melisaa4 13.11.15, 14:46 Bez mleka- bo na nie jestem uczulona i bez chleba bo sie odchudzam. Co można zjeść żeby było sycące i pożywne. Uwielbiam owsiankę ale no nie mogę na mleku bo zaraz mnie brzuch boli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Śniadania 13.11.15, 14:47 Owsianka na mleku sojowym/migdałowym/wodzie? jajka? sałatki? Odpowiedz Link Zgłoś
melisaa4 Re: Śniadania 13.11.15, 14:50 Jajek tez nie za bardzo, na białko uczulona. Sałatki ale nigdy nie chce mi się przygotpwywać a coś na szybko da się? Z tym mlekiem migdałowym, sojowym dobry pomysł nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Śniadania 13.11.15, 23:00 Najlepsza owsianka jest na mleku kokosowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Śniadania 13.11.15, 14:50 Owsianka na sojowym/ migdałowym jest tak samo pyszna. Możesz kupić też normalne mleko bez laktozy. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Śniadania 13.11.15, 14:50 przetworów mleka też nie możesz? Jak możesz to zrób owsiankę na wodzie, dodaj rodzynki czy inne bakalie / orzechy i naturalny jogurt. Mnie niezmiennie syci jedynie jajecznica na oleju kokosowym. Twaróg może tez być. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Śniadania 13.11.15, 14:56 Dieta dr Kwaśniewskiego - samo zdrowie - śniadanie: jajecznica z dwóch jaj na boczku (50 g), 2 placki (100 g) na smalcu (10 g) z masłem (30 g), herbata z cytryną lub - śniadanie: pasta z żółtego sera i pasztetowej (100 g), 2 placki (100 g) z masłem (30 g), herbata z cytryną lub - śniadanie: budyń z żółtek i śmietany z dżemem (200 g) Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Śniadania 13.11.15, 14:59 Owsianka na wodzie posłodzona miodem albo z bananem tez jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Śniadania 13.11.15, 15:01 Owsianka na mleku roślinnym. Na soku. Manna na soku - na malinowym pysznie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ina_nova Re: Śniadania 13.11.15, 15:02 a co ma chleb do odchudzania się? O ile jest żytni bez drożdży to zupełnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Śniadania 14.11.15, 13:41 Nie istnieje pieczywo bez drożdży. Zakwas to przecież drożdże. Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: Śniadania 14.11.15, 21:12 Jest world rodzajów pieczywa bez drożdży i bez zakwasu, na ogół w postaci różnego rodzaju podpłomyków (naan, tortillas, chapatis, maca itp) Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Śniadania 13.11.15, 15:07 zamien na mleko soyowe, migdalowe albo inne 'orzechowe' jesli nie pasuje ci owsianka na wodzie. dodatek owocow, cynamonu i przypraw moze cie przekona do tej wodnej tez jajka z dodatkiem mozarelli albo serka wiejskiego + losos albo inna ryba wedzona + pomidory swierze albo suszone, Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Śniadania 13.11.15, 15:10 ser przy problemach z laktoza raczej nie ale kombinacje jajek z warzywami i ryba albo szynka nie musza miec serowych dodatkow Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Śniadania 13.11.15, 15:08 Kup sobie w Biedrze mleko bez laktozy.Jest chude, to przy diecie bedzie ok. Tez nie moge mleka, bo sie po nim zle czuje.Po tym mleku nie mam zas niepozadanych objawów.Osobiscie lubie tez owsianke na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Śniadania 13.11.15, 15:26 Płatki jadalne na wodzie, nasiona chia, migdały, orzechy, jagody goi, miód. Jem codziennie. Uwielbiam. Czasami kasza jaglana z jagodami, orzechami i miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Śniadania 13.11.15, 16:44 Sałatki wszelakie, jaja, suche owoce, świeże owoce. Sałatkę przygotuj sobie poprzedniego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Śniadania 13.11.15, 17:58 Od owoców się tyje, fruktoza aktywuje ciąg procesów prowadzących do gromadzenia tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Śniadania 13.11.15, 20:13 Gdzieś takie mundrości wyczytała? Do książek i się uczyć, a nie bzdury wypisywać! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Śniadania 13.11.15, 20:36 Scientific American, wystarczająco mundre? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Śniadania 13.11.15, 20:39 Ja tego nie rozumiem, odezwie się taka, nie ma żadnej wiedzy ale będzie innych krytykować. Żal i metr mułu. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Śniadania 13.11.15, 23:45 Biorąc pod uwagę Twoją poradę o mleku bez laktozy dla osoby uczulonej na mleko, to raczej Ty idź zweryfikować swoje "mundrości". Fruktoza to najsyfniejszy z cukrów i owszem, idzie prosto w tkankę tłuszczową, choć ma niskie IG. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Śniadania 13.11.15, 16:52 moje ulubione: www.mynewroots.org/site/2015/01/seriously-super-cereal/ Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Śniadania 13.11.15, 16:54 Mój syn ma uczuoenie na laktozę, ale lubi mleko- kupuję mu bez laktozy- niezłe takie mleko jest i w Lidlu, i w Biedrince. I jakoś dziwne wydaje mi się: bez chleba= odchudzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Śniadania 13.11.15, 17:02 > I jakoś dziwne wydaje mi się: bez chleba= odchudzam się. A mnie nie.Ostawiam pieczywo i chudne i nie robiąc nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Śniadania 13.11.15, 17:57 Biały chleb, to prawie to samo, co cukier, jeżeli chodzi o indeks glikemiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Śniadania 13.11.15, 23:37 Białego pieczywa jem bardzo malo,z reguły pełny przemiał na zakwasie. Odchudzac sie nie musze, ale jak czasem odrzuce pieczywo całkowicie, to od razu waga spada. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Śniadania 13.11.15, 17:04 ja gotowałam dzieciom owsiankę na wodzie, potem nadmiar wody usuwałam i dodawałam mleka sojowego - przy jego cenie(8-10 zeta za litr) wychodziło go niedużo a było tak samo smaczne jak płatki gotowane na mleku od razu w ten sam sposób przygotowywałam płatki ryżowe, te nawet lepsze od owsianki Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Śniadania 13.11.15, 17:22 Podam ci mój przykładowy jadłospis na którym chudnę 0,5 kg na tydzień, mam uczulenie na mleko i wszelki jego przetwory ale jaja jem: I kromka chleba żytniego, 2 jaja na smalcu kokosowym, pęczek rukoli/pomidor/ ogórek/ marchewka surowa, itd.,itp... II banan/jabłko/jakiś owoc w ilości zbliżonej wagowo do banana, III kawa z łyżeczką miodu IV 200-300 gramów tłustego mięsa na smalcu wieprzowym lub gęsim z brokułem/ kalafiorem/cukinią/kapustą/kapustą kiszoną/fasolką szparagową...Mieszanka warzywna ogólnie/ zupa jarzynowa na mięsie ale z minimalną ilością ziemniaków i innej skrobi. V woda między posiłkami Czyli niski indeks, minimalna ilość chleba i innych zbożowych, warzywa do bólu, owoce na smak, mięso/ jaja/ryby ile organizm potrzebuje, tłuszcz tyle, żeby mózg prawidłowo pracował Uśmiech z przymrużeniem oka dla "specjalistów" od "ketozy". Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Śniadania 13.11.15, 17:24 Między posiłkami możesz przegryzać orzeszkami, pistacjami, migdałami, słonecznikiem ale bez przesady. Dwie garście na dzień starczą. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Śniadania 13.11.15, 17:42 Hej, zgubiłam jeden posiłek, przed obiadem należy się jeszcze kromka chleba żytniego z jakąś omastą. Może być pasztet z cieciorki/ hummus/ smalec ze skwarkami/ kiełbasa/pasta rybna...i duża ilość jakichś warzyw z niskim indeksem najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: Śniadania 13.11.15, 17:25 Kasze. Ja uwielbiam kasze na słodko, gotuję na wodzie, do jaglanej dodaję jabłka, a do jęczmiennej i gryczanej suszone/wędzone śliwki i suszone morele. Na to pestki słonecznika/dyni/sezam. Dla mnie rewelacja i bardzo sycące. Kasze możesz gotować wieczorem, a rano tylko odgrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
melisaa4 Re: Śniadania 13.11.15, 20:19 Super. Napewno skorzystam z propozycji menu Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Śniadania 13.11.15, 20:40 Jogurty sojowe? Mleko migdalowe i platki jakies do tego? Granola? Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Śniadania 13.11.15, 20:47 Polecam tez placuszki kukurydziane z jogurtem. Mało kaloryczne, smaczne i szybkie do przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Śniadania 13.11.15, 20:56 Mąka kukurydziana, to, pod względem indeksu, mniej więcej to samo, co mąka ziemniaczana i pszeniczna... Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Śniadania 13.11.15, 23:49 Mleka roślinne: kokosowe (tłuste jak diabli), migdałowe, z orzechów laskowych, (sojowe jest dość...hm, takie sobie). Ja nie mogę jeść również orzechów, używam głównie mleka owsianego, mąż z kolei ryżowego (obydwa np. w Rossmanie albo w niektórych Freshmarketach mają, mleka Natumi). Z mleka sojowego robię tylko majonez, samo w sobie mi nie smakuje ani w kawie, albo jakakolwiek podmiana dla mleka krowiego, jakieś takie cierpkie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Śniadania 14.11.15, 10:51 ja tez sie odchudzam, ale nie zrezygnowalam z chleba, bo po co? licze kalorie z fatsecret i chudne. bez rezygnacji z chleba schudlam 15 kg. teraz skupiam sie na utrzymaniu wagi. dzis na sniadanie zjadlam: 2 male kromki chleba wieloziarnistego (38 g wyszlo), z tego jedna z maslem (5g) i serem zoltym (18 g), druga z pasztetowa (18 g), do tego maly pomidor i herbata czarna z 1 lyzeczka cukru. wszystko razem 267 kcal. zapewniam cie, ze po takim sniadaniu nie utyjesz. pieczywa naprawde nie trzeba eliminowac, zeby schudnac, a weglowodany tez sa potrzebne do prawidlowego funkcjonowania organizmu. acha, waga produktow wyszla taka, bo np. biore plasterek sera i waze, nabieram porcje masla/pasztetowej i waze itd. stad takie wartosci typu 18 g . na diecie bezmlecznej bylabym biedna, bo mleko i jego przetwory bardzo lubie i jem duzo, wiec tu niestety specjalnie nie pomoge. co do odchudzania, to polecam "quchenne inspiracje". strone prowadzi fajna dziewczyna, ktora odchudzanie zna z autopsji, bo sama sie odchudzila, jest dietetyczka, daje mnostwo dobrych rad i podaje tez gotowe jadlospisy. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Śniadania 14.11.15, 13:56 melisaa4 napisał(a): > Co można zjeść żeby było sycące i pożywne To, co moja corka je codziennie na sniadanie - banan z maslem orzechowym . Odpowiedz Link Zgłoś
grace35 Re: Śniadania 12.03.16, 23:57 Zrób sobie owsianke na wodzie i dołóz kilka rodzynek i to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś