joa66 26.10.15, 17:17 Proponuję mapkę w dziseiszjym WPROST (nie, nie Wprost ją przygotowywał ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaz_nodzieja Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 11:22 www.wprost.pl/ar/523671/Ranking-ksenofobii/ Niestety nie mam dostępu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 11:30 Też nie mam, zostają wersje papierowe. Może pojawi się na stronie Wprost za tydzień? Streszczając - poziom ksenofobii w PL jest mniej więcej taki sam jak w UK, Irlandii, Niemczech (ten sam kolor na mapie) . Liderami (=największymi ksenofobami) są Rosja, Turcja i .... Francja. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 11:32 Nie prognozuję wątkowi dużej popularności Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 11:40 Nenia - nie dziwię się, ale pamiętajmy też, że nie ma linka do materiału, więc wypowiadac mogłyby się osoby, które mają wersję papierową. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 11:55 Chyba, że Joa się myli i na czele w rankingu stoją jednak Polacy, to by już debigranci przebierali nogami w blokach startowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 11:33 Co do Francji nie dziwię się, jeszcze do dziś pamiętam rodowitego Francuza który w Polsce "ulał" sobie co sądzi na temat wiadomych mniejszości. Wersję papierową może dziś kupię jak skończę z kontrahentami i postaram się wstawić skan. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 13:26 kaz_nodzieja napisał(a): > Co do Francji nie dziwię się, jeszcze do dziś pamiętam rodowitego Francuza który w Polsce "ulał" sobie co sądzi na temat wiadomych mniejszości. nie ma bardziej w europie bufonowatej nacji jak francuzi , zaraz po nich zidiociali hiszpanie Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 12:45 To musi byc pomylka i przeklamanie Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Po angielsku 27.10.15, 12:05 Udało mi się znaleźc materiały na podstawie, których powstał artykuł. Mapka też tam jest: www.theatlantic.com/international/archive/2015/10/xenophobia-eastern-europe-refugees/410800/ Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Po angielsku 27.10.15, 12:12 Niestety dane sprzed 6 lat. Myślę, że od tego czasu mogło się wiele zmienić. Nie chodzi tylko o obecną fale imigrantów ale także o pełne otwarcie rynków pracy w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Po angielsku 27.10.15, 12:15 No tak, nie doczytałam do końca Jak się robi kilka rzeczy na raz tak się kończy Szkoda, że nie ma drugiej mapki, jednak moje przewidywania się sprawdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Po angielsku 27.10.15, 12:28 Zmieniało się równoległe we wszystkich państwach. Artykuł jest z 2015 roku. Jakie Twoje przewidywania się sprawdziły? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Po angielsku 27.10.15, 12:41 Tak, jednak mapka podaje dane z 2009r. szkoda, ze nie ma mapki z drugiego badania, które obejmowało rok 2014. Moje przewidywania sprawdziły się w tym względzie, że wzrost niechęci do imigrantów wystąpi w krajach Europy zachodniej, i że niechęć do imigrantów czy innych nacji wcale nie jest wyższa w krajach europy środkowej czy wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Po angielsku 27.10.15, 12:44 Podobno w drugim nie uwzgledniono Francji - to z 2009 jest najpełniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Po angielsku 27.10.15, 12:30 Percent of Respondents Who Wouldn’t Want Immigrants or Foreign Workers as Neighbors, 2010-2014 21.40 Germany 21.30 Romania 19.30 Ukraine 7.20 Poland Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Po angielsku 27.10.15, 12:39 But when Pew’s researchers drilled down to perceptions of specific groups, they encountered different results. Only 15 percent of Czech respondents, 13 percent of Ukrainian respondents, and 29 percent of Hungarian respondents held unfavorable views of Jews (the most controversial minority group in that region). Meanwhile, 27 percent of British respondents and 46 of Spanish respondents copped to unfavorable views of Muslims, whereas 26 percent of French respondents said they had unfavorable views of North Africans. In other words, Western European respondents looked more tolerant in theory, but when pressed on the groups they were most sensitive about, they appeared just as prejudiced, if not more prejudiced, than Eastern Europeans Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 12:38 Witam Z moich doświadczeń wynika, że nie ma gorszego ksenofoba od Holendra. Anglicy jeszcze się jakoś miarkują, Holendrzy jak już zaczną nadawać to końca nie ma. I mają taki zły błysk w oku;-P W tym błysku jest taka pogarda, że klękajcie narody. Powinni być na pierwszym miejscu, moim zdaniem. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 13:34 inguszetia_2006 napisała: > Witam > Z moich doświadczeń wynika, że nie ma gorszego ksenofoba od Holendra. nie Francuzi ,przez lata jeździłem do Marsylii napatrzyłem się na ich chamstwo banda przygłupów uważających ze są pępkiem świata,szczególnie odczuwałem to jeżdżąc tam na niemieckich blachach Odpowiedz Link Zgłoś
dziaadek Re: Ranking ksenofobii 27.10.15, 14:20 No tak, zwlaszcza, ze Marsylia jest pelna rodowitych Francuzow )) Uwielbiam takie uogolnienia szczegolnie w wykonaniu takich ksenofobow jak ty )) Odpowiedz Link Zgłoś