23.09.15, 18:16
jak robicie?
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Omlet 23.09.15, 18:25
      Jajka, ciut mleka, drobno pokrojona papryka, pomidory, pietruszka,,,co tam wpadnie...
      • najma78 Re: Omlet 23.09.15, 18:32
        Jajka a dodatki wg uznania.
    • zuzann-a Re: Omlet 23.09.15, 18:37
      Ubijam białka, dodaję żółtka, trochę mąki i na patelnię. Mniamsmile
    • nenia1 Re: Omlet 23.09.15, 19:43
      Ubijam białko na sztywno, do tego ucieram żółtka z cukrem, dosypuję trochę mąki i mleka, delikatne mieszam i smażę wyłącznie na klarownym maśle, co moim zdaniem podnosi znacznie smak.
    • tontonik Re: Omlet 23.09.15, 20:01
      Ubijam białka i dodaje do nich żółtka z odrobiną mąki, mleka i soli. Potem smażę i gotowy
    • kamunyak Re: Omlet 23.09.15, 20:06
      a ja akurat odwrotnie. Tzn. najpierw rozrabiam mąkę z mlekiem ( 6 jaj + 3 dkg maki + 0,5 szkl. mleka) i kiedy nie ma juz grudek to dodaję jaja i wszystko rozrabiam na jednolite masę. Potem na patelnie i kiedy spód sie zetnie to podważam boki, żeby masa spłyneła na spód, by w koncu całość przrzucić na druga stronę, na chwilę.
      Podaję zwykle z dżemem, konfiturą.
    • enatealie Re: Omlet 23.09.15, 20:07
      Najlepszy wychodzi gdy: ubijam białka mikserem na sztywno, potem dodaję żółtka i nadal miksuję, ale na mniejszych obrotach. Następnie przesiewam mąkę, omlet jest wtedy puszysty, wręcz biszkoptowy. Z tym, że ja uwielbiam w wersji na słodko.
    • fasol-inka Re: Omlet 23.09.15, 20:08
      dwa jajka rozbełtać, dodać ze 4 łyżki płatków owsianych, zostawić na 5 minut do nasiąknięcia, na patelnię ciut oleju kokosowego
      mniam!!!
    • lauren6 Re: Omlet 23.09.15, 20:26
      Jajka wymieszać z solą i cukrem, na patelnie. Na górę daję pokrojone w plasterki banany lub miód. Omletow z dodatkiem mąki nie lubię.
      • karme-lowa Re: Omlet 23.09.15, 20:31
        No pięknie.
        Przez Was muszę wstać i zrobić sobie omlet z szynką parmeńską 😡
        • 3-mamuska Re: Omlet 23.09.15, 20:40
          Ubijam białka i dodaje do nich , masę z mąki, mleka i soli. Potem smażę i gotowy.
          Jeśli jest z dodatkami to np. Szynkę smażę na patelni , na to wylewam omlet.
          Jeśli z serem to układam kawałki sera na wylana masę.

Na słodko nie jadam omletów, ewentualnie zwiększam masę z żółtek maki i mleka i wtedy wychodzi naleśnik biszkoptowy. I taki zjadamy z dżemem owocami, lub serem.
    • mynia_pynia Re: Omlet 23.09.15, 20:45
      Na patelni maslo rozgrzewam. Miksuje jajka, wrzucam suszone pomidory, kawalki szynki, wylewam na patelnie, na bardzo malym grzaniu smaze pod przykryciem, pozniej obracam, najczesciej nieudolnie wink. A jeszcze sol i pieprz po drodze.
      • mynia_pynia Re: Omlet 23.09.15, 20:49
        Ogolnie nie wiedzialam ze omlet jest z maka i mlekiem, u nas na dolnym slasku to sie nalesnik nazywa wink he, he
        • fasol-inka Re: Omlet 23.09.15, 20:51
          ale to co innego, naleśnik jest płaski, omlet puszysty i gruby
    • gladys_g Re: Omlet 23.09.15, 21:02
      piana z białek, wmieszane żółtka, mąka i dodatki, wylane na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
    • wuika Re: Omlet 24.09.15, 07:23
      Ubijam białko, dorzucam żółtka, trochę soli. Patelnia z masełkiem, rzucam masę, przewracam, ściągam z patelni, smaruję konfiturą / powidłami / innym dżemiszczem, jem, zanim pożrą mi dzieci wink
      Mąż dorzuca na etapie mieszania masy b. drobno posiekaną szynkę. Resztę tak samo, z pominięciem smarowania dżemidłem.
    • aagnes Re: Omlet 24.09.15, 08:08
      Ubijam całe jajka, ale dosyć długo, az sie zrobi jasnożółta piana, dodaje sól. na patelnie daje masło, jak sie rozpuści wlewam mase jajeczną, podważam delikatnie, zeby to co na wierzchu płynne przepłynelo na spód, nastepnie trę sobie ser (może być pospolity żółty-wersja dla pospólstwa tongue_out. przewracam omlet, obsypuje serem i zielonym groszkiem, skladam na pól, chwile jeszcze trzymam na patelni, zeby ser sie rozpuścił i już.
      nieraz coś takiego robi u mnie za obiad smile
    • broceliande Re: Omlet 24.09.15, 09:01
      Bełtam jajka i wylewam na patelnię z roztopionym masłem. Potem dodatki: pomidor, szynka, ser.
      Po co ta mąka?
      • cauliflowerpl Re: Omlet 24.09.15, 09:06
        Prawda? wink
        Nie cierpie biszkotowych omletow, a we francuskim maka jest zbedna.
        • broceliande Re: Omlet 24.09.15, 09:33
          Według mnie dodawanie mąki czy bułki (na przykład do kotletów) bierze się z biedy. Żeby było więcej. Oczywiście nie naszej, tylko naszych przodków. No i w Polsce taka kuchnia.
    • lady-z-gaga Re: Omlet 24.09.15, 09:11
      nie daję mąki, klasyczny omlet jest bez mąki
    • an.16 Re: Omlet 24.09.15, 09:38
      Wybijam 2 jajka, dodaję szczyptę soli, trochę wody, trochę mleka i mąki tyle co się utrzyma na widelcu. Energicznie roztrzepuję i wylewam na gorąca patelnie z kawałkiem roztopionego masła. Gdy spód się podsmaży, przewracam na druga stronę. Lubię posypany morska sola albo cukrem czasami z dżemem. Bez maki i mleka/wody to dla mnie jajecznica.
    • thank_you Re: Omlet 24.09.15, 10:35
      Zawsze ubijam białka i smaże na Klarowanym maśle. Lubie z dodatkami - szynką, pomidorami, szczypiorkiem, parmezanem, szpinakiem, sezatem itp. itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka