Dodaj do ulubionych

gluten a bóle brzucha - help

15.08.15, 10:39
Dziewoje, pomóżcie, bo zielona w temacie...
Od roku męczył mnie napadowy kaszel. Wybrałam sie wreszcie co pulmonologa; rtg ok, spirometria średnia. Wstepna diagnoza - astma (miałam wczesnodziecięcą, 30 lat temu nazywana nawracającym zapaleniem oskrzeli i leczoną antybiotykami....) okazała się błędna (po lekach zwiewnych bylo jeszcze gorzej). Po testach alergicznych wyszło sporo uczuleń - nie jakies straszne wartosci, ale jednak... m.in. na pleśnie, grzyby, ozrechy, ziarna, soję... Ogólnie sporo tego. Dostałam leki przeciwalergiczne i zalecenia co do diety. Po lekarz OGROMNA poprawa po dosłownie 2-3 dniach. Poza kaszlem innych objawów nie miałam, poza wzdęciami i powracającymi bólami brzucha, też już od jakiegoś czasu. Usg brzucha ok, w sumie nie wiadomo od czego te bóle. Ne kojarzyłam ich z niczym, poza nietolerancją laktozy - nasilały się po spozyciu mleka (które starałam się ograniczać).
Po testach alergicznych lekarz oczywiście zaleciła dietę eliminacyjną, ale ponieważ akurat zaczynaly się wakajce, temat zmiany diety musialam chwilowo odłożyć - wyjazd oznaczał dietę hotelową, znaczy jem czym mnie karmą. A hotel karmi rewelacyjne. I nagle w po 2 tygodniach się kapnęłam, ze w ogóle mnie brzuch nie boli. Zaczełąm analizować, co jem inaczej i mnie olśniło - w ogóle nie jem chleba!!! Mamy śniadania i obiadokolacje z takim wyborem potraw, ze kanapki (które w normalnym trybie jem w pacy na 2gie śniadanie i często na kolacje) w ogóle przestałam tutaj jeść. I tak zaczęłam łaczyć fakty - bolał mnie brzuch - odstawiłam pieczywo - bóle zniknęły. Melko ograniczyłam do 1 porannej kawy.
W tym tyg. idę do lekarz rodzinnej, pogadać m.in.o tym... W temacie nietleracnji glutenu jestem zielona kompletnie.... Czy poza doświadczeem empirycznym, że bez chleba/glutenu czuję się lepiej, są na to jakieś testy?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 10:57
      tu masz tabele w czym mozna znalezc gluten www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/ jesli sam chleb to raczej stawiam ze chleb jesz trefny
      • ophelia78 Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 11:07
        Czy ja wiem czy trefny...Kupuje w piekarni, chleb razowy, najczęściej słonecznikowy. Białego pieczywa pszennego nie jem od dawna.
        • klamkas Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 11:29
          To, że z piekarni, nie znaczy, że dobry (mogą używać jakiegoś spulchniacza, który ci szkodzi), może to kwestia drożdży, albo chleb jest dla ciebie za ciężki.

A może to nie kwestia chleba tylko tego, że jesteś na urlopie - regularnie jesz, lepiej śpisz, nie denerwujesz się pracą itp. itd.
    • klamkas Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 11:04
      Odstawienie pieczywa nie oznacza odstawienia glutenu. Jaki jesz chleb na co dzień?
      • ophelia78 Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 11:09
        Razowy ze słonecznikiem.
        • ichi51e Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 11:25
          no i taki jest bardzo ciezkostrawny - nie musisz od razu miec celiakii zeby miec po nim sensacje...
    • go-jab Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 11:25
      Badania sa - z krwi, plus biopsja dwunastnicy podczas gastroskopii... A gluten nie tylko w chlebie jest...
    • kalina_lin Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 12:15
      A jadasz kaszę jęczmieną? Kuskus? Ciasta? Pierogi? Naleśniki? Makaron? Jeśli tak, to nie odstawiłaś glutenu.
      Może masz zespół jelita nadwrażliwego i wypoczynek wakacyjny złagodził objawy.
      • ola_dom Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 12:21
        kalina_lin napisała:

> Może masz zespół jelita nadwrażliwego i wypoczynek wakacyjny złagodził objawy.

Albo np. uczulenie na słonecznik.
        Albo na coś innego, co jesz w domu - a na wakacjach nie.
        Ale to dobra okazja, żeby się temu przyjrzeć.
        Jeśli poza odstawieniem chleba jesz wszystko inne - to nie odstawiłaś glutenu, tak jak pisały poprzedniczki, bo gluten jest praktycznie wszędzie teraz, w niemal każdym choć trochę przetworzonym jedzeniu - więc to raczej nie nietolerancja glutenu, i prawie na pewno nie celiakia.
    • bunkowa Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 17:55
      Moją córkę brzuch boli, mnie nie. Obie mamy celiakię. U mnie nikt się jej nie spodziewał - jedyny objaw anemia i -10kg w ciągu pół roku. Kontrolnie możesz zrobić badania z krwi ttga i ema ale pod warunkiem że nie odstawiłaś zupełnie glutenu ostatnio żeby nie zafałszować wyników.
      • aga_sama Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 20:37
        Nie wiem, idź do lekarza, to nie musi być celiakia czy nietolerancja/ alergia na gluten, bo ten znajdziesz we wszystkim, więc po odstawieniu samego chleba by nie przeszło...
        Ale możesz mieć problem z pszenicą, żytem, które zawierają gluten. Testy alergiczne zrób i przeciwciała w kierunku glutenu.

Mnie po glutenie brzuch nie boli, mam kaca i straszną migrenę. Ale każda osoba z celiakią reaguje inaczej. Mój syn (zdiagnozowany przede mną) miał zaparcia, gazy i słabo rósł. Przeszło po odstawieniu glutenu po 2 tygodniach.
        Ja dostałam diagnozę celiakii rok później, objawy przeciwne do syna, ustąpiły po kilku tygodniach, ale z powikłaniami męczę się do dziś (2 lata diety).
        Jak tylko unikałam glutenu (nie jadłam chleba, makaronu, słodyczy, nie zwracałam uwagi na wędliny, przyprawy, lody, skubałam domowe wypieki z glutenem) to objawy nadal były, tylko że ja miałam je bardzo nasilone... Poprawę przyniosło całkowite wykluczenie glutenu.
      • princy-mincy Re: gluten a bóle brzucha - help 16.08.15, 13:10
        Badania z krwi moga wyjsć fałszywie negatywne nawet jesli nie wykluczy sie glutenu z diety.
        Pewność daje tylko badanie dna.
    • fragile_f Re: gluten a bóle brzucha - help 15.08.15, 22:07
      Piszesz, ze ograniczylas mleko - ile pilas kiedys a ile teraz? Mleko czesto powoduje rozne sensacje zoladkowe, w tym wzdecia i bole brzucha.

Bo ten gluten to wiesz... Osoby z celiakia musza miec nawet osobna deske do krojenia, takze nie wierze ze nie spozywasz glutenu, bo odstawilas tylko pieczywo. Gluten jest w bardzo wielu produktach, nawet w glupim sosie czy zupie zabielanej maką, nie wspominajac o wiekszosci piw, ktorymi zazwyczaj ludzie raczą sie na wakacjach wink

Aha, pisalas ze masz alergie na ziarna - nie bylo wsrod nich czasem slonecznika?

Nietolerancja glutena jest teraz bardzo "modna", ale w tym przypadku stawialabym raczej na jakis inny produkt wink Napisz co jesz dokładnie w tym hotelu a co jadlas przedtem (z napojami wlacznie).
    • princy-mincy Re: gluten a bóle brzucha - help 16.08.15, 13:07
      Gluten moze dawać bardzo niespecyficzne objawy nietolerancji lub nawet celiakii.
      U mnie w rodzinie były 3 osoby, ktore miały od zawsze niedokrwistosc z niedobory żelaza i zawsze nam powtarzano, ze to taka nasza uroda i ze mamy pewnie zespol jelita drażliwego (bo często bolal nas brzuch a wyniki usg i gastro nie wskazywały żadnych stanów zapalnych).
      U mnie po ciazy doszło do pelnoobjawowej celiakii i nagle sie okazało, ze na diecie bezglutenowej nie mam juz jelita drażliwego ani niedokrwistości.
      Dzieci mojej kuzynki miały wstępna diagnozę- astma. Chorowali non stop- mieli rozpoznawane zap oskrzeli srednio co 4-6 tyg. Była z nimi nawet na badaniach w Rabce- wykluczono astmę, stwierdzono, ze maja zbyt mała ruchliwość rzęsek w drogach oddechowych. Starszy dodatkowo niskoroslosc, podejrzenie niedoczynnosci przysadki mózgowej, cukrzycy typu I i podejrzenia niedoborów hormonów wzrostów. Miał tez stan zap jelit. Z gastrologii ani z przeciwcial nie wyszła mu celiakia. Wyszły tylko badania genetyczne na obecńosc genu celiakii. Młodszy genu nie ma, ale ma nietolerancje.
      Wszystkie wyżej opisane problemy minęły, odkąd chłopcy sa na diecie bezglutenowej.
      Nie twierdze, ze eliminacja glutenu u każdego da takie efekty, ale w ich przypadku różnica jest ogromna.
      Tylko nie spodziewaj sie zrozumienia u lekarza rodzinnego.
      • aga_sama Re: gluten a bóle brzucha - help 16.08.15, 15:55
        Lekarze rodzinni są różni! U mnie celiakię rozpoznała lekarz rodzinna po objawach (książkowe), bardzo charakterystycznej anemii z niedoboru żelaza i wywiadzie. Lekarka wiedziała, że syn choruje, ma stwierdzoną aberrację genetyczną, dodała dwa do dwóch i w skierowaniu do lekarza w rozpoznanie wpisała celiakia - proszę o potwierdzenie diagnozy.
        Ale fakt, spotkałam też takich, którzy na hasło: mam celiakię, mówili: niemożliwe, to choroba wieku dziecięcego, z tego się wyrasta...
      • agnesgie Re: gluten a bóle brzucha - help 16.08.15, 15:55
        Niestety, informacje,że pewność co do celiakii daje badanie genetyczne,są błędne.To badanie pokazuje tylko, czy masz gen celiakii i predyspozycje do zachorowania na nią.Według szacunków z ostatnich lat, 30 % białej populacji ma ten gen a choruje z tego 1%. Reszta nie wie,że ma gen, bo nie występują objawy.Można robić badania przeciwciał ale one też nie u każdego wychodzą.Pewność daje gastroskopia z biopsją jelita cienkiego (badaniem kosmków jelitowych) .Ja obstawiam chleb razowy, który jest bardzo ciężkostrawny i nie każdy może go jeść. Ja miałam gastroskopię, która nie wykazała celiakii ale chleb razowy mogę jeść dwa dni, bo trzeciego zaczyna mnie boleć brzuch.Mojej córce, chorej na celiakię, dałam (na polecenie lekarzy,żeby nie miała zaparć)bezglutenowy ciemny chleb to miała taki zestaw objawów (bóle brzucha, nudności i zawroty głowy).,że trafiła do szpitala.Spróbowałabym przede wszystkim odstawić na jakiś czas chleb razowy i zaobserwować czy czujesz się lepiej.Jeśli objawy by się utrzymywały, to warto poszukać mądrego gastrologa, który temat celiakii zna (a wierz mi,że wcale niełatwo o takiego).Pozdrawiam
    • mamgabi Re: gluten a bóle brzucha - help 16.08.15, 21:10
      A może to nietolerancja pokarmowa? Moje dzieci nie tolerują glutenu występującego w pszenicy. Polecam do testów alergicznych biorezonans aparatem mora.
      Ostatnio też byliśmy na diecie hotelowej, z przymusu. Chleb żytni, który wiozłam po 2 dniach w tamtym klimacie spleśniał.. A paczkowanego bezglutenowego niestety wzięłam za mało. Po 3 dniach zaczęło synkowi cieknąć z nosa. Po powrocie do Polski i przejściu na chleb bezglutenowy ( bez skrobi pszennej) objawy znikły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka