Dodaj do ulubionych

bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się ;)

03.12.15, 11:41
"Stanisław Karczewski zaapelował do najbogatszych Polaków, by powstrzymali się od korzystania z programu "Rodzina 500 plus". - Jeśli tego nie zrobią, skompromitują się - stwierdził marszałek Senatu w porannym programie w Radiu ZET.

Karczewski dopytywany, co to znaczy, że ktoś jest bogaty, odpowiedział, że nie zastanawiał się nad tym. - To ktoś taki, kto zarabia dużo więcej ode mnie - próbował się ratować polityk Prawa i Sprawiedliwości. - Apeluje do pana Romana Giertycha, który czeka na te 500 zł, żeby nigdy nie zgłosił się po te 500 złotych, bo się skompromituje. Wszyscy bogaci, którzy sięgną po te pieniądze się skompromitują - stwierdził gość Radia ZET."
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 11:46
      kama265 napisała:

> "Stanisław Karczewski zaapelował do najbogatszych Polaków, by powstrzymali się
      > od korzystania z programu "Rodzina 500 plus". - Jeśli tego nie zrobią, skomprom
      > itują się - stwierdził marszałek Senatu w porannym programie w Radiu ZET.

Ale żal!

> Karczewski dopytywany, co to znaczy, że ktoś jest bogaty, odpowiedział, że nie
      > zastanawiał się nad tym. - To ktoś taki, kto zarabia dużo więcej ode mnie

Eeee to spoko, za dużo takich nie będzie....
      • cosmetic.wipes Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 20:11
        Znaczy Terlikowski też nie weźmie?
        big_grin
    • edelstein Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 11:49
      Az tak ciezko ustalilic gorna granice dochodu do której te 500 byloby przyznawane?porazka
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:01
        Taa, bardzo sprawiedliwe byłoby, żeby te pińćset dostawała chlejąca i niepracująca patologia, a zapierniczająca całymi dniami samotna matka nie, bo śmiała zarobić o parę złotych więcej. Państwo powinno stawiać na jakość skorelowaną z ilością, sama ilość jest nam po ch...
        • baltycki Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:22
          > Taa, bardzo sprawiedliwe byłoby, żeby te pińćset dostawała
          > chlejąca i niepracująca patologia,
          Chlejacej i niepracujacej patologii doliczy sie te pincet do dochodu i o tyle zmniejszy zasilki.
          Masz pytania?
          • dyzurny_troll_forum Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:28
            baltycki napisał:

> > Taa, bardzo sprawiedliwe byłoby, żeby te pińćset dostawała
            > > chlejąca i niepracująca patologia,
            > Chlejacej i niepracujacej patologii doliczy sie te pincet do dochodu i o tyle z
            > mniejszy zasilki.
            > Masz pytania?

Ale to najwyżej zasiłki stałe, a co z celowymi?! Na podręczniki, na chemię, na buciki zimowe, na jedzenie?!

Prawdą jest, że się patole przerzucą z denaturatu na tanie wińska ponownie.... A może nawet flaszeczka czyścioszki się w niedzielę trafi!
          • iwles Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:18

a w życiu nie straci !
            średnia na głowę do zasiłku to 504 zł. Jeśli na wszystkie dzieci dostanie po 500 zł.i podzieli na dzieci + 2 niepracujących rodziców, to zawsze wyjdzie średnia poniżej 504 zł/głowę.
            • pitahaya1 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:29
              Wniosek z tego taki, że najbardziej opłaca się nie pracować lub ukrywać dochody. Emerytury i tak nie dostaniemy za lat 30, albo dostaniemy równą po 500 zł/osobę, więc lepiej od razu do skarpety chować i mieć w d.. cały system. I ciągnąć ile się da, jeśli państwo daje.
    • asia_i_p Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 11:50
      Powinni zaapelować do rodaków, żeby zgłaszali się po te świadczenia rotacyjnie w różnych latach, to może budżet wytrzyma.
    • melancho_lia Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 11:51
      Czekam na ustawową definicję bogacza.
      • dyzurny_troll_forum Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 11:55
        melancho_lia napisała:

> Czekam na ustawową definicję bogacza.

Kryterium dochodowe dla pierwszego dziecka było 800PLN. To byli ubodzy. Średnio-zarabiający mają z 1000. Bogacze więc będą od 1200 zapewne....
        • melancho_lia Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:33
          Normalnie milionerzy big_grin
    • zielonelato Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 11:57
      Z tego co wiem to dla kilku moich znajomych mocno krępujące będzie stanie co miesiąc w kolejce w MOPSIE po pieniądze razem z tymi naprawdę w potrzebie. A papiery dostarczyć trzeba będzie do MOPSU osobiście i to nie będzie takie raz ,dwa, trzy tylko "trzepać" będą mocno, by część zamożniejszych zniechęcić. A ludziska się tak podniecają niezdrowo.
      • dyzurny_troll_forum Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 11:59
        zielonelato napisała:

> Z tego co wiem to dla kilku moich znajomych mocno krępujące będzie stanie co mi
        > esiąc w kolejce w MOPSIE po pieniądze

Czyli kolejna ustawa dla patoli co to nie pracują i dużo wolnego czasu mają?
      • lauren6 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:30
        Do mopsu będzie się stać jeśli będzie się chciało kasę na pierwsze dziecko, bo będzie trzeba przedstawiać zaświadczenie o dochodach. Reszta ma się co roku rejestrować przez internet.
      • wuika Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:35
        Przecież w projekcie projektu jest takie łał, że będzie można sobie przelew na konto zdefiniować. Nowoczesne państwo w końcu.
        • melancho_lia Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:37
          To nie ta partia...
          Zamiast przelewu trzeba będzie miliard zaświadczeń dostarczyć.
          • wuika Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:38
            Zaświadczenia, kiedy moja sytuacja wygląda tak, że na pierwsze dziecko nic nie dostanę? Papierkologia zbędna suspicious Ale wiem, to przecież nie to kryterium myślowe, nie ma być łatwiej i dostępniej, tylko ładniej marketingowo - nie ma żadnych progów.
      • baltycki Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:26
        Tja, dlaczego co miesiac?
      • dobrochna00 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:15
        Ale jakie "trzepać"? Zaświadczenie o dochodach + zaświadczenie o liczbie dzieci i koniec. I nie nie ma żadnego powodu, żeby stać co miesiąc w kolejce, na konto można dostać. Przynajmniej tyle wynika z obecnego projektu.
        • zielonelato Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:35
          Będą trzepać , czyli weryfikować po to, by odsiać tych, którzy tych 500 zeta nie powinni pobierać. Już nie wspomnę o tym, że pracownik MOPSU może taką korzystającą z państwowych świadczeń rodzinę "odwiedzać" i jest to zgodne z prawem. Patologii dojącej od pokoleń MOPSY jest i będzie wszystko jedno, normalni zaś dwa razy się zastanowią, czy warto dla tych 500 srebrników tak się podkładać. A po drodze zanim ustawa wejdzie w życie, Pis cały czas będzie "dopracowywał" zniechęcające ludzi warunki przyznawania świadczeń. A naiwni już dzielą skórę na niedźwiedziu.
      • bbuziaczekk Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 23:50
        Nieprawda bo papiery bedzue można wypelnic przez neta. Dzis o tym czytałam rano
    • araceli Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 11:59
      kama265 napisała:
      > "Stanisław Karczewski zaapelował do najbogatszych Polaków, by powstrzymali się
      > od korzystania z programu "Rodzina 500 plus". - Jeśli tego nie zrobią, skomprom
      > itują się - stwierdził marszałek Senatu w porannym programie w Radiu ZET.

Uważaj uważaj bo zaraz się okaże, że bogaci (znajomi Szydło) ochoczo odpowiedzieli na apel i zrobią limit big_grin
      • wuika Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:37
        I może byłby spokój w takim znaczeniu, że skoro jest jasno określone "zarabiasz tyle i tyle -> nie należy się", to nie byłoby moralnego szantażu "niby się należy, ale weź no spróbuj to, co my ci dać niby musimy, ale wcale nie chcemy". Wolałabym jasną sytuację.
        • fomica Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:50
          A ja wole moralny szantaż niż znowu wykluczanie grupy ludzi z ogólnych świadczeń. Na becikowe się nie załapałam, na państwowy żłobek tez nie, leczenie prywatnie, mam tylko grzecznie płacić podatki i patrzec jak inni z nich korzystają. Moralne szantaże mam w nosie.
          • wuika Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:53
            Tylko potem nie będzie "oj, budżet nam się rozwalił, bo jesteśmy ignorantami ekonomicznymi", tylko "to ci bogaci, co nie powinni wyciągać ręki po państwowe - to ich wina". I też mam w nosie te szantaże w takim sensie, że jeżeli będę się na te 5 stówek łapała, to się po nie zgłoszę, ale wolałabym, żeby władza miała jaja i umiała powiedzieć: "bogatym nie damy, bo jest im kasa niepotrzebna" niż "damy, ale niech nie mają czelności brać".
            • iskierka3 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 19:56
              Ej, luz, takich bogatszych od pana marszalka, to sie znowu nadmiernie dużo nie uzbierawink Mozna brać bez wstydusmile
          • landora Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:15
            Tylko, że już jest wykluczanie ludzi z ogólnych świadczeń - rodzinom z jednym dzieckiem i szaleńczo wysokim dochodem powyżej 800zł na osobę pieniądze się nie należą.
            • fomica Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:30
              Wiele jest świadczeń i dodatków celowych, np. stypendia naukowe dostają studenci, nie-studenci są z nich wykluczeni, becikowe dostają młodzi rodzice, a bezdzietni są wykluczeni. Akurat sens promowania drugiego i kolejnego dziecka mogę powiedzieć, że rozumiem, jest w tym pewna logika.
              • zielonelato Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:40
                Ale na drugie dziecko logiczne byłoby tych 500 zeta przyznawać rokującym na "rozmnażanie" kobietom, a pobierać świadczenia będą i młode osoby , i te już w wieku mało reprodukcyjnym np. po 40- tce, które z rożnych przyczyn nie spłodzą następnego dziecka. Gdzie tu sens i logika?
                • fomica Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:42
                  Napisałam poniżej jak rozumiem sens tego świadczenia.
                • ichi51e Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 17:31
                  Te po 40 maja jeszcze 20 lat na rozród teoretycznie. Do tego jeśli umrze wkrótce po 60ce to dzieci po studiach będa mieć mieszkanie...
              • landora Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 17:37
                Serio nie widzisz, że w ten sposób kasę dostanie wiele bogatszych rodzin z dwójką dzieci, a wiele biedniejszych z jednym dzieckiem - nie?
                • fomica Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 18:23
                  Na jakiej podstawie twierdzisz że rodzina z 1 dzieckiem jest akurat biedniejsza? Bo tak ma napisane w papierach Przede wszystkim uważam za bzdurne i niesprawiedliwe kryterium dochodowe, z dwóch powodów. Po pierwsze przy tak rozwiniętej szarej strefie, fakt, że ktos ma na PIT-cie napisane 2 tys, nie oznacza, że naprawdę nie dorabia drugiego tyle, na czarno. Po drugie, przychody to tylko połowa prawdy, a druga to wydatki, nigdzie nie uwzględnione.
                  Jeśli ktos zarabia 5 tys, ale wynajmuje mieszkanie na wolnym rynku, albo spłaca kredyt, nie dostał sie do państwowego przedszkola, nie ma babci pod ręką, a drugi zarabia 2 tys., mieszka w komunalnym, ma miejsce w przedszkolu i babcie do pomocy, to kto tu jest faktycznie bogatszy?
                  • jolunia01 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 23:42
                    fomica napisał:

> ... przy tak rozwiniętej szarej strefie, fakt, że ktos ma na PIT-cie napisane 2 tys,
                    > nie oznacza, że naprawdę nie dorabia drugiego tyle, na czarno. ...

Niestety szara strefa jest nierówno rozwinięta. Ja znam akurat taką, która 1500 teoretycznie za miesiąc płaci w ratach po 100-200 zł co kilka dni przez 3 miesiące. A zaległości rosną i nie są do wyegzekwowania.
    • nena20 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:43
      ja nic nie dostanę, ale jeśli dają to powinni dostać wszyscy. Najlepiej powinny być dalsze odliczenia w podatkach. Czy to moja wina, iż mam dobrą pracę? Na koniec roku odstałam roczną premię, z tego państwo zabrało mi prawie 50%. Przez wypracowany zysk dla firmy była taka nagroda. Z tego powodu nie mogę odliczyć podatku na dziecko, za bogata jestem. System jest chory i nie nagradza tych którzy realnie wytwarzają dochód do państwowej kasy.
      Faktycznie na wszystkie dzieci 500 zł dostaną osoby bezrobotne, rolnicy oraz rodziny wielodzietne. Do tych ostatnich nie mam wątpliwości, natomiast rolnicy mają wyższe dochody niż te obliczone przez państwo. Bezrobotni? tu mam pewien problem, bo można być bezrobotnym jakiś czas ale nie całe życie, a niestety też takich znam.
      • hugo43 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:54
        Od września moje dziecko pójdzie do prywatnego przedszkola,bo na bank nie przyjmą trzylatki z normalnej rodziny do publicżnej placówki.500pln traktuje jako dopłatę do czesnegosmileakurat drugie 500 dopłace.
      • pitahaya1 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:01
        Raz wyszarpane podatki niechętnie się oddaje.
        Państwo jednak, poza nachalnym zgarnianiem danin, nijak nie zachęca, żeby uczciwie je płacić. Co wyszarpią to ich. Nikt nie lubi płacić, ale pogłębia się szara strefa, mnóstwo ludzi zaniża dochody skoro wszystkie dodatki i ulgi są od nich uzależnione.
        Ciekawe co będzie, gdy te dochody zaczną systematycznie spadać. Na papierze, oczywiście smile
        Najłatwiej podnieść tym, którzy jeszcze płacą.
    • zlotarybka_1 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:55
      Gdybym mieszkala w Polsce nie mialabym zadnego problemu ze skompromitowaniem sie. Moglabym sie ustawic w kolejce do MOPSu. W kampanii obiecali WSZYSTKIM - wiec teraz niech wszystkim wyplacaja. To wszystko sie robi po prostu kuriozalne.
    • lusitania2 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:56
      to pewnie kubekwkropki do apelu karczewskiego karnie się dostosuje.
      • kama265 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 13:59
        obawiam się, że nie sądzę big_grin
        • kanga_roo Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:10
          co za żenada. od samego początku, no bo co to znaczy, że jeśli ktoś ma jedno dziecko, to mu nie przysługuje? gorsze to dziecko jest czy mniej jest dzieckiem? już wolałabym wyłącznie kryterium dochodowe, jak przy socjalu.
          • fomica Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:14
            Rodzin z jednym dzieckiem jest w Polsce sporo, do posiadania jednego nie trzeba specjalnie zachęcać. Cała sztuka w tym, żeby jakoś ułatwić decyzję o drugim i kolejnym, bo po jednym potomku na parę to ciągle dla państwa za mało. Lepsze niż zero, ale nadal niewystarczające.
            • landora Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:17
              Trzeba być idiotą, żeby fundować sobie kolejne dziecko, bazując jego przyszłość na 500zł od PiSu.
              • fomica Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:27
                Ja rozumiem, że ten dodatek to ma być rodzaj nagrody za wielo- czy właściwie średniodzietność, ułatwienie, rekompensata za te dodatkowe wydatki, a nie główny powód do rozrodu.
                • zlotarybka_1 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:38
                  z tego co pamietam to wlasnie nie na wydatki na istniejace dzieci - te 500 zela mialy zachecac do rozrodu w obliczu coraz trudniejszej sytuacji demograficznej w Polsce.
                  • zielonelato Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:41
                    Dokładnie.
                  • ewa_mama_jasia Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 04.12.15, 09:28
                    No to tym bardziej powinno być na pierwsze dziecko bez względu na dochód. Łatwiej jest chyba podjąć decyzję o kolejnym dziecku, jak już się ma przynajmniej dwoje, niż rodzicom jedynaka. I to takim, którzy zarabiają zbyt dużo, żeby się łapać na jakąkolwiek pomoc.
                    Akurat średnio zarabiającym rodzicom z 1 dzieckiem te obiecane 500 zł mogłyby pomóc w decyzji - bo wtedy mieliby dodatkowo 1000 zł a nie 500 na ewentualne drugie.
    • acapoalto Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:09
      Niedoczekanie!
      Niestety nie mam złudzeń, jestem pewna, że kryterium dochodowe już wkrótce się pojawi i 95 procent tych, którzy są za bogaci na mops zostanie wyłączonych z programu 500+
    • anika772 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:10
      On się kompromituje, oraz jego partia.
      Po takiej wypowiedzi "bogaci" sięgną po każdą złotówkę, z czystej przekory.
      • nullik Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:28
        Ależ oczywiście PIS nam chce dać, ale jednocześnie usilnie "namawia", żeby nie brać.
    • pir_anyai Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 14:38
      hehehe, bogaci są dlatego bogaci, że sięgają po każdy grosz który im się należy.
      • hermenegilda_zenia Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 21:21
        Tylko, że najpierw m.in. ci bogaci wpłacając swoje wysokie podatki do kasy państwa finansują te szczodre prezenty dla całej reszty.
    • makurokurosek Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:03
      Jednym słowem pan Karczewski nie zalicza siebie do bogatych i po 500 zł zamierza rękę wyciągnąć
    • kamunyak Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:08
      a niby dlaczego maja nie siegać? przeciwnie, popieram żeby brali.
      Skompromitowali się ci, którzy takie pomysły mają i wprowadzają w życie a nie ci, co z nich korzystają.
      Moze prędzej sie rozsypia te rządy.
    • kaz_nodzieja Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:39
      A niby dlaczego bogaci mają odbierać od ust swoim dzieciom coś co prawnie im się należy? To byłoby okradanie dzieci z pieniędzy im należnych.
    • pani_leonia Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 15:52
      z pincet zlotych bedzie jak z becikowym ,mialo byc dla wszystkich a nie jest. w polsce jesli dwie dorosle osoby pracuja na etacie to nie maja zadnych szans na jakakolwiek pomoc od panstwa. logika jest prosta skoro potrafisz utrzymac siebie to przy okazji plac tez na gornikow, kosciol i cala reszte
      • triss_merigold6 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 17:55
        O, a jakim cudem becikowe nie jest dla wszystkich? Jedynym warunkiem otrzymania becikowego jest pozostawanie pod opieką lekarską od bodajże 10 tygodnia ciąży.
        Drugie becikowe może wypłacać gmina i tu jest kryterium dochodowe.
        • ichi51e Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 18:12
          Wydaje mi sie ze od 2 lat co najmniej tak nie jest. Za moich czasów było śle wydaje mi sie ze zmienili
          • ichi51e Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 18:13
            "
            Becikowe wypłaca się od 2006 roku. Wtedy przysługiwało ono wszystkim rodzicom. Na mocy Ustawy z dn. 12 października 2012 roku o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych to się zmieniło. Od tego czasu becikowe mogą otrzymać jedynie te rodziny, w których dochód na osobę nie przekracza 1922 zł netto."
          • triss_merigold6 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 18:15
            Ok, racja.

Od 1 stycznia 2013 roku otrzymanie jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka uzależnione jest od spełnienia kryterium dochodowego. Dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć kwoty 1.922,00 zł.

Czytaj więcej: www.gloswielkopolski.pl/artykul/3681780,becikowe-2015-wniosek-dokumenty-zasady-terminy-wszystko-o-becikowym,id,t.html

Niemniej, jakoś nie sądzę, że próg dochodowy w wysokości prawie 2 tysięcy na osobę w rodzinie eliminuje znakomitą większość rodziców.
    • figrut ? 03.12.15, 16:31
      Ktoś może zorientowany, czy jak ustawa jednak wejdzie w życie, to dotychczasowe dodatki diabli wezmą ? Jak ja np. nie będę chciała tych pińcet, to będzie nadal rodzinne, dodatek dla samotnie wychowujących i zwrot podatku z ulgami ?
      • lusitania2 Re: ? 03.12.15, 17:25
        dopóki nie będzie ustawy opublikowanej w dzienniku ustaw to wszystko jest patykiem na wodzie pisane i stawiam brylanty przeciwko orzechom, że pani Szydło wespół w zespół z panią Rafalską dziś nie wiedzą, co z Sejmu wyjdzie.
    • zona_mi kama265 03.12.15, 17:11
      Przypominam, że to forum dyskusyjne, więc następnym razem opatrz, proszę, własnym komentarzem wklejony cytat.
      Posty startowe z samymi linkami/cytatami będą usuwane.
      • kama265 Re: kama265 03.12.15, 17:26
        nie brdzo wiedziałam, jak o skomentować smile ale ok, zapamiętam
    • nutella_fan Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 18:15
      Niezly debil. Kto to jest?
      • lusitania2 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 18:44
        nutella_fan napisała:

> Kto to jest?

pis-Marszałek Senatu
    • paloma_blauwinder Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 03.12.15, 23:58
      No cóż, błogosławieni ubodzy w duchu.
    • heca7 Re: bogaci sięgający po 500 zł skompromitują się 04.12.15, 09:33
      Jak wprowadzą te 500zł to jako matka 3 dzieci je dostanę. Ma być od kwietnia? Właśnie w kwietniu odbieramy samochód wart prawie tyle co kawalerka w Wawie. Co powiedzą sąsiedzi? No dorobili się na dzieciach big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka