Dodaj do ulubionych

Dlaczego w tym tłumie uchdźców

08.09.15, 19:17
nie obowiązuje jasna zasada, że najpierw ratowane są dzieci i kobiety. Patrzę na te zdjęcia przepychających się ludzi, zgniecione niemowlaki, kobiety popychane przez tłum facetów, krzyczące przedszkolaki.
Moim zdaniem, to oni powinni mieć absolutne pierwszeństwo w dostaniu sie do pociągów i na pokłady promów. Skoro uchodźcy sami nie potrafią się zorganizować w ten oczywisty sposób, to może służby powinny dostać odpowiednie instrukcje?
Obserwuj wątek
    • kurdesz35 Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 19:22
      Bo w ich kulturze mężczyzna wchodzi piewrwszy, żeby sprawdzić czy kobiecie nie grozi jakieś niebezpieczeństwo.
    • antypomidorowa Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 19:30
      Widzisz co chcesz widzieć. Mnie czasem te obrazki przypominają moje rodzinne wyjazdy na wakacje ponad 20 lat temu pociągami bez miejscówek. Czekaliśmy z mamą na peronie, a tato po zatrzymaniu się pociągu rył do najbliższych drzwi i zajmował kilka miejsc dla nas w jednym przedziale. Podawaliśmy mu bagaże przez okno i dopiero wtedy z mamą szliśmy do tego przedziału. Czasem też byliśmy przez to okno podawani tacie big_grin
      • iskierka3 Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 19:33
        Co fakt to fakt. W tlumie zasady nie obowiazuja, wystarczy wsiadac do polskiego busa, nie potrzeba promu z uchodzcamiwink
        • bluebellll Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 19:48
          Tu nie chodzi o zajęcie miejsca za kierowcą czy obok przyjaciółki. Jak przepcha się młody karczek, to nie wsiądzie czteroletka z mamą i bratem przy jej piersi.
      • bluebellll Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 19:45
        Chyba to spore nadużycie porównywać te sytuacje.
        Jak mam wiele wątpliwości odnośnie tego co się dzieje i konkretnych, nagłaśnianych sytuacji, to zupełnie poważnie uważam, że dzieci powinny być obsługiwane poza kolejnością. Potem towarzyszące im kobiety i starcy (choć tych chyba nie widziałam), nawet jeśli miałoby się odbywać to kosztem rozdzielenia rodzin.
        W waszym wesołym pociągu dla wszystkich było miejsce. Tu nie ma. Nażelowani faceci marznący w namiocie budzą we mnie inne uczucia niż niemowlak.
        • antypomidorowa Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:07
          bluebellll napisał(a):
          > W waszym wesołym pociągu dla wszystkich było miejsce.

Uwierz, że dla tych, którym zostało tylko miejsce stojące przy ubikacji nie był to "wesoły pociąg".
        • morekac Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:30
          W waszym wesołym pociągu dla wszystkich było miejsce.
          • bluebellll Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:39
            Od tego czasu minęło 35 lat. Może iść, jak na lotniskach, człowiek wskazujący, ty, ty, ty i ty za mną, bez kolejki.
            Potem reszta niech walczy. Jeśli ucieka samotna matka z dziećmi (dziś o takiej słyszałam) z krzepkimi panami nie ma szans i to jest bardzo złe.
            • morekac Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 21:00
              Tylko objaśniam starożytne taktyki wsiadania do pociągów do Zagórza czy Zakopca...😄
              BTW: mniej dawno temu - będzie z 10 lat (czyli już wiek XXI) , leciałam gdzieś sama z kilkulatkami, tanimi liniami - i chyba nie było opcji rezerwacji miejsc albo na to nie wpadłam. Oczywiście - w samolocie byłyśmy ostatnie, bo grupa szybkobiegaczy złożona z osób płci wszelakiej i narodowości przeważnie polskiej skutecznie nas zablokowała przy przejściu (bezkonkurencyjne były zwłaszcza starsze panie i młode karki). Nie, żebym miała złudzenia co do dżentelmeństwa panów uchodźców, ale mam też poważne wątpliwości do przepchania się osoby z dziećmi przez grupę męską złożoną z młodzieży polskiej.
              • bluebellll Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 21:04
                Dlatego to zadanie dla służb porządkowych, bez liczenia na uprzejmość "współpasażerów".
                • morekac Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 21:13
                  A były tam jakieś służby porządkowe zajmujące się tym?
      • kub-ma Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 21:26
        Tak, tylko że w tamtym pociągu zarezerwowane to zarezerwowane. Myślisz, że teraz ktoś respektuje hasło "zarezerwowane"?
    • mama303 Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:25
      jacy wszyscy sa poprawni i poukładani. Ciekawe jak Ty byś sie zachowywała uciekajac z Polski gdyby Cie np. Putin napadł a Ty bys jeszcze miała miała małe płaczące dzieci uczepione do rąk.
      • ga-ti Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:32
        Mnie by pewnie drogę torował mój mąż, zdarza się, że w tłumie on idzie pierwszy, jest dużym facetem, a my drepczemy za nim wink
        Dziś w DDTVN babka od uchodźców w rozmowie przyznała, że większość to mężczyźni, którzy będą ściągać swoje rodziny. Zapytałam m. czy gdyby w kraju było niebezpiecznie to by nas (mnie i dzieci) zostawił, a sam wyjechał, odpowiedział tak jak myślałam, że nie, jeśli nie byłoby opcji 'uciekamy razem' to wysłałby mnie z dziećmi.
        Próbuję zrozumieć, że to inna kultura jest, bez podtekstów uncertain
        • mama303 Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:40
          ga-ti napisała:

>. Zapytałam m. czy gdyby w kraju było niebez
          > piecznie to by nas (mnie i dzieci) zostawił, a sam wyjechał, odpowiedział tak j
          > ak myślałam, że nie, jeśli nie byłoby opcji 'uciekamy razem' to wysłałby mnie z
          > dziećmi.
          w teorii to wszyscy sa poprawni i prawi i gotowi do poświeceń.
        • bluebellll Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:52
          Szacunki, które widziałam w kilku miejscach mówią, że każda przyjęta osoba ściągnie ok. 10 człownków rodziny, czyli nasze 12000, to będzie min. 120.000 nowych obywateli. Ok, pewnie nic z tym nie zrobimy, a jak "zatrzymywanie" ich w kraju wyjdzie nie potrafię przewidzieć.
          Jednak zdecydowanie wolę, żeby to dzieci i kobiety dostały najlepsze warunki i niech one sobie ściągają, te 10 osób.
      • bluebellll Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:34
        Jeśli to do mnie, to właśnie o tym piszę. Najsłabsi powinni dostać pomoc na specjalnych warunkach. Póki co, jest prawo dżungli, najsilniejsi wygrywają.
        Nie wiem dlaczego nie wyłapują z kolejek dzieci i ich opiekunek i opiekunów (w tej kolejności).
        • mama303 Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:42
          bluebellll napisał(a):

> Nie wiem dlaczego nie wyłapują z kolejek dzieci i ich opiekunek i opiekunów (w
          > tej kolejności).

bo to by sie skończyło płaczem wszystkich. Ci ludzie juz naprawde wiele przeszli i sa zapewne w bardzo złej kondycji psychicznejsad
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:43
      W kulturze islamskiej życie mężczyzn ratuje się w pierwszej kolejności, odwrotnie niż u nas.
      • bluebellll Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:47
        Ale tu jesteśmy u nas i to my dyktujemy, lub powinniśmy dyktować warunki. Ot, takie pierwsze zderzenie z nową kulturą, najpierw najsłabsi.
      • koordonek Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:55
        Tak, odwrotnie... Na takim Titanicu na przykład oficerowie musieli strzelać do mężczyzn tratujących kobiety w drodze do szalup. Mężczyzn podróżujący I klasą.

• morekac Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 21:11
          Na Titanicu % większe były szanse na uratowanie się mężczyzny ze Stanów niż z Wielkiej Brytanii. Ci pierwsi przepychali się bardziej bezwzględnie...
          • koordonek Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 21:21
            Na Titanicu % największe szanse na uratowanie mieli pasażerowie klasy I. Najmniejsze - klasy III.
            • morekac Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 21:49
              To inna kategoria (chociaż masz bez wątpienia rację ), chodzi o kategorię pasażer- mężczyzna z USA vs pasażer- mężczyzna z GB. Aczkolwiek kilku uratowanych panów poniosło śmierć towarzyską...
            • asia_i_p Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 09.09.15, 08:07
              Prawda tylko częściowo, już tu kiedyś cytowałam. Jadąc od góry:
              dzieci z drugiej klasy - przeżyło 100%
              kobiety z pierwszej klasy - przeżyło ponad 90%
              dzieci z pierwszej klasy i kobiety z drugiej klasy - przeżyło 86%
              kobiety z trzeciej klasy - przeżyło 49%
              mężczyźni z pierwszej klasy - przeżyło 32%
              dzieci z trzeciej klasy - przeżyło 31%
              mężczyźni z trzeciej klasy przeżyło 13 %
              mężczyźni z drugiej klasy przeżyło 8%

Widać zdecydowanie dyskryminację trzeciej klasy, owszem, widać uprzywilejowanie pierwszej, ale widać też, jak przy tym uprzywilejowaniu starannie była przestrzegana kolejność kobiety i dzieci najpierw. Zwłaszcza jest się pod wrażeniem, kiedy człowiek sobie zda sprawę, że najbogatszy facet na Titanicu, Astor, został dobrowolnie i nie był jedynym.

Zastanawiająca jest sytuacja drugiej klasy - uratowały się wszystkie dzieci i prawie wszystkie kobiety i prawie nikt z mężczyzn.
    • misiu-1 Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 08.09.15, 20:52
      Może wiedzą, że w Europie naczelną zasadą jest równość pciowa i się do niej akomodują? wink
    • pulower8 Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 09.09.15, 00:25
      Pewnie liczą na unijną procedurę łączenia rodzin uchodźców. Jeśli mąż i ojciec rodziny zdoła pokonać ryzykowną drogę do Europy (a potem zapewne do Niemiec czy innego pożądanego kraju ucieczki) i uzyskać tam status uchodźcy to może wtedy ubiegać się o przyjazd członków jego rodziny do państwa pobytu. Jeśli mu się powiedzie (niekoniecznie bo to bardzo skomplikowana procedura ale tego pewnie nie wiedzą) to żona i dzieci zamiast dryfować na tratwie bezpiecznie przylecą do Europy.
      Poza tym przemytnicy za podróż do Europy biorą bardzo duże pieniądze. Większość rodzin syryjskich stać na 0 (zero) biletów, a pozostałą mniejszość w większości stać na 1 (jeden) bilet. Jedna osoba w rodzinie może z niego skorzystać. Żona - zostawi dzieci pod wyłączną opieka ojca w kraju ogarniętym wojną; jeśli nawet nie utonie albo nie zginie w inny sposób to na 99% przemytnicy ją zgwałcą i b. możliwe że po drodze sprzedadzą komuś. Małe dziecko - chyba nie muszę tłumaczyć. Pozostaje mąż.

• morekac Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 09.09.15, 06:17
        Na szlaku bałkańskim - relatywnie bezpieczniejszym i tańszym niż szlak przez Morze Śródziemne - liczba kobiet i dzieci wśród uchodźców znacząco wzrosła.
      • bluebellll Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 09.09.15, 06:43
        Nie o to chodzi. Mi chodzi o ludzi, którzy już tu są, którzy przepłynęli morze i dotarli do Europy. Dzieci i kobiety w pierwszej kojeności powinny dostawać miejsca w autobusach, pociągach i na statkach, na które pakują ich Grecy.
        Procedura jest skomplikowana, mnóstwo podań jest odrzucanych, bo kandydaci na uchodźców okazują się nie być uchodzcami, jednak zainteresowani dobrze rozpracowali ten mechanizm i korzystają z tego, że w zbiuraktyzowanej Europie można wszystko przeciągać latami i w efekcie deportacje są rzadkie.

• wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 09.09.15, 07:58
        Taa, dlatego Syryjczycy zostawiają kobiety w kraju ogarniętym wojną na pastwę bomb, karabinów, gwałcicieli, tortury, śmierć głodową. Czy ty w ogóle wiesz co oznacza kraj ogarnięty wojną?
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 09.09.15, 07:58
          O dzieciach łaskawie nie wspomnę.
    • kozica111 Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 09.09.15, 06:18
      fakty.interia.pl/tylko-u-nas/news-franciszek-apeluje-polski-kosciol-ostroznie-odpowiada,nId,1881966
      No i kto zachowuje rozsądek?
      • kropkacom Re: Dlaczego w tym tłumie uchdźców 09.09.15, 07:17
        " Poza tym Europa Zachodnia przyjmuje emigrantów z Afryki od wielu lat i jest na to lepiej przygotowana, szczególnie pod kątem społecznym. W Europie Środkowo-Wschodniej nie ma aż tak wykształconej świadomości społecznej na ten temat - dodaje i podkreśla, że słowa Franciszka są przekazaniem pewnej idei otwartości. Jednak by doprowadzić do konkretnych działań, potrzeba również konkretnych regulacji."

Trochę wstyd. Mógł Kościół popracować już wcześniej a nie teraz tłumaczyć kątem społecznym.
    • bluebellll Ratujmy maluchy 09.09.15, 13:22
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=17829390&title=Nasze-dzieci-wkrotce-umra-Rosnie-napiecie-w-wegierskim-obozie-dla-uchodzcow&kat=1356
      Dlatego szybko trzeba odtransportować maluchy i ich matki. Panowie muszą zadbać o siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka