujący rodzic chciałby mieć takich "dziadków na wsi", ale to właśnie ci dziadkowie oraz ciocie i wujkowie ze wsi często nigdy nie wyjeżdżają. Jak już mają na tej wsi jakieś gospodarstwo albo zwierzęta hodują, to na bank właśnie latem nigdzie się nie ruszą.
      Mnie osobiście kraje typu "Egipty" nie pociągają. Zaliczyłam i mogę teraz powiedzieć, że wolę Polskę. Doskonale jednak rozumiem, że są ludzie, którzy najlepiej odpoczywają w gorącym klimacie, opalając się i chlapiąc w wodzie w opcji all incl. Po 50 tygodniach pracy i ogarniania domu z dziećmi dwa takie egipskie tygodnie należą się ludziom jak psu zupa, szkoda że tak niewielu Polaków może sobie na to pozwolić. Nadbałtyckie kurorty rzeczywiście mogą odstraszać cenami. Ja tam jednak latem w ciepłe kraje, za nic w świecie nie wyruszę. Za to po Polsce mogę się włóczyć i to jest to!

• agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 14:19
        jakieś 60 % Polaków nie zna pojęcia wyjazdów wakacyjnych. Jadą na d
        > ziałkę, urlop i pieniądze przeznaczą na remonty w mieszkaniu,

urlop na działce to też chyba urlop? Niektórzy w ten sposób najlepiej odpoczywają.
    • fomica Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 14:34
      Rzadko, zwykle raz w roku. A drugi raz gdzieś dalej. W Polsce spędzam zwykle tydzień na rowerze, za każdym razem w innym regionie. Nie lubie jeździć dwa razy w to samo miejsce.
    • pitahaya1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 14:41
      Podróżujemy i podróżowalibyśmy częściej, gdyby nie ch.lerne drogi i korki.
    • nenia1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:18
      Ja bardzo dużo miejsc w Polsce zwiedziłam jeszcze w podstawówce i szkole średniej, sporo wyjeżdżaliśmy jako harcerze, całkiem sporo z moją licealną paczką, głównie polskie w góry, ale również pływać łódkami na Mazurach. Od lat jednak urlop spędzam poza granicami Polski, choć oczywiście podróżuję również po Polsce, ale są to krótsze wypady, akurat Egipt czy Grecja mnie nie ciągną, jeżdżę w inne rejony, potrzebuję odskoczni od dnia codziennego i choć uważam, że w Polsce jest wiele pięknych miejsc, to jednak gdzieś indziej jest inna kultura, zwyczaje, język, inna mentalność, inne smaki i zapachy, dźwięki, całkowicie inne góry, drzewa, kwiaty, zwierzęta, architektura i to jest główny powód tego, że jeżdżę w inne rejony świata niż Polska - zupełna odmienność.
      • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:39
        nenia1 napisała:

> Ja bardzo dużo miejsc w Polsce zwiedziłam jeszcze w podstawówce i szkole średni
        > ej, sporo wyjeżdżaliśmy jako harcerze, całkiem sporo z moją licealną paczką,

domyślam się, że jesteś kolejną niemamą na emamie wink

Dzieciom się chce Polskę pokazać, stąd ponowne wizyty w miejscach, które odwiedziło się samemu jako dziecko nie są czymś nadzwyczajnym smile
        • nenia1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:50
          Jestem mamą, ale ze starym już dzieckiem, odchowanym, które woli, i bardzo dobrze zresztą, imprezowe towarzystwo rówieśników w Barcelonie niż czajenie się z matką na odlatujące żurawie na Puszcie.

Oczywiście, że pokazywanie dzieciom miejsc, w których się było, nie jest czymś nadzwyczajnym, sama praktykowałam, ale teraz mam inny model.
          • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:53
            a jak dziecko było małe , w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, to tez programowo nie jeździłaś na wczasy w Polsce, bo TY już wszystko widziałaś?
            • nenia1 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 16:06
              Ha, ha uwielbiam te ematkowe przypier..ki.
              • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:40
                tak to odebrałaś?

Po prostu argument rodzica, że nie jeździ po Polsce, bo wszystko juz widział, wydał mi sie trochę bez sensu, bo zazwyczaj chce sie tez różne fajne miejsca pokazac dzieciom.
                • nenia1 Re: Podróżujecie po Polsce? 22.07.15, 15:05
                  agni71 napisała:

> tak to odebrałaś?

No a jak miałam odebrać? Wątkozałożycielka pyta przecież wyraźnie "czy podróżujecie po Polsce" a nie "czy podróżujecie albo podróżowaliście po Polsce z dziećmi". Piszę więc o sobie, dziecko mam dorosłe, żyję w czasie teaźniejszym a ty wysnuwasz jakieś dziwne wnioski i jeszcze piszesz, że wydają ci się bez sensu. No sorry, ale to ty odnajdujesz treści jakich nie ma a potem dziwisz się, że coś bez sensu. Nie piszą tu wyłącznie matki małych dzieci, tak na marginesie.
    • ichi51e Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:42
      Ja z dzieckiem duzo podorozuje ale raczej nie w wakacje (chyba ze na eventy typu Grunwald czy festiwal wikingow) tylko w okresie wiosenno-jesiennym.
      • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 15:49
        ichi51e napisała:

> Ja z dzieckiem duzo podorozuje ale raczej nie w wakacje (chyba ze na eventy typ
        > u Grunwald czy festiwal wikingow) tylko w okresie wiosenno-jesiennym.

ze szkolnym?
        • labianka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 17:18
          Ja też wolę podróże wiosną i jesienią i z dzieciarnią szkolną da się to zrobić. W ub. roku szkolnym szkoła dała dzieciom wolne 13 września, który przypadał w pon. a we wtorek był Dzień Nauczyciela i tak wolny. I już się zrobiło cztery dni na fajny wypad, a pogoda dopisała że ho ho! Wiosną było jeszcze więcej okazji: ferie wielkanocne, później Boże Ciało, długi weekend majowy, no a w czerwcu a już szczególnie pod koniec roku szkolnego w szkole naprawdę niewiele się dzieje, moje dzieci nudzą się jak mopsy, często się urywamy ze szkoły jeszcze przed rozdaniem świadect. Poza tym moje dzieci nie mają problemów z nauką, więc tygodniowy wyjazd nie stanowi żadnego problemu. Tylko korzystać smile
          • labianka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 17:19
            errata: miało być 13 października nie 13 września. Pogoda była jednak raczej wrześniowa niż październikowawink
          • labianka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 17:24
            Jak mogłam zapomnieć o tych wolnych w szkole : rekolekcje. W szkołach moich dzieci najpierw wcale nie było lekcji a ostatnio robią jakieś szczątkowe, ale i tak okrojone do minimum. No i egzamin szóstoklasisty: tu wolny jest tylko jeden dzień, ale przy egzaminach na koniec gimnazjum są już całe trzy dni wolne. Szkoda, że te dni zwykle przypadają we wto-czw a nie łączą się z weekendem.
      • ichi51e Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:31
        Nie. Z dwuletnim. Ale z trzylatkiem tez bede jezdzic bo do przedszkola nie pojdzie
      • ichi51e Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:35
        Nie. Przedszkolakiem.
    • fadilla Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 17:56
      Wobec tego co piszesz, to bardzo dziwne, kto zatem tworzy ten tłum na polskich plażach? Monciakiem przejsc nie można, w Gdyni plaża upchana recznik w recznik. Wynika, że Polacy podrukują po Polsce, tylko nie ematka, ale to osobny gatunek.
      • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 20:04
        Ja byłam w tym roku na pustych plażach nad polskim morzem. Ale najbliżej można było zaparkowac ok. 1 km od plaży, a na samą plażę tylko na nogach lub rowerem dojazd. A plaże piękne, i puściutkie smile
    • anika772 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 17:58
      Jasne. Wlasnie wracamy z Jaskinii Nietoperzowej, urlop spedzamy na Jurze.
    • zofijkamyjka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 18:37
      Ja i moja rodzina lubimy najbardziej wypoczynek w Polsce, nie znaczy że nie byliśmy poza krajem. Polska wydaje nam się najbardziej urokliwym krajem do wypoczynku może dlatego, że nie lubimy upałów ...
    • klubgogo Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 18:41
      Nigdy nie byłam w Egipcie, Tunezji i Turcji i nigdy tam też nie pojadę, więc nie wiem o jakiej większości rodaków mówisz. Znam kilka osób, które były w tych krajach kilka lat temu, ale większość znajomych wybiera cywilizowane strony świata.
      A Polska, owszem, jeżdżę, sama byłam wszędzie oprócz Bieszczad, córce powoli pokazujemy co powinna zobaczyć.
    • april25 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:07
      W tym roku na przełomie czerwca i lipca spędziłam urlop na Krecie, za pobyt dla 2 os dorosłych i 12 -latka z All zapłaciłam 5.600 zł. Hotel świetny co prawda 3*, ale nie było się do czego przyczepić, czysto, żarcia aż za nadto, dwa baseny, pogoda cudna, widoki jeszcze piękniejsze. (wczasy kupiłam z dużym wyprzedzeniem w grudniu 2014 r)
      W tym samym czasie siostry teściowie z jej 5 letnim synkiem za wczasy w Stegnie w pensjonacie zapłacili 5.900 zł z pełnym wyżywieniem. Oczywiście wyżywienie serwowane nie żaden bufet z daniami do wyboru , żadnych lodów, owoców, ciast nie wspomnę o drinkach a i pogoda taka sobie.
      • april25 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:10
        Dodam jeszcze że w obu przypadkach chodzi o pobyt 2-tygodniowy
      • zofijkamyjka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:25
        april25 napisała:

> W tym roku na przełomie czerwca i lipca spędziłam urlop na Krecie, za pobyt dl
        > a 2 os dorosłych i 12 -latka z All zapłaciłam 5.600 zł. Hotel świetny co pra
        > wda 3*, ale nie było się do czego przyczepić, czysto, żarcia aż za nadto, dwa b
        > aseny, pogoda cudna, widoki jeszcze piękniejsze. (wczasy kupiłam z dużym wyprze
        > dzeniem w grudniu 2014 r)
        no i to jest cena jak rozumiem za 2 tygodnie hotelu.....zanudziłabym się smile
        • april25 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 19:33

A kto powiedział że siedzieliśmy w hotelu.
          Podałam tylko dla porównania koszt pobytu w Polsce i w Grecji.
          • zofijkamyjka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 20:00
            april25 napisała:

>
            > A kto powiedział że siedzieliśmy w hotelu.
            > Podałam tylko dla porównania koszt pobytu w Polsce i w Grecji.

jeśli podróżowaliście to koszty wzrosły. Tez mam córkę w wieku 12 lat i za ok 6 tys to byśmy mieli wakacje 2 tygodniowe z wyżywieniem w jakiejś przyzwoitej np. agroturystyce w Polsce z wszelkimi atrakcjami dodatkowymi ale ja hoteli w ogóle nie lubię. W hotelu w Grecji czy Hiszpanii męczyliśmy sie z małżonkiem.
            • april25 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 20:12
              No pewnie, że wzrosły, ja podałam tylko ceny za pobyt, w przypadku naszego urlopu za pobyt + transport w przypadku teściów siostry tylko pobyt bo nad morze z Katowice też podróż kosztuje
              A atrakcje i zwiedzanie kosztuje podobnie cena za wejście na Zamek w Malborku to koszt 80 zł do Malborka ze Stegny trzeba dojechać,
          • agni71 Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 20:08
            A mnie Grecja zawsze duzo więcej kosztowała, kilkanaście tysięcy (za 5 osób, co prawda), i nie gnieździliśmy sie w jednym pokoju tylko braliśmy dwupokojowe "apartamenty". W Polsce za dom/apartament zamykamy się w 4-cyfrowych kwotach.
            • zofijkamyjka Re: Podróżujecie po Polsce? 21.07.15, 20:18
              agni71 napisała:

> A mnie Grecja zawsze duzo więcej kosztowała
              mnie szczerze mówiąc też, za dwie osoby dorosłe jak sie orientowałam mniej niż 4 tys za tydzień nie znalazłam.
        • jusytka Re: Podróżujecie po Polsce? 23.07.15, 00:24
          Na Krecie byś się nudzila? To dziwne, chyba nie masz pojęcia o tej wyspie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka