moreno68 18.10.15, 23:14 czy któraś z Was ma dziecko w takiej szkole?Jak oceniacie klimat i podejście do dzieci?szukam szkoly dla mojego zerowkowicza i rozważam rożne opcje..Dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arwena_11 Re: Szkola STO Warszawa 18.10.15, 23:21 a która? Bo jest ich wiele i każda inna. Wszystko zależy od nauczycieli i dyrekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Szkola STO Warszawa 18.10.15, 23:50 Ja się podepnę pod temat. Interesują mnie STO 100 oraz STO 24. Czy ktoś ma jakieś opinie na temat tych szkół? STO 24 ma znakomite wyniki w testach szóstoklasisty, no ale nie samymi testami żyje człowiek.... Odpowiedz Link Zgłoś
dinkaa Re: Szkola STO Warszawa 19.10.15, 12:23 O STO 24 słyszałam doskonałe opinie od absolwenta i od pedagog przedszkolnej. Będę próbowała do nie zapisac syna, ale mam jeszcze trochę czasu, za rok będę sie do nich odzywać Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Szkola STO Warszawa 20.10.15, 11:11 A czy ta szkoła jest neutralna światopoglądowo? Mnie na tym bardzo zależy, żeby nie było dyskryminacji dzieci niewierzących, a STO 24 mieści się w budynku po salkach katechetycznych i na stronie mają zdjęcia z poświęcenia placu zabaw... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Szkola STO Warszawa 20.10.15, 11:29 Szkoły STO raczej nie są neutralne. Jak chcesz neutralną to daj dziecko na Obrzeżną ( mają to zagwarantowane w statucie. Tylko czy jesteś pewna że to byłby dobry wybór? Mam syna w tamtejszym gimnazjum ze względu na dwujęzyczność, ale nie ukrywam, że cieszę się iż syn kończy w tym roku tą szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 11:04 Ale ja z Bemowa jestem...Obrzeżna to dla mnie koniec świata nad którym góruje wiecznie czujne oko Saurona A co to znaczy, że nie neutralne? Dla mnie neutralność szkoły to brak przymusu chodzenia na religię, czyli przynajmniej próba organizacji lekcji tak, zeby ona wypadała na pierwszej lub ostatniej, realna alternatywa w postaci lekcji etyki i porządnie zorganizowana opieka nad dzieckiem na czas różnych rekolekcji. I oczywiście niedopuszczanie do dyskryminacji i do wyśmiewania dzieci niewierzących (wbrew temu, co piszesz, moi znajomi się z tym spotkali. Prawda, że nie w Warszawie...) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 11:18 Wiesz co jak jest mało klas to problemu z organizacją religii na początku lub na końcu nie ma. W szkołach prywatnych często na początku składa sie deklarację ( no chyba że to jest szkoła wyznaniowa - wtedy nie ma wyboru i religia jest dla wszystkich obowiązkowa) i układają dzieciaki klasami. Czyli w jednej klasie wszyscy co będa chodzili na religię i wtedy nie ma problemu z planem dla tej klasy, w drugiej ci co nie chodzą i oni nie mają w ogóle w planie religii. Moja córka w gimnazjum nie katolickim, ale mieszczącym się w budynku kościoła, ma religię obowiązkową dla wszystkich w ciągu dnia. Czytają i omawiają biblię. Etyki nie ma w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 11:46 Kwestia pierwszej czy ostatniej godziny jest problemem organizacyjnym, a nie ideologicznym, i tak zostanie, póki religia będzie w szkole, a nie w salkach katechetycznych. Dyskryminacja dziecku raczej nie grozi, o ile nie pojawią się niereformowalne dzieci niereformowalnych rodziców. O resztę możesz się dowiedzieć po prostu tam dzwoniąc - z tym, że jeśli chcesz dziecko posłać w przyszłym roku, to chyba już za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 11:58 Kwestia pierwszej czy ostatniej godziny jest problemem organizacyjnym, a nie id > eologicznym, i tak zostanie, póki religia będzie w szkole, a nie w salkach kate > chetycznych. Gdyby nie była problemem ideologicznym, to byłaby łatwiejsza do rozwiązania organizacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 12:07 I w związku z tym każdą szkołę, w której religia jest między różnymi lekcjami, a nie na początku czy na końcu, należy uznać odgórnie za bastion kościoła? Moje dziecko nie jest ochrzczone i nie chodzi na religię, tylko rżnie w kości z trójką innych dzieci, ale jednak trochę mi brakuje do tropienia wszędzie kościelnego spisku. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 12:29 każdą szkołę, w której religia jest między różnymi lekcjami, > a nie na początku czy na końcu, należy uznać odgórnie za bastion kościoła? Coś mi imputujesz, czy to taka licentia poetica? Nie pisałam chyba nic o odgórnym uznawaniu ani o bastionach, ani tym bardziej o spiskach? Serio natomiast mogę doprecyzować tak: każdą szkołę, która nie stara się o taką organizację, aby niewierzącym było nie mniej wygodnie i swojsko niż wierzacym uważam za szkołę zarządzaną już to przez ludzi sprzyjających narzucaniu katolicyzmu, już to na tyle oportunistycznych, że aprobata i wygoda proboszcza jest dla nich ważniejsza niż zadbanie o niewierzących uczniów. I gdybym miała wybór to wybrałabym inną szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 12:39 No to jak zamierzasz to zrobić. Masz 4 klas na 1 poziomie - w sumie ok 24 klas. Lekcji religii 48. Masz dwóch katechetów. A lekcji 1 możesz mieć w tygodniu max 10 no może 15 jak jakaś klasa zgodzi się przychodzić na 3 lekcję, na jednego katechetę. Przy czym nikt nie przyjdzie na dwie lekcje rano i dwie ostatnie. Najczęściej przychodzą na 2-3 pełne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 13:16 Można łączyć po dwie godziny lekcyjne, dzięki czemu da się upakować religię ciaśniej - jeden katecheta obsługiwałby więc zamiast 10, przynajmniej 20 pierwszych/ostatnich godzin lekcyjnych w pięciodniowym tygodniu. Jeżeli w dodatku klasy kończą o różnych porach, dochodzą kolejne "ostatnie" godziny. Można zamiast dwóch pełnoetatowych katechetów, zatrudnić czterech na pół etatu (podobno bardzo trudno o pracę w szkole i jest masa chętnych?). Można wykorzystać fakt, że szkoły pracują często dwie zmiany, więc tych pierwszych/ostatnich godzin jest dwa razy więcej niż w szkołach jednozmianowych. Mozna w ostateczności zaproponowac atrakcyjną alternatywę do siedzenia w świetlicy. Można się przede wszystkim starać i jasno komunikować swoje starania rodzicom. Tylko podstawowym warunkiem tego wszystkiego jest przyjęcie przez szkołę aksjomatu, że wolność od nacisków światopoglądowych i unikanie sytuacji prowadzących do wykluczenia niewierzących uczniów jest dla szkoły ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 13:32 W organizacji pracy szkoły są rzeczy ważniejsze, niż udowadnianie neutralności światopoglądowej. O ile szkoła powinna spełniać swoje podstawowe obowiązki (czyli właściwa opieka nad dziećmi niechodzącymi na religię i nieuczestniczącymi w rekolekcjach, organizowanie lekcji etyki, jeśli rodzice wyrażą takie życzenie, przeciwdziałanie dyskryminacji z powodów wyznaniowych - i z każdego innego powodu też), o tyle podporządkowywanie organizacji roku szkolnego podkreśleniu swojego stosunku do religii jest absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 13:47 Jasne Kawka. W większości normalnych krajów europejskich tak jest. A w Polsce taka szkoła, o jakiej mówisz, uchodzi już za neutralną światopoglądowo. Taki mamy klimat ostatnio ("my tu z Episkopatem uchwalimy takie prawo..." - to o czym innym, ale dobrze obrazuje) Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 13:52 Dla mnie ułożenie optymalnego dla uczniów planu lekcji wyjątkowo mało zasługuje na określenie "absurdalne", podobnie zresztą jak dbanie państwowej instytucji o zapisaną w konstytucji wolność światopoglądową. Uważam też, że na takim podejściu skorzystali by również uczniowie katoliccy. Nie widzę wad w układzie blokowym, nie widzę wad w atrakcyjnej alternatywie dla odsiadki w świetlicy, nie widzę wad w dbaniu o samopoczucie wszystkich uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 14:03 > Dla mnie ułożenie optymalnego dla uczniów planu lekcji wyjątkowo mało zasługuje > na określenie "absurdalne" W planie lekcji są też inne przedmioty i każdy z nich ma swoje wymagania. Klas jest też zwykle więcej, niż jedna, a dzień szkolny ma ograniczony czas trwania. Optymalizacja planu nie polega na dopasowaniu wszystkiego do religii, żeby koniecznie była na pierwszej albo ostatniej lekcji. > Nie widzę wad w układzie blokowym, nie widzę wad w atrakcyjnej alternatywie dl > a odsiadki w świetlicy, nie widzę wad w dbaniu o samopoczucie wszystkich ucznió > w. Nie o wady chodzi, ale to już wytłumaczyłam wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 14:13 >Optymalizacja planu nie polega na dopasowaniu wszystkiego do religii, żeby koniecznie była na pierwszej albo ostatniej lekcji. Optymalizacja planu polega na milionie kwestii, ale wstawienie (niobowiązkowej) katechezy na pierwsze/ostatnie lekcje jest jedną z nich. O ile oczywiście zgodzimy się, że pierwszym celem układającego plan jest zadbanie o dobro uczniów (nie oportuniestów i nie katechetów) i że dobro uczniów niekatechizowanych nie powinno być odruchowo kładzione na półkę z napisem "nieistotne, czwartorzędnego znaczenia, a w ogóle co im szkodzi". Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 14:21 Chyba się nie dogadamy, ja wyjaśniam, a Ty swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 14:22 arwena, to się da zrobić , na różne sposoby - dwóch katechetów (jeden pracuje na ostanich lekcjach, drugi na piewrszych) jeden katecheta, z okienkami (tak, można miec takie warunki zatrudnienia), katecheta, który ma też inne przedmioty ( u nas przez chwile taki był...rusycysta ), więc jak się chce to nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Szkola STO Warszawa 27.01.16, 19:36 to może zacznijmy od tego, dlaczego są dwie godziny w tygodniu. co to religia, to jakas medycyna, ze trzeba jej uczyc w takim wymiarze? Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 14:38 A niby dlaczego? STO moich synów jest totalnie neutralna Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 14:43 Szkoła mojego dziecka wg lokalnego proboszcza nie była neutralna, była "trockistowska" Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Szkola STO Warszawa - OT - do arweny 21.10.15, 14:52 arwena_11 napisała: > Szkoły STO raczej nie są neutralne. > > Jak chcesz neutralną to daj dziecko na Obrzeżną ( mają to zagwarantowane w stat > ucie. Tylko czy jesteś pewna że to byłby dobry wybór? Mam syna w tamtejszym gim > nazjum ze względu na dwujęzyczność, ale nie ukrywam, że cieszę się iż syn kończ > y w tym roku tą szkołę. arwena, moge do Ciebie odezwac sie na jakis adres priva? jaki? tez mam dziecko w gimnazjum na Obrzeznej i tez sie ciesze, ze konczy te szkole... ______ pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Szkola STO Warszawa - OT - do arweny 21.10.15, 14:55 Możesz na arwena_11@wp,pl Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szkola STO Warszawa 20.10.15, 11:34 Obecność księdza wynika z tego, że szkoła znajduje się na terenie kościelnym, zwykła grzeczność. Szkole pod względem światopoglądowym nic nie dolega, dyskryminacji dzieci niewierzących brak. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Szkola STO Warszawa 20.10.15, 11:39 szczerze mówiąc w żadnej szkole nie widziałam dyskryminacji niewierzących. Co niezmienia faktu że znam tylko jedną szkołę, która w statucie ma neutralność światopoglądową i obowiązkową etykę dla wszystkich a religia w planie tylko wtedy gdy cała klasa chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szkola STO Warszawa 20.10.15, 11:48 Większość szkół rozwiązuje to inaczej głównie ze względów organizacyjnych, niekoniecznie z powodu uwielbienia dla kościoła. Takie kwiatki, jak obowiązkowa modlitwa przed szkolnym obiadem (mówię o szkole niewyznaniowej), zdarzają się rzadko. Zresztą dużo zależy nie od punktu w statucie, tylko od tego, jak dorośli (rodzice i nauczyciele) do tego podchodzą i jaki obraz przekazują dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 11:44 >>Zresztą dużo zależy nie od punktu w statucie, tylko od tego, jak dorośli (rodzice i nauczyciele) do tego podchodzą i jaki obraz przekazują dzieciom.<< To prawda, ale jeżeli w statucie neutralność jest mocno podkreślona, to jest spora szansa, że nie będzie rozpoczynania roku szkolnego mszą, dni papieskich, ani katechezy której nie da się ustawic inaczej niż w środku dnia, i dla której jedyną alternatywą jest siedzenie w świetlicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 11:54 To trzeba zajrzeć do statutu. W 24 STO jest mowa o wolności światopoglądowej i wyznaniowej, w statusie 'setki' - o wychowaniu zgodnym z "ideami zawartymi w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka, Międzynarodowym Pakcie Praw Obywatelskich i Politycznych oraz Konwencji o Prawach Dziecka". Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 11:59 Dla mnie? Nie, ja bym się wybrala do szkoły porozmawiać. Pojęcie "idee zawarte w..." jest zbyt szerokie. Odpowiedz Link Zgłoś
dinkaa Re: Szkola STO Warszawa 27.01.16, 17:46 Polecam ten kwartalnik, jest wydawany przez p. Pytlaka, dyr STO 24. Bardzo ciekawie pisze o edukacji i zagadnieniach szkolnych. Dopytywałam się znajomej, która ma tam dziecko, o podejscie do uczniów niewierzących i nie miała zastrzeżeń. Moi synowie też nieochrzczeni i do kościoła nie chodzą. www.sto.org.pl/wokol-szkoly-kwartalnik-pedagogiczno-spoleczny-dyrektora-jaroslawa-pytlaka Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Szkola STO Warszawa 27.01.16, 22:01 Dzwoniłam do STO24 i pani z sekretariatu bardzo nieuprzejmie poinformowała mnie, że może i rodzice mają wybór czy posyłać sześciolatki do pierwszej klasy, ale ci rodzice, którzy by chcieli, nie muszą wybierać STO 24. Pan dyrektor jest przeciwny sześciolatkom w pierwszej klasie... I rodzice mogą sobie mówić, że dziecko jest juź gotowe, potrafi się skupić, czytać i liczyć - pan dyrektor się lepiej zna na dzieciach. Ja chciałam zasiegnać informacji, a pani była niegrzeczna na pograniczu chamstwa... Zraziłam się, nie wiem, czy dam im druga szansę... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Szkola STO Warszawa 27.01.16, 18:11 wiesz, to wszystko zależy, co kto uzna za dyskryminację - jesli moje dziecko kończy zajęcia o 11.30, a innego dnia o 10.30, natomiast w oba te dni ma etykę o 15.30, podczas gdy jego koledzy mają religie w środku zajęć, to jest to dyskryminacja, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 14:44 STO 24 jest prowadzona przez ludzi, których znam (kiedyś bardziej teraz już nam się kontakty mocno poluźniły), ale swoje dzieci oddałabym tam w ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma1970 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 15:17 Mam w 24 STO dzieci. I w ich gimnazjum też. Moje dzieci chodziły do szkół integracyjnych, państwowych gimnazjów i liceów, społecznych liceów też. Mam za sobą golgotę przeróżnych modeli edukacji, wniosek jest jeden: nie ma miejsc idealnych. Nie ma. Ale 24 STO ma najniższy współczynnik skretyniałych metod wychowawczych. Ich poziom edukacyjny jest dla mnie tylko wisienką na torcie, bo bardzo podoba mi się wychowanie obywatelskie wdrażane przez szkołę. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 14:46 Mam już szósty rok, szkoła po drugiej stronie Wisły od Bemowa. Jestem zadowolona i mam nadzieję, że dostaną się tam do gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno68 Re: Szkola STO Warszawa 21.10.15, 22:45 Rozważam STO na Puławskiej,Bachmackiej i ew.w centrum.Al.Solidarnosci.Tam złożyłam podania ale chętnych dzieciakow dużo a miejsc nie.Bylam tez na spotkaniu w ostatni weekend na Obrzeżnej , otwierają tam 5 klas pierwszych.Zmartwily mnie Wasze opinie na temat Obrzeżnej , myślałam ze to jest w miarę w porządku alternatywa.A możecie napisać Co Wam w tej szkole nie odpowiada?Rozwazam jeszcze Bednarska na Kawalerii, ale chętnych tez sporo.Interesuje mnie dobra szkola w rejonie Mokotow , Centrum , ew Ochota.moze jakieś inne szkoly polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
moreno68 Re: Szkola STO Warszawa 26.10.15, 01:15 Ew.Primus Ursynow mam blisko pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś