Dodaj do ulubionych

grube uda a przysiady

02.12.15, 20:50
strasznie rozlazły mi się uda i szukając czegoś co je ogarnie i zbierze do kupy znalazłam informację, że rewelacyjne są przysiady.
Czy któraś z Was "przysiadała" tzn ćwiczyła przysiady, czy rzeczywiście ta forma cwiczeń może być pomocna?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 20:56
      Nie.
      Jak masz grube uda, to najlepsze będą ćwiczenia średnio i mocno intensywne nastawione na zrzucenie wagi. Bieganie, step, rowerek, aerobik.
      Ćwiczenia siłowe i z ciężarkami (również przysiady) ćwicz obok intensywnych, ale nie zamiast smile

Same przysiady to za mało, by spalić sporo kalorii.
      • sfornarina Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:04
        Już nie mówiąc, że przysiady trzeba wykonywać prawidłowo - najlepiej, jakby ktoś Ci fachowo pokazał i obejrzał, czy Ty dobrze je robisz. I na kolana trzeba uważać.
        Generalnie - przysiady owszem, ale jako część ogólnego treningu, a nie same w sobie smile
        • lieu Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:13
          teoretycznie jestem przygotowana, tak myślę,
          nie odrywać pięt, kolana nie mogą wystawać poza stopy, łopatki ściągnięte, przy wyproście pośladki napięte
          • sfornarina Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:21
            Wyobraź sobie ławeczkę za Tobą. Przy przysiadzie na niej "siadasz", czyli du.pa mocno do tyłu smile
            Wydech w dół, wdech w górę.

Jak masz dostęp do siłowni (sztangi), zarzuć sobie sztangę 15 kg na ramiona (za szyją tj na plecach, łopatki mocno ściągnięte, sztanga leży na łopatkach) i rób 3-4 serie po 12-15 przysiadów. Efekty są piękne, już po kilku tygodniach rośniesz w siłę smile
            • sfornarina Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:25
              Sorry, wdech w dół, wydech w górę.
          • sfornarina Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:31
            Ale jeszcze raz powtórzę - przysiady nie zmniejszą Ci obwodu ud.
            Dieta + intensywne ćwiczenia aerobowe + ćwiczenia siłowe z ciężarkami. Same przysiady to pic na wodę, bo - ile czasu jesteś w stanie przysiady robić? Przy porządnym (czyli prawidłowym obciążeniu) zrobisz 4 serie po 12-15 powtórzeń. To 15 minut może? To za mało, by zrzucić widocznie wagę. Chyba, że zamierzasz 3 lata ćwiczyć żeby te 5 cm zrzucić big_grin

Rower, biegi, długie szybkie spacery, pucowanie podłóg - jeśli nie masz dostępu do siłowni/ basenu/ klubu fitness smile A przysiady obok, nie zamiast.
    • zielonelato Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 20:57
      Najskuteczniejsze na uda są ćwiczenia typu:
      wymachy nóg (na leżąco lub stojąco)
      przysiady na tzw" narciarza" trzeba wytrzymać jak najdłużej w takiej pozycji przy równoczesnych wymachach rąk.
      Tracisz kilka cm w obwodzie i żegnasz przy okazji cellulit, o ile go masz wink
      • lieu Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:08
        zmierzyłam mam 55 cm przy wzroście 168, te 5 cm chciałabym zrzucić i do tego je ujędrnić, ehh rozmarzyłam się
        • cauliflowerpl Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:12
          To do roboty, 20 minut 4 razy w tygodniu wink
          www.youtube.com/watch?v=TBRCq_JnfUc
          • sfornarina Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:17
            Bardzo fajny treningsmile
            Z tym, że nie do końca jest wyjaśnione, jak te ćwiczenia wykonywać. Osoba niewprawiona może sobie kończynami byle jak powymachiwać (szczególnie, że tempo jest szybkie), a efektów nie będzie wcale.
            • cauliflowerpl Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:21
              Dokładnie, warto poradzić się trenera jak które ćwiczenie wykonywać.
              Gacką znalazłam przez przypadek, szukając czegoś na ramiona - też ma fajny trening, niby 15 minut, a pierwsze podejścia.... wymiękałam po siedmiu. I ten sam problem - można "machać" żeby odbębnić, a efekt zerowy. Ale jak się człowiek przyłoży to efekty miłe dla oka smile
              • sfornarina Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:27
                Najważniejsze to brzuch i lędźwie napinać. Zawsze zawsze zawsze smile
                • memphis90 Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 22:15
                  Moja trenerka mówi na to "podkulamy ogonki" wink
          • beata985 Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 09:48
            o rany, boli mnie od samego patrzenia..uncertain
            ale chyba musze zacząć ćwiczyć.....bo i uda grube i na narty tez się przyda przygotowanie....
            • cauliflowerpl Re: grube uda a przysiady 05.12.15, 10:49
              Poliki-poliki jak to Baski mówią, a boleć przestanie. Nie tylko od patrzenia, ale i od naśladowania.
              Powodzenia! Ja też muszę wrócić do formy po przedłużonym przeziębieniu.
        • zuleyka.z.talgaru Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 09:09
          W którym miejscu te 55? nad kolanem, na środku czy w najszerszym miejscu uda?

Polecam kettlebell. Najlepsze ćwiczenia wink i sztanga jak już ktoś wyżej pisał. Ale powiem Ci tak - ja chodzę na siłownię 3x w tygodniu i mam dość intensywne treningi. I jeśli chodzi o uda - tłuszcz już prawie spalony ale udo konkretne smile bo mięśnie pięknie się rozwinęły - ja akurat jestem z tego zadowolona, bo nie podobają mi się patykowate kończyny.
          • cauliflowerpl Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 09:49
            mięśnie pięknie się rozwinęły - ja akurat jestem z tego zadowolona, bo nie
            > podobają mi się patykowate kończyny.

Ja też chcę porządne mięśnie (ramion), a co jakieś treningi oglądam to tam "nie bój się, nie będziesz miała wielkich mięśni bo brak testosteronu, bo inna budowa, bo bla bla bla, tylko Ci się delikatnie zarysują"

A ja właśnie chcę mieć dobrze umięśnione big_grin
            No ale przecież nie będę się szprycować...
            • zuleyka.z.talgaru Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 10:08
              Na siłce są dziewczyny, które mają naprawdę fajnie umięśnione ramiona, tak, że jest dobrze widoczny biceps itp. ale nie przesadzony w stronę kulturystyki. Też do tego dążę. Mój trener niestety nie pozostawia złudzeń - na takie cudeńka trzeba sporo pracować.
              • sfornarina Re: grube uda a przysiady 06.12.15, 13:29
                Podpowiem: wspinaczka, body combat i planki.

A planki wyłącznie na piłce bosu:

1.
                https://media2.onsugar.com/files/2014/03/03/124/n/1922729/ba1925b5ce97ec89_bosu-fiz.jpg.xxxlarge.jpg

2. To samo, co wyżej, tylko kolana podciągasz do łokci po zewnętrznej stronie.

3. (ja robię na odwróconej piłce. Uwaga: biodra wysoko, ściągnięty tyłek i uda, ściągnięte łopatki)
                https://elizabethkovar.com/wp-content/uploads/2012/08/3plank.jpg

Po pół roku masz nie tylko piękne ręce, ale i sześciopak smile
                • cauliflowerpl Re: grube uda a przysiady 06.12.15, 16:52
                  Dzięki smile
                  O sześciopak to bym sobie w sumie mogła trzasnąć. Chuda jestem, ale co sześciopak to sześciopak wink
              • sfornarina Re: grube uda a przysiady 06.12.15, 17:00
                > Mój trener niestety nie pozostawia złudzeń - na takie cudeńka trzeba sporo pracować.

E tam. Wystarczy systematycznie różne sporty uprawiać (czyli po prostu to lubićsmile ) i same się zrobią. Ja w ogole specjalistycznych ćwiczeń na ramiona nie wykonywałam i dopiero na zdjęciach kiedyś dostrzegłam, jakie mam fajne mięśnie.

Tyle, że ja się od zawsze wspinałam, pływałam kajakiem, body combat uprawiałam, jogę, we frisbee grałam - i się same zrobiłysmile
          • lieu Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 13:34
            55 - w najszerszym

no ja bym właśnie chciała, żeby one były takie bardziej "zwarte", więcej mięśnia a mniej galarety
            • zuleyka.z.talgaru Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 13:42
              To masz szczupłe uda smile
              • lieu Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 21:48
                żartujesz prawda?
                ostatnio próbowałam kupić spodnie - jeansy, miałam problem z ich wciśnięciem
                • beata985 Re: grube uda a przysiady 05.12.15, 10:10
                  ej no...może masz 65....suspicious
                  ja mam 63 i fakt mam problem z jeansami ale udaje się jakos i widzę, że grubsze też się wciskają więc dlaczego ja miałabym nie wejść tongue_out
                • black_halo Re: grube uda a przysiady 05.12.15, 10:53
                  Podpowiedz: wez wiekszy rozmiar tongue_out
                  • beata985 Re: grube uda a przysiady 05.12.15, 11:05
                    ja mam o tyle problem, że jak wejde w uda juz to w pasie mam dużo za dużo i pasek nie daje rady, te odpowiednie w pasie zatrzymują się na udach....
                    nie mam pojęcia jak w rurki wciskaą się kobitki o większych rozmiarach....naprawdę a widuję ich sporo....
                    • black_halo Re: grube uda a przysiady 05.12.15, 11:13
                      Spodnie z dodatkiem lycry, inny model (wide leg czesto maja waska talie) albo biodrowki.

Nie ma grubych nog, masz po prostu taka budowe i miej swiadomosc, ze moze Ci przy odchudzaniu poleciec gora a dol bedzie jaki byl.
                    • lieu Re: grube uda a przysiady 06.12.15, 00:16
                      mam ten sam problem, więc podjęłam walkę z udamismile
                • zuleyka.z.talgaru Re: grube uda a przysiady 06.12.15, 09:18
                  Nie żartuję.
    • gagunia Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:15
      Od ok 2 miesięcy robię przysiady na szerokich nogach. Coś takiego:
      www.youtube.com/watch?v=E2JoRg42wKY
      Nie obciążają mi kręgosłupa i nie bolą mnie kolana - a są to moje 2 najsłabsze punkty i muszę bardzo uważać przy doborze ćwiczeń.
      Po 2 miesiącach w miarę regularnych ćwiczeń (50 rano, 50 wieczorem, aczkolwiek zdarza mi się dzień bez ćwiczeń albo ćwiczenie raz dziennie) ładnie zarysował się mięsień. Jestem szczupła i nie mam wprawdzie grubych ud, ale trochę tłuszczyku na nich jednak jest. Teraz wyglądają zdecydowanie zgrabniej.
      Ewidentnie rozwija się mięsień, więc udo może pozostać duże, ale jednocześnie widać spalanie tłuszczu. Na pewno więc noga będzie zgrabniejsza.
      I na początek uważaj, nie forsuj się, bo do pracy nie dojdziesz wink Wydawało mi się, że mam mocne nogi, bo sporo jeździłam na rowerze (ok 20-30km po 2-3 razy w tygodniu), a jednak te przysiady dały mi popalić po pierwszym treningu smile
    • fomica Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:21
      Ale chcesz tym udom zmniejszyć obwód, tzn. zdjąć trochę tłuszczu? To chyba trzeba zacząć od ogólnych ćwiczeń aerobowych i zrzucenia wagi. Ćwiczenia siłowe na poszczególne partie mięśni mogą ujędrnić i wysmuklić te mięśnie, ale jeśli są ukryte pod warstwą tłuszczyku to i tak nie będzie tego widać.
    • 18lipcowa3 Re: grube uda a przysiady 02.12.15, 21:24
      przysiady są boskie na tyłek i nogi
      tylko rób z obciążeniem, sztanga , hantelki itp
    • mynia_pynia Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 09:40
      Mam mocne nogi, jak robiłam przysiady przez miesiąc - wyzwanie, późnij kolejny miesiąc ćwiczenia pt. smukłe nogi to mój mięsień czworogłowy wyglądał całkiem całkiem.
      Kocham przysiady z wspięciem i je nadal robię ale dorzuciłam też masę innych ćwiczeń na resztę ciała, po 2 miesiącach wcześniejszych ćwiczeń było widać że nogi się trochę rozbudowały, cellulit znikł - gólnie schudłam.
      Uważam, że przy szczupłych osobach rozbudowane mięśnie to atut, ale nie myśl sobie że jak zrobisz 100 przysiadzików dziennie to sobie rozbudujesz mięśnie nóg jak Pudzian - do tego jest potrzebna dieta, odżywki jedzone na wiadra i intensywny trening siłowy, więc ćwicz w najlepsze.

• melancho_lia Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 09:44
      Polecam rolki zamiast przysiadów. Super modelują nogi.
    • drinkit Re: grube uda a przysiady 03.12.15, 11:23
      Poszukaj na yt ćwiczenia Mel B na nogi
    • piepe Re: grube uda a przysiady 06.12.15, 00:29
      Ćwiczenia siłowe, do których zaliczane są przysiady, nie są polecane by wyszczuplić. Tak jak poprzedniczki pisały - tutaj najbardziej ćwiczenia aerobowe, czyli bieganie, pływanie, aerobik. Jesli jestes szczupła, ale potrzebujesz rzezby, masz determinację i cierpliowsć, to polecam calanetics - ćwiczenia są ciężkie, mimo ze na takie nie wyglądają, trzeba je wykonywać przez 0,5-1 h dziennie, ale dają rewelacyjne rezulataty. Mozna je robic w domu bez dodatkowych sprzętów, efekty widac po 3 miesiącach codziennych ćwiczeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka