basia_400
14.09.15, 21:42
Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci
Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg.
To nie mężczyzna powstał z kobiety, lecz kobieta z mężczyzny. Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny Oto dlaczego kobieta winna mieć na głowie znak poddania, ze względu na aniołów
Żony, bądźcie uległe mężom swoim jak Panu, bo mąż jest głową żony, jak Chrystus Głową Kościoła, ciała, którego jest Zbawicielem, ale jak Kościół podlega Chrystusowi, tak i żony mężom swoim - we wszystkim.
Podobnie wy, żony, bądźcie podporządkowane swoim mężom, żeby — jeśli niektórzy nie są posłuszni Słowu — mogli bez słowa zostać pozyskani dzięki postępowaniu swych żon, będąc naocznymi świadkami waszego nieskalanie czystego postępowania, połączonego z głębokim respektem.
Niech niewiasty na zgromadzeniach milczą, bo nie pozwala się im mówić; lecz niech będą poddane, jak i zakon mówi. A jeśli chcą się czegoś dowiedzieć, niech pytają w domu swoich mężów; bo nie przystoi kobiecie w zborze mówić
Przeszkadza (teraz lepsze słowo nie przychodzi mi do głowy) wam to, że Bóg ma takie, a nie inne podejscie do kobiet? Zgadzacie się z tymi ww zdaniami (pytam kobiety wierzące)?
Powiem tak: ja osobiscie sama nie wiem, czy wierze w Boga, czy nie. Ale jeżeli Bóg istnieje, to przeraża mnie to, że mnie, jak i inne kobiety traktuje jak istoty niższego rzędu, ludzi drugiej kategorii (niestety, powyższe fragmenty, jak dla mnie, dyskryminują kobiety).