Dodaj do ulubionych

To jak to jest z emeryturą Krzywonos?

06.12.15, 18:18
faktycznie, bardzo wysoka w relacji do lat pracy i stanowiska. Ale huk- niech ma. Jej tłumaczenie, że to jej sprawa to już , delikatnie, brak dyplomacji. No, ja mam mieszane uczucia po tej wypowiedzi i coś mi podpowiada, że sprawa nie jest jednoznaczna.
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:21
      A coś więcej możesz napisać w temacie, bo ja nie znam sprawy, nie wiem o co chodzi.
      • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:25
        niezalezna.pl/73622-krzywonos-zapytana-o-gigantyczna-emeryture-moja-prywatna-sprawa
        Z oświadczenia majątkowego Henryki Krzywonos wynika, że jej miesięczna emerytura wynosi ok. 6200 zł brutto. Na emeryturę przeszła wcześnie, w 2009 r., mając 56 . Nie będę się nikomu tłumaczyć - odparła nam krewko posłanka. - Różne rzeczy się o mnie mówiło i mówi, a ja mam to wszystko w nosie. To moja prywatna sprawa. To wyłuszczenie sensu.
        • oqoq74 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:29
          Jak już zakładasz wątek, w którym poddajesz coś w wątpliwość, to napisz konkretnie co zarzucasz. Chyba, że chodzi o to by pluć.
          • kk345 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:32
            > Chyba, że chodzi o to by pluć.
            A o cóż by innego?
            • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:40
              ale próbowano wyjaśnić u źródła. Jej odpowiedź jest olaniem pytającego. To jest bardzo brzydkie.
              • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:22
                mildenhurst napisała:

> ale próbowano wyjaśnić u źródła. Jej odpowiedź jest olaniem pytającego. To jest
                > bardzo brzydkie.

moze po prostu poznałaś jakąś część odpowiedzi podobającą się niezależnej ??
          • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:47
            pytam i oczekuje odpowiedzi. Mam bardzo mieszane uczucia z reakcją p. Krzywnonos za pytanie.
            • oqoq74 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:49
              Nie pytano, by poznać odpowiedź, tylko po to, by móc napisać artykuł sugerujący. Tyle.
            • livia.kalina Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:51
              > pytam i oczekuje odpowiedzi. Mam bardzo mieszane uczucia z reakcją p. Krzywnono
              > s za pytanie.
              W ogóle nie kupuję "mieszanych uczuć" i troski i sprawiedliwość i praworządność. To ewidentne szukania haka na kogoś, kto śmiał się postawić Kaczyńskiemu.
              • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:54
                mam gdzieś Kaczyńskiego, Ciebie nie zastanawia nic w temacie? Mnie owszem, ale po odpowiedzi.
                • livia.kalina Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:02
                  Prokurator Kryże jest na świeczniku bo jest podnóżkiem Kaczyńskiego. Opozycjonistka Krzywonos jest wyłudzaczką emerytury i zoną zomowca bo się postawiła Kaczyńskiemu. Serio nie widzisz związku z Kaczyńskim?
                  • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:04
                    ale mnie nie interesującą sprawy polityczne. Z ciekawości chcę wiedzieć jak Ona to zrobiła.
                    • livia.kalina Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:17
                      Mnie sprawy polityczne interesują o tyle, że mam świadomość, że gdyby Krzywonos nie miała odwagi postawić się Kaczyńskiemu to taki artykuł, o jej emeryturze w usłużnych mediach by nigdy nie powstał. Nie mam pojęcia jakie emerytury i z jakiego tytułu mają inni ludzie ale jestem głęboko przekonana, że emerytura p. Krzywnonos jest z pewnością uczciwsza niż emerytura prokuratora Kryże, o którą w usłużnych mediach z pewnością nikt nie spyta.
                    • asia-loi Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:23
                      mildenhurst napisała:

> ale mnie nie interesującą sprawy polityczne. Z ciekawości chcę wiedzieć jak Ona
                      > to zrobiła.

Ja też bym chciała wiedzieć. Osoba publiczna w tym wypadku posłanka, musi złożyć oświadczenie majątkowe i z tego oświadczenia wiadomo ile ma emerytury. Nic zatem dziwnego, że opinia publiczna, chce wiedzieć jak to się robi, że: ma się 56 lat kiedy przechodzi się na emeryturę, nie piastowało się stanowiska z duża pensją i ma się ponad 6 tys emerytury.
                      Chcemy po prostu tylko wiedzieć, jak to jest możliwe. Jeżeli jest to specjalna emerytura, to nie powinno być to tajemnicą.
                      • krejzimama Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:41
                        To wykorzystaj wszystkie dozwolone prawem metody by się dowiedzieć.
                        • rosapulchra-0 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:01
                          krejzimama napisał:

> To wykorzystaj wszystkie dozwolone prawem metody by się dowiedzieć.

Zapytanie na forum jest niezgodne z prawem?
                      • paskudek1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:43
                        a ja bym chciala wiedzieć czemu poseł Macierewicz, pracując jako poseł odbiera: dietę poselską, uposazenie poselskie oraz emeryturę??? oraz JAKIM cudem zarabiając w roku prawie 19 tysięcy z tytułu diety, ponad 65 tysięcy z uposażenia i ponad 17 tysięcy złotych z tytułu emerytury odlozonych środków pienięznych posiada marne 2500 tysiaka w zlotowkach, niecałe 2 tysie w dolarach i niecały tysiak w euro.
                        POdejrzewam także, że inni posłowie zawodowi tez pobierają jednocześnie i dietę i uposazenie poselskie - JAKIM prawem? I byc może niejeden też zgarnia emeryturkę. TO Cię nie interesuje?
                        • iskierka3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:46
                          O, mnie to bardzo interesuje. Interesuje mnie tez czemu niezalezne media tego nie draza?
                          • paskudek1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:52
                            najbardziej smieszą mnie, ale jednocześnie wkurzają, komentarze po opublikowaniu tych oświadcczeń. Wiekszość strasznie "nadepnął" na odcisk Ryszard Petru swoimi setkami tysięcy smile w samym mbanku ma ponad pół miliona odłożone smile alez im solą w oku. Ja tam jednak bardziej wierzę takiemu petru, który dorobił się na prowadzeniu firm niz Macierewiczowi, który wmawia mi, jako obywatelce, że po latach w Sejmie odłożył sobie 250 zeta i jakies 20 tysiaków w lokatach smile taka naiwna to ja nie jestem
                            • iskierka3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:55
                              No wlasnie. Mam tak samo. Poza tym biedny jak mysz ekspert od gospodarki bylby chyba ciut niewiadygodnywink ale w Polsce tak jest - ma nowy telefon ( lepszy ode mnie!), to znaczy zlodziej i wrog.
                            • princy-mincy Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 06:58
                              O wlasnie, dla mnie tez Petru bardziej wiarygodny z tym majątkiem niz Macierewicz ktory prawie nic nie ma.
                              • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 07:38
                                princy-mincy napisała:

> O wlasnie, dla mnie tez Petru bardziej wiarygodny z tym majątkiem niz Macierewicz ktory prawie nic nie ma.

Maciorek po prostu wszyskie pieniądze Jarkowi w ramach haraczu na utrzymanie partii oddaje big_grin
                            • isa_bella1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 09:08
                              Petru zrobił podziała majątku z zona, do tego ma w centrum Wawy mieszkanie 60 m warte 100 000 zł., słuchajcie go dalej. powodzenia
                              • kotradykcja Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 09:12
                                sa_bella1 napisała:

> Petru zrobił podziała majątku z zona,

I słusznie zrobił!

> do tego ma w centrum Wawy mieszkanie 60 m
                                > warte 100 000 zł., słuchajcie go dalej. powodzenia

Chrzanisz. Wyjaśniał, że mieszkanie jest daleko od Warszawy. Naprawdę trzeba być mądrym inaczej żeby twierdzić, że facet, który przyznaje się do 2 milionów nagle zaniży wartość mieszkania tongue_out
                              • fragile_f Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 11:57
                                Daj prosze link do jakiegos dowodu mowiacego o tym, ze ma mieszkanie w centrum wawy o wartosci 100 000 i powierzchni 60 m.

Bo ja w jego oswiadczeniu widzialam tylko, ze ma LOKAL o takiej powierzchni i wartosci ale nie ma tam podanego adresu. Rownie dobrze moze to byc lokal na zadupiu w Łodzi.
                              • araceli Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 12:23
                                isa_bella1 napisała:
                                > Petru zrobił podziała majątku z zona, do tego ma w centrum Wawy mieszkanie 60 m
                                > warte 100 000 zł.,

Po co kłamiesz w spawach, które da się sprawdzić w 5 minut?
                              • asia-loi Re: mieszkanie Petru 07.12.15, 17:36
                                isa_bella1 napisała:

> Petru zrobił podziała majątku z zona, do tego ma w centrum Wawy mieszkanie 60 m
                                > warte 100 000 zł., słuchajcie go dalej. powodzenia

To mieszkanie Petru ma w Jeleniej Górze, a nie w Warszawie.
                                www.fakt.pl/politycy/petru-ma-mieszkanie-60-m2-warte-100-tys-zl,artykuly,595289.html
                        • asia-loi Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:49
                          paskudek1 napisała:

> a ja bym chciala wiedzieć czemu poseł Macierewicz, pracując jako poseł odbiera: dietę poselską, uposazenie poselskie oraz emeryturę??? oraz JAKIM cudem zarabiając w roku prawie 19 tysięcy z tytułu diety, ponad 65 tysięcy z uposażenia i ponad 17 tysięcy złotych z tytułu emerytury odlozonych środków pienięznych posiada marne 2500 tysiaka w zlotowkach, niecałe 2 tysie w dolarach i niecały tysiak
                          > w euro. POdejrzewam także, że inni posłowie zawodowi tez pobierają jednocześnie i dietę i uposazenie poselskie - JAKIM prawem? I byc może niejeden też zgarnia emeryturkę. TO Cię nie interesuje?

Też bym chciała wiedzieć.
                  • annajustyna Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:04
                    Kaczynski tez byl w ZOMO czy co?
            • krejzimama Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:13
              Ale jakie masz uprawnienia by oczekiwać odpowiedzi?
              • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:57
                Hmm. Zadźgałaś mnie.
        • gogologog dorobiona legenda - lamistrajk - Krzywonos 07.12.15, 10:56
          Powoływanie się na historię Solidarności zbulwersowało uczestników wydarzeń Sierpnia 1980 r. – Przede wszystkim, co należy podkreślić, Henryka Krzywonos nie zatrzymała żadnego tramwaju. Pojazd stanął, gdy już wszyscy dołączyli do strajku i postanowiono odciąć prąd – podkreśla stanowczo Karol Krementowski, przewodniczący Komitetu Założycielskiego w Gdańskich Zakładach Elektronicznych UNIMOR, doradca Solidarności w ponad stu zakładach na Wybrzeżu. – Nigdy też niczego nie drukowała, nie chciała się angażować nawet w kolportaż naszych ulotek – dodaje.

Joanna Gwiazda dodaje:
          Po jej różnych wybrykach i ze względu na jej niekompetencję ludzie domagali się jej dymisji. W porozumieniu z nią podjęliśmy decyzję, że sama ustąpi ze stanowiska już w połowie września, czyli po niecałym miesiącu swojej działalności
          • aneta-skarpeta Re: dorobiona legenda - lamistrajk - Krzywonos 08.12.15, 11:31
            każdy ma swoją legendę w partii- PO ma Krzywonos, a PiS ma prl-owskiego prokuratora
      • mirmunn Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:27
        chyba o to
        niezalezna.pl/73622-krzywonos-zapytana-o-gigantyczna-emeryture-moja-prywatna-sprawa

może za bycie rodziną zastępczą są wyższe uposażenia?
        Trudno mi powiedzieć.

Ale huk tam, na pewno zapracowała na nią uczciwiej niż niejeden emeryt 40 latek mundurowy czy pan z SB.
        • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:32
          chodzi o to, że bycie rodz. zast. nie powoduje praw emerytalnych. Mąż z historią zomo.
          • mirmunn Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:36
            Ale który?
            Bo jeśli ma drugiego męża, to nie może pobierać emerytury po pierwszym- no chyba, że z obecnym panem ślubu nie mają.smile
            • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:44
              ma chyba jednego męża oraz wykształcenie podstawowe.
              • mirmunn Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:54
                no ale to mąż jest na swojej emerytirze, jesli jest, a nie na jej. Ona mogłaby byc na emeryturze po męzu- gdyby była wdową. Po wyjściu za mąż jest to niemozliwe.
                Moja znajoma nie brała ślubu ze swoim przyjacielem przez ileś tam, bo uposażenie po męzu miało być wysokie. Pobierała wtedy rentę wdowią. Ale jak osiągnęła wiek emerytalny, to okazało się po naliczeniu, ze różnica jest b. mała (pierwszy mąż był fachowcem na wysokim stanowisku, ale zmarł dość młodo- chyba nie miał jeszcze 50 lat).
                no to się kobita w końcu hajtnęła ze swoim panemsmile
                • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:59
                  po co gdybasz. Nie jest wdową. Nie odpowiedziała też na pytanie, w sumie konkretne i dla mnie osobiście ciekawe. ZUS podsyła mi sondaże i choć mam inną sytuację zawodową tyle emerytury i po 100 latach nie naliczy.
                  • maslova Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:17
                    Pani Krzywonos odchodziła na emeryturę w momencie, gdy przeliczenie było zdecydowanie korzystniejsze niż obecnie.
                    • annajustyna Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:17
                      Moja Mama tez. I ma ok. 1500 na reke.
                      • maslova Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:47
                        Porównałaś dochody pani Krzywonos i Twojej mamy?
                        • annajustyna Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:56
                          Moja mama byla wonskom specjalistkom. Pani Krzywonos tramwajarkom, zdaje siem?
                          • maslova Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:00
                            Doczytaj trochę, bo widać masz niepełną wiedzę w temacie.
                          • norra.a Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:20
                            annajustyna big_grin
                            (y)
          • kotradykcja Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 08:41
            chodzi o to, że bycie rodz. zast. nie powoduje praw emerytalnych.

No i zaraz jeszcze powiesz, że nie powoduje nabycia praw emerytalnych bycie nauczycielką, przedszkolanką, opiekunką w żłobku tongue_out
            Ależ oczywiście, ze powoduje! Bycie RZ czy prowadzenie RDD to jest PRACA. Taka sama, jak każda inna, za którą należy się wynagrodzenie, urlop, emerytura.
            • ichi51e Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 08:56
              Praca w rdd jest praca jak najbardziej. Do tego praca w nietypowym wymiarze godzin wiec myśle ze jak sie dobrze pokombinuje to cuda typu dżin pracy 24h/dobę można potworzyc. Do tego urlopy nadgodziny... interwencjaprawna.pl/docs/ARE-109-rodzinne-domy-dziecka.pdf
              • kotradykcja Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 09:07
                Zawsze można samemu zająć się prowadzeniem RDD... Przecież każdy może smile
        • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:46
          emerytów mundurowych 40 letnich nie ma z takim uposażeniem. Mam w rodzinie. Po 20 latach 1700 netto podoficer starszy.
        • jakw Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:28
          No co ty. Ona rodzinę zastępczą prowadziła kilkanaście lat. Nawet jeśli miała pensję 6000 to ta emerytura w żaden sposób z tego+kierowanie tramwajami nie wyjdzie. Pewnie dostała jakąś specjalną dla "bojowników o wolność i demokrację" (to chyba premier przyznaje) i spokojnie mogłaby to wyjaśnić, bo raczej nie jest to jej prywatna sprawa. Jeśli jest to emerytura wynikająca z jej stażu i zarobków to nie wiem dlaczego wmawia mi się, że przechodząc na emeryturę w wieku 60 lat będę ją miała niską.
          • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 23:06
            jakw napisała:
            i spokojnie mogłaby to wyjaśnić, bo raczej nie jest
            > to jej prywatna sprawa.

to jest jej prywatna sprawa ;ujawnia źródło i sumę a reszta nie powinna nikogo interesować
            • rosapulchra-0 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 23:13
              No raczej nie jest, jeśli musi składać publicznie oświadczenie podatkowe.
              • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 23:17
                rosapulchra-0 napisała:

> No raczej nie jest, jeśli musi składać publicznie oświadczenie podatkowe.

no ale w oświadczeniu nie musi pisać jak nabyła prawa do emerytury ,a tylko o jej pobieraniu musi napisać...
                • rosapulchra-0 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 00:55
                  Nie musi. To fakt.
                  • annajustyna Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 09:22
                    Ale troche pokory nigdy nie zaszkodzi.
                    • rosapulchra-0 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 11:17
                      Oczywiście że tak, ale jak widać po broniących jej zachowanie, zdecydowanie zbyt łagodnie się zachowała wink
          • black_halo Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 11:33
            Z tego co wiem to ona rodzine zastepcza prowadzila dla osmiorga dzieci.
      • plater-2 ja podam 08.12.15, 01:10
        W czasach PRL można było żyć z cynkciarstwa, jezdzenia na saksy i nie płaciło sie podatku, co oceniam jako złodziejstwo, bo ludzie ci nie płacili podatków, a korzystali z bezpłatnej szkoły dla dzieci, chodzili chodnikami budowanymi z podatkow innych osob, pogotowia ratunkowego itd.

Mozna było życ z umow na zlecenie, płaciło sie wtedy najniższą stawkę na ubezpieczenie i emeryture, bo inaczej nie miałoby sie lekarza za darmo.

Mozna było tez prowadzic hulaszczy i nieodpowiedzialny tryb życia, nie wpłacać nigdzie, podawac, ze utrzymuje mamusia albo konkubina. Za Gierka juz nie było nakazów pracy. Nie mialo sie wtedy ani lekarza ani nie leciala skladka na emeryture.

Osoby takie w sprawie niskich emerytur lub ich braku powinny zwrócić się o pomoc do MOPS, PCK lub Caritasu, nie do ZUS i nie do rzadu w sprawie dodatku rekompensacyjnego w marcu dla a osób otrzymujacych najniższe swiadczenia .

Powinno się te rekompenstaty wypłacać po przedstawieniu nie odcinka emerytury a oswiadczenia majątkowego.

Nie uważam, że każda emerytura powinna zabezpieczać minimum potrzeb. Jak ktoś ma mały kapiał poczatkowy, bo nie wpłacał z własnego wyboru , czyli nie był wiele lat inwalidą i matka wielodzietną - ma tyle, ile mu wyliczyli z małego kapitału - Cugowski, Rodowiczka, Sipińska, ta pani artystka, co powiła niedawno w wieku 60 lat bliźnieta...

Czy staz pracy i wykształcenie Henryki Krzywonos daje podstawe do pobierania tak wysokiej emerytury z ZUS ?

Od 1973 do 1978 pracowała jako motorniczy w WOK w Gdańsku.

1978 pracowała kilka miesięcy w Stoczni Gdanskiej, zwolniona , od 1979 powróciła do poprzedniego miejsca pracy, zwolniona, żadne z tych zwolnień nie miało podłoża politycznego.
        W MKZ pracowała w dziale gospodarczym, nie pracowała w Biurze Interwencji Solidarności. MKZ nie zgodziło sie, by była reprezentantka tramwajarzy, odwołana, nie na podłozu politycznym.

MKZ dzialaly kilkanscie miesiecy, do 13 12.1981.

W stanie wojennym musiała opuścić Gdańsk. Podaje, że pracowała w Szczecinie.

Władze nakazały jej za działalność związkową wyprowadzić się z Gdańska. Gdyby została, to by ja siłą wywiezli za miasto, czy aresztowali , internowali, czy jak ?

Podaje, że w 1986 wróciła do Gdańska i pracowała w "ośrodku kształcenia cudzoziemców" (???). Chyba nie na stanowisku wykładowcy ? Czyli juz nie musiała mieszkać w Szczecinie i pracować w Wiscardzie ? Dlaczego ?

Co robiła w latach 1986-1989 ? Nie podaje.

Dzialaczka Solidarnosci, rodzine zastępczą prowadziła z mężem, byłym zomowcem, w latach 1989-1994, a od 1994 rodzinny dom dziecka. Jej wybór. Nie podaje do kiedy prowadzila. Na emeryture przeszla wczesniej niz wymaga ustawa, w wieku 56 lat. Dlaczego ?

Czy z tych "lukratywnych posad" w latach 80 udalo jej sie uskladac ponad szesciotysieczna emeryture ?? Czy z pracy w rodzinnym domu dziecka ???

Bo mowimy o emeryturze, nie o dochodach ktore ma byc może z innych żródeł, z honorariów Rady Fundacji Solidarności Międzynarodowej, tantiem czy publicystyki o ile taka uprawia.

Krzyż Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski, Orderem Ecco Homo nie sa to odznaczenia "chlebowe", zreszta juz "chlebowych" nie ma od dwudziestu kilku lat.

Jesli pani Krzywonos otrzymuje w zwiazku z p/w lista stanowisk, na ktorych pracowala ponad 6000 emerytury z ZUS , a odeszla na nia w wieku 56 lat, to ewidentna pomyłka, która słusznie interesują się media.

Jesli otrzymuje emeryture od innej firmy emerytalnej, nasuwa sie pytanie skad miala na wysokie skladki w latach 80, gdy pracowala na podrzednych stanowiskach (miala wtedy tylko 7 klas, gimnazjum ukonczyla w III RP) i 90, kiedy pracowała jako matka zastepcza. Czy jest w stanie wykazac, ze to darowizna (od kogo ?), spadek, inny udokumentowany dochod (tantiemy za wystepy w telewizji, publicystykę itp. ).

• aneta-skarpeta Re: ja podam 08.12.15, 11:36
          skoro dostaje taką, a nie inną emeryturę tzn, że takie jej wychodzą przeliczniki w ZuSie

chyba nie sądzisz, że Zus jej od czapy zawyzyl emeryturę?
          • plater-2 Re: ja podam 08.12.15, 14:30
            Nie wiem, czy pobiera z ZUS. Jesli tak, to komputer pomylil sie o jedno miejsce.
          • riki_i Re: ja podam 08.12.15, 16:41
            aneta-skarpeta napisała:

> skoro dostaje taką, a nie inną emeryturę tzn, że takie jej wychodzą przelicznik
            > i w ZuSie

Dostaje specjalną emeryturę od premiera. Poczytaj cały wątek, zanim zaczniesz się wymądrzać
            • plater-2 Re: ja podam 08.12.15, 22:44
              Popisuje sie wiedza, ktora mam.

Nie mam wiedzy skad ta kolosalnie wysoka emerytura.

Napisałam - Jesli pani Krzywonos otrzymuje ..... z ZUS... to ewidentna pomyłka, która słusznie interesują się media.

Jesli otrzymuje emeryture od innej firmy emerytalnej, nasuwa sie pytanie... Czy jest w stanie wykazac, ze to darowizna (od kogo ?), spadek, inny udokumentowany dochod (tantiemy za wystepy w telewizji, publicystykę itp. ).

Czy premier ufundował te emeryture z wlasnych, prywatnych, pieniedzy ?

O ile wiem, tylko zasłużeni działacze opozycji, ktorzy maja swiadczenia ponizej najnizszej emerytury , maja od marca prawo do kilkuset zlotowego dodatku.

Jakie zasługi ma ta pani ? Za dom rodzinny, czy tramwajarstwo ?
        • srebrnarybka Re: ja podam 08.12.15, 16:23
          Krzywonos dostała w lipcu 2009 specjalną emeryturę od premiera Tuska w wysokości 3,5 tysiąca zł. Prócz tego ma swoją emeryturę, na którą przeszła w 2006 r. Można dyskutować, czy Tusk akurat jej powinien był przyznawać taką emeryturę, niemniej sprawa się wyjaśniła i wobec tego bezzasadne są podejrzenia, że to emerytura ubecka. Natomiast oczywiście po to są oświadczenia majątkowe, byśmy wiedzieli, kto ma jaki majątek, ile zarabia i w jaki sposób się tego dorobił i p. Krzywonos zrobiła niemądrze nie udzielając odpowiedzi.
          www.fronda.pl/a/emerytura-krzywonos,61818.html
          • ichi51e Re: ja podam 09.12.15, 09:33
            3000 jej własnej emerytury w porównaniu z wspomnianymi tu emeryturami matek ematki to tez w sumie BARDZO dużo. Zwłaszcza jak na babkę które bardzo wcześnie przeszła na emeryturę. Może ona jednak była w tej esbecji w sumie... suspicious
        • riki_i Re: ja podam 08.12.15, 16:40
          plater-2 napisała:

> W czasach PRL można było żyć z cynkciarstwa, jezdzenia na sak
          > sy i nie płaciło sie podatku, co oceniam jako złodziejstwo, bo ludzie ci nie
          > płacili podatków, a korzystali z bezpłatnej szkoły dla dzieci, chodzili chodni
          > kami budowanymi z podatkow innych osob, pogotowia ratunkowego itd.

Eeee tam, w PRL-u każdy mógł złapać byle jaką pracę dla picu. Znam cinkciarza z tamtych czasów (w latach 90.tych został współwłaścicielem wielkiej sieci kantorów) i on oprócz stania na ulicy miał .... etat w banku! wink Po 1989 miał już etat w swoim holdingu kantorów. Żadnej dziury w legalnym zatrudnieniu nie odnotował.
          • plater-2 Re: ja podam 09.12.15, 09:28
            Moze pracował w banku jako cieć i stał przed bankiem z miotłą w ręce powtarzajac "czynczmany gutprajs" ???

Złodziejstwem nie jest praca w cynkciarstwie, jezdzenie na saksy celem zakupienia mieszkania w LOCUM (za dolary) , czy prywatna u badylarza ! Bo handel walutami czy prca w roli parobka u bauera nie jest niemoralna. Złodziejstwem jest osiagac dochody i nie płacic podatkow.
    • misiu-1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 18:56
      Zasługi dla resortu zawsze były dobrze wynagradzane.
      • iskierka3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:05
        Nie to co uczciwy prokurator, prawda? Wzor cnot. Wy obludni, podli ludzie.
        • misiu-1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:55
          Jaki prokurator? Kto jest obłudny i podły? Dobrze się czujesz?
          • iskierka3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:58
            Czytajac Ciebie niespecjalnie. Nie kojarzysz zadnego prokuratora w pisie?
            • misiu-1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:13
              A co mnie obchodzi jakiś prokurator w pisie? Dyskusja jest na temat Krzywonos i jej emerytury, a nie o prokuratorze.
              • misterni Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 01:06
                Dyskusję sam zakłócasz bredzeniem o resorcie. A skoro już zakłóciłeś, to z godnością przyjmij kontrargument.
          • paskudek1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:02
            prokurator PRLowski, były członek PZPR - pan Piotrowicz. Obecnie poseł na Sejm z partii PiS.
      • plater-2 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 09.12.15, 09:42
        Masz racje misiu, pani Krzywonos "włączyła sie do strajku" latem 1980, do stanu wojennego pracowala w MKZ-cie. I to sa jej zasługi jako opozycjonistki ?

Jesli ma jakies inne niech je udowodni .

Chyba ze premier Tusk wplacil jej na trzeci filar w wlasnej kieszeni. Wolno kazdemu.
    • mildenhurst Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:02
      i mając niespełna 60 lat można mieć przeszło 6 tys emerytury? Głódź ma 10 tys, ale ten arcy był. Jeśli dostała specjalną emeryturę dlaczego nie powie.
      • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:05
        Bo nie musi sie chamstwu tlumaczyc?
        • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:17
          iskierka3 napisała:

> Bo nie musi sie chamstwu tlumaczyc?

Fajnie. Opinia publiczna to chamstwo.
          Skoro H. Krzywonos jest posłanką, to znaczy, że jest osoba publiczną i musi się tłumaczyć opinii publicznej.
          • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:27
            Akurat CI, ktorzy TERAZ i WIADOMO DLACZEGO o to "pytaja" to chamstwo, owszem. A raczej resortowi dziennikarze, ktorzy dostali za zadanie napuscic tlum na Krzywonos po jej ostatnim wystapieniu.
            • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:31
              iskierka3 napisała:

> Akurat CI, ktorzy TERAZ i WIADOMO DLACZEGO o to "pytaja" to chamstwo, owszem. A raczej resortowi dziennikarze, ktorzy dostali za zadanie napuscic tlum na Krzywonos po jej ostatnim wystapieniu.

Ja nie jestem dziennikarzem, a też chciałabym wiedzieć. Skoro wszystko jest w porządku i nie ma się nic do ukrycia, to nie rozumiem, dlaczego nie można o tym powiedzieć jasno i wprost. Ucięła by w ten sposób wszelkie spekulacje, domysły i jakieś nieprawdziwe oskarżenia. Temat byłby zamknięty raz na zawsze, a tak co rusz ktoś będzie go drążył.
              • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:35
                A dlaczego od razu zakladasz, ze cos jest nie tak? I dlaczego akurat ona ma sie tlumaczyc? Jezeli wszyscy poslowie pisu lacznie z bylymi dzialaczami pzpr napisza dokladnie ( i prawde!) ile dostaja i z jakiej racji - wtedy pani Krzywonos tez moze odpowiedziec na takie pytanie.
                Nie mowie, ze jestes dziennikarzem i to takim szmatlawym.
                • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:37
                  Poza tym cokolwiek by odpowiedziala - i tak jest na celowniku. Ja tego rodzaju gazecie odpowiedzialabym ze slodycza, ze przespalam sie z prezesem zusuwink i dlatego nigdy nie chcialabym byc osoba publicznawink
                • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:38
                  iskierka3 napisała:

> A dlaczego od razu zakladasz, ze cos jest nie tak? I dlaczego akurat ona ma sie
                  > tlumaczyc?

Wszyscy posłowi, nieważne z jakiej partii są, powinni się tłumaczyć opinii publicznej. Pani H. Krzywonos również to dotyczy. Jak się ktoś nie chce tłumaczyć opinii publicznej, to niech nie "idzie w posły".
                  • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:41
                    Kto jeszcze jest pytany i o kim jeszcze w tej "niezaleznej" prasie jest artykul?
                  • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:43
                    Wytłumaczyła się w oświadczeniu majątkowym.
                    • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:51
                      krejzimama napisał:

> Wytłumaczyła się w oświadczeniu majątkowym.

Z czego się wytłumaczyła? Napisała w oświadczeniu ile mam emerytury, stąd pytanie - skąd tak wysoka emerytura? Jeżeli Ty znasz jej wytłumaczenie, to napisz.
                      • paskudek1 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:55
                        na prawdę nie widzisz związku z tym, że pani Krzywonos jest z PO, dopiero co wygarnęła PiSowi ich chamstwo i arogancję z tym, że niemal od razu zaczęto drażyc kwestię jej akurat emerytury? Zaczęto opowieści, że wcale taką ikoną strajku nie byla, że mąż esbek czy ubek? Nie widzisz tego?
                        • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:58
                          paskudek1 napisała:

> na prawdę nie widzisz związku z tym, że pani Krzywonos jest z PO, dopiero co wygarnęła PiSowi ich chamstwo i arogancję z tym, że niemal od razu zaczęto drażyc kwestię jej akurat emerytury? Zaczęto opowieści, że wcale taką ikoną strajku nie byla, że mąż esbek czy ubek? Nie widzisz tego?

Gdyby odpowiedziała na zadane pytanie, nie byłoby tematu. Nie mam nic do ukrycia, to odpowiadam szczerze i już.
                          • kawka74 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:04
                            >
                            > Gdyby odpowiedziała na zadane pytanie, nie byłoby tematu. Nie mam nic do ukryci
                            > a, to odpowiadam szczerze i już.

Bardzo to piękne, tyle że nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
                            • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:05
                              kawka74 napisała:
                              >
                              > Bardzo to piękne, tyle że nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

To znaczy, że ma coś ukrycia.
                              • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:10
                                Mam pytanie. Przestałaś już zdradzać męża? Tak czy nie?
                                • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:12
                                  krejzimama napisał:

> Mam pytanie. Przestałaś już zdradzać męża? Tak czy nie?

Nigdy męża nie zdradzałam. Nie mam nic do ukrycia, więc mówię prawdę.
                                  • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:14
                                    Widzisz, nie odpowiedziałaś na moje pytanie. Masz coś od ukrycia?
                                    • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:16
                                      krejzimama napisał:

> Widzisz, nie odpowiedziałaś na moje pytanie. Masz coś od ukrycia?

Jak to Ci nie odpowiedziałam? Przecież Ci napisałam, że nigdy męża nie zdradzałam.
                                      • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:18
                                        Nie pytałam czy zdradzałaś męża czy nie.
                                        Pytałam czy przestałaś zdradzać męża.
                                        • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:20
                                          krejzimama napisał:

> Nie pytałam czy zdradzałaś męża czy nie.
                                          > Pytałam czy przestałaś zdradzać męża.

Ja się nie zdradza, to jak można przestać zdradzać?
                                          • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:23
                                            Zamiast po prostu odpowiedzieć na pytania to zadajesz kolejne.
                                            • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:25
                                              krejzimama napisał:

> Zamiast po prostu odpowiedzieć na pytania to zadajesz kolejne.

Ty chcesz mnie złapać na czymś, tylko sama nie wiesz na czym. Wychodzi Ci takie masło maślane.
                                              • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:13
                                                On ci zadał nakierowujące pytanie zamknięte. Odpowiedź powinna być nie. Bo nigdy tego nie zrobiłaś. Oczywiście on sobie dopowie zaraz odpowiedź, że robisz to cały czas. Ale to już jego problem. Z trollami tak już bywa wink
                                                • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:20
                                                  Poza tym z artykułu nie wynika nic, w jaki sposób zapytano Krzywonos o emeryturę, a tylko to, że ją spytano. Krejzi manipulator, jak zwykle, chce przekręcić wszystko na swoją modłę big_grin
                                                  • aneta-skarpeta Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 08.12.15, 11:45
                                                    takie własnie czasy przyszły
                                                    prl-owski prokurator wiecej ryzykował i wiecej robił dla Polski niz opozycja, a Krzywonos tak naprawdę to kradła i ma chody w Zusie bo jej za wysoką emeryturę naliczyli- bo przeciez jej sie taka wysoka nie należy

ehh aby tylko te 4 lata jakoś przeżyć bez nerwosolu
                              • kawka74 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:13
                                Nie bądź naiwna. Takie chwyty są może dobre w przedszkolu, ale nie w polityce i nie w mediach.
                          • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:17
                            Dobrze wiesz, ze to nieprawda.
                        • norra.a Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:28
                          Wręcz na odwrót. To pani Krzywonos robi z siebie gwiazdę, więc społeczeństwo zwraca na nią swoją uwagę. Jak ktoś chce być na świeczniku to niestety musi się liczyć z zainteresowaniem.

Pytanie jest bardzo na miejscu: skąd taka emerytura? Pan jej płaci, pani jej płaci, ja też płacę.... mam prawo wiedzieć.
                          • kolter Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:31
                            norra.a napisała:

> Wręcz na odwrót. To pani Krzywonos robi z siebie gwiazdę, więc społeczeństwo zwraca na nią swoją uwagę. Jak ktoś chce być na świeczniku to niestety musi się liczyć z zainteresowaniem.

tzn roi gwiazdę bo w przeciwieństwie do prezesa jest legendą solidarności samą w sobie ??
                            • norra.a Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:38
                              Co do jej historycznych zasług, to są różne opinie. Łagodnie mówiąc kontrowersyjne.

Co do jej obecnej działalności, tak jest teraz posłem, to publiczne stanowisko. Jest tym samym na świeczniku. Ostatnio głośno krzyczała w sejmie, więc chyba chciała być zauważona. Samo w sobie to przecież to nic złego - masy walczą o zainteresowanie mediów.

• kolter Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:42
                                norra.a napisała:

> Co do jej historycznych zasług, to są różne opinie. Łagodnie mówiąc kontrowersyjne.

leczysz kompleksy nikogo nie znanego w czasie pierwszej solidarności jarosława kaczyńskiego ??

> Co do jej obecnej działalności, tak jest teraz posłem, to publiczne stanowisko.
                                > Jest tym samym na świeczniku. Ostatnio głośno krzyczała w sejmie, więc chyba chciała być zauważona. Samo w sobie to przecież to nic złego - masy walczą o zainteresowanie mediów.

mocno krzyczała zeby tacy jak ty zauważyli jakim gnojowiskiem jest PIS
                                • norra.a Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:50
                                  Gnojowisko to póki co Ty tym swoim jazgotem tutaj robisz.
                                  Rozmowa jest kulturalna i koleżanka zadała grzeczne pytanie na forum w sprawie osoby publicznej, która obejmując stanowisko zgodziła się być w centrum zainteresowania.
                                  • kolter Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:58
                                    norra.a napisała:

> Gnojowisko to póki co Ty tym swoim jazgotem tutaj robisz.

jak na razie to ty plujesz na tą Kobietę,sms z centrali ??

> Rozmowa jest kulturalna i koleżanka zadała grzeczne pytanie na forum w sprawie
                                    > osoby publicznej, która obejmując stanowisko zgodziła się być w centrum zainteresowania.

kulturalna by była gdybys nie powtarzała słów tej tej hołoty która z jarka robi bohatera a z bohaterów robi szmaty ....
                                    • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:23
                                      Kolter, dziewczyna ma rację. Dyskusja jest na temat Krzywonos, a nie jakiegośtam Jarka.
                                      • kolter Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 23:02
                                        rosapulchra-0 napisała:

> Kolter, dziewczyna ma rację. Dyskusja jest na temat Krzywonos, a nie jakiegośt m Jarka.

niestety ale wszystko co dotyczy ludzi starej solidarności ,PIS deprecjonuje oczywiście poza swoimi nielicznymi jej członkami ,wiec tutaj nie da rady oddzielić jara od tego co wykrzyczała mu w nos, Krzywonos
                          • kolter Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:36
                            norra.a napisała:
                            > Pytanie jest bardzo na miejscu: skąd taka emerytura? Pan jej płaci, pani jej płaci, ja też płacę.... mam prawo wiedzieć.

gow... a nie prawo , ujawniła źródło i kwotę od reszty won...
                        • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:11
                          Za każdych rządów tak było, jest i bedzie, że ktoś się czepia czyichś zeznań podatkowych i dochodów, Krzywonos nie jest tu wyjątkiem.
                      • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:57
                        Skąd ja mam wiedzieć skąd.
                        Mnie to nie obchodzi. Nie mam żadnych informacji by te dochody pochodziły z przestępstwa więc to nie moja sprawa.
                        • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:02
                          krejzimama napisał:

> Skąd ja mam wiedzieć skąd.
                          > Mnie to nie obchodzi. Nie mam żadnych informacji by te dochody pochodziły z przestępstwa więc to nie moja sprawa.

Ja też nie wiem, dziennikarz też, skoro zapytał. Skoro wszystko jest ok, to czemu nie odpowiedzieć jasno na pytanie? Nie było by tematu, a opinia publiczna ma prawo wiedzieć, bo pani jest osobą publiczną. Gdyby nie była posłanką, to żaden dziennikarz, by ją o tą emeryturę nie zapytał.
                          • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:05
                            Ma prawo... Na podstawie jakiego przepisu?
                            • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:11
                              krejzimama napisał:

> Ma prawo... Na podstawie jakiego przepisu?

To na jakiej podstawie dziennikarze w ogóle, zadają pytania komukolwiek?
                              To może zlikwidować dziennikarstwo i nie będzie niewygodnych pytań. Ze mną, szarym człowiekiem, żaden dziennikarz jeszcze nie rozmawiał, nie zadawał mi niewygodnych pytań, ponieważ nie jestem osobą publiczną.
                              • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:13
                                Dziennikarze mają prawo zadawać pytania. Osoba pytana nie ma obowiązku odpowiedzi.
                            • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:26
                              krejzimama napisał:

> Ma prawo... Na podstawie jakiego przepisu?

A na podstawie jakiego przepisu nie ma prawa?
                              • mildenhurst Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:30
                                Tu mi zamordyzem poszło. Koleżanka nie czai sytuacji lub dennie prowokuje. Dobranoc. Jutro do roboty. Na te 3 tys muszę zarobić. Startuję o 6 kończę .. nie okreslono. Pozdrawiam emerytów z pensją poselską.
                      • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:16
                        To ja powtorze - kto jeszcze procz Krzywonos ma sie tlumaczyc z wysokosci dochodow? Tak z imienia i nazwiska - bo jesli tylko ona to cos nie halo? Poza tym oskarzasz ja o oszustwa czy ZUS?
                        • asia-loi Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:19
                          iskierka3 napisała:

> To ja powtorze - kto jeszcze procz Krzywonos ma sie tlumaczyc z wysokosci dochodow? Tak z imienia i nazwiska - bo jesli tylko ona to cos nie halo? Poza tym oskarzasz ja o oszustwa czy ZUS?

Wszyscy parlamentarzyści, których dziennikarze o to zapytają. H. Krzywonos o nic nie oskarżam.
                          Jeżeli ma specjalną emeryturę, to niech powie i nie będzie tematu.
                          • paskudek1 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:43
                            jakims dziwnym trafem, po awanturze w Sejmie dziennikarze zaczynają pytać skąd u krzywonos taka emerytura... nikogo innego nie pytają tylko JĄ. A ja mam uwierzyć, że pytanie padło li i jedynie z dziennikarskiej ciekawości tudzież troski o dobrobyt ojczyzny i czy aby kasa nie jest niesprawiedliwie dystrybuowana??? I że to nie ma NIC A NIC wspólnego z polityką oraz checią zrobienia nagonki na panią Krzywonos. Wiesz, ja jestem naiwna życiowo no ależ do licha - nie DO TEGO stopnia
                        • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:28
                          iskierka3 napisała:

> To ja powtorze - kto jeszcze procz Krzywonos ma sie tlumaczyc z wysokosci docho
                          > dow? Tak z imienia i nazwiska - bo jesli tylko ona to cos nie halo? Poza tym os
                          > karzasz ja o oszustwa czy ZUS?

Czy zapytanie o źródło emerytury Krzywonos jest oskarżeniem o oszustwo jej lub ZUSu?
                          Ogarnij się suspicious
                          • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 07:51
                            To kto jeszcze sie tlumaczy ze swoich uposazen? Kogo pytaja? Czekam na konkrety.
                            • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 11:19
                              No proszę cię! Nie udawaj teraz głupiej suspicious Wiele osób musiało się tłumaczyć, zarówno z lewej i z prawej strony, z środka również. Zajrzyj do wujka google, on ci podpowie, kto.
              • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:08
                asia-loi napisała:

>
                > Ja nie jestem dziennikarzem, a też chciałabym wiedzieć.

No w takim razie według iskierki należysz do chamstwa. Proste.
                • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 07:40
                  Odpowiem po ematkowemu - nic kompletnie nie rozumiesz co czytasz. Radzilabym w takim wypadku nie dyskutowac.
                  • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 07:48
                    A to nie są przypadkiem twoje słowa?
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,159526342,159526996,Re_Nie_macie_ciekawosci_jak_po_podstawowce.html
                    • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 08:09
                      Moje i wcale nie przypadkiemsmile niemniej gdzie z nich wynika, ze jesli ktos nie jest dziennikarze to jest owym chamstwem - nie mam pojecia. Co wiecej - ja tez nie jestem dziennikarzemwink))
                      • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 08:11
                        Zdaje sie, ze juz napisalam - interlokutorka nalezy do kategorii osob, ktore daly sie podpuscic.
                        • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 11:23
                          Nie ona pierwsza jest ciekawa.
                      • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 11:21
                        Aha! Teraz dziennikarze to chamy! Nie wiedziałam.
              • aneta-skarpeta Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 08.12.15, 11:42
                na ile znam Krzywonos to ona po zwykłej zlosci nie powie, chocby mogła. Dla zasady- bo wyciągają jej to wlasnie teraz, a nie miesiac temu i wiadomo z jakiego powodu

to jest stara zadziora i nie da sobie w kaszę dmuchać i nie będzie się tlumaczyla, skoro uwaza że wszystko jest ok. nikt inny nie musi sie tlumaczyc z posłów wiec i ona sie nie tlumaczy

bo nikogo nie interesuje tu prawda, tylko "jedyna prawda"

nawet jak przedstawi wszelkie dokumenty swiata swiadczące o tym, że legalnie ma tą emeryturę to i tak pewna grupa nie uwierzy, bedzie uważała ze to spisek etc

lepiej ze nie komentuje i sie nie tlumaczy to sprwa szybko ucichnie, a tak to pisiorki bedą dzielić wlos na czworo
                • riki_i Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 08.12.15, 16:36
                  aneta-skarpeta napisała:

> to jest stara zadziora i nie da sobie w kaszę dmuchać i nie będzie się tlumaczy
                  > la, skoro uwaza że wszystko jest ok.

Ma prawo. Z tym, że to tylko pogarsza jej sytuację i odbiór społeczny. Dla ludzi 6200 brutto za wątpliwe zatrzymanie tramwaju* to potwarz.

*Poza świadectwem samej Pani Krzywonos , nie ma ani jednej relacji świadków potwierdzającej jej wersję zdarzeń. Za to świadectw negatywnych dla niej jest cała masa - począwszy od b yłych współpracowników z komitetu strajkowego aż po legendy pierwszej Solidarności.
            • mildenhurst Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:00
              Akurat teraz to po raz pierwszy składa owo oświadczenie. Łączysz fakty?
            • jakw Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:36
              iskierka3 napisała:

> Akurat CI, ktorzy TERAZ i WIADOMO DLACZEGO o to "pytaja" to chamstwo, owszem. A
              > raczej resortowi dziennikarze, ktorzy dostali za zadanie napuscic tlum na Krzy
              > wonos po jej ostatnim wystapieniu.
              Pytają dlatego teraz że kilka dni temu na stronach sejmu pojawiły się oświadczenia majątkowe posłów i senatorów. Więc "hołota" ciekawa co tam kto ma doznała szoku , że można mieć taką emeryturę za jeżdżenie tramwajem i prowadzenie rodzinnego domu dziecka.
              Przy Petru nikt się specjalnie nie bulwersuje , choć milioner i też ciągle coś gada. Ale sprawę mieszkania 60m2 o wartośc 100 tys zbulwersowanym wyjaśnił niemal od razu i nie ma tematu.
        • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 21:06
          iskierka3 napisała:

> Bo nie musi sie chamstwu tlumaczyc?

A tu się musi chamstwu tłumaczyć?
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,159526342,159527605,Re_To_jak_to_jest_z_emerytura_Krzywonos_.html
          Odrobinę konsekwencji radzę uncertain
          • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 07:42
            Przeczytaj caly watek po kolei i ze spokojem. Mozna kilka razy, nie ma zakazu.
            • rosapulchra-0 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 07.12.15, 07:49
              Przeczytałam i swoje zdanie podtrzymuję.
      • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:08
        Dlaczego interesują cie dochody Pani Krzywonos? Uważasz, że kradnie te pieniądze?
        • iskierka3 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:10
          Jej nie interesuje politykawink tak sobie rzuca g...nem, a nuz cos sie przyczepi. Ale polityka nie interesuje sie zupelnie, z ciekawosci pytawink
      • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 19:11
        A dlaczego ma się komukolwiek tłumaczyć?
        • mildenhurst Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:01
          Bo jest posłanką.
          • krejzimama Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 06.12.15, 20:06
            Jaki przepis prawa zobowiązuje posłankę do tłumaczenia się?
      • plater-2 Re: Nie macie ciekawości jak po podstawówce 08.12.15, 01:22
        Jesli biskup Głódź jest w stanie udowodnic, ze płacił składki z udokumentownych i tym samym opodatkowanych dochodow - jego sprawa.
    • krejzimama Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:05
      Czy możesz pokazać konkretne dokumenty np wyciąg z konta Krzywonos, gdzie będzie widać konkretnie ile dostaje tej emerytury?
      Jakie są twoje konkretne zarzuty? Czy ta emerytura została przyznana niezgodnie z prawem?
      Dlaczego akurat interesuje cie emerytura Pani Krzywonos?
      • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:03
        Dlaczego mnie intersuje napisałam wcześniej. Dokument, o który pytasz to Jej oświadczenue.
    • maslova Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:15
      > faktycznie, bardzo wysoka w relacji do lat pracy i stanowiska.
      O jakim stanowisku mówisz? W latach 1994 - 2009 była dyrektorką Rodzinnego Domu Dziecka.
      • wheels.of.steel Nie dyrektorem, a właścicielem 06.12.15, 19:40
        Żeby z własnej DG mieć taką emeryturę, to składkę na ZUS by trzeba było odprowadzać gigantyczną.
        • maslova Re: Nie dyrektorem, a właścicielem 06.12.15, 20:57
          W oświadczeniu majątkowym z 2008 r. jest napisane, że pełniła funkcję dyrektora na podstawie umowy o pracę, a rozwiązanie STOSUNKU PRACY nastąpiło w związku z przejściem na emeryturę.
          • mildenhurst Re: Nie dyrektorem, a właścicielem 06.12.15, 21:18
            Dyrektor gdzie i czego. Dalej mnie nurtuje z tym wykształceniam.ile czasu dyrektorowała. ?
            • maslova Re: Nie dyrektorem, a właścicielem 06.12.15, 21:29
              No przecież napisałam gdzie i czego. Czytasz posty, na które odpowiadasz?
      • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:04
        Ale to nie wnosi nic do uposażenia.
    • tiszantul Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:37
      miłośników wolności, demokracji, "Solidarności", "Gazety Wyborczej", TW Bolka, dumnych obywateli III RP zapraszam do hejtowania Andrzeja Gwiazdy:

wpolityce.pl/polityka/274142-tylko-u-nas-gwiazdowie-wsciekli-na-krzywonos-napisano-sztuczny-zyciorys-ktory-pozwala-jej-teraz-byc-cynglem-platformy
      • iskierka3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:40
        Szkoda, ze nie ma marzeki i nie widzi jak jej partia robi polityke. Ona tak ceni czysta gre polityczna.
        • marzeka1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:06
          iskierka3 napisała:

> Szkoda, ze nie ma marzeki i nie widzi jak jej partia robi polityke. Ona tak cen
          > i czysta gre polityczna.

Och, jak mnie wywołałaś smile
          Nie,moja droga, nie jestem naiwnym dziewczęciem (bom wiekowa już pani 40+) , by uważać, że polityka to czysta gra. Czyż to nie Ottonowi von Bismarckowi nie przypisuje się zdania o tym, że ludzie nie powinni wiedzieć, jak robi się politykę i kiełbasę?

I przeinaczasz mnie- cenię wymianę rozmowy bez wyzwisk i poniżania drugiej osoby.

I mimo wszystko taka emerytura jest bardzo wysoka od przeciętnej, od lat paru już jest na tej emeryturze, a jej partia zafundowała wielu ludziom pracę do 67 roku życia.
        • rosapulchra-0 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 22:01
          iskierka3 napisała:

> Szkoda, ze nie ma marzeki i nie widzi jak jej partia robi polityke. Ona tak cen
          > i czysta gre polityczna.

Gdy brakuje merytorycznych argumentów, to kopiesz imiennie? Oj, nieładnie, nieładnie.. Level krejzi osiągnięty w cuglach uncertain
      • iskierka3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:45
        Szkoda, ze was do hejtowania uczciwych ludzi nie trzeba zapraszac, sami to robicie z radoscia. Krzywonos dowalila wam w sejmie to juz trolle ruszyly do ataku. Ludzie nie sa tacy durni jakbyscie chcieli.
        • asia-loi Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:55
          iskierka3 napisała:

> Szkoda, ze was do hejtowania uczciwych ludzi nie trzeba zapraszac, sami to robicie z radoscia. Krzywonos dowalila wam w sejmie to juz trolle ruszyly do ataku.
          > Ludzie nie sa tacy durni jakbyscie chcieli.

Ja nikogo nie hejtuję, ponieważ ja nie jestem zwolennikiem PiS-u. Nie jestem zwolennikiem żadnej partii. Jestem byłym wyborcom PO. Chcę po prostu wiedzieć i tyle. Tylko tyle.
          Nie byłam na wyborach, nie głosowałam na nikogo.
          • krejzimama Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:59
            Jaki przepis prawa nakazuje Pani Krzywonos (oraz komukolwiek innemu) tłumaczyć ze swoich dochodów dziennikarzom, forumkom, psom, kotom i wydrom?
            • asia-loi Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:07
              krejzimama napisał:

> Jaki przepis prawa nakazuje Pani Krzywonos (oraz komukolwiek innemu) tłumaczyć
              > ze swoich dochodów dziennikarzom, forumkom, psom, kotom i wydrom?

To dlaczego mają obowiązek składania oświadczenia majątkowego? Ja takiego nie składam, ponieważ nie jestem posłem. Składam tylko raz w roku PIT do Urzędu Skarbowego (jak wszyscy).
              • krejzimama Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:11
                Posłanka Krzywonos złożyła oświadczenie majątkowe.
                • asia-loi Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:22
                  krejzimama napisał:

> Posłanka Krzywonos złożyła oświadczenie majątkowe.

Zgadza się. I stąd wiadomo ile ma emerytury. I stąd pytanie jak to możliwe.
                  • krejzimama Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:25
                    To złóź zapytanie do ZUSU. Jeśli uzna, że prawo nakazuje odpwoiedź to ją otrzymasz.
                    • asia-loi Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:27
                      krejzimama napisał:

> To złóź zapytanie do ZUSU. Jeśli uzna, że prawo nakazuje odpwoiedź to ją otrzymasz.
                      >

Mnie ZUS nie udzieli odpowiedzi, ponieważ nie jestem dziennikarzem.
            • rosapulchra-0 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 22:04
              krejzimama napisał:

> Jaki przepis prawa nakazuje Pani Krzywonos (oraz komukolwiek innemu) tłumaczyć
              > ze swoich dochodów dziennikarzom, forumkom, psom, kotom i wydrom?

Jaki przepis zabrania zapytać Krzywonos o jej dochody? No jaki??
              • paskudek1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 22:11
                ależ żaden smile i dlatego pytają. Ale też nie ma przepisu wg ktorego ona miałaby sie z tych dochodów TŁUMACZYĆ. Przepisy zobowiązują ja jedynie do złożenia oświadczenia majątkowego - co uczyniła.
                • rosapulchra-0 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 22:25
                  Cały czas oczekuję właśnie takiej odpowiedzi. A krejzi, jak zwykle, kręci, że hej.
          • iskierka3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:27
            To nie bylo do Ciebie. Ty sie tylko dajesz latwo podpuszczac. Bywa.
        • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:06
          Obywatelskie pytanie jest hejtem.
        • rosapulchra-0 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 22:02
          iskierka3 napisała:

> Szkoda, ze was do hejtowania uczciwych ludzi nie trzeba zapraszac, sami to robi
          > cie z radoscia. Krzywonos dowalila wam w sejmie to juz trolle ruszyly do ataku.
          > Ludzie nie sa tacy durni jakbyscie chcieli.

Na razie to ty trollujesz i wyzywasz aż miło..
      • tiszantul Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:51
        jeśli chcecie smacznie zjesc - nie zaglądajcie do kuchni. Tutaj zaplecze produkcji "legendy Solidarności"

wzzw.wordpress.com/2011/11/13/cyrk-henryki-krzywonos/
        • krejzimama Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 19:55
          No, no. Zajrzałam i koniec. Nie ma co pić z zatrutego żródła.
    • woman_in_love nie powinno być emerytur wyższych niż 2000 06.12.15, 19:50
      sorry, ale ci ludzie nie zapracowali na nie, albo inaczej - ich emerytury zżarł PRL i rządy postsolidarnościowe. Ich emerytury są wypłacane z obecnych składek. I to skandal, że oni biorą 6000, a ci którzy się na nich składają dostaną 500 PLN.
      • iskierka3 Re: nie powinno być emerytur wyższych niż 2000 06.12.15, 19:54
        Jak napuscic Polakow na siebie? Powiedziec, ze ten drugi dostal o jedna landrynke wiecej. Rusza na niego z widlami.
        • woman_in_love Re: nie powinno być emerytur wyższych niż 2000 06.12.15, 20:26
          Ale tu akurat mamy inną sytuację. Mamy do czynienia z niesprawiedliwością społeczną: jednym się podwyższyło wiek i wyliczyło emerytury na poziomie 500 PLN.
          A drugim się płaci po 6000 bo rzekomo zarobili na to. A ja powtarzam - nie ma znaczenie czy zarobili czy nie, bo tych pieniędzy nie ma.
      • zona_glusia Re: nie powinno być emerytur wyższych niż 2000 06.12.15, 20:26
        Masz racje. Emerytura powinna być tzw obywatelska. Każdy, kto się dokłada do sytemu dostaje taką samą kwotę np. równą średniej krajowej, Chce coś więcej niech oszczędza prywatnie.
        • mildenhurst Re: nie powinno być emerytur wyższych niż 2000 06.12.15, 20:34
          Wystarczy odpowiedź. Tu mam zagwozdkę bo tramwajarka ma więcej niż lekarz. Walka walką, ale inni walczący nie mają nic.
          • aneta-skarpeta Re: nie powinno być emerytur wyższych niż 2000 08.12.15, 11:55
            ale emerytura nie jest za zaslugi, tylko za wysokosc zarobków i staz ( w skrócie)
            • ichi51e Re: nie powinno być emerytur wyższych niż 2000 08.12.15, 12:00
              Ja rozumiem ze może byc i za zasługi - taka nagroda od państwa za wkład dla Obrą ogółu. Jak już pisałam popieram Millera który przyznał takie Hance Bielickiej czy Ninie Andrycz
            • riki_i Re: nie powinno być emerytur wyższych niż 2000 08.12.15, 16:33
              aneta-skarpeta napisała:

> ale emerytura nie jest za zaslugi, tylko za wysokosc zarobków i staz ( w skrócie)

Nieprawda. 3500 zł/m-c w całościowej kwocie emerytury Pani Krzywonos jest za zasługi. Przyznane decyzją premiera.
    • oqoq74 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:01
      Złożyła oświadczenie majątkowe jako poseł. One są sprawdzane i zapewne będzie prześwietlona. A nie daj Boże jak nie wpisała jakiegoś zegarka.

Swego czasu sama składałam oświadczenie i powiem Wam, że to nie jest fajne.
      Raz, że ani w urzędach, ani w skarbówce czasem nie można się dowiedzieć co i jak wpisać - a odpowiedzialność karną się ponosi.
      Dwa, że potem każdy komentuje.
      • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:10
        Mój mąż pisał. Nigdy nie było problemu. Nawet jak pracował dodatkowo i ja miałam zlecenia +
        • oqoq74 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:14
          Tym bardziej głupie pytanie zadałaś, bo wiesz jak to się odbywa.
          I wiesz, że są sprawdzane przez odpowiednie organa. A zapewne pani Krzywonos może liczyć na to, że ktoś wyśle stosowne pismo do służby, by ją sprawdzili dokładniej.
          • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:16
            Jej odpowiedź. Totalna olewka. To mnie ubodło.
            • oqoq74 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:20
              Bo to jest jej prywatna sprawa.
              Ma obowiązek składać oświadczenie, zrobiła to. Nie musi się z wszystkiego spowiadać.
              Jeśli będzie obowiązek pokazywania wszystkich dokumentów, to je będzie musiała pokazać.
              Chociaż jak znam życie, to radzę śledzić dalej niezależną, zapewne "dotrą nieoficjalnie do dokumentów skąd ma emeryturę" i Twoja ciekawość zostanie zaspokojona.
              • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:23
                I dobrze.
                • mia_siochi Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:13
                  Cudownie, tez tam zajrzę. Bo mimo ze jestem wyborcą PO od zawsze, to jestem zwyczajnie ciekawa ;p
      • asia_i_p Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:26
        Moja ciotka, kiedy została pierwszy raz radną, złożyła oświadczenie, i ponieważ zawsze mieli pewne trudności w dociągnięciu od pierwszego do pierwszego, była w szoku, kiedy odkryła, że jest najbardziej majętna w radzie. Między innymi jej trzypokojowe mniej więcej 50metrowe mieszkanie w blokowisku okazało się więcej warte niż podmiejska willa kolegi.
        • oqoq74 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:43
          Asia, znam to. Ja podałam wszystko wg najlepszej wiedzy, a i tak inni potem to komentowali.
          Z drugiej strony, to był też okres, kiedy następowały pewne zmiany i pytałam o konkretną sprawę, jak ją wpisać i nikt nie potrafił udzielić mi informacji. W końcu wpisałam więcej, niż było potrzeba. Żeby było śmieszniej, oficjalnie podano, że w moim oświadczeniu były nieprawidłowości - a przy wyjaśnianiu, już tylko do mojej wiadomości, że niepotrzebnie coś wpisałam, bo tego nie trzeba wpisywać. Ale oficjalne info poszło inne.
    • krejzimama Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:09
      Jak widać głupota posła Morawieckiego udziela się emamom.
      Morawiecki twierdzi, że dobro narodu stoi ponad prawem. ematki(niektóre) twierdzą, że ich ciekawość stoi ponad prawem.
      • mildenhurst Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:22
        Dalej nie mam odpiwiedzi na pytanie. Mam wyższe wykdztałcenie. Od 20 lat na etacie. Od niedawna własna działalność. PIT zacny. ZUS przewidział emeryturę na... 3200. Jak pytam się. A dodam jestem po 4O tce.
        • oqoq74 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:23
          No to powiedz, że Cię zazdrość zżera.
          • mildenhurst Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:25
            No ba! Chciałabym. Tylko jak.
            • hermenegilda_zenia Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 21:28
              Załóż rodzinny dom dziecka i wychowuj kilkadziesiąt lat 9 nieswoich, przysposobionych dzieci, to potem może uda ci się dobić nawet do tej szalonej emerytury Krzywonosowej. Jakoś wątpię, żebyś się paliła Dno i pięć metrów mułu.
          • marzeka1 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:26
            oqoq74 napisał(a):

> No to powiedz, że Cię zazdrość zżera.

Taka musi być od razu intencja? Nie może być ciekawość? Bo pani była tramwajarką, emerytura wysoka. Niedługo będę miała 25 lat pracy i rozmowy o tym, jaka szykuje się wysokość emerytury nie raz nie dwa na emamie już były, bo emamy dzieliły się wiadomości z dokumentów z ZUSu.
            • marina2 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:34
              www.youtube.com/watch?v=djW3XP-rmeI
              • mildenhurst Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:36
                Znam ten wywiad. Nie wnikam w kwestie polityczne. Pytam jedynie jak Ona to zrobiła.
                • marina2 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:47
                  a słuzby mundurowe to jakie mają emerytury w tym kraju?
                  • mildenhurst Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:53
                    Stopień, lata i ewentualne misje. Do sprawdzenia jak ich wypłaty. Nie demonizuj to są grosze.
                    • marina2 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 21:15
                      zadne demonizowanie.mam wśród koleżeństwa dwa takie przypadki .
            • paskudek1 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:36
              no ale jakiej odpowiedzi chcecie od Henryki Krzywonos? Że jej ZUS taką emeryturę naliczył? Bo innej tak na prawdę nie powinniscie dostać. Ona miała obowiązek napisać jakie miala dochody - i to napisała. Ale nie ma obowiązku informować SKĄD te dochody. Zwłaszcza, jeżeli pytania zaczynają padać bezpośrednio po awanturze w Sejmie. Pytania o źródla dochodow może zadawac sąd i tylko w przypadku, kiedy ma UZASADNIONE podejrzenia,że dochody te są z podejrzanego źródła. A pardon, chya jeszcze skarbowka może pytać smile Dziennikarz MOŻE pytać, ale pytany, nawet poseł, odpowiadać wcale nie musi.
              • mildenhurst Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:56
                Ma obowiązek jak Nowak zegarkami. Nie o to mi chodziło. Ja chcę wiedzieć jak. Lekarz nie ma tyle.
              • a_weasley Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 07.12.15, 00:53
                Paskudek1 pisze:

> no ale jakiej odpowiedzi chcecie od Henryki Krzywonos? Że jej ZUS taką
                > emeryturę naliczył?

A chociażby. Ale, dziwna rzecz, taka odpowiedź też nie padła.

> Bo innej tak na prawdę nie powinniscie dostać.

Powinniśmy dostać zgodną z prawdą.

> Dziennikarz MOŻE pytać, ale pytany, nawet poseł, odpowiadać wcale nie musi.

Ma prawo nie odpowiadać. A obywatel ma prawo chcieć wiedzieć i tym sposobem ich (raczej nasze, bo ja też bym się rad dowiedział) prawa znoszą się wzajemnie.
                Mnie tu coś śmierdzi. I sądząc z histerycznego tonu waszych wypowiedzi, drodzy obrońcy Henryki K., wy też ten zapach czujecie.
                • riki_i Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 07.12.15, 01:22
                  a_weasley napisał:

> Ma prawo nie odpowiadać. A obywatel ma prawo chcieć wiedzieć i tym sposobem ich
                  > (raczej nasze, bo ja też bym się rad dowiedział) prawa znoszą się wzajemnie.
                  > Mnie tu coś śmierdzi. I sądząc z histerycznego tonu waszych wypowiedzi, drodzy
                  > obrońcy Henryki K., wy też ten zapach czujecie.

Na 99% dostała emeryturę specjalną w drodze decyzji premiera.

Trochę głupio jej się do tego przyznać, bo raz, że życiorys podrasowany i ponaciągany jak stara pończocha, a dwa, że po wyczynach Romaszewskiego ludzie alergicznie reagują na rażąco wysokie spieniężanie swego kombatanctwa.

Wszystko w temacie.
                • kolter Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 07.12.15, 07:35
                  a_weasley napisał:
                  m się rad dowiedział) prawa znoszą się wzajemnie.
                  > Mnie tu coś śmierdzi. I sądząc z histerycznego tonu waszych wypowiedzi, drodzy
                  > obrońcy Henryki K., wy też ten zapach czujecie.
                  >

tak to zapach waszej paranoi i kiepsko dobranych do jej leczenia leków
                • iskierka3 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 07.12.15, 07:39
                  Nic mi nie smierdzi. Moj ton wynika z obrzydzenia oraz z tego, ze mam juz serdecznie dosc podlych pisowskich oskarzen, zawsze o tym samym schemacie oraz szczucia ludzi na osobe, ktora im podpadla.
                  • misiu-1 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 07.12.15, 09:28
                    Ty też przyswoiłaś sobie michnikowskie myślenie, że podły jest nie ten, kto był kapusiem bezpieki, tylko ktoś, kto ów fakt wyciąga na światło publiczne? Bo kapuś jest tylko biedną ofiarą systemu?
            • oqoq74 Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:46
              A moja emerytura wyliczona nie starczy mi na przeżycie. Różne sytuacje się na to złożyły.
              Ale nie mam zamiaru doszukiwać się, że ktoś coś zamieszał i ma więcej.
              Poza tym, nie mam złudzeń, że pani Krzywonos będzie poddana drobiazgowej kontroli.
            • mildenhurst Re: Ciekawość forumek wazniejsza od prawa 06.12.15, 20:58
              No właśnie. Jak naliczono .
    • baltycki Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:41
      > coś mi podpowiada, że sprawa nie jest jednoznaczna.
      Jesli cokolwiek nie jest jednoznacznego,
      Kaminski wykryje, prezes obwiesci....
      Przeciez nie zapomnial..
      • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 20:57
        Stare.
    • asia_i_p Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:16
      Mój ojciec jest od Krzywonos rok starszy i już był w drugim i przez pewien czas w trzecim filarze. Być może ona też była i akurat dobrze trafiła, nigdzie nie ma stwierdzenia, że jest to emerytura wyłącznie ZUS-owska.
      • mildenhurst Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:25
        Dlaczgo więc nie powie jasno.
        • asia_i_p Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:31
          Ponieważ pytanie było zadane z jasną intencją dowalenia jej, a następne byłoby skąd miała tyle pieniędzy, żeby aż tyle odłożyć na trzecim filarze albo czy ma nielegalne przecieki, który fundusz wybrać do trzeciego filaru. Każda odpowiedź wywoływałaby kolejne pytanie, a przy końcu bylibyśmy i tak w punkcie wyjścia - to znaczy ci, którzy ją szanują, uwierzyliby jej, a ci, którzy jej nie lubią, dopatrywaliby się szwindli. Tej walki nie miała szansy wygrać, więc jej nawet nie podjęła.
        • paskudek1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:33
          bo doskonale wiedziała, że pytanie nie zostało zadane z niewinnej ciekawości tylko z tezą. Że jak sie do tego doda "nowe badania historyczne" że wcale tego tramwaju nie zatrzymała tak sama, że prąd akurat wyłączyli, ze maż esbek to ludzie zaczną "dociekać" czy aby niesłusznie tej kasy nie dostaje. A może wcale nie była w opozycji tylko jakimś TW? TAKIE były intencje pytających. I to tego żeby to wiedzieć nie potrzeba być ani wróżką, ani czytać w myślach.
          A że pani Krzywonos jest krewką kobietą no to nie bawiła się w ładne owijanie w bawełnę, tylko powiedziłla "uj wam do tego"
        • hermenegilda_zenia Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:53
          A ja pytam w tym samym stylu dlaczego Jaruś nie powie jasno, gdzie są jego pieniądze - żyje od nastu lat z pensji parlamentarzysty a ma tylko 15 tysięcy oszczędności? To jest dla mnie bardziej podejrzane niż legalna emerytura Krzywonos. Wolę, żeby ona miała wysoką emeryturę, bo zrobiła coś dobrego dla społeczeństwa wychowując niechciane dzieci niż rolnicy, górnicy, mundurówka i przyszli beneficjencji zasiłkow "czy się stoi, czy się leży, płodzimierzom pińcet się należy", bo to kosztuje miliardy a nie marne 4 tysiaki emerytury na rękę.
      • riki_i Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:42
        Prywatna emerytura z trzeciego filaru nie jest dochodem i nie trzeba jej wykazywać w oświadczeniu majątkowym. W myśl obecnie obowiązujących w Polsce przepisów renta dożywotnia wypłacana przez towarzystwo ubezpieczen stanowi nieopodatkowane świadczenie ubezpieczeniowe.

Ps. Już widzę jak tramwajarka z wykształceniem podstawowym wykupuje sobie skomplikowany i nigdzie nie reklamowany produkt emerytalny ( renty dożywotnie sa kiepsko opłacalne dla ubezpieczycieli) i latami płaci składki. Nie chrzań złociutka bo nie masz pojęcia o temacie.
    • paskudek1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 21:53
      no proszę, i to wszystko odkryto i ogłoszono wszem i wobec dopiero teraz? Przez ostatnie 25 lat była legenda Solidarności, a teraz juz nie. Taaa, zbieg okolicznosci i w ogóle niezwiązane z ostatnimi wydarzeniami.....
    • baltycki Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 22:29
      > Była łamistrajkiem i wyjechała tym tramwajem gdy wszystkie zajezdnie już strajkowały.
      Klamiesz.

"Motorniczowie w zajezdniach w Nowym Porcie i na Łąkowej po przyjeździe do pracy telefonowali do dyspozytorni we Wrzeszczu z pytaniem: „Czy wyjeżdżacie?”, ktoś wprowadził ich w błąd odpowiadając: „wyjeżdżamy”. To była fałszywa informacja, która spowodowała, że tramwaje z tych zajezdni wyjechały na trasę."

„Magazyn Solidarność” nr 9/2009

> Do Komitetu strajkowego wtryniła się sama nie mając żadnych pełnomocnictw od
      > nikogo z załogi. Odwołano ją juz po miesiącu..

W Komitecie strajkowym byla do konca jego istnienia.
      • riki_i Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 22:39
        Dwóch motorniczych przed panią Krzywonos odmówiło wyjazdu tym tramwajem.

Była w sensie formalnym. Przeniesiono ją do działu gospodarczego gdzie wsławiła się chlaniem i publicznym rzucaniem wulgaryzmami.
        • baltycki Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 23:04
          Zakoncze dyskusje, bo sie zdenerwuje.
          Sierpien 80 przezylem w Gdansku, ale moja firma nie strajkowalasmile
        • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 23:19
          riki_i napisał:

> Dwóch motorniczych przed panią Krzywonos odmówiło wyjazdu tym tramwajem.
          >
          > Była w sensie formalnym. Przeniesiono ją do działu gospodarczego gdzie wsławiła
          > się chlaniem i publicznym rzucaniem wulgaryzmami.

opowiadał ci to ten komuch co został radnym z PIS ??
    • bbkk Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 06.12.15, 22:38
      A czy przypadkiem Wałęsa jej nie dołożył? Jak był prezydentem.
      • iskierka3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 07:57
        Watek o tym jak z legendy Solidarnosci zrobic zlodziejke ( a przynajmniej osobe podejrzana) a z dawnych dzialaczy - bohaterow. Przy aplauzie ludu. Pouczajace acz smutne.
        • baltycki Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 08:26
          Spodziewalas sie, ze Kaczynski podaruje? Zapomnial?
          Kaminski juz szuka hakow nie tylko na Krzywonos.
        • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 08:48
          iskierka3 napisała:

> Watek o tym jak z legendy Solidarnosci zrobic zlodziejke ( a przynajmniej osobe
          > podejrzana) a z dawnych dzialaczy - bohaterow. Przy aplauzie ludu. Pouczajace
          > acz smutne.

analogicznie tak robił stalin ,zniszczył starych towarzyszy lenina, otoczył sie klakierami i jakoś do usr... śmierci tak miał
    • kawka74 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 08:25
      między innymi małżeń
      > stwo Gwiazdów

Z ich świadectwami byłabym bardzo, ale to bardzo ostrożna.
      • misiu-1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 09:29
        Bo?
      • demonii.larua Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 11:02
        > Z ich świadectwami byłabym bardzo, ale to bardzo ostrożna.
        Miałam dokładnie to samo napisać.
    • isa_bella1 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 09:12
      Mocno szemrana ta emerytura, mój wujek był dyrektorem fabryki, miał 40pare lat pracy i 2000 nie brał nawet emerytury.
    • morgen_stern Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 09:38
      Już się rzuciły hieny? To było do przewidzenia. Dlaczego nie zakładacie równie zaniepokojonych wątków na temat komunistycznego prokuratora w PiS-ie? Nie martwi was to bardziej? Bardzo dziwne. Sztandarowe hasło prawicy "precz z komuną" nagle się zdezaktualizowało?
      • nangaparbat3 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 10:04
        No co Ty, przecież to nowy Wallenrod, tkwił przez caly stan wojenny w prokuraturze i PZPR zeby czynić dobro. Czepiasz się.
        • menodo Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 12:03
          Ale ten Wallenrod raczej nie unika kontaktów z mediami, które drążą kompromitujące szczegóły jego życiorysu? Tłumaczy się w sposób mniej lub bardziej przekonujący dla mnie zdecydowanie nieprzekonujący), ale przynajmniej nie mówi - to moja prywatna sprawa, szukajcie sobie aferek w PO.
          • livia.kalina Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 12:18
            Zacznijmy od tego, że cały ten "artykuł" i "afera" to wynik piątkowego wystąpienia H. Krzywonos w sejmie. Gdyby tego dnia powiedziała coś w stylu jarosławpolskęzbaw to ani jakość jej działalności opozycyjnej ani wysokość emerytury nikogo by nie obeszła. Ha- mogłaby być pzperowski aparatczykiem, prokuratorem skazującym na więzienia opozycjonistów- i tak byłaby nie do ruszenia.

Ja się po prostu w narrację pisowskiej nagonki na jakiegoś człowieka nie wpisuję. Bo dyskusja z góry założoną tezą będzie wyglądała jak wpis powyżej gologocośtam: "Krzywonos nie była w żadnej opozycji a poza tym po miesiącu ją z zarządu usunęli" czyli "to nieprawda, że na zgrupowaniu w domkach były dziurawe dachy, tym bardziej, że prawie w ogóle nie padało i niech nam żyje prezes naszego klubu "Tęcza"".
            • menodo Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 12:35
              Ale mnie kompletnie nie obchodzi, kto to wyciągnął i w związku z czym.

Interesuje mnie - po pierwsze - czy to prawda, że posłanka Krzywonos ma tak wysoką emeryturę a po drugie, jeśli to prawda - dlaczego ta emerytura jest tak wysoka.
              Bo może to nieprawda, może to jakaś pomyłka albo zła wola partyjnych dziennikarzy albo może prawda - rzeczywiście ta emerytura jest tak wysoka, bo na przykład pani Krzywonos miała dużo nadgodzin a poza tym dostała sto orderów "chlebowych" i specjalny dodatek do emerytury w uznaniu zasług.
              Tak czy siak - nie widzę żadnej niestosowności w dociekaniu, co jest źródłem tak wysokich świadczeń emerytalnych, zwłaszcza w przypadku posłanki.
              • kotradykcja Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 13:31
                6200 brutto to faktycznie sporo jak na emeryturę. Ale nie szalejmy, że aż takie kokosy, bo netto to zaledwie koło 4 tys. I całkiem jest to możliwe, że jest to wynik jej pracy w charakterze RZ, bo jednak 24h/7 przy ośmiargu dzieciach, które na pewno deficyty różne miały to całkiem spora praca i nadgodziny należą się jak nic, przy czym za tę pracę żadnych nagdodzin się nie dostaje, więc może choć do emerytury potem liczą?
                • menodo Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 13:50
                  I całkiem jest to możliwe, że jest to
                  > wynik jej pracy w charakterze RZ, bo jednak 24h/7 przy ośmiargu dzieciach, któ
                  > re na pewno deficyty różne miały to całkiem spora praca i nadgodziny należą się
                  > jak nic, przy czym za tę pracę żadnych nagdodzin się nie dostaje, więc może ch
                  > oć do emerytury potem liczą? '

No właśnie. Dlatego nie rozumiem focha posłanki Krzywonos na dociekliwe pytania dziennikarzy. Bowiem jak powszechnie wiadomo, w obszarze elitarnego zawodu rodzica zastępczego, wykształciła się w Polsce najzamożniejsza klasa emerytów big_grin
                  • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 13:55
                    menodo napisała:
                    > No właśnie. Dlatego nie rozumiem focha posłanki Krzywonos na dociekliwe pytania
                    > dziennikarzy. Bowiem jak powszechnie wiadomo, w obszarze elitarnego zawodu rodzica zastępczego, wykształciła się w Polsce najzamożniejsza klasa emerytów big_grin

no a ja doskonale ta panią rozumiem ,ch...j kogokolwiek obchodzi jej prywatne życie , nie kradnie nie zabija... wyp... PISięta wszelkiej maści od niej
                    nagonka jak zwykle rozpętana przez zakompleksiałe zaplecze zakompleksiałego działacza solidarności który jakimś cudem nigdy w komunistycznym pierdlu nie siedział
                    • menodo Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 14:41
                      Gdybym była partyjnym trollem i dobrze by mi płacili, wysiliłabym się na bardziej sofistykowaną argumentację uncertain
                      Słabo kotler, słabo, przez takie głupawe trolle jak ty PO przegrała wybory sad
                      • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 20:23
                        menodo napisała:

> Gdybym była partyjnym trollem i dobrze by mi płacili, wysiliłabym się na bardziej sofistykowaną argumentację uncertain
                        > Słabo kotler, słabo, przez takie głupawe trolle jak ty PO przegrała wybory sad

troll to imię twojego faceta ? nie wiem dlaczego przegrali sikam na to bo nie głosowałem nigdy na PO
                    • jakw Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 01:56
                      No sorry, mnie obchodzi jak dostać taką emeryturę w wieku 56 lat. Chciałabym powtórzyć taki sukces.
                      • aneta-skarpeta Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 12:15
                        pokombinuj sama, a nie oczekuj, ze Ci na tacy wszystko wyłożątongue_out
                  • plater-2 Mata Hari ? 08.12.15, 02:21
                    Ja tez nie rozumiem, dlaczego Krzywonos nie chce ujawnić skąd pochodzą jej wysokie świadczenia emerytalne.

I nie rozumiem, dlaczego agresywnie reaguje na pytania dziennikarzy, dajace jej mozliwość odparcia stawiających ją w złym świetle zarzutów.

Może to jest kolejny Andrzej Hadacz lub Ludvik Zifcak ?

• riki_i Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 16:44
                  kotradykcja napisała:

> 6200 brutto to faktycznie sporo jak na emeryturę. Ale nie szalejmy, że aż takie
                  > kokosy, bo netto to zaledwie koło 4 tys.

Co Ty wygadujesz? Opodatkowanie emerytury jest inne niż etatu. Wynosi nieco ponad 18%. Pani Krzywonos pobiera na rękę ponad 5 tysięcy złotych.

I całkiem jest to możliwe, że jest to
                  > wynik jej pracy w charakterze RZ, bo jednak 24h/7 przy ośmiargu dzieciach, któ
                  > re na pewno deficyty różne miały to całkiem spora praca i nadgodziny należą się
                  > jak nic, przy czym za tę pracę żadnych nagdodzin się nie dostaje, więc może ch
                  > oć do emerytury potem liczą?

Tiaaa. A świstak siedzi i zawija w sreberka....
                  • plater-2 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 09.12.15, 09:58
                    Co robiła jako opozycjonistka przed sierpniem 1980, jest w stanie podać ? Mam dowody, swiadków ?

Kilkanascie miesiecy w MKZ (Solidarność) na etacie technicznym, ale liczmy jej to jako dzialanosc w opozycji i narazanie zycia wink, co tam, nie bądźmy zawistni.

Czy po 13 12.1981 -jest w stanie udowodnic, ze narażala zycie, kolportowala ulotki, drukowala, pisala na murach napisy podtrzymujace społeczęnstwo na duchu, skrecala nielegalne radiostacje lub nagrywala swoj glos w audycjach nielegalnych ?

jesli tak, niech to zrobi, przedstawi swiadkow i dowody !

By cieszyc sie kilkuetzlotowym dodtakiem dla kombatanta opozycji, osoby represjonownej i internownej - nalezy miec bardzo niskie dochody i posiadac dowody na bycie opozycjonista !

Istnieje stowarzyszenie internowanych i represjonowanych, ktore sie tym zajmuje.

A matki wielodzietne, ktore maja luke w skladkach pozostawiono na lodzie ????

Nie wyklucza sie bycia dzialaczem opozycji i matka wielodzietna jednoczesnie zreszta !
                  • kotradykcja Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 09.12.15, 10:25
                    > Co Ty wygadujesz? Opodatkowanie emerytury jest inne niż etatu. Wynosi nieco pon
                    > ad 18%. Pani Krzywonos pobiera na rękę ponad 5 tysięcy złotych.
                    Racja, zapomniałam, ze płaci się jedynie podatek.
                    OK, ma ponad 5 tys.

> Tiaaa. A świstak siedzi i zawija w sreberka....
                    Zostało już podane, że dostała emeryturę dodatkową (3,5 tys.) od Tuska.
                    Natomiast całą resztę ma zwyczajnie wypracowaną - 2700 brutto to zupełnie zrozumiała kwota patrząc na pracę, którą wykonała.
                    Jeśli kwestionujesz wysiłek, proszę bardzo, wychowaj 12 CUDZYCH dzieci i ciesz się późniejszą zawrotną emeryturą.
      • menodo Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 10:36
        Dlaczego hieny?
        Czy krzywonos to jakiś trup, choćby polityczny? Mnie jako obywatelkę RP, wyborczynię PO oraz podatniczkę interesuje ten temat i bardzo dobrze, że został nagłośniony - przecież "kultowa tramwajarka" właśnie o to (podobno) walczyła, abyśmy mieli dzisiaj wolność słowa ?
        No i żałosny jest ten twój argument "a u was biją murzynów" - kto ci zabrania założyć wątek o pisowym prokuratorze?
        • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 13:33
          menodo napisała:

> Dlaczego hieny?
          > Czy krzywonos to jakiś trup, choćby polityczny? Mnie jako obywatelkę RP, wyborczynię PO oraz podatniczkę interesuje ten temat i bardzo dobrze, że został nagłośniony - przecież "kultowa tramwajarka" właśnie o to (podobno) walczyła, abyś
          > my mieli dzisiaj wolność słowa ?

no ale pokaż mi zapis z którego wynika ze musi się tobie czy innym tłumaczyć z tego powodu ?? sugerujesz ze jest tak głupia ze nie wiedziała ze jako poseł będzie musiała jawne oświadczenia majątkowe pisać ?? dostaje od ZUS co miesiac kasę ...
          • menodo Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 14:45
            Nie musi trollu, nie musi, chociaż nie jestem pewna ( by być może jednak musi), ale na pewno wypadałoby, zwłaszcza jeśli wymachuje się konstytucją w parlamencie w obronie wolności słowa big_grin
            • menodo wolność słowa 07.12.15, 15:06
              to tak apropos wolności słowa

www.youtube.com/watch?v=hfjn18IyNuM
    • araceli Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 11:08
      Bo Wy to nic nie wiecie!
      https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12314030_1701264906774197_87091963943536555_n.png?oh=ee1104e79bd607a2dca29358bcf9c57a&oe=56E5F2C3
    • fiu-bzdziu2010 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 07.12.15, 18:30
      Pani Henia: 6.200
      Biskup Głodz - 12.000

moim zdaniem powinno być odwrotnie,
      kobieta ciężko pracowała, wychowała kilkanaście obcych dzieci, w czasach komuny po pobiciu przez SB-ków poroniła
      a pan biskup - winko mszalne i inne trunki popijał ku chwale wojska i ojczyzny !!!!! i taka emerytura??????????
      • a_weasley Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 00:36
        Fiu-bzdziu2010 napisała:

> Pani Henia: 6.200
        > Biskup Głodz - 12.000
        >
        > moim zdaniem powinno być odwrotnie,

Może i powinno, niemniej na pytanie, dlaczego bp Głódź ma dużą emeryturę, odpowiedź jest prosta: był na generalskim etacie jako biskup polowy WP (BTW w Bundeswehrze kapelani zarabiają porównywalnie w stosunku do średniej niemieckiej jak u nas w porównaniu do średniej polskiej), więc ma generalską emeryturę. Finito.
        I gdyby sprawa z Krzywonos była równie ewidentna, spodziewałbym się usłyszeć równie prostą odpowiedź.
        • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 07:09
          a_weasley napisał:

> Fiu-bzdziu2010 napisała:

, dlaczego bp Głódź ma dużą emeryturę, odpowiedź jest prosta: był na generalskim etacie jako biskup polowy WP (BTW w Bundeswehrze kapelani zarabiają porównywalnie w stosunku do średniej niemieckiej jak
          > u nas w porównaniu do średniej polskiej), więc ma generalską emeryturę. Finito.
          > I gdyby sprawa z Krzywonos była równie ewidentna, spodziewałbym się usłyszeć równie prostą odpowiedź.

jest jedno ale , pan głodź nie odsłużył w armii zapisanych w ustawie 15 lat ,wiec zgodnie z polskim prawem nie nalezy mu się nawet grosz emerytury,wiec zastosowano trick zwany "stan spoczynku" czyli ze niby pan głodż ma w kazdej chwili ponownie stawić sie do służby
          • ichi51e Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 07:16
            Dodam ze i tu musza byc widełki bo jak wielokrotnie pisano Jaruzelski -tez generaljak nie patrzeć 6000 emerytury miał.
            • ada16 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 08:44
              żródło może słabe, ale w Fakcie piszą , że to Tusk dał krzywonos 3,5 tys emerytury:
              www.fakt.pl/politycy/zamieszanie-wokol-emerytury-henryki-krzywonos,artykuly,595861.html
              poza tym jak ktos mówi ze ma 6 tys emerytury - to chyba na rękę , bo przecież SUSu nie płąci - jak ktoś wyżej zasugerował .
              • ichi51e Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 09:03
                No z tej listy to najbardziej podobają mi sie ekstra emerytury Millera - sama bym tym osobom przyznala
              • morekac Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 09:49
                poza tym jak ktos mówi ze ma 6 tys emerytury - to chyba na rękę , bo przecież S
                > USu nie płąci - jak ktoś wyżej zasugerował .

Płaci podatek dochodowy, a poza tym do tych oświadczeń wpisuje się przychody , a nie kwotę po opodatkowaniu.
          • a_weasley Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 10.12.15, 23:49
            Kolter napisał:

> a_weasley napisał:
            >
            > > Fiu-bzdziu2010 napisała:
            >
            > , dlaczego bp Głódź ma dużą emeryturę, odpowiedź jest prosta: był na generalski
            > m etacie jako biskup polowy WP (BTW w Bundeswehrze kapelani zarabiają porównywa
            > lnie w stosunku do średniej niemieckiej jak
            > > u nas w porównaniu do średniej polskiej), więc ma generalską emeryturę. F
            > inito.
            > > I gdyby sprawa z Krzywonos była równie ewidentna, spodziewałbym się usłys
            > zeć równie prostą odpowiedź.
            >
            > jest jedno ale , pan głodź nie odsłużył w armii zapisanych w ustawie 15 lat ,wi
            > ec zgodnie z polskim prawem nie nalezy mu się nawet grosz emerytury,wiec zastos
            > owano trick zwany "stan spoczynku" czyli ze niby pan głodż ma w kazdej chwili p
            > onownie stawić sie do służby

Jeśli ktoś nie odróżnia rezerwy od stanu spoczynku, to ja przepraszam...
            • ardzuna Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 11.12.15, 09:01
              Myślę, że to bulwersujące że biskupi polowi są na generalskich etatach i mają generalskie emerytury. Życia nie narażają, a synekura jak ta lala.
            • kolter Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 17.12.15, 21:02
              a_weasley napisał:

>
              > Jeśli ktoś nie odróżnia rezerwy od stanu spoczynku, to ja przepraszam...

no to ja przepraszam ze po 14,5 roku można dostać 10 tys co miesiąc, choc zgodnie z ustawą;
              " Emerytura wojskowa przysługuje żołnierzowi zwolnionemu z zawodowej służby wojskowej, który w dniu zwolnienia z tej służby posiada 15 (pełnych) lat służby w Wojsku Polskim."
    • norra.a Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 08:52
      Faktycznie, nie ma jak dostawać 2 średnie krajowe pensje na emeryturze i być przedstawicielem partii, która krzyczy o demokracji, sprawiedliwości społecznej i wydłuża wiek emerytalny dla dobra społeczeństwa.
      • fiu-bzdziu2010 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 10.12.15, 09:11
        a co powiesz o glodziu, jego emerytura to 4 srednie pensje za kropienie kropidłem???? praca niezbyt ciężka nawet jak ma się chorobę filipińską.....
        a jeszcze jak gada o krzywdach kościoła..............
        • ichi51e Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 10.12.15, 09:20
          Ale wątrobę ma pewnie zniszczona biedaczek...suspicious
          • fiu-bzdziu2010 Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 10.12.15, 09:25
            były modły za wątrobę
    • zona_mi wklejone przez moderatora 08.12.15, 10:07
      Krzywynos dostala emeryture od
      mama.nygusa 08.12.15, 09:41
      rudego www.fakt.pl/politycy/zamieszanie-wokol-emerytury-henryki-krzywonos,artykuly,595861.html

ailia 08.12.15, 09:45
      A kto to jest Rudy? Ten od Zoski?

mama.nygusa 08.12.15, 09:49
      Chcialabys.
      A co wolisz kaczor-kaczor donald

hipinka 08.12.15, 09:57
      Od kurdupla na pewno by nie dostała, od niego dostaje tylko rydzyk, najbardziej zasłużony w walce o Polskę

kropkacom 08.12.15, 09:48
      No to teraz trzeba zasłużyć u premier od broszki. To do tych co pytali jak taką emeryturę zdobyć. Może będzie prościej nawet jak się jest po dobrej stronie. Ludzie...
      • saraanna Re: wklejone przez moderatora 08.12.15, 11:29
        No i sprawa wyjasniona -

telewizjarepublika.pl/emerytura-krzywonos-to-prezent-od-tuska-quotza-szczegolne-osiagnieciaquot,27039.html
        • rosapulchra-0 Re: wklejone przez moderatora 08.12.15, 11:37
          A mogła normalnie odpowiedzieć..
    • czar_bajry Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 08.12.15, 12:20
      Wiem, że to głupie ale ona to chyba ma emeryturę Ubecką....
      • morgen_stern Re: To jak to jest z emeryturą Krzywonos? 09.12.15, 10:58
        Nie, nie ma, przeczytaj wątek, zanim coś palniesz.
    • a_weasley I po co się było wygłupiać? 10.12.15, 23:59
      Już wiadomo. Specemerytura. Premier, ludzkie panisko, przyznał. Miał prawo.
      Nie wnikam w to, czy to jest moralnie w porządku, czy nie. Są ludzie bardziej zasłużeni, którzy nie mają 2700 zł emerytury, ale mniejsza o to. Prawnie sprawa jest czysta.
      Natomiast tego, jak ją Krzywonos rozegrała, nie pojmuję. Czy ona jest aż tak głupia, czy sprawa nie jest tak całkiem czysta?
      Że ta sprawa wypłynie, było wiadomo, zwłaszcza u osoby z takim upodobaniem pchającej się na pierwszy plan (patrz jej dzisiejsze popisy w Sejmie).
      Padło pytanie, skąd taka emerytura u tramwajarki. Musiało paść, ludzie się pi razy drzwi orientują, jakie w Polsce bywają emerytury.
      Że w ciągu 48 godzin będzie wiadomo, skąd taka emerytura, też było jasne. Od początku przyszła mi do głowy specemerytura, alem uznał, że to za proste, przecież od razu by powiedziała! I byłoby wokół tej emerytury o wiele mniej hałasu, Krzywonos i jej partii potrzebnego jak deszcz na sianokosy.
      Ktoś rozumie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka