02.08.15, 15:18
Skusilam sie i kupiłam paczuszkę i wlasnie pije kawkę słodzona stewia.
Jak myślicie - okaże sie za kilka lat ze to taki sam syf jak słodziki? Rakotwórczy na przykład czy co tam jeszcze?
A moze to wcale nie taka nowość i jest juz wiadomo ze to "cud i zbawienie": słodkie, bez kalorii i w 100% bezpieczne?
Obserwuj wątek
    • eve-lynn Re: Stewiaieb 02.08.15, 15:23
      Stewia miało byc w temacie - nie wiem skąd sie tan ten "ieb" wziął wink
    • aka10 Re: Stewiaieb 02.08.15, 15:30
      www.dana-farber.org/Health-Library/Stevia-sweetener-and-cancer.aspx
      Pierwsze lepszewink
      • eve-lynn Re: Stewiaieb 02.08.15, 15:35
        Czyli nie wiadomo uncertain szkoda...
      • takie_kwiatki Re: Stewiaieb 02.08.15, 15:39
        O masz! aka10,wystraszyly mnie nieco info z podanego przez ciebie linku. A używamy "Stefki" od 2 lat - 3 pigułki dziennie. Chyba dokończenie obecne opakowanie i zrobię przerwęsad
      • paloma_blauwinder Re: Stewiaieb 02.08.15, 15:49
        Paragwajscy Indianie używający stewii od setek lat muszą być zszokowani tym odkryciem, że NIE WIADOMO, czy nie powoduje raka u ludzi.
        • aka10 Re: Stewiaieb 02.08.15, 16:02
          paloma_blauwinder napisał(a):

> Paragwajscy Indianie używający stewii od setek lat muszą być zszokowani tym odk
          > ryciem, że NIE WIADOMO, czy nie powoduje raka u ludzi.

Uzywaja, ale nie w takiej postaci, w jakiej wystepuje w handlu..
          • paloma_blauwinder Re: Stewiaieb 02.08.15, 16:08
            Używają zarówno świeżych liści, jak i suszu. Obie te postacie występują w Polsce w handlu. Są też dostępne nasiona do wysiewu, nie ma potrzeby używać pigułek, w których jest tak naprawdę nie wiadomo co.
        • iwoniaw Re: Stewiaieb 02.08.15, 19:06
          Paragwajscy Indianie to jakoś specjalnie zdrowi albo długowieczni są? Raczej niekoniecznie.
          • paloma_blauwinder Re: Stewiaieb 02.08.15, 21:07
            Tu nie chodzi o to, czy są specjalnie zdrowi, tylko o to, że bardzo łatwo by było udowodnić korelację występowania nowotworów ze spożyciem stewii w tej populacji. Zresztą w Japonii też stewią słodzą masowo, od lat.
    • lady-z-gaga Re: Stewiaieb 02.08.15, 19:29
      Wielkie gratulacje, że pijesz. Ja nie mogłam, kawa była obrzydliwa, to mnie zniechęciło i do innych produktów już stewii nie próbowałam dodawać.
    • feel_good_inc Re: Stewiaieb 02.08.15, 23:06
      eve-lynn napisała:
      > Jak myślicie - okaże sie za kilka lat ze to taki sam syf jak słodziki? Rakotwór
      > czy na przykład czy co tam jeszcze?

Ale wiesz, że ta rakotwórczość słodzików to takie same bajki jak autyzm poszczepienny i zbawienie po śmierci?
    • princesswhitewolf Re: Stewiaieb 03.08.15, 01:01
      Stevia to roslina. wyglada podobnie do miety. Na oknie mi rosnie wlasnie. Dobra do koktajli itd/ Jesli stevia jest rakotworcza to pewno majeranek i czaber tudziez mieta tez lol...
      • feel_good_inc Re: Stewiaieb 03.08.15, 08:17
        princesswhitewolf napisała:
        > Stevia to roslina. wyglada podobnie do miety. Na oknie mi rosnie wlasnie. Dobra
        > do koktajli itd/ Jesli stevia jest rakotworcza to pewno majeranek i czaber tud
        > ziez mieta tez lol...

To mówisz, że skoro muchomor sromotnikowy jest podobny do kani, a kania jest jadalna, to muchomor też, lol?
        • princesswhitewolf Re: Stewiaieb 03.08.15, 09:58
          Stevia jest jak ziola a nie muchomor sromotnikowy. W malych ilosciach nie zaszkodzi bo ludzie w Ameryce Pd uzywali jej cale wieki. Ale jakby ktos tak chcial uzywac miety do wszystkiego czy melisy to tez mu zaszkodzi.
    • evee1 Re: Stewiaieb 03.08.15, 04:21
      Niewykluczone, bo to raczej nowosc na powszechnym runku.
      Cale szczescie ja smaku stevii, ani innych slodzikow nie cierpie. Wole juz zykly cukier w rozsadnych ilosciach.
      • mid.week Re: Stewiaieb 03.08.15, 07:22
        nowość ....?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka