angela10086
31.10.15, 20:44
Nie widzilam ojca od 4 roku życia, nie płacil alimentow, nie interesowal sie nami. Zmarł 10 lat temu, mialam troche ponad 18 lat. Nikt nie odrzucil spadku bo nie wiedzielismy o tym ze trzeba tak zrobic...Jakis czas temu odezwała sie firma poodajac sprawe do sadu o ustalenie spadkobiercow w celu egzekucji dlugów, ktore ojciec narobił. W zwiazku ze w chwili otwarcia spadku były dzieci niepełnoletnie wszyscy odziedziczylismy spadek z dobrodziejstem inwentarza.
I teraz mam kilka pytan: czy ustalenie inwentarza ma obowiazek przeprowadzic wierzyciel czy spadkobiercy? Czy jesli takiego spisu nie posiadamy wierzyciel moze oddac sprawe do komornika i prowadzic nieograniczona egzekucje długow? Ile kosztuje mniej wiecej koszt takiego spisu inwentarza? Ojciec nic nie mial, mieszkanie po jego smierci zostało spalone, rodzina oddała klucze do mieszkania zaraz po smierci, wychodzi na to ze ojciec miał same dlugi. Jak wyglada taki spis po 10 latach po smierci? czy mozna sie ubiegac o umozenie kosztow komornika ( mamy ciazka sytuacje, mlodsze dzieci przebywaja jeszcze w domu dziecka i rodzinie zastepczej, ja sama mam ciezka chora, niepelnosprawna corke). Dzieki jesli ktoś choc troche pomoze...