Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie okularów

06.08.15, 09:10
w googlu nic nie ma
może ematka wie, gdzie ubezpieczyć okulary?
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:17
      aha, vision express czy fielmann odpadają
      nie mają tam takich okularów jakie muszę zakupić
    • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:19
      Zwykle taką opcję możesz wykupić przy nowych okularach u optyka.

Poza tym jak najbardziej w google można znaleźć ubezpieczenia tzw. turystyczne, które obejmują też okulary.
      • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:21
        Okulary jadą do mnie z Niemiec. Ichniejszy optyk raczej mi nie zaproponuje ubezpieczenia.
        • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:25
          Trzeba było od razu napisać wszystko.
          Genrali oferuje ubezpieczenie okularów.
          Myślę, że każde towarzystwo ma ubezpieczenie, które obejmuje okulary. Wystarczy zadzwonić.
        • sanrio Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:34
          a standardowe ubezpieczenie paczki? Ubezpieczasz na taką kwotę jaką kosztują okulary i jak coś się stanie z nimi dostajesz zwrot.
          • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:37
            Dzwoniłam do generalli i mają owszem, ale tylko dla klientów fielmanna.
            A ubezpieczenie takie, że jak mi znowu ktoś wjedzie w dziecko i zrobi z jego bryli pyłek księżycowy to ubezpieczyciel będzie partycypował w kosztach.
            • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:39
              No to zadzwoń do innych towarzystw. Często w ramach ubezpieczenia OC mieszkania jest opcja, w której zgłasza się wartościowe rzeczy i ubezpieczyciel zwraca koszty w razie zniszczenia.
              • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:47
                A wiesz dzwonię od rana, ale liczyłam na mądrość ematki, która zawsze przy jakimkolwiek żalu,  że coś się zniszczyło odpowiada, że trzeba było się ubezpieczyć. I tak zgodnie z informacjami od towarzystw, żeby pokryć ubezpieczeniem okulary musiałabym wykupić:
                - ubezpieczenie majątkowe (gdy okylary znajdują się w domu)
                - podróżne (syn w podróży)
                - nw albo nww jakby był na drodze, ale w miejscu zamieszkania
                - ubezpieczenie torebka, jakby miał okulary w plecaku.
                Pytam o ubezpieczenie stricte okularów.
                • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:59
                  Widocznie mało kto ubezpiecza okulary inaczej, niż bezpośrednio w salonie i taka opcja się TUW nie opłaca. Może trzeba było przed wyborem okularów to sprawdzić.
                  • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:05
                    Słuchaj, może gdyby babcia miała drucik odbierałaby Radio Erewań? Może wypadałoby sprawdzić, zanim się odpowie np w poście z 09:25 że każde towarzystwo ubezpieczy tongue_out

Pisałam już: nie było opcji zrobić okularów w żadnym salonie oferującym ubezpieczenia. A okulary potrzebne na już.
                    • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:13
                      Bo nie prawda, że nie ma opcji ubezpieczenia. Jest, tylko, że albo w pakiecie, albo trzeba wybrać kilka.
                      Na mojej prowincji jest 5-6 salonów optycznych, nie należących do sieci i każdy oferuje ubezpieczenie okularów.
                      • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:15
                        Daj namiary, sprawdzę czy robią takie jak potrzebujemy.
          • bei Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 09:42
            Moj brat ubezpieczal u Lloyds, zadzwoń do brokera ubezpeczeń, na pewno coś Ci doradzi.
            • bergamotka77 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:08
              no wiesz nie kazdy sprowadza okulary z Niemiec wink A takich w Polsce nie ma jakich potrzebuje Twoj syn?
              • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:12
                Nie, uwierz mi jakby były to bym kupiła. Ale nie chcę mi się wierzyć, że wszyscy kupują okulary w fielmannie czy vision express wink
                • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:15
                  Jak ktoś zna tylko fielmanna i sv to nie dziwota...
                  • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:17
                    Napisałam: podziel się namiarami, chętnie wykorzystam.
                    • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:29
                      Napisz jakie okulary potrzebujesz.
                      • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:45
                        Sportowe, lekkie, z ultracienkimi szkłami, takimi jak najbardziej się da, polecono nam soczewki seiko sport-tech przy wadzie +7 i +11 w Polsce zalecano nam korygowanie do +7, ale teraz ponoć się od tego odchodzi i wyrównujemy każde oko indywidualnie.
                        • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:53
                          Ale przecież Ty już ubezpieczałaś okulary syna, więc w czym problem?
                          Poza tym seiko sport tech w Polsce też można dostać.
                          • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:58
                            W tym, że ma mieć drugą parę do wyczynowego uprawiania sportu. 3 raz proszę o namiary....
                            • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 11:01
                              Albo inaczej kupiłam okulary synowi za granicą. Poszukuję towarzystwa, które mi je ubezpieczy od nieszczęśliwych wypadków.
                              • bergamotka77 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 11:14
                                no wlasnie niby taniej ale sie msci, moze byc trudno z taka opcja ubezpieczenia. Nie wiedzialam ze sa specjalne okulary do uprawiania sportow wyczynowo dla dzieci. Tylko wiesz z natury rzeczy sporty moga uszkodzic okulary i stad pewnie brak entuzjazmu tow. ubezpieczeniowych. A ile kosztuje takie cudo, jesli mozna wiedziec ze oplaca sie w DE zamawiac?
                              • oqoq74 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 11:17
                                Skoro to okulary stricte do uprawiania sportu to ubezpiecz je, tak jak się ubezpiecza sprzęt sportowy.
                                Wiele towarzystw to ma na szybko - aviva, ergohestia itd.
                • bergamotka77 Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:43
                  Myslalam ze w Polsce juz wszystko jest wink Dawno sie nie spotkalam z gtym ze trzeba samemu sprowadzac cos z zagranicy, zwlaszcza okulary. Sama nosze soczewki i optyk mi sprowadza jakie potrzebuje bo tez sa nietypowe, z astygmatyzmem.
                  • stacie_o Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 10:47
                    Za granicą wyszło znacznie taniej. Tak jak z biustonoszami na przykład. Teraz się mści przy braku ubezpieczenia.
                  • szarsz Re: Ubezpieczenie okularów 06.08.15, 11:01
                    > Myslalam ze w Polsce juz wszystko jest

Przeważnie bywa. Ale bywa sporo drożej, co niekoniecznie się opłaca, szczególnie w przypadku reklamacji.
                    Ale też czasem nie bywa, np. Sony nie sprzedawało swoich e-book readerów w Pl, taką mieli politykę.
                    Czasem nie bywa tez w Europie, jak sobie spojrzysz, jakie agd mają w byle sklepie Japończycy, to się możesz nieco zdziwić smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka