Dodaj do ulubionych

dowód osobisty a adres

10.09.15, 12:46
teraz nie ma obowiązku zmiany dowodu przy przemeldowaniu, więc w dowodzie cały czas figuruje stary adres. i pytanie jak to w praktyce działa. np. żeby odebrać polecony na poczcie muszę nosić ze sobą zaświadczenie o zameldowaniu? jak reagują różne instytucje na fakt, że podawany adres jest inny niż w dowodzie?
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 12:51
      Nic nie trzeba, nie weryfikuja adresu, tylko imie i nazwisko.
    • aurinko Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 12:58
      Odbieram urzędowe/sądowe i ZPO na poczcie (na pozostałe mam wrzutkę), w dowodzie mam inny adres niż adres na listach, niczego poza dowodem osobistym nie muszę na poczcie przedstawiać, imię i nazwisko się zgadza i to wystarczy żebym list odebrała. Nm ma w dowodzie adres zameldowania w innym mieście i też odbiera na dowód.
      Czasami uściślam np. u lekarzy zakładając kartę, że adres w dowodzie nie jest adresem zamieszkania, wtedy dyktuję adres zamieszkania.
    • matka_polka_zona Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 13:05
      W nowym dowodzie w ogóle nie ma żadnego adresu i jakoś nie mam problemu z odebraniem i załatwieniem czegokolwiek
    • jehanette Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 13:58
      Nijak. Mieszkam gdzie indziej niż mam meldunek. Podaję adres zamieszkania, zaznaczając że to jest adres zamieszkania, jak chcą koniecznie zameldowania to sobie wpisują a zamieszkania jako korespondencyjny. Na poczcie patrzą tylko na nazwisko. Jeśli potrzeba udokumentować zamieszkanie, to liczy się miejsce płacenia podatków.
    • melancho_lia Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 14:28
      Moj adres w dowodzie od dawna nie pokrywal sie z faktycznym zamieszkaniem- nikt nie robił żadnych problemów na poczcie ani nigdzie. Teraz mam nowy dowód bez adresu i nikt jeszcze mnie nie pytal o zaświadczenie o zameldowaniu.
    • slonko1335 Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 14:34
      na poczcie to może być tylko problem jak odbiera ktoś inny niż adresat, adresata identyfikuje się po imieniu i nazwisku a nie adresie..
      • bazylea1 Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 15:16
        no właśnie a jeśli mąż odbiera list do mnie? ma co prawda to samo nazwisko ale pamiętam że był wymóg że musi być zameldowany pod tym adresem żeby odebrać
        • memphis90 Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 17:20
          Ja mówię, że mąż to mąż - i nie mam problemów z odbieraniem jego poleconych. Podejrzewam, że małżeństwa z różnymi nazwiskami i z dowodami bez adresów mogą mieć większy problem.
          • bazylea1 Re: dowód osobisty a adres 12.10.15, 21:34
            no więc nie jest tak różowo - mąż żeby odebrać paczkę dla mnie musiał wykłócać się z paniami na poczcie i składać oświadczenia że mieszka z osobą dla której jest paczka... a wszystko przez inny adres w dowodzie sad
            • aankaa Re: dowód osobisty a adres 12.10.15, 21:41
              a czego się spodziewałaś - paczka na Ewę Kowalską (o ile nie zachowałaś panieńskiego nazwiska) zamieszkałą przy ul. Piosenki 3 a odbiera Franciszek Kowalski zamieszkały przy ul. Armatniej 78
              • bazylea1 Re: dowód osobisty a adres 12.10.15, 21:44
                no własnie spodziewałam się problemów ale ematki pisały że ich nie będzie...
    • fomica Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 14:49
      Pomimo wpisu w rubryce "adres zameldowania", nie moge sobie przypomnieć ani jednej sytuacji kiedy był do czegos potrzebny albo ktoś o niego pytał. Zawsze funkcjonuje adres zamieszkania, albo dodatkowo korespondencyjny. Można też w ogóle w dowodzie nie wpisywać zameldowania, wtedy to miejsce zostaje puste. Zamierzam tak zrobić gdy będę wymieniać.
      • filipianka Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 15:46
        w starym dowodzie było BRAK tylko jak faktycznie ktoś nigdzie nie był zameldowany a nie bo klient tak sobie życzył
        w nowym nawet nie ma takiej rubryki więc nic nie musisz zamierzać
        • jowita771 Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 17:08
          W niektórych starych dowodach było wpisane BRAK, w niektórych było puste miejsce.
    • ela.dzi Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 15:17
      To ja zapytam, bo mnie to nurtuje - przemeldowałaś się ostatnio i nie musiałaś zmieniać dowodu ? A inne dokumenty jak prawo jazdy czy dowód rejestracyjny ?
      • bazylea1 Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 15:41
        ela.dzi napisał(a):

> To ja zapytam, bo mnie to nurtuje - przemeldowałaś się ostatnio i nie musiałaś
        > zmieniać dowodu ?
        tak, wręcz informują o tym w urzędzie

A inne dokumenty jak prawo jazdy czy dowód rejestracyjny ?
        jeszcze tego nie badałam ale mam nadzieję że też nie
      • melancho_lia Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 16:30
        Przemeldowywalam sie w marcu czy kwietniu. Dowód zmieniałam bo tracil ważność w lipcu. Maz nie musiał zmieniać bo ma jeszcze rok ważny.
    • black.sally Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 15:40
      hahahha
      dzięku
      prypomniałas mi,że mam dowód do odebrania big_grin
      dokładnie dzisiaj tongue_out
    • black.sally Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 15:41
      nie ma problemu.Nigdy nie miałam.Wystarczy że polecony jest na Twoje nazwisko, adres chyba nie gra tu większej roli.
    • agnzimka Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 16:13
      Kiedyś pani na poczcie powiedziała: listonosz ma obowiązek zanieść list pod dany ADRES, a one w okienku wydać list na dane NAZWISKO.
    • aankaa Re: dowód osobisty a adres 10.09.15, 18:35
      poświadczenie zameldowania (przy nowym dowodzie) wymagane jest jedynie przy wyrabianiu abonamentu mieszkańca w strefie płatnego parkowania
    • ichi51e Re: dowód osobisty a adres 12.10.15, 21:41
      mam nowy dowod nie ma w nim adresu. nikt na poczcie sie o nic nie pyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka