Dodaj do ulubionych

emamy - eMütter :)

03.10.15, 16:59
Dzis 25 lat zjednoczenia Niemiec, prawda? Swietujecie jakos? Czy to jest jakis specjalny dzien w Germanii? Dla mojego pokolenia to byla duza rzecz, najpierw runiecie Berlin Wall w listopadzie'89 a potem zjednoczenie NRD & RFN - zaczela sie nowa epoka smile Wiem, wiem ... dla wielu mlodych to juz takie reality "od zawsze", ze jest jeden kraj, dlatego mnie ciekawi czy to sie jakos obchodzi w 2015 roku w Angelas Land smile Cheers.
Obserwuj wątek
    • mamusia1999 Re: emamy - eMütter :) 03.10.15, 17:13
      no mamy dzień wolny od pracy, w tym roku niekorzystnie bo w sobotę wink
      a po tym "normalna" celebra czyli programy i filmy w TV, w szkole Święto omawiają. ale nie jakoś intensywnie, mój moj11latek nic nie kuma. wiesz Niemcy mają nadal nadal problem nadal problem z patriotyzmem, bo im się źle kojarzy
    • amoreska A mieszkacie na terenie byłej NRD czy RFN? 03.10.15, 18:53
      Tak z ciekawości pytam.
      • mamusia1999 Re: A mieszkacie na terenie byłej NRD czy RFN? 04.10.15, 11:28
        RFN .
    • kocianna Re: emamy - eMütter :) 03.10.15, 19:17
      Ktoś na twitterze czy gdzieś napisał: "Dziś w metrze zajrzałem przez ramię dzieciakowi, który czytał książkę do historii. Tematem było 9/11. Poczułem się staro!".
      Pamiętam, że na przełomie 80 i 90 właściwie co miesiąc rodzice mnie wołali do telewizora: "dziecko, musisz to zobaczyć, bo na twoich oczach dzieje się historia"...
      • bi_scotti Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 03:21
        kocianna napisała:

> Pamiętam, że na przełomie 80 i 90 właściwie co miesiąc rodzice mnie wołali do t
        > elewizora: "dziecko, musisz to zobaczyć, bo na twoich oczach dzieje się histori
        > a"...

No popatrz, rodzice wszystkich generacji tacy sami big_grin Mnie wolano do wiadomosci na temat zamachu na J.F. Kennedy (to pamietam super dokladnie, pewnie do innych tez ... teraz juz mgla) no i oczywiscie do ladowania na Ksiezycu ... Potem sama wolalam moje dzieci do kolejnych "news musts". A obecne pokolenie rodzicow nie wola?
        • nathasha Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 06:12
          Mnie zawolali raz, tzn matka kolezanki nas zawolala, podczas 9/11, ale nie jako must have information tylko ze trzecia wojna swiatowa sie zaczela. Od dluzszego czasu wolam sie sama, taka prace mialam specyficzna, bo w newsach, a potem to juz kwestia przyzwyczajenia.
        • broceliande Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 09:37
          Mnie wołali do przemówienia Jaruzelskiego na temat stanu wojennego. Osiem lat miałam, ale nie zapomnę.
        • fadilla Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 16:33
          bi_scotti w Polsce nie nagłaśniano wydarzenia lądowania na księżycu. Gdzie wtedy byłaś? Była relacja w Tv?

Cała podstawówkę ( lata 80- te) bohaterem był Gagarin, pierwszy człowiek w kosmosie. Księżyc pomijano.
          • bi_scotti Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 16:43
            fadilla napisała:

> bi_scotti w Polsce nie nagłaśniano wydarzenia lądowania na księżycu. Gdzie wted
            > y byłaś? Była relacja w Tv?

Oczywiscie, ze byla. Ludzie sie "wpraszali" do tych, ktorzy mieli odbiorniki TV - lipiec, lato, pewnie i w jakichs osrodkach wczasowych ogladano. Byla tez relacja w radio, ktora pamieta moj maz, bo u niego w domu telewizora dlugo nie bylo. Gomulka zdecydowal, ze transmisja bedzie i byla. O ile mi wiadomo tylko u nas, w zadnym innym kraju Eastern Block nie bylo transmisji ale moge sie mylic - jak Ci sie chce to popytaj wujka Googla smile
            • fadilla Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 16:48
              A ok, dobrze wiedzieć. Podczas lądowania mnie na świecie nie było, potem oficjalnie o tym nie mówiono. byłam pewna, ze tej linii trzymali sie od poczatku.
              • bi_scotti Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 16:51
                Zobacz co znalazlam jak spytalam Wujka G. www.mojeopinie.pl/ladowanie_na_ksiezycu_wielki_krok_na_wizji,3,1248129828
                Czyli faktycznie bylo tak jak myslalam - tylko PRL (Wieslaw) sie odwazyl, eh ...
          • mamusia1999 Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 16:50
            nie no relacja z ladowania była. wiem bo do rodzinnej legendy przeszła moja niemowlęca akcja,która odciągnęła rodziców w decydującym momencie od TV. wiesz KC debilne nie było, dbali o pozory wolnego przepływu informacji.
            nota bene tradycje podtrzymała moja Starsza.podczas całkowitego zaćmienia Słońca od początku do końca wisiała mi na piersi. a jeszcze nie miałam takiej wprawy, żeby obsłużyć i ja i skonstruowany osobiście okular.
    • woman_in_love bi_scotti ja na twoim miejscu bym się już zabiła 04.10.15, 13:53
      mając świadomość ile krwi mam na rękach należąc do tej opinii publicznej, która popierała zniszczenie Libii.

Taką demokrację tam zanieśliście, że nawet ambasada USA już stamtąd uciekła na... Maltę, a co mówiąc o zwykłych Libijczykach:
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/ambasada-usa-w-libii-spladrowana-ambasador-zaprzecza,463740.html
      "USA ewakuowały 26 lipca cały swój personel dyplomatyczny z placówki w Trypolisie i zawiesiły działalność dyplomatyczną w Libii z powodu "realnego zagrożenia"."

Jak ty to to robisz, że masz to wszystko w doopie i sobie spokojnie nadal żyjesz? Bez wyrzutów sumienia i jakiejś głębszej zadumy?
    • edelstein Re: emamy - eMütter :) 04.10.15, 16:17
      Ja obchodzilam wczoraj Oktoberfesttongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka