Dodaj do ulubionych

Problem z byłym najemcą

04.08.15, 10:43
Jakiś czas temu przeprowadziłam się do mieszkania, które przez poprzednich właścicieli było wynajmowane. Załatwiliśmy wszystkie sprawy w spółdzielni, gazowni i elektrowni, ale jeszcze wcześniej, w dniu podpisania aktu notarialnego, pobiegłam do dostawcy internetu podpisać umowę. Bo właściciele nie mieli podpisanej żadnej umowy na internet czy kablówkę.

Od czasu do czasu znajdowałam w skrzynce jakąś korespondencję do pana X. Poprzedni właściciele potwierdzili, że pan X rok temu wynajmował od nich mieszkanie, rozstali się w zgodzie i wystawili lokal na sprzedaż. Korespondencję wrzucali do zwrotów, poszłam więc za ich przykładem.
Później jednak zaczęli mnie nachodzić jacyś ludzie. "Dzień dobry, czy to pani X? Bo ma pani podłączoną usługę firmy Y..." - odpowiadam że nie, że nie pani X, tylko zupełnie inna pani, a usługę, owszem, mam, ale zupełnie innej firmy, na co jest wielkie zdziwko, że nie przepisałam na siebie usługi, bo przecież jest dostarczana. Ludzie ci czatują na mnie pod klatką albo wydzwaniają domofonem o 6 rano. Konsultant telefoniczny firmy Y rozkłada ręce, bo on nie wie, o co chodzi i z kim mnie połączyć.
Co robić, droga redakcjo?
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 10:49
      kocianna napisała:

> Ludzie ci czatują na mnie pod klatką albo wydzwaniają domofonem o 6
      > rano. Konsultant telefoniczny firmy Y rozkłada ręce, bo on nie wie, o co chodz
      > i i z kim mnie połączyć.

Za coś takiego to bym zgłosił nękanie na policję, a wcześniej odłączył tymczasowo domofon....
    • kota_marcowa Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 10:50
      Trzeba było zacząć od tego, że pan X od dawna już tu nie mieszka i guzik cię obchodzą jego umowy, a jak dalej będą cię nachodzić i nękać, to zgłosisz sprawę na policję. Warto by było też złożyć oficjalną skargę do firmy Y.
    • stacie_o Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 10:51
      Każ im pokazać identyfikator, spisz dane, wyślij wiadomość do firmy Y i z dopiskiem, że jeśli nie zaprzestaną zgłaszasz sprawę na policję.
    • angiz Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 10:51
      Wystosować do firmy Y pismo z mało uprzejmą prośbą, żeby się odpier...... bo ktos taki pod tym adresem nie mieszka, a jak nadal będą cię nachodzić i wydzwaniać to zgłosisz sprawę o nękanie.

A korespodnencję wrzucaj do zwrotów z przekreślonym adresem i adnotacją "wyprowadził się/adresat nieznany".
    • angiz Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 10:55
      Aha- i uświadom sobie, że ty nie masz problemu z byłym najemcą ale z tą firmą ktora cię nachodzi. Firma ma problem jesli sobie nie zadbała o dane stałego miejsca zamieszkania swojego klienta, ale ciebie to nic nie powinno obchodzić. Ty jedynie masz posłać natarczywą firmę do wszystkich diabłów bo jej problemy z klientem nie sa twoimi problemami. Więc sobie nie daj tych problemow wcisnąc na głowę.
    • volta2 Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 10:59
      oj, po którejś wizycie to bym ich przetrzymała a mąż wzywałby policję- to są ci sami goście? czy za każdym razem inni?

mi firma x nie chciała podłączyć inertnetu, bo poprzedni najemca wypowiedział umowę i okazało się że w złym czasie to zrobił więc firma żąda paru stów za wyjście(umowa trwała ponad 3 lata)

liczyli że z kaucji wyskoczę i pokryję ten koszt - tylko że ja się z kaucji rozliczyłam już wcześniej bo net nie był przecież moją sprawą.
      w końcu jak mi wprost powiedzieli, że nie podłączą bo jest dług "na adresie" to ich postraszyłam, że tamten pan co mieszkał to dość dobry prawnik i raczej nie byłby zadowolony że firma informuje postronne osoby, nie będące stroną umowy o jakichś długach, i że mógłby się z lekka zdenerwować.

jakoś to wystarczyło + pismo z wypowiedzeniem zawarcia umowy zawartej poza miejscem zamieszkania spowodowało że monter przyszedł do domu wcześniej niż ja wróciłam z ich siedziby.

czyli trzeba na ostro. podejrzewam tylko że ci panowie to nie są z firmy netowej tylko z windykacji, która odkupiła dług. bo metody jakieś takie szemrane... w ogóle to czemu ty im otwierasz?
      • kota_marcowa Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 11:06
        >
        > czyli trzeba na ostro. podejrzewam tylko że ci panowie to nie są z firmy netow
        > ej tylko z windykacji, która odkupiła dług. bo metody jakieś takie szemrane...

Też tak myślę, zwłaszcza, że firma Y nie wie rzekomo o co chodzi.

> w ogóle to czemu ty im otwierasz?

I wdaje w dyskusję. Też się dziwię. Ostry, jasny komunikat o zgłoszeniu nękania na policję.
        • kocianna Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 12:35
          Nie otwieram, przez domofon nękają. Albo pod klatką łapią, jak wystukuję własny numer.
          • angiz Re: Problem z byłym najemcą 04.08.15, 12:56
            Ty tak poważnie? to następnym razem każ im się wylegitymować i poszczuj policją.
            Bo jak podpatrzą jaki masz kod do wejścia to gotowi włazić i kogoś okrasć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka