Dodaj do ulubionych

Świetny list do bisukpów

14.08.15, 18:13
świeckiego katolika.
Podpisuję się pod tym listem obiema rękami i nogami. Szkoda tylko, że biskupi mają w nosie prawdę zawartą o nich w tym liście i żadnych zmian na lepsze po tym liście się u nich nie spodziewam.

wyborcza.pl/magazyn/1,147627,18553055,czy-jestescie-gotowi-na-prawde-swiecki-katolik-pisze-list-do.html#BoxGWImg
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 18:18
      "Cywilizacja nie osiągnie doskonałości, póki ostatni kamień z ostatniego kościoła nie spadnie na ostatniego księdza i nie uwolni świata od tej hołoty".
      Umberto Eco - Cmentarz w Pradze
    • asia-loi Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 18:21
      Ten list jest teraz w całości na stronie głównej gazety.pl.
      Wkleję treść, ponieważ dla wielu może być za chwilę zablokowany (limit 10 artykułów).
      Oto treść - jest długi:

"Z takim radykalizmem, z jakim traktujecie parlamentarzystów i prezydenta, potraktujcie siebie samych. Ogłoście, że od niedzieli 30 sierpnia roku Pańskiego 2015 każdy biskup i ksiądz, który żyje niezgodnie z powołaniem, a jego życie jest przyczyną publicznego zgorszenia, przestaje mieć moralne prawo sprawowania sakramentów aż do czasu nawrócenia, rachunku sumienia, spowiedzi, żalu za grzechy, postanowienia poprawy, publicznego zadośćuczynienia."
      owaniem in vitro. Wręcz przeciwnie, otwieraliście bez wyrzutów sumienia konta parafii, uniwersytetów, poły sutann. Braliście pieniądze bez skrupułów, bez wahania, bez umiaru...

Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości.

UMIŁOWANI W CHRYSTUSIE PANU BRACIA BISKUPI,
      Nie mówcie, że ten list to: "atak na Kościół", że "nas prześladują", że "nadchodzi lewacka zaraza", że "cierpicie za wiarę, Chrystusa i za Ewangelię". Przecież Wy nie wiecie, co to cierpienie, nie jesteście prześladowani, nie musicie się o nic martwić, o nikogo troszczyć. Wam jest po prostu dobrze - oderwanym od rzeczywistości, zamkniętym za murem pychy, obłudy, nieomylności.

Podzieliliście Polaków na dobrych i złych, na ludzi sumienia i tych, którzy go nie mają, na patriotów i zdrajców, na tych, co są za życiem, i na tych, co się opowiadają po stronie śmierci, na tych, co nie zgadzają się na in vitro, i na tych, którzy tę metodę akceptują, na tych, co mogą przyjmować Komunię świętą, i na tych, którym tego zabraniacie.

Czujecie się panami i władcami ludzkich sumień. Straszycie grzechem, zgorszeniem, ekskomuniką, apostazją, schizmą, piekłem. Bawicie się w sprawiedliwych sędziów, bo jak uważacie, dano Wam do tego prawo.

Pontyfikat Papieża Franciszka wyznacza inny kierunek. Świadectwo Jego kapłaństwa, skromności, umiaru, człowieczeństwa bardzo odbiega od Waszego "standardu". On daje przykład, że można inaczej: z miłosierdziem, łagodnością, pokorą, mówić o sprawach ważnych nie tylko dla katolików. On nie ocenia, nie przekreśla, nie upokarza, nie wyśmiewa, nie buntuje jednych przeciwko drugim. Mówi o Bogu, Jego miłości, przebaczeniu, o wymaganiach, które stawia przed nami Ewangelia. Wybór drogi pozostawia człowiekowi.

Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię, żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć bardziej winnym piekła niż wy sami.

BRACIA BISKUPI,
      Abp Andrzej Dzięga w wydanym komunikacie napisał: "Kto z katolików świadomie i dobrowolnie podpisuje się lub głosuje za dopuszczalnością metody in vitro, tym samym podważa communio, czyli swoją pełną wspólnotę z Kościołem katolickim. Osoba ta powinna od sposobu poczęcia), nie dopuścimy ich do Pierwszej Komunii, bierzmowania, rozważymy udzielenie Wam sakramentu chorych, nie pobłogosławimy Waszego sakramentu małżeństwa, nie odwiedzimy Was w trakcie wizyty duszpasterskiej.

Po pokucie i zadośćuczynieniu będziecie wewnętrznie gotowi na dołączenie do pełnej wspólnoty z Kościołem. Wtedy przyjmiemy od Was ofiary, na które już teraz z nadzieją i ufnością czekamy. Na dalszą drogę życia z serca udzielamy pasterskiego błogosławieństwa.
      Podpisali Kardynałowie, Arcybiskupi i Biskupi obecni na posiedzeniu Konferencji Plenarnej Episkopatu Polski".

Nie zamierzam dłużej słuchać kościelnej nowomowy o "wewnętrznym ubogacaniu", nie chcę być prowadzony za rękę przez stetryczałych teoretyków, nie godzę się na wykluczanie ze wspólnoty Kościoła tych, którzy mają odwagę żyć i myśleć inaczej.

Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są one zdzierstwa i niepowściągliwości. Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta.

BRACIA BISKUPI,
      Kiedy ważyły się losy dotacji na muzeum Jana Pawła II w Wilanowie (de facto na budowę Świątyni Świętej Opatrzności Bożej), gdy potrzebne były kolejne pieniądze, nie przeszkadzało Wam, że pochodzą od koalicji, na którą - jak teraz słyszę - głosowanie jest grzechem ciężkim. Przez lata z budżetu państwa przyznawano fundusze na remonty kościołów, finansowanie uczelni kościelnych. Nie oddaliście ich, chociaż były od "tej władzy" - odpowiedzialnej za zamach w Smoleńsku, opowiadającej się za ratyfikacją konwencji, stosowaniem in vitro. Wręcz przeciwnie, otwieraliście bez wyrzutów sumienia konta parafii, uniwersytetów, poły sutann. Braliście pieniądze bez skrupułów, bez wahania, bez umiaru...

Czy nie zastanowiło Was, skąd pochodzą? Pośrednio od nas wszystkich: wierzących i niewierzących. Tych, których chcecie mieć w Kościele, i tych z premedytacją wypychanych poza jego nawias. Nie w tym jednak rzecz, od kogo pochodzą, ale z czego. Już wymieniam, bo może zapomnieliście albo nie mieliście świadomości, że są one m.in.:

- z akcyzy ze sprzedaży alkoholu i papierosów, z podatków pochodzących od sprzedaży środków antykoncepcyjnych, z podatków pochodzących z "salonów masażu", klubów "tanecznych", z podatków odprowadzanych przez kliniki stosujące zabiegi in vitro i aborcję, z podatków od reklam telewizyjnych emanujących erotyką i wulgarnością.

Arcykapłani nie złożyli 30 srebrników do skarbca świątyni w Jerozolimie, bowiem były one "zapłatą za krew". Wy zaś, Bracia Biskupi, bez najmniejszego zażenowania i wstydu wznosicie Waszą Świątynię Świętej Opatrzności Bożej za pieniądze naznaczone grzechem, ociekające krwią nienarodzonych, krzyczące głosem tysięcy istnień zamrożonych w azocie. I jest Wam z tym dobrze...

Skoro wiecie, jakie są m.in. źródła finansowania Kościoła, katechezy w szkołach, to czy nie uczciwiej powiedzieć "non possumus" - nie możemy...

Powiedzcie wiernym (którzy jeszcze nie podważyli swojego communio - to jakieś 30 proc. obecnie deklarujących wyznanie rzymskokatolickie): weźcie odpowiedzialność za Kościół - za jego utrzymanie, za swoich duszpasterzy, za dzieła miłosierdzia. Podzielcie się z nami tym, czym możecie - kwotą z waszych podatków. My zrezygnujemy z finansowania Kościoła z budżetu państwa, zdamy się na Was - na Waszą odpowiedzialność i dobroć.

Już widzę strach w Waszych oczach - zaprzestania finansowania z budżetu państwa boicie się bardziej niż Apokalipsy i wiecznego potępienia.

Bracia Biskupi, nie lękajcie się! Już niedługo władzę w Polsce przejmą politycy Prawa i Sprawiedliwości - prawdziwi katolicy, "ludzie sumienia". Oni za bezwarunkowe poparcie przez księży Andrzeja Dudy w wyborach prezydenckich, za ulotki kandydatów PiS do Sejmu i Senatu zostawiane w kruchtach, za udostępnianie ambon do politycznej agitacji, za zaangażowanie księży w zbieranie podpisów w sprawie referendum o lasach, za brak Waszej reakcji na gwizdy na Powązkach w rocznicę wybuchu powstania warszawskiego zapewnią Wam finansowanie na najbliższe lata. Będziecie mogli odetchnąć z ulgą. Nic nie trzeba będzie robić, o nikogo zabiegać przynajmniej przez jakiś czas...

Kiedy za kilkanaście lat, kiedy ostatni z Was zgaszą świece na ołtarzach, sprzedadzą opustoszałe kościoły, wyprzedadzą gromadzone przez wieki majątki, po raz ostatni wypowiedzą "Ite missa est" i zamkną drzwi świątyń, na refleksję będzie za późno.

• asia-loi Re: c.d listu 14.08.15, 18:22
        Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa.

BRACIA BISKUPI,
        Lubicie pouczać, wskazywać właściwą drogę, wzywać do pokuty i zadośćuczynienia za grzechy. Bardzo jest łatwo wymagać, piętnować, rozliczać, bo nie robicie tego w stosunku do siebie. Parlamentarzysta, który głosował za ustawą biorącą w ramy prawne stosowanie procedury in vitro, został przez Was odsądzany od czci i wiary, niemal zrównany z apostatą. Z dnia na dzień stracił możliwość przystępowania do Komunii świętej. Dopiero publiczne złożenie oświadczenia o tym, że zmienia się zdanie odnośnie do in vitro, może być uznane za wystarczające i noszące znamiona zadośćuczynienia. To jak powinien wyglądać ten proces w odniesieniu do kapłanów, którzy przez wiele lat jawnie żyją z kobietami, trwają w związkach homoseksualnych, mają dzieci, sprawują Najświętszą Ofiarę pod wpływem alkoholu?

Czy możecie ze spokojnym sumieniem koncelebrować publicznie uroczystą Eucharystię, kiedy razem z Wami: ramię w ramię i serce w serce, staje przy ołtarzu w Wielki Czwartek arcybiskup odwołany z funkcji metropolity poznańskiego? Przy ołtarzu wśród Was widziałem go nieraz. Spokojny, uśmiechnięty, sprawiający wrażenie zadowolonego z życia, otoczony Waszym szacunkiem, poważaniem i oparami niepamięci. Co czujecie, kiedy przekazujecie mu znak pokoju, spożywacie we wspólnocie kapłańskiej Ciało i Krew Chrystusa?

Księża posiadający potomstwo, żyjący w grzechu ciężkim, jak gdyby nigdy nic odprawiają Mszę świętą, spowiadają, udzielają Komunii, sakramentu chorych. Nikt z Was im tego nie zabronił, nie wezwał do zadośćuczynienia - chociaż dokładnie wiecie, kogo dany problem dotyczy, bo ich przenosicie z parafii do parafii, a w diecezjach istnieją fundusze alimentacyjne.

Z takim radykalizmem, z jakim traktujecie parlamentarzystów i prezydenta, potraktujcie siebie samych. Ogłoście, że od niedzieli 30 sierpnia roku Pańskiego 2015 każdy biskup i ksiądz, który żyje niezgodnie z powołaniem, a jego życie jest przyczyną publicznego zgorszenia, przestaje mieć moralne prawo sprawowania sakramentów, aż do czasu nawrócenia, rachunku sumienia, spowiedzi, żalu za grzechy, postanowienia poprawy, publicznego zadośćuczynienia

Niech każdy duchowny (niezależnie od stopnia święceń), który: sprzeniewierzył się cnocie czystości, żyje od lat w grzechu ciężkim ze swoją "gospodynią", "kuzynem", "organistą", jest ojcem, alkoholikiem, zatracił się w umiłowaniu bogactwa, stanie podczas sumy w kościele albo w swojej katedrze i powie wiernym: "Przepraszam za zgorszenie z powodu (tu należy go wskazać), które stało się moim udziałem. Proszę Chrystusa - mego Pana, Mistrza i Nauczyciela, Papieża Franciszka, i Was Umiłowani w Chrystusie Panu, o wybaczenie oraz szansę podjęcia służby kapłańskiej na nowo - z czystym sumieniem i sercem".
        Dajcie przykład, że można stanąć w pokorze i prawdzie - niekiedy tej najboleśniejszej. Prawda zawsze zwycięża. Czy jesteście na nią gotowi?

Zdaję sobie sprawę, że mój list nic nie zmieni, ale postanowiłem skierować go do Braci Biskupów. Napisałem Braci, ponieważ każdy z nas poprzez chrzest jest włączony do wspólnoty Kościoła. W Nim zaś jesteśmy Braćmi w Chrystusie, a każdy z nas został wpisany w Jego kapłaństwo według stanu i powołania.

PS Być może są wśród Was Biskupi, którzy mają odmienne zdanie niż: Dzięga, Dydycz, Jędraszewski, Michalik. Tego nie wiem. Nie słyszałem słów oburzenia innych biskupów wobec tego, co dzieje się w polskim Episkopacie. Bardzo na nie czekam

NAZWISKO AUTORA ZNANE REDAKCJI. LISTY CZYTELNIKÓW PRZEKAŻEMY AUTOROWI. NASZ ADRES: listy@wyborcza.pl
      • zla.m Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 00:16
        Jakieś trololo. Gdyby komuś naprawdę zależało mu na poprawie sytuacji w kościele, to raczej nie uznałby, że publiczne obrażenie biskupów, dodatkowo w nielubianej przez nich GW, jest dobrym pomysłem (co nie znaczy, że ja, osoba niewierząca, nie zgadzam się z wieloma tezami). Żaden z autora katolik.
        • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 00:21
          zla.m napisała:

> Jakieś trololo. Gdyby komuś naprawdę zależało mu na poprawie sytuacji w kościel
          > e, to raczej nie uznałby, że publiczne obrażenie biskupów,

tzn pisać prawde to znaczy obrażać ??

> dodatkowo w nielubianej przez nich GW, jest dobrym pomysłem (co nie znaczy, że ja, osoba niewierząca, nie zgadzam się z wieloma tezami). Żaden z autora katolik.

to nie ma znaczenia kto i gdzie, pycha kleru przewyższa wszystko
        • la_mujer75 Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:06
          To nie jest obrażanie. To jest wypunktowywanie punk po punkcie całej tej hipokryzji, która panuje w KK.
    • pade Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 18:50
      Ja też się podpisuję.
      • praca.zawodowa Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 19:02
        Szkoda,ze autor listu sie nie podpisał
        • chocolate_cake Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 19:50
          Czytałam dzisiaj w papierowej gazecie i bardzo mi się spodobał.
        • marychna31 Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 20:01
          > Szkoda,ze autor listu sie nie podpisał

a czemu szkoda?
          • andaba Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 20:09
            Osoby, które mają w nosie naukę Kościoła raczej na msze nie chodzą i na tacę nie rzucają, więc większego sensu w liście nie widzę, a o tym głównie jest mowa.

Nie spotkałam się z wymuszaniem opłat za cokolwiek - nie ma przymusu chrzczenia, zawierania ślubów kościelnych, katolickich pogrzebów.
            • edelstein Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 20:57
              Osoby, które mają w nosie naukę Kościoła raczej na msze nie chodzą i na tacę ni
              > e rzucają,

No nie chodza,oni te msze w kosciolach sprawuja i z tacy biora.

Nie ma wymuszania oplat?brak mozliwosci zawarcia slubu bez oplaty jest przymusem.Nie przypominam sobie, by Jezus bral kase za mozliwosc dolaczenia do niegotongue_out
              • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:02
                edelstein napisała:

> Nie ma wymuszania oplat?brak mozliwosci zawarcia slubu bez oplaty jest przymusem.Nie przypominam sobie, by Jezus bral kase za mozliwosc dolaczenia do niegotongue_out

Jezus nie ,ale już pierwszy katolicki papież potrafił dla kasy zabić smile)
              • ichi51e Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:05
                mozna nic nie zaplacic. znam sytuacje gdzie para poskarzyla sie do kurii ze ksiadz ma cennik-co-laska i dostali slub za darmo w katedrze i biskup udzielal.
                nie da sie zeby organista pracowal za darmo a gosposia za darmo udekorowala kosciol.
                • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:30
                  ichi51e napisała:

> nie da sie zeby organista pracowal za darmo a gosposia za darmo udekorowala kosciol.

kwiatki na 5-6 ślubów i 3 godziny pracy gosposi kosztują 1000 zł ??
                  • zebra12 Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 11:46
                    Jesli chodzi o kwiatki to wszystko możliwe - zależy od kwiatków. Potrafią być drogie, a zważywszy 5-6 ślubów, a na każdy inne, to 1000 zł zdaje się mało.
                    • edelstein Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:08
                      Na kazdy innebig_grin dowcip miesiaca.Dekorowalam na slub 300zl to maximum
                      • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:43
                        edelstein napisała:

> Na kazdy innebig_grin dowcip miesiaca.Dekorowalam na slub 300zl to maximum

no jakie to typowe ,zawsze kogoś ktos za darmo chrzci /daje ślub ,dyżur macie czy jak ??
                        • edelstein Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 19:58
                          Jaki dyzur?
                          • iwoniaw Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 20:14
                            Kolter ma obsesję, jak ktoś pisze coś, z czym się nie zgazda, to uważa, że tych osób jest legion i mają dyżur big_grin
                            • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 20:55
                              iwoniaw napisała:

> Kolter ma obsesję, jak ktoś pisze coś, z czym się nie zgazda, to uważa, że tych
                              > osób jest legion i mają dyżur big_grin

no tak projekcje , obsesje a ty kim jestes ze mi tu takie psychologiczne diagnozy stawiasz ??
                              • iwoniaw Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 21:12
                                A ty kim, że stawiasz diagnozy połowie wypowiadającej się w wątku?
                                • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 21:22
                                  iwoniaw napisała:

> A ty kim, że stawiasz diagnozy połowie wypowiadającej się w wątku?

opowiedz o tym ??
                            • edelstein Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 21:08
                              Ale ja sie t nim zgadzam.zadaja za duzotongue_out
                              • iwoniaw Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 21:10
                                Ale jemu się zdaje, że się nie zgadzasz. big_grin Nie każdy czyta wszak ze zrozumieniem i do końca, bierz pod uwagę big_grin
                                • edelstein Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 21:45
                                  O tym nie pomyslalamwink poddaje sie
                    • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:37
                      zebra12 napisała:

> Jesli chodzi o kwiatki to wszystko możliwe - zależy od kwiatków. Potrafią być drogie

jak sobie pani młoda drogich życzy to za drogie płaci..

> a zważywszy 5-6 ślubów, a na każdy inne, to 1000 zł zdaje się mało.

tylko i nie opowiadaj ze co chwila dekorację zmieniają ,bo umrę ze śmiechu
                      5-6 ślubów to nawet 5-6 tys zł choc i 3 tys to ogromna suma
            • la_mujer75 Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 21:57
              List był kierowany do BRACI BISKUPÓW, a nie do wiernych. Autorowi chodziło o to, że BRACIA BISKUPI, niezaspokojeni w swej chęci zysku, nie zwracają uwagi na źródła swego bogactwa. Gdyby w Polsce np. prostytucja byłaby opodatkowana, też wyciągali by swoja pulchną łapkę po te pieniądze, potępiając przy okazji te "nierządnice Babilonu"...
              Autorowi głównie chodziło o to, że BRACIA BISKUPI, sami zakłamani, żyjący wbrew własnym zasadom, nie tylko śmią nauczać innych, ale ich oceniają (w swej pysze czują się wręcz równi Bogu ) - tak łopatologicznie "co autor miał na myśli"...
            • anorektycznazdzira Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 22:31
              Nie ma wymuszania opłat? Aby uzyskac sakrament trzeba wpłacić kwotę, której dolny limit jest jasno sprecyzowany. Jak to nie jest wymuszenie, to ja nie wiem co to jest. Doświadczyłam, kiedy jako biedna jak mysz kościelna gó...ara brałam ślub. Mało by się nie odbył, bo chcieliśmy zrezygnować z organisty, żeby nie musieć mu płacić. Mogliśmy zrezygnować, ale nie płacić nie wchodziło w grę tongue_out
              • landora Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:09
                A ode mnie ksiądz nie zażądał nawet złotówki.
                Akurat księża są bardzo różni.
                • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:33
                  landora napisała:

> A ode mnie ksiądz nie zażądał nawet złotówki.
                  > Akurat księża są bardzo różni.

no ale trudno takim księżom , biskupom potem tłumaczyć czemu nie przynoszą im dochodu
                  • landora Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 11:16
                    Niestety, mnie się też bardzo nie podoba to, co robi nasz episkopat.
                    Chodziło mi tylko o to, że owszem, można otrzymać sakramenty bez żadnych opłat.
                    • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:26
                      landora napisała:

> Niestety, mnie się też bardzo nie podoba to, co robi nasz episkopat.
                      > Chodziło mi tylko o to, że owszem, można otrzymać sakramenty bez żadnych opłat.
                      >
                      apostołowie Jezusa robili wszystko za darmo a na swoje utrzymanie pracowali , np Paweł robił namioty ,ale to byli uczniowie Jezusa a co ma kler katolicki z owym mitycznym Jezusem wspólnego ??
                • anorektycznazdzira Re: Świetny list do bisukpów 16.08.15, 00:12
                  > Akurat księża są bardzo różni.
                  A nie sądzisz, że powinni być wszyscy tacy sami: zainteresowani posługą kapłańską zamiast kasą i władzą nad ludźmi?
            • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:00
              andaba napisała:

> Osoby, które mają w nosie naukę Kościoła raczej na msze nie chodzą i na tacę nie rzucają, więc większego sensu w liście nie widzę, a o tym głównie jest mowa.

niestety panowie w purpuratach poprzez spolegliwych sobie politykierów uważają ze Polska to ich kondominium

> Nie spotkałam się z wymuszaniem opłat za cokolwiek - nie ma przymusu chrzczenia
              > , zawierania ślubów kościelnych, katolickich pogrzebów.

nie pier... bez sensu nie jeden związek zniszczyły rodziny na chama zmuszające bliskich do zachować sprzecznych z ich światopoglądem.
              np ja przez kilka lat byłem wprost terroryzowany przez babkę która zmuszać mnie próbowała na rożne sposoby do uczestnictwa w katolickich obrządkach.
              • iwoniaw Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 19:03
                Cytat np ja przez kilka lat byłem wprost terroryzowany przez babkę która zmuszać mni
                > e próbowała na rożne sposoby do uczestnictwa w katolickich obrządkach.

Uwierz, że nie każdy ksiądz jest aż tak koszmarny jak twoja babka. Większość z tych, których spotkałam, nikogo nie próbowało zmuszać do udziału w czymkolwiek, a o terroryzowaniu to już w ogóle nie ma mowy nawet w przypadku tych mniej kryształowych. Projektowanie własnych traum rodzinnych na obcych ludzi można leczyć.
                • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 19:37
                  iwoniaw napisała:

> [quote] np ja przez kilka lat byłem wprost terroryzowany przez babkę która zmus
                  > zać mni
                  > > e próbowała na rożne sposoby do uczestnictwa w katolickich obrządkach. [/
                  > quote]
                  >
                  > Uwierz, że nie każdy ksiądz jest aż tak koszmarny jak twoja babka.

uwierz mi ze moja babka wcale nie była koszmarna , ględziła po prostu monotematycznie

Większość z
                  > tych, których spotkałam, nikogo nie próbowało zmuszać do udziału w czymkolwiek,a o terroryzowaniu to już w ogóle nie ma mowy nawet w przypadku tych mniej kryształowych. Projektowanie własnych traum rodzinnych na obcych ludzi można leczy ć.

dlaczego na takich forach zawsze jest kilka dyżurnych ciotek plotek, ktore poznawały w życiu tylko cudownych kapłanów ??
                  ty zacznij swoje projekcje leczyć od otarcia twarzy i powstania z kolan ...
                  • iwoniaw Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 19:43
                    Cytatty zacznij swoje projekcje leczyć od otarcia twarzy i powstania z kolan ...

Jedyne projekcje to póki co w twoich postach, więc proponuję zacząć stosowanie powyższych rad do samego siebie, a potem jeszcze raz spróbować zrozumieć, co przeczytałeś, zanim zaczniesz odpowiadać kompletnie bez sensu. Nie dziękuj.
                    • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 20:53
                      iwoniaw napisała:

> Cytatty zacznij swoje projekcje leczyć od otarcia twarzy i powstania z kolan
                      > ...

>
                      > Jedyne projekcje to póki co w twoich postach, więc proponuję zacząć stosowanie
                      > powyższych rad do samego siebie, a potem jeszcze raz spróbować zrozumieć, co pr
                      > zeczytałeś, zanim zaczniesz odpowiadać kompletnie bez sensu. Nie dziękuj.
                      >
                      leczenie serwilizmu jest możliwe
                • undoo Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 20:31
                  Mialam do czynienia z koszmarnymi duchownymi plci obojga. To nie sa mity, oni istnieja.
                  • iwoniaw Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 20:40
                    Oczywiście, że istnieją, ale tacy raczej zniechęcają niż zmuszą do praktyk religijnych.
                    • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 21:03
                      iwoniaw napisała:

> Oczywiście, że istnieją, ale tacy raczej zniechęcają niż zmuszą do praktyk religijnych.

katolicyzm zniechęca zasadniczo poprzez idiotyczne nauczanie kompletnie oderwane od np ewangelii ,a nie przez durnowatego klechę
                      mi w podstawówce wiecej na temat biblii mówił kolega z rodziny zielonoświątkowców niż ksiądz na religii
                      zadawałem księdzu "durne " pytania za co bylem nieustannie karany
                      tępy pleban wolał wydrzeć ryj albo wygnać mnie z katechezy niz nawet spróbować dać odpowiedż
                  • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 20:57
                    undoo napisała:

> Mialam do czynienia z koszmarnymi duchownymi plci obojga. To nie sa mity, oni istnieja.

ja tez znałem i znam różnych ,dzięki bogu przez jednego alkoholika odeszła i wiara w katolickiego bozie
                • attiya Re: Świetny list do bisukpów 16.08.15, 08:40
                  widzę, że propaganda katolicka w Pl już cię na stałe przekabaciła
                  nieee,w Pl nie ma tego wszystkiego o czym stugębna plotka głosi, absolutnie
                  tylko dlaczego jak się zaczyna mówić o bogactwie kościoła o wymuszaniu, o pedofilii, to zaraz powstaje ileś tam osób i zaczyna buczeniem zagłuszać tych, co mówią jak jest, przedstawiają dowody, podają konkretne przykłady itd itd
                  nieprawdaż Iwoniaw? suspicious
                  • kolter Re: Świetny list do bisukpów 16.08.15, 08:45
                    attiya napisała:

to zaraz powstaje ileś tam osób i zaczyna buczeniem zagłuszać tych, co mó wią jak jest, przedstawiają dowody, podają konkretne przykłady itd itd
                    > nieprawdaż Iwoniaw? suspicious

u takich ludzi nazywamy to albo serwilizmem lub syndromem sztokholmskim smile)
                    ich kapłani są zawsze cudowni , nie ma duszenia od jeleni kasy , pedofilia to tylko u innych ITD smile) po prostu namiastka raju w parafii ...
                  • scher Re: Świetny list do bisukpów 16.08.15, 09:56
                    attiya napisała:

> dlaczego jak się zaczyna mówić o bogactwie kościoła o wymuszaniu, o pedofilii, to zaraz
                    > powstaje ileś tam osób

Bo to są tematy nadmuchane przez propagandę Michnika i ludzie na co dzień nie czują, żeby to był jakiś wielki problem. Nie spotykają się z tymi zjawiskami tak często, jak to michnikowszczyzna sugeruje.
                    • kolter Re: Świetny list do bisukpów 16.08.15, 10:07
                      scher napisał:

> Bo to są tematy nadmuchane przez propagandę Michnika i ludzie na co dzień nie czują, żeby to był jakiś wielki problem. Nie spotykają się z tymi zjawiskami tak często, jak to michnikowszczyzna sugeruje.

ale ty gupi jestes smile))

" W przemówieniu do kardynałów z Kurii Rzymskiej papież Franciszek ostro skrytykował postawę hierarchii kościelnej. Wymienił katalog 15 chorób Kurii i całego Kościoła, wśród nich: patologię władzy, "duchowego alzheimera", bogacenie się. (...)Jednak Franciszek nie poprzestaje na samokrytyce. (..)papież świetnie radzi sobie z ciężarem, jaki wziął na swoje barki po ustąpieniu Benedykta XVI. Franciszek uprzątnął watykańską finansjerę, targaną skandalami od lat, zaczął się mierzyć z pedofilią w Kościele."
        • misiu-1 Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 21:40
          Jakby się podpisał "Katarzyna Wiśniewska", to cały propagandowy efekt "świeckiego katolika" można by o kant gołej dupy potłuc.
          • la_mujer75 Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 21:48
            Wysil się na inteligentniejszą uwagę.
            • misiu-1 Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 21:53
              Po cóż mam się jakoś szczególnie wysilać, skoro nawet bez wysiłku jest inteligentniejsza od Twojej? tongue_out
              • la_mujer75 Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 22:00
                Tylko głupek myśli, że jest mądry, bo gdyby myślał inaczej, nie byłby głupcem smile
                • misiu-1 Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 22:14
                  To już wiesz, co Ci należy czynić? Myśl inaczej. tongue_out
                  • la_mujer75 Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 22:44
                    Wiem, że nic nie wiem smile
                    P.S. Sokrates...
                  • pade Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 22:51
                    Prawda w oczy kole, co?
          • semihora Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 22:55
            Misiu usiłuje błyszczeć...
            • misiu-1 Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 07:22
              Jakbym chciał błyszczeć, to bym sobie złoty ząb wprawił. Ja tu tylko wyśmiewam manipulancką praktykę publikowania przez żydowską gazetę dla lemingów listów sprawiających nieodparte wrażenie pisanych do siebie. I to wszystko.
              • kolter frondzia nie manipuluje ?? 15.08.15, 09:18
                misiu-1 napisał:

> Jakbym chciał błyszczeć, to bym sobie złoty ząb wprawił. Ja tu tylko wyśmiewam
                > manipulancką praktykę publikowania przez żydowską gazetę dla lemingów listów spawiających nieodparte wrażenie pisanych do siebie. I to wszystko.
                >

"Skandale, które rzeczywiście wybuchają, dotyczą przede wszystkim relacji homoseksualnych. Najgłośniejszym echem odbiła się sprawa zakonu legionistów. Została ona rozwiązana dopiero za pontyfikatu Benedykta XVI. Do dziś pozostaje nierozwiązana sprawa abp Juliusza Paetza, bo Kościół nigdy oficjalnie nie powiedział, czy podnoszone przeciw niemu oskarżenia były słuszne. Benedykt XVI zrobił coś, na co warto zwrócić uwagę. Zaledwie parę miesięcy po objęciu urzędu w 2005 roku wydał zakaz przyjmowania do seminariów duchownych mężczyzn o skłonnościach homoseksualnych. Co więcej, w 2008 roku jeszcze bardziej zaostrzył tę regułę. Było wyraźnie widać, że Benedykt XVI, który już jako prefekt Kongregacji Nauki Wiary za czasów pontyfikatu Jana Pawła II, zdawał sobie sprawę z tego problemu, wyraźnie powiedział „stop”. Do tamtej pory, nawet w czasach kiedy ja studiowałem w seminarium, tłumaczono to tak, że oczywiście homoseksualizm jest rzeczą naganną, ale jeżeli osoba o skłonnościach homoseksualnych powstrzyma się od podejmowania praktyk, to może otrzymać święcenia kapłańskie. Za pontyfikatu Benedykta XVI nastąpiła wielka zmiana. Rzeczywiście, pewna tolerancja dla tych środowisk, przymykanie oczu, owocowało skandalami. Jeżeli jednak przyjrzymy się ofiarom czynów niegodnych księży, to okaże się, w dużej mierze byli to właśnie chłopcy. Mniej istotne jest już to, w jakim oni byli wieku. Chodzi o to, że ofiarami przestępstw seksualnych byli chłopcy, czyli mamy tu do czynienia ze skłonnościami homoseksualnymi! Kard. Turkson bardzo jasno i precyzyjnie wypowiedział się na ten temat. Do tej pory próbowano nam wmawiać, że w Kościele szaleje pedofilia, która dotyka małe dzieci obojga płci, w ogóle pomijając statystyki, które wykazywały, że większość ofiar jest płci męskiej.Bo jest bardzo silne lobby homoseksualne! Ono jest silne oczywiście nie tylko w Kościele, ale w środowiskach wpływowych, wśród polityków, artystów, dziennikarzy... Jakakolwiek próba powiedzenia, że homoseksualizm jest zły, spotyka się ze wściekłością. To środowisko chętnie widziałoby księży i biskupów gejów, którzy uznaliby, że wprawdzie kontakty seksualne z dziećmi poniżej 15. roku życia są złe, ale już z chłopcami powyżej 15. roku życia... „hulaj dusza bez kontusza”. Środowisko to, jakąkolwiek próbę krytyki homoseksualizmu, powiedzenie, że z homoseksualizmu w wielu wypadkach wyrasta także pedofilia, traktuje jako kamień obrazy. Kard. Tursona zaatakowano, bo złamał on pewną poprawność, która w tej materii obowiązuje. Chciałbym tylko dodać, że takie jasne stwierdzenie ze strony kard. Turksona wychodzi mu tylko na plus. Wreszcie ktoś o tak wysokiej pozycji wśród kardynałów jasno i wyraźnie nazwał problem. Sam od siebie powiedziałbym to samo, co on. Uważam, że to świetny kandydat na papieża, bo ma normalne poglądy w tej sprawie!

www.fronda.pl/a/ks-isakowicz-zaleski-dla-frondapl-skandale-seksualne-w-kosciele-dotycza-przede-wszystkim-relacji-homoseksualizm-nazywanie-tego-pedofilia-nie-oddaje-prawdy,26380.html
            • misiu-1 uzupełnienie 15.08.15, 07:34
              To zresztą metoda z tej samej propagandowej szkoły, którą Michnik musi pamiętać z dawnych, dobrych czasów, kiedy jego komunistyczni towarzysze, nie chcąc o czymś pisać bezpośrednio, podrzucali to swoim "przyjaciołom" uplasowanym w redakcjach zachodnich gazet. A potem już Gazeta Wyborcza, wówczas nosząca nazwę "Trybuny Ludu", dokonywała "przedruku" z "Le Monde", "Guardiana" czy innej "La Repubblica", jako opinii Zachodu.
              • plater-2 Re: uzupełnienie 15.08.15, 08:43
                Stylistyka przypominą tę z czasow "Listu biskupów polskich do biskupów niemieckich". I "protestów społeczeństwa".
              • joa66 Towarszysz Misiu 15.08.15, 10:47
                he, he
          • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 00:08
            misiu-1 napisał:

> Jakby się podpisał "Katarzyna Wiśniewska", to cały propagandowy efekt "świeckiego katolika" można by o kant gołej dupy potłuc.

kant gołej dupy gwałconego ministranta ?
        • 7katipo Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 23:25
          wedle tego, co ja czytałam, to sie podpisał, do wiadomości redakcji, Tylko takie publikują
      • alusia_milusia Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 17:14
        Niechaj towarzysz Michnik i jego "redaktory" dalej wala łbami w mur,byle rytmicznie - jak mówi powiedzenie.
        Tekst szmatlawca zwanego GW jak zwykle: sztuczny smilesmile
    • kropkaa Re: Świetny list do bisukpów 14.08.15, 22:50
      Szkoda, że nie dotrze do tych panów, przecież Wyborczej czytać nie jest wskazane.
      Dobry tekst.
    • paloma_blauwinder Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 00:07
      Nie uważam tego listu za świetny, poziom egzaltacji sięga w nim zenitu, nie moja poetyka. Formuła tego listu, niezbyt wiarygodna, jest taka, że to pisze zatroskany katolik. Ale przecież jeśli chce się coś osiągnąć - a duchowa odnowa Kościoła to nie jest czczy postulat - to raczej nie ma sensu wyzywać adresata od faryzeuszów, obłudników, grobów pobielanych, rozpustników czy antysemitów itd. To nic nie daje, bicie piany, totalny bezsens. To już wolę, jak się w gazecie zachwycają, że Biedroń zawiesił nowe firanki w swoim ratuszu.
      Niech publikują więcej takich listów w gazecie - będą mieli PIS z większością umożliwiającą zmianę konstytucjiuncertain
      • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:11
        paloma_blauwinder napisał(a):

>Formuła tego listu, niezbyt wiarygodna, jest taka, że to pisze zatroskany katolik.

Bo ??

Ale przecież jeśli chce się coś osiągnąć - a duchowa odnowa Kościoła to nie jest czczy >postulat - to raczej nie ma sensu wyzywać adresata od faryzeuszów, obłudników, grobów pobielanych, rozpustników czy antysemitów itd.

jak rozumiem to tylko panowie w czerni mogą z ambon swoich adwersarzy na rożne sposoby obrazac ,bo sam bóg z nieba dał im do tego prawo ??

> To nic nie daje, bicie piany, totalny bezsens.

no co ty a nawrócony faryzeusz Nikodem ?? smile) albo jeszcze wyżej sam apostoł Paweł był faryzeuszem dotarło do nich, czy był to raczej wynik chowania głowy w piasek na widok podłości kleru ??

To już wolę, jak się w gazecie zachwycają, że Biedroń zawiesił nowe firanki w swoim ratuszu.
        > Niech publikują więcej takich listów w gazecie - będą mieli PIS z większością umożliwiającą zmianę konstytucjiuncertain

Duda czy Kaczyński ma w dudzie biskupów, to tylko narzędzie do przejęcia władzy ,nic ich to nie będzie kosztowało w końcu to głupi jeleń i tak zapłaci z podatków na nowe wille biskupie
        • paloma_blauwinder Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 10:50
          Ależ ja nie twierdzę, że nie wolno uprawiać anonimowych nawalanek w prasie - to wolny kraj. Ja tylko twierdzę, że nie ma po co udawać, że robi się to z troską o nawrócenie bliźniego (w tym przypadku biskupów). Dlatego formuła "zatroskanego katolika" nie jest dla mnie wiarygodna.

> Duda czy Kaczyński ma w dudzie biskupów, to tylko narzędzie do przejęcia
          > władzy
          Duda - nie wiem. Być może jest autentyczny, to się okaże. Co do Kaczyńskiego - nie mam najmniejszych wątpliwości, że traktuje Kościół całkowicie instrumentalnie.
          • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:18

> Ależ ja nie twierdzę, że nie wolno uprawiać anonimowych nawalanek w prasie - to
            > wolny kraj. Ja tylko twierdzę, że nie ma po co udawać, że robi się to z troską
            > o nawrócenie bliźniego (w tym przypadku biskupów). Dlatego formuła "zatroskane
            > go katolika" nie jest dla mnie wiarygodna.

no ale on tak pisze prawde i tylko prawde , nie konfabuluje nie wymienia nikogo z imienia

> Duda - nie wiem. Być może jest autentyczny,

no a jak przyjdzie mu jak Jaruzelskiemu podpisać sie pod jakimś tam stanem wyjątkowym , w którym wojsko użyje broni ?? lub pop prostu cos podpisze co może mieć fatalne skutki dal jakiejś grupy ludzi ?? niestety władza nie jest dla rozmodlonych mnichów to twarda sztuka czasze decydująca o śmierci ludzi duda to wie a Krk to tylko trampolina do sukcesu

to się okaże. Co do Kaczyńskiego -
            > nie mam najmniejszych wątpliwości, że traktuje Kościół całkowicie instrumentalnie.
            każdy polityk na tak wysokim szczeblu tak ma , miał i mieć będzie
            • paloma_blauwinder Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:42
              > nie wymienia nikogo z imienia
              Wystarczy, że wymienia z nazwiska, imiona można sobie wyguglać.
              • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:49

> > nie wymienia nikogo z imienia
                > Wystarczy, że wymienia z nazwiska, imiona można sobie wyguglać.

no to wykaż ze kłamie ,w sprawie tych osób publicznych
                • paloma_blauwinder Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 13:33
                  > no to wykaż ze kłamie ,w sprawie tych osób publicznych
                  Konia z rzędem - albo raczej wielbłąda z rzędem - temu, kto udowodni, że dany biskup nie jest grobem pobielanym. Takie rzeczy to się da udowodnić dopiero w procesie kanonizacyjnymwink
                  • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 13:52

> > no to wykaż ze kłamie ,w sprawie tych osób publicznych
                    > Konia z rzędem - albo raczej wielbłąda z rzędem - temu, kto udowodni, że dany b
                    > iskup nie jest grobem pobielanym. Takie rzeczy to się da udowodnić dopiero w procesie kanonizacyjnymwink

proces kanonizacyjny ma udowodnić tylko cnoty , dowodem wojtyła , nikogo tam w watykanie nie interesowało ze wojtyła np był ochroniarzem pedofilii
          • la_mujer75 Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:22
            Kaczyński chce władzy. Płaszczy się przed KK, bo liczy na jego poparcie. KK też chce władzy totalnej ( zgodnie z tym, że jest instytucją totalitarną. Kto kogo wykorzystuje ? Czy Kaczyński nie przejedzie się na tej "współpracy" ? Dopóki będzie "grzeczny" , będzie miał poparcie KK. Kaczyński nie będzie żył wiecznie,ale zanim zejdzie ze sceny, może duże złego zrobić.KK dobrze się nadal trzyma...i obawiam się, że jeszcze trochę posiedzi u władzy
            • scher Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:41
              la_mujer75 napisała:

> Kaczyński chce władzy.

Widmo kaczyzmu zawisło nad Polską Ludową. Zwycięstwo Dudy niesie ze sobą poważne konsekwencje, o czym poinformował już w szczerych, prostych słowach nadredaktor "Gazety Wyborczej" Adam Michnik: "Rezultat tych wyborów i zwycięstwo Pana Dudy, oznacza radykalne przemeblowanie polskiej sceny politycznej. To otwiera drogę do zwycięstwa PiS-u w wyborach parlamentarnych, co w konsekwencji otwiera drogę, że Polska przestanie być państwem demokratycznym."

Na szczęście Gazeta Wyborcza nie śpi. Jej dziennikarze gotowi są bronić Partii, Demokracji i Postępu. I dziś w całej Polsce Ludowej jak dzwon brzmią słowa Adama Michnika: "Obrona Demokracji będzie obowiązkiem polskiej opinii publicznej i na pewno my w Gazecie zrobimy wszystko, żeby tę Demokrację w naszym kraju obronić!"
              By żyło się lepiej! By żyło się lepiej wszystkim!
              • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:45
                scher napisał:

> By żyło się lepiej! By żyło się lepiej wszystkim!

na plebaniach i w kuriach
              • la_mujer75 Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 12:49
                Ja już pisałam i Tobie i Takim jak Ty. Mam swój własny rozum. Widzę, słyszę, widzę i wyciągam wnioski.
                P.S. mnie tam na władzy nie zależy, do polityki się nie pcham. Każdy polityk chce władzy. Czy to Tusk, czy to Kaczyński. Tylko moja wizja państwa nie pokrywa się z wizją Jarka.
      • la_mujer75 Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:15
        Dlaczego nie wierzysz, że w śród katolików są ludzie myślący i tacy, których drażni ta cała hipokryzja kleru ? Wiem, że KK nie lubi za nadto jak ich "owieczki" myślą i śmią na głos wyrażać swe zdanie.
        KK, jak każda totalitarna instytucja, dąży do całkowitego zapanowania nad swoimi ludźmi, ich czynami, sposobem myślenia itd. Mam nadzieję, że jednak są ludzie, którzy potrafią się z tego otrząsnąć i zacząć myśleć na własny sposób.
        Autor nie wyzywa, autor jedynie punkt po punkcie pisze o zakłamaniu KK.
        P.S. przypominam, że Jezus też krytykował kapłanów, bo zapomnieli jak powinni się zachowywać i komu służyć smile
    • mamusia1999 Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:13
      Pomoże tylko masowa apostazja wiernych. Chrzest jest nieodwracalny, a przy wejściu do Kościoła legitymacji jeszcze nie sprawdzają, wiec wiara i obrządek pozostają. No i powstrzymywanie się od datków na tacę.
      • kolter Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 09:35
        mamusia1999 napisała:

> Pomoże tylko masowa apostazja wiernych. Chrzest jest nieodwracalny,

niby dlaczego chrzest sprzeczny z nauczaniem Jezusa i apostołów ma byc nieodwracalny ??
    • kolter kolejna kanalia daje dowód - 15.08.15, 10:20
      na tezy anonimowego katolika

" Wojujący niewierzący powinni płacić podatek na Kościół katolicki, bo oni tak naprawdę żyją nieustanną negacją tego, czym jest Kościół i Pan Bóg - stwierdził abp Henryk Hoser w rozmowie z "Gazetą Polską Codziennie".

www.sfora.pl/polska/Abp-Hoser-Niewierzacy-powinni-placic-podatek-na-Kosciol-a67102
    • scher Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 11:07
      asia-loi napisała:

> Szkoda tylko, że biskupi mają w nosie prawdę zawartą o nich w tym liście i żadnych zmian
      > na lepsze po tym liście się u nich nie spodziewam.

"Rząd nie będzie tolerował agresywnej postawy poszczególnych przedstawicieli kleru, a zwłaszcza hierarchii kościelnej i ich prób wtrącania się do spraw państwowych, do spraw świeckiego życia publicznego."

"Z całym naciskiem chcemy i należy podkreśli, że w sporze z kierownictwem Episkopatu chodzi o sprawy na wskróś [tak w oryginale] polityczne, a nie o religię, jak to niektórzy dostojnicy Kościoła usiłują przedstawiać. Zwalczamy i zwalczać będziemy tylko wykorzystywanie uczuć religijnych dla szkodliwych interesom Polski celów politycznych."

"Jakże ograniczony i wyzbyty z narodowego poczucia państwowości musi być umysł przewodniczącego Episkopatu polskiego, jakież to musi być zaślepienie tego kierownika Episkopatu polskiego i jego popleczników lansujących pokraczną, antynarodową ideę przedmurza. Ten wojujący z naszym państwem ludowym, nieodpowiedzialny pasterz pasterzy, który głosi, że nie będzie się korzył przed polską racją stanu, stawia swoje urojone pretensje, której [których] treść polityczna w naszych czasach sprowadza się do skłócenia narodu polskiego z narodem radzieckim. Dopiero socjalistyczna rewolucja listopadowa w Rosji otwarła narodowi polskiemu wrota do niepodległości."

"Łatwo sobie wyobrazić, jaki byłby los narodu polskiego, jeśli w 19944 roku zamiast "ciemniaków" doszli[by] do władzy "jaśnieoświeceni". Byłaby to Polska bez Ziem Zachodnich, skłócona ze Związkiem Radzieckim, biedna, zacofana, przeludniona, zależna od Niemiec, od mocarstw imperialistycznych, byłaby pionkiem w ich grze, byłaby nikim."

Powyższe cytaty pochodzą z przemówień tow. Gomułki. Adam Michnik, brat stalinowskiego zbrodniarza Stefana Michnika, z pełną premedytacją kontynuuje te tradycje, prowadząc skoordynowaną akcję propagandową za pomocą tzw. "listów od czytelników".
      • joa66 Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 11:11
        O, zjawil się towarzysz scher.... skąd my znamy ten język big_grin
        • scher Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 11:31
          joa66 napisała:

> towarzysz scher

Złodziej krzyczy "łapać złodzieja"! Uczyli tego na kursach marksizmu-leninizmu?

> skąd my znamy ten język big_grin

Wy to pewnie z zebrań POP (dla młodzieży: podstawowa organizacja partyjna) i wieców propagandowych, kiedyście czerwonymi sztandarami machali spontanicznie i radośnie.
          • joa66 Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 11:37
            Tak jest, towarzyszu!
            • kolter Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 12:31
              joa66 napisała:

> Tak jest, towarzyszu!

tacy jak oni tak jak ameby wszystko widzą prosto, dokładnie tak jak indoktrynują sekty lub totalitaryzm , jest tylko nasz dobry świat i oni ci źli
              typowe dla ludzi ograniczonych umysłowo
          • misiu-1 Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 11:49
            Joa66, mimo oczywistej orientacji politycznej, dobrze jednak wie, że "towarzysz" to synonim szumowiny i kanalii, i dlatego tak chętnie, acz kompletnie niecelnie, używa tego słowa w charakterze obelgi.
            • scher Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 12:15
              misiu-1 napisał:

> Joa66, mimo oczywistej orientacji politycznej, dobrze jednak wie, że "towarzysz" to
              > synonim szumowiny i kanalii

wink
            • kolter Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 12:40
              misiu-1 napisał:

> Joa66, mimo oczywistej orientacji politycznej, dobrze jednak wie, że "towarzysz
              > " to synonim szumowiny i kanalii, i dlatego tak chętnie, acz kompletnie niecelnie, używa tego słowa w charakterze obelgi.

z jakiego podręcznika dla idiotów taki synonim pochodzi ??
              " towarzysz
              dopuszczalne w grach

towarzysz
              1. osoba wspólnie spędzająca z kimś czas, np. podczas pracy, zabawy;
              2. dawniej: honorowy tytuł członka partii komunistycznej; obecnie żartobliwe, lekceważące określenie osoby o lewicowych poglądach

towarzysz
              dopuszczalne w grach

towarzyszyć
              książkowo:
              1. być obecnym przy kimś (rzadziej przy czymś), przebywać w pobliżu kogoś; asystować;
              2. występować, pojawiać się jednocześnie, razem z czymś;
              3. w muzyce: grać, tańczyć lub śpiewać wspólnie z innym wykonawca; akompaniować"

sjp.pl/towarzysz
            • joa66 Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 13:20
              Joa66, mimo oczywistej orientacji politycznej

Tak, przyznaję się, jestem "ONI"!

wink
          • kolter Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 12:28
            scher napisał:

> joa66 napisała:
            >
            > > towarzysz scher
            >
            > Złodziej krzyczy "łapać złodzieja"! Uczyli tego na kursach marksizmu-leninizmu?
            >
            > > skąd my znamy ten język big_grin
            >
            > Wy to pewnie z zebrań POP (dla młodzieży: podstawowa organizacja partyjna) i wieców propagandowych, kiedyście czerwonymi sztandarami machali spontanicznie i radośnie.

napisał typ który na kolanach ma podwójny materiał a przed facetem klęka i szeroko japę otwiera spontanicznie smile)
      • kolter Re: Gomułkowskiej propagandy ciag dalszy 15.08.15, 12:23
        tak a tu masz cytaty tow Wiesława

" Strzeżcie się uczonych w Piśmie, którzy z upodobaniem chodzą w powłóczystych szatach , lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. Objadają oni domy wdów i dla pozoru długo się modlą. Ci tym surowszy dostaną wyrok. "

"(1) Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami: (2) Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. (3) Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią. (4) Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą. (5) Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów. (6) Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. (7) Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi. (8) Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście.* (9) Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. (10) Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. (11) Największy z was niech będzie waszym sługą. (12) Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony. "

* no chyba ze papieża smile)
    • wheels.of.steel "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 12:44
      Dla "katolika" z Wyborczej ksiądz jest fajnym księdzem, jak jest za aborcją na życzenie, in vitro, Nergalem, dziką prywatyzacją oraz przeciwko lustracji. A najlepiej jak chodzi na wiece Platformy.
      Była już o tym dobra książka - "Kościół Wyborczej" Dmochowskiego.
      Mainstreamowe media zazwyczaj najcieplej piszą o księżach, którzy z punktu widzenia Kościoła i katolików są zwykłymi szkodnikami.
      • kolter Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 12:52
        wheels.of.steel napisał:

> Dla "katolika" z Wyborczej ksiądz jest fajnym księdzem, jak jest za aborcją na
        > życzenie, in vitro, Nergalem, dziką prywatyzacją oraz przeciwko lustracji. A najlepiej jak chodzi na wiece Platformy.

po prostu jak jest człowiekiem a nie tępym urzędasem obcego w pełni totalitarnego mimo XXI wieku państwa .

> Była już o tym dobra książka - "Kościół Wyborczej" Dmochowskiego.
        > Mainstreamowe media zazwyczaj najcieplej piszą o księżach, którzy z punktu widzenia Kościoła i katolików są zwykłymi szkodnikami.

niestety patrząc na nowego papieża a ePISkopat to widać kto jest tym szkodnikiem , który wie lepiej od wybranego z ducha świętego następcę św Piotra smile)
        • wheels.of.steel Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 12:57
          Papież akurat polskich biskupów bardzo ceni i ciepło traktuje.
          • kolter Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 13:09
            wheels.of.steel napisał:

> Papież akurat polskich biskupów bardzo ceni i ciepło traktuje.

który i za co ??

opinie.newsweek.pl/papiez-franciszek-kosciol-homoseksualizm-rozwodnicy,artykuly,366321,1.html
          • attiya Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 16.08.15, 08:33
            możesz przytoczyć mi tu konkretne jego wypowiedzi na ten temat?
            bo ja ostatnio słyszałam, jak Franciszek mówił, że odcina się całkowicie od polskiego kościoła i wyrzuca go poza nawias kościoła katolickiego suspicious Słyszałaś tę jego ostatnią wypowiedź, no nie? suspicious
      • scher Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 13:08
        wheels.of.steel napisał:

> Dla "katolika" z Wyborczej ksiądz jest fajnym księdzem, jak jest za aborcją na życzenie, in vitro,
        > Nergalem, dziką prywatyzacją oraz przeciwko lustracji. A najlepiej jak chodzi na wiece Platformy.

W Platformie też są agenci Watykanu!

Postępowa opinia całego świata z niedowierzaniem przyjęła informację, że w polskim Ministerstwie Sprawiedliwości ukrył się reakcyjny agent. Owym dywersantem na pasku Watykanu okazał się być sam wiceminister Michał Królikowski. Na szczęście rewolucyjną czujność zachował tow. Grabarczyk i zwolnił szkodnika. Dla konserwy nie ma miejsca w Polsce Ludowej! Dlatego też lud pracujący miast i WSI z nadzieją patrzy w przyszłość i z pełnym entuzjazmem przyjmuje informacje jakoby następczynią Królikowskiego miała być tow. Monika Płatek, znana feministka, która swój stosunek do Kościoła wyraziła w szczerych, prostych słowach: "Kościół funduje nam obłędną tresurę i wdraża do praktyk, które przyzwalają, by ludzi dzielić, jednych drugimi szczuć, tworzyć wrogów i nawoływać do krucjat." Tak, właśnie takiej wiceminister potrzebuje Polska Ludowa! By żyło się lepiej! By żyło się lepiej wszystkim!
        • kolter Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 13:15
          scher napisał:

> W Platformie też są agenci Watykanu!
          (..) okazał się być sam wiceminister Michał Królikowski.

"Królikowski jest świeckim zakonnikiem - oblatem benedyktyńskim, jako wiceminister nie ukrywał swoich poglądów. Twierdził, że konstytucyjna zasada neutralności światopoglądowej "nie narzuca wizji" państwa świeckiego. Deprecjonował zapłodnienie in vitro, brał stronę prof. Bogdana Chazana, który odmówił pacjentce przerwania ciąży, choć było wiadomo, że płód jest ciężko uszkodzony. Wydał wywiad rzekę z abp. Henrykiem Hoserem."

do twojego wąskiego horyzontu nie dociera to ze on jako urzędnik państwa ma być bezstronny a nie angażujący sie w spory ideologiczne !!
          • scher Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 14:44
            kolter napisał:

> "Królikowski jest świeckim zakonnikiem - oblatem benedyktyńskim, jako wiceminister
            > nie ukrywał swoich poglądów.

Rzeczywiście, niesłychana bezczelność! Powinien mieć dożywotni zakaz pełnienia jakichkolwiek funkcji publicznych.
            • kolter Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 16:59
              scher napisał:

> Rzeczywiście, niesłychana bezczelność! Powinien mieć dożywotni zakaz pełnienia
              > jakichkolwiek funkcji publicznych.

twój problem sprowadza się do tego ze nie przyjmujesz do wiadomości ze urzędnik ma byc bezstronny
              • scher Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 17:29
                kolter napisał:

> twój problem sprowadza się do tego ze nie przyjmujesz do wiadomości ze urzędnik
                > ma byc bezstronny

Ty nie rozumiesz pojęcia bezstronność światopoglądowa państwa. Nie oznacza ono, że urzędnik nie ma prawa mieć swoich poglądów, lecz że każda osoba, o dowolnych poglądach, ma prawo spełnić wymogi określone w przepisach proceduralnych i zostać urzędnikiem.
                • kolter Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 19:33
                  scher napisał:

> Ty nie rozumiesz pojęcia bezstronność światopoglądowa państwa. Nie oznacza ono,
                  > że urzędnik nie ma prawa mieć swoich poglądów, lecz że każda osoba, o dowolnyc
                  > h poglądach, ma prawo spełnić wymogi określone w przepisach proceduralnych i zo
                  > stać urzędnikiem.

urzędnik w pcimiu dolnym,a nie w randze wiceministra
                  który uczestniczy często w tworzeniu nowego prawa
                  • scher Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 20:21
                    kolter napisał:

> urzędnik w pcimiu dolnym,a nie w randze wiceministra

Jasne. W twojej Polsce katolik ma zakaz pełnienia funkcji publicznych. W imię Postępu i
                    Tolerancji.
                    • kolter Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 21:06
                      scher napisał:

> kolter napisał:
                      >
                      > > urzędnik w pcimiu dolnym,a nie w randze wiceministra
                      >
                      > Jasne. W twojej Polsce katolik ma zakaz pełnienia funkcji publicznych. W imię Postępu i
                      > Tolerancji.

w mojej Polsce urzędnik , który uczestniczy w pracach legislacyjnych nie ma padać na twarz przed jedna ze stron , dlatego twój faworyt stracił posadę w ministerstwie
        • la_mujer75 Re: "Katolicy" z Wyborczej - konie trojańskie 15.08.15, 15:22
          A to Ty nie wiesz, że wy wszyscy słuchacie się agentów obcego wywiadu ? Przypominam, że Watykan to państwo, a jego przedstawicielami są księża smile
    • ewa_mama_jasia Re: Świetny list do bisukpów 15.08.15, 13:18
      Szkoda, ze anonimowy. Trzeba nam odwagi mądrych ludzi w gloszeniu pod nazwiskiem.
    • grrrrw Re: Świetny list do biskupów 15.08.15, 15:31
      Może ktos mi powie, który biskup ekskomunikował Prezydenta, bo jak na razie to chyba tylko Terlikowski, a on biskupem ani Konferencją Episkopatu na pewno nie jest.

Podzieliliście Polaków na dobrych i złych, na ludzi sumienia i tych, którzy go nie mają, na patriotów i zdrajców, na tych, co są za życiem, i na tych, co się opowiadają po stronie śmierci, na tych, co nie zgadzają się na in vitro, i na tych, którzy tę metodę akceptują, na tych, co mogą przyjmować Komunię świętą, i na tych, którym tego zabraniacie

Każdy, kto chce przyjąć komunie musi być w stanie łaski. Kto popełnił grzech sam stawia się w stan ekskomuniki i musi odbyc pokutę.

Kto z katolików świadomie i dobrowolnie podpisuje się lub głosuje za dopuszczalnością metody in vitro, tym samym podważa communio, czyli swoją pełną wspólnotę z Kościołem katolickim. Osoba ta powinna powstrzymać się od przystępowania do Komunii świętej, dopóki nie zmieni publicznie swego stanowiska (...).

I słusznie.

W Polsce ok. 70 proc. osób dopuszcza stosowanie in vitro.

70 procent Polaków nie głosuje w Sejmie.

Wyciągacie prawą rękę po mamonę do tych, których lewą ręką usuwacie ze wspólnoty Kościoła. Zastanawiacie się nad udzieleniem Komunii osobie popierającej in vitro, ale już bez wahania podsuwacie jej pod rękę tacę w trakcie Mszy świętej i pobieracie opłaty za sprawowane sakramenty.

Opłaty nie sa za sakramenty a na koszty utrzymania Kosciola i sprawowania kultu.

Ekskomunika nie jest usunięciem ze wspólnoty Koscioła a wspólnoty komunikujacych osób, chrzest nas czyni na zawsze członkami Koscioła .

Obowiązku dawania na tace w kosciele, przyjmowania kolędy i koperty nie ma.
      Ofiarę na Kościół może złożyć każda osoba, również nieochrzczona, albo niewyspowiadana, podobnie dać na tace. Nikt nie sprawdza swiadectwa chrztu wchodzących na mszę.
      • kolter Re: Świetny list do biskupów 15.08.15, 17:20
        grrrrw napisała:

> Może ktos mi powie, który biskup ekskomunikował Prezydenta, bo jak na razie to
        > chyba tylko Terlikowski, a on biskupem ani Konferencją Episkopatu na pewno nie
        > jest.

nie ekskomunikował ,ale milczał kiedy pewien ksiądz profesor to zasugerował .

> Każdy, kto chce przyjąć komunie musi być w stanie łaski.

no a co to za bzdet ??

>Kto popełnił grzech sam stawia się w stan ekskomuniki i musi odbyc pokutę.

cały episkopat to jedno siedlisko grzechu smile)

> W Polsce ok. 70 proc. osób dopuszcza stosowanie in vitro.
        >
        > 70 procent Polaków nie głosuje w Sejmie.

no i w takim razie trzymać ryje kiedy demokratycznie wybrany sejm dopuszcza to i owo

> Opłaty nie sa za sakramenty a na koszty utrzymania Kosciola i sprawowania kultu

no to pora przeprosić się ze sposobem zarządzania jak w starożytności
        sprzedać te niezwykle drogie w utrzymaniu(tzw kościoły) budy, potworzyć małe wspólnoty które bez problemu utrzymają jakiś mniejszy lokal do celów kultu a nieroba w sukience do roboty zagnać.
        nie potraficie tak ? to do jehowych na nauki oni tak maja tam tzw posługi nic nie kosztuja a ichni ksiądz(czytaj starszy) grosza za swoją robote nie bierze .

>
        > Ekskomunika nie jest usunięciem ze wspólnoty Koscioła a wspólnoty komunikujacych osób, chrzest nas czyni na zawsze członkami Koscioła .

no popatrz atak ci wmówili , bo mnie tez nikt nie pytał czy chce waszego pokropku wiec umowę rozwiązałem i mnie nie obowiązuje. Poza tym chętnie poznam werset z biblii który coś opowiada o niezmywalności chrztu a do tego chrztu pod przymusem ??

> Obowiązku dawania na tace w kosciele, przyjmowania kolędy i koperty nie ma.

kłamiesz ;

Wierni są zobowiązani dbać o potrzeby Kościoła

"taca zbierana podczas Mszy św. za sadniczo przeznaczana jest w całości na potrzeby parafii, nie zaś na utrzymanie kapłanów. Co jakiś czas tace zbierane są na potrzeby ogólne Kościoła: misje, Caritas, KUL, utrzymanie seminarium duchownego, wspieranie ofiar kataklizmów i wojen itd. Zawsze wtedy wierni są powiadamiani o innym, niż na parafię, przeznaczeniu tacy. Takich tac ogólnych jest w ciągu roku kilkanaście, tak więc średnio co najmniej jedna na miesiąc nie jest przeznaczana na potrzeby miejscowej parafii."
    • tak_to_nowy_nick Hahaha a to się forumowe prawactwo zleciało! :D 15.08.15, 16:10
      Wheels.of.steel, misiu, scher, jeszcze iuscogens i gogologa brakuje i będzie komplecik! big_grin
      Widać wątek celnie trafił, skoro zarządzono takie pospolite ruszenie tongue_out
      • hiacynta333 Re: Hahaha a to się forumowe prawactwo zleciało! 15.08.15, 17:51
        Ja tam nie widzę żadnego obrażania, wszystkie cytaty o faryzeuszach pochodzą z Pisma św i są słowami samego Jezusa (biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=266&werset=23#W23) Nie łudzę się że cokolwiek dotrze do adresatów. To co było aktualne 2000 lat temu jest aktualne i dziś.
        • rosapulchra-0 Re: Hahaha a to się forumowe prawactwo zleciało! 16.08.15, 06:55
          Nawet nie ma co tłumaczyć komuś, kto jest tylko na trollowanie i obrażanie innych nastawiony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka