Dodaj do ulubionych

nr karty dużej rodziny

29.09.15, 14:56
Czy nr karty dużej rodziny jest nadany kolejno czy powiązany z np. nr PESEL? I czy wystarczy tylko on przy zakupie w sklepie internetowym honorującym kartę?
Obserwuj wątek
    • czekolada_kokosowa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:05
      Nr nie jest powiązany z peselem. Wpisywałam go przy zakupie internetowym zanim przeszłam 'do kasy'. Tylko on był potrzebny.
      • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:14
        A czy jestem w stanie sama jakiś nr wymyślić? O ile dobrze wuguglałam jest 17 cyfr? I są jakieś zera na początku czy 17 różnych?
        • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:29
          14 cyfr.
          7 - nr gminy
          5 - nr rodziny
          2 - nr członka rodziny
          I tak nic nie przyjmuje uncertain
          • andaba Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:33
            a czemu chcesz wymyślać? nie możesz przepisać?
            • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:35
              Bo nie mam? wink
              • melancho_lia Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:44
                To jak nie masz to po co kombinujesz?
                • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:51
                  No właśnie po to, by mieć.
                  • andaba Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:56
                    To sobie wyrób.
                    • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 15:59
                      Marne szanse. Nie planuję 3. dziecka.
                      • edelstein Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 16:15
                        Czyli zamierzasz popełnic przestepstwo wyludzenia?cudnie.
                        • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 16:22
                          Niestety, nie trafiałaś, nie zamierzam nic wyłudzać.
                          • olinka20 Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 16:36
                            A jak to co chcesz zrobic, nazwiesz?
                            Cwaniactwo?
                            Kombinatorstwo?
                            Norma?
                            • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 16:45
                              Ciekawość.
                            • moofka Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 17:28
                              bez przesady, to firmy prywatne i tak zarobia, dziala jak kazdy inny kod rabatowy
                              stratni nie sa
                              • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 18:00
                                smile a wyżyć się zawsze przy okazji można big_grin
                                Ciekawiło mnie, czy jestem sobie taką kartę zorganizować, ot nuda w pracy. A kupiłam z innym rabatem już wcześniej i przy okazji to pole wpadło mi w oko.
                                • olinka20 Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 18:14
                                  Nie wyzyc, po prostu dla mnie to oszustwo.
                                  I z komentarzy powyzej widze, ze nie tylko dla mnie.
                                  • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 19:45
                                    Ostatnio dostałam mailem info o rabacie 50%. I firma na tym zarabia wciąż. Na KDR mają zniżki rzędu 10-15%. Faktycznie, jak Kasia da Basi nr swojej karty, to firma straci, że ho ho.
                                    • olinka20 Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 20:18
                                      To tym bardziej nie rozumiem, czemu kombinujesz, zamiast skorzystac rabatu 50%, przysłanego na maila.
                                      • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 20:34
                                        Ależ ja skorzystałam i przy okazji płacenia zaczęłam zgłębiać temat.
                                    • kk345 Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 22:50
                                      kropkaa napisała:

> Ostatnio dostałam mailem info o rabacie 50%. I firma na tym zarabia wciąż. Na K
                                      > DR mają zniżki rzędu 10-15%. Faktycznie, jak Kasia da Basi nr swojej karty, to
                                      > firma straci, że ho ho.

To spróbuj może jeszcze pokombinować ze zniżkami na grupę inwalidzką- jak szaleć, to szaleć...
                                      • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 22:56
                                        Dziękuję za rady, masz taką?
                                        • kk345 Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 23:12
                                          A nienienie, sama musisz sobie ten numer skombinować.
                                    • ichi51e Re: nr karty dużej rodziny 30.12.17, 13:20
                                      Ale to nie Kasia daje Basi tylko sobie chcesz wygenerowac samanak rozumiem?
                              • edelstein Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 20:16
                                Ten rabat jest przeznaczony dla ludzi posiadajacych karte duzej rodziny.To jest wyludzenie obojetne czy Firma na tym straci czy nie.
                                • stara-a-naiwna Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 08:15
                                  podobnie jak większość osób tutaj mam niesmak

kropkaa wstydu nie masz
                                  sad
                                  • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 10:06
                                    Czym się różni udostępnienie takiego nr od kodu rabatowego z gazety? Oprócz tego, że jest mniejszy?
                                    • stara-a-naiwna Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 21:49
                                      tym, że Ci się nie należy
                                      o!
                                      • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 22:00
                                        Zrozumiałaś pytanie?
                                        • cosmetic.wipes Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 22:42
                                          Ty najwyraźniej nie zrozumiałas odpowiedzi.
                                          • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 23:58
                                            Zrozumiałam aż zanadto. I potwierdziły co niektóre nicki, że lepiej robotą się zająć niż tu siedzieć. Poziom frustracji mniejszy, a pieniądze większe. Dobranoc. A koszule przepiękne. Oczywiście bez zniżki na kartę dużej rodziny.
                                            • vvipp Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 11:15
                                              Oszuści zaczynają od drobnych rzeczy.
                                            • edelstein Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 20:58
                                              Masz racje,zajmij sie robota,moze zarobisz tyle by nie musiec oszukiwac.
                                      • tiaaa Re: nr karty dużej rodziny 30.12.17, 12:43
                                        Swoją drogą interesująca dyskusja. Jak pytanie może powodować narazstanie frustracji.

Chodziło jak się domyślam o wykorzystanie kuponu z gazety znajomej.
                                        Przykładowo dzwoni znajoma - mam w gazecie kupon na zniżkę 15%, chcesz?
                                        Co powinnaś zrobić będąc 100% uczciwą? Kupić taką gazetę licząc, że będzie kupon.
                                        Możesz też zaproponować by koleżanka kupiła tobie to w prezencie. Ty na jej kupon kupić nie możesz. To oszustwo, gdyż kupon prawie zawsze jest dla właściciela gazety. Z drugiej strony ile osób spotyka się z nieswoimi kuponami przy kasach.

Np. na pieluszki w UK zazwyczaj kupony dołożone do gazety są przypisane do konkretnej karty rabatowej i później ludzie mają zgryz przy kasie, że dwie wielkie paki pampersów nie są w cenie jednej i to tej niższej z drugiego kuponu. A jak nie ma takiego zabezpieczenia to nie zwracają na nic uwagi, a kupują. Ale jednak sprytniejsi nawet przypisane kupują sobie nawzajem.

To oszustwa? Hmmm a może skorzystanie z kogoś rabatu kto kupuj za więcej niż XXX zł miesięcznie nie jest takim dużym oszustwem. Wyłudzeniem? hmm Granica jest płynna.

Skorzystanie z kodu rabatowego z kogoś karty (a nie np. wybranie środków należących do kogoś), wydaje się bardziej oszustwem. Ale może nie? To tylko kupon. Użycie całej karty z podaniem się za tą osobę to co innego.

A zdarzyło się kiedyś na basen zabrać kogoś spoza rodziny na swoją kartę?

wink Więcej luzu. Nic nikomu nikt nie każe. Jeden da inny nie. Ile to osób korzysta kupując hurtowo dla siebie. Posługując się identyfikatorem znajomej firmy albo i nie - bo sprzedawcy to bez różnicy - byle koś kupił.

A Wy tu po sobie po emocjach jedziecie.
                                    • ginger.ale Re: nr karty dużej rodziny 30.12.17, 12:56
                                      Kupon wycięty z gazety stosujesz "na okaziciela", KDR jest imienna -przypisana do konkretnej osoby.
    • moofka Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 16:17
      a jaki sklep honoruje?
      • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 16:20
        Wólczanka i Lambert.
    • aurinko Re: nr karty dużej rodziny 29.09.15, 19:37
      Moje KDR mają 17 cyfr, różnica w numerach między kartami jest tylko w czternastej cyfrze np. końcówka 4001, 5001, 2001. Związku z peselem czy datą urodzenia nie widzę, chociaż pesel widnieje na karcie.
      • ichi51e Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 10:11
        pewnie jest tez suma kontrolna jak z peselem. np ostatnia cyfra w peselu to plec poczatkowe to data urodzenia a srodek taki zeby sie suma kontrolna zgadzala - raczej falszywy nie jest do wymyslenia.
        • ichi51e Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 10:14
          OT - (tez uwazam ze naganne btw ale hipoteryzujac) a probowalas sie podac za Aleksandre Leszczynska-Mazowiecka?
          • kropkaa Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 23:59
            A gdzież by tam. Janina Nowak.
            • ichi51e Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 08:21
              chodzilo mi o to czy probowalas uzyc numeru z wzoru karty duzej rodziny big_grin
        • zla.m Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 22:23
          Dokładnie mówiąc: przedostatnia to płeć - panie mają parzyste, przy czym 0 też jest traktowana jak parzysta - co wywołuje złośliwe uwagi matematyków wink, a ostatnia to cyfra kontrolna. I jest ona wyliczana na podstawie pozostałych 10.
          • katriel Re: nr karty dużej rodziny 30.09.15, 23:17
            OT, bo - jakem matematyk - nie mogę się powstrzymać:
            > 0 też
            > jest traktowana jak parzysta - co wywołuje złośliwe uwagi matematyków wink

Jakie złośliwe uwagi?
            Co znów jest nie tak z parzystością zera?!?
          • aurinko Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 07:56
            Jak przedostatnia to płeć jak u mnie wszyscy mają przedostatnia 0 bez wzgl na płeć.
          • aurinko Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 07:58
            I jeszcze, na 17 liczb ktore 10 jest brane po uwage do wyliczenia kontrolnej?
            • ichi51e Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 08:33
              "Dwie pierwsze cyfry oznaczają ostatnie dwie cyfry w roku urodzenia. Dla przykładu osoba urodzona w roku 1966 ma w numerze PESEL 66mmddxxxxk.
              Cyfra trzecia i czwarta oznaczają miesiąc urodzenia.
              Ale jeśli dana osoba urodziła się przed rokiem 1900, ale po roku 1800 to do liczby miesiąca dodaje się 80. Dla przykładu: osoba urodzona 1 grudnia 1898 ma numer PESEL 989201xxxxk
              Osoby urodzone w roku 2000 i później mają powiększony numer miesiąca o liczbę 20. Dla przykładu osoba urodzona 1 grudnia 2000 będzie miała numer PESEL 003201xxxxk
              Cyfry piąta i szósta oznaczają dzień urodzenia.
              W cyfrach siódmej, ósmej, dziewiątej i dziesiątej zakodowany jest numer seryjny smile danego osobnika.
              W dziesiątej cyfrze PESEL zakodowana jest jednocześnie płeć osoby: nieparzysta oznacza mężczyznę, a parzysta kobietę. Ciekawostka: w wielu podobnych do PESELa numerów nadawanych w krajach europejskich nieparzysta cyfra oznacza mężczyznę a parzysta kobietę.
              W jedenastej jest oczywiście słynna cyfra kontrolna.
              Na razie brak danych do rozkodowania innych informacji tam zawartych. Nie wiadomo, na przykład, co decyduje czy dana kobieta jako kod płci dostanie 0, 2, 4, 6 czy 8. . . . badania trwają smile
              "
              zylla.wipos.p.lodz.pl/ut/pesel.html
              z tekstu wynika tez ze wprowadzenie 11 zer oszuka system. wiec jakby co to...
              • aurinko Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 08:35
                No tak, ja o KDR pisałam, nie o peselu.
    • kota_marcowa Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 20:51
      Omg.
      Wlazłam z ciekawości, po przeczytaniu wątku o mieszkaniu komunalnym.
      W życiu nie wpadłabym na to żeby kombinować i zmyślać nr karty, czy kuponu rabatowego, którego nie mam i który mi się nie należy.
      Ludzie to maja pomysły lol.
      • edelstein Re: nr karty dużej rodziny 01.10.15, 21:00
        Na forum zakupy znajdziesz wiecej takich "oszczedzajacych".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka