Dodaj do ulubionych

Dieta po operacji

09.12.15, 11:36
Dziewczyny biegłe w dietach, poradźcie mi co ja mam robić. Mam w domu faceta po operacji kardiologicznej. Posypała mu się morfologia, każde kolejne badanie wykazuje coraz większą anemię. Teoretycznie wiem, czym go karmić i poić, żeby uzupełnić braki żelaza. Ale niestety przyjmuje leki na rozrzedzenie krwi i musi pilnować witaminy K i współczynnika INR. A wpływ na ten współczynnik ma dieta. Mnóstwo produktów jest zabronionych lub niewskazanych. Wyniki badań wczoraj wyszły złe. Wydrukowałam sobie tabele, porównałam i kurcze - to co ma dużo żelaza, ma też zazwyczaj witaminę K. Czym ja mam go karmić, żeby podratować anemię i nie podwyższyć równocześnie tego INR??? Lekarze nie udzielają wskazówek, każą samodzielnie szukać informacji sad
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 12:24
      Bo lekarze nie wiedzą. Więc karm go po prostu zdrowo. A co to znaczy zdrowo, to już musisz sama sobie odpowiedzieć.
      • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 12:27
        ech, karmię go zdrowo - to mu wzrosła krzepliwość krwi... i dowiedział się że musi zmienić dietę sad
        • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 12:33
          A podaj przykładowy jadłospis.
        • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 12:34
          No i w sumie, to zdrowe, że krzepliwość jest normalna a nie niska...
          • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 13:21
            Po operacji kardiologicznej trzeba obniżać krzepliwość. To jest właśnie ten współczynnik INR, który musi być mniej więcej o połowę niższy niż dla zdrowej osoby. Ponieważ zbliżył się do dolnej granicy zdrowej osoby, musi przyjmować na razie podwójne dawki leku na rozrzedzenie krwi sad Kwadratura koła sie zrobiła... Nie może jeść żadnych kapustnych i zielono liściastych, żadnej natki, szpinaku, jarmużu, nie może marchwi, ostrożnie z owocami. Żeby nie zaburzyć wchłaniania żelaza musi uważać na nabiał. Nie mogę znaleźć żadnych informacji o czerwonym mięsie...
            • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 13:24
              zakrzepica.mp.pl/lista/show.html?id=73457
              "Przykładem takich pokarmów bogatych w witaminę K są m.in. owoce (np. truskawki, brzoskwinie, awokado), zielone warzywa, zwłaszcza warzywa liściaste, niektóre oleje, ser, białko jaja, wątroba.

Należy zapytać, czy w związku z tym w trakcie leczenia nie jeść tych produktów?

Nagła i znaczna zmiana w spożyciu witaminy K zarówno w postaci zmniejszenia, jak i nagłego zwiększenia jej spożycia może spowodować znaczne i potencjalnie niebezpieczne zmiany INR, dlatego nie należy rezygnować ze spożywania pokarmów ją zawierających, a jedynie unikać dużych wahań jej spożycia i utrzymywać stałą dietę, innymi słowy należy regularnie jeść podobny rodzaj żywności, "
              • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 13:41
                W teorii jest jasne i oczywiste, w praktyce już gorzej. Bo nie wyobrażam sobie regularnie, kilka razy w tygodniu jadać np. szpinak, kapustę lub wątróbkę. Kupiliśmy sokowirówkę, zrobiłam kilka razy sok marchwiowo-buraczany ze względu na zawartość żelaza - okazuje się, że podkręciłam spożycie marchwi, która zwiększa krzepliwość krwi. Chyba minie kilka miesiecy zanim opanuję te nowe zasady sad
                • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 13:46
                  ". Bo nie wyobrażam sobie regularnie, kilka razy w tygodniu jadać np. szpinak, kapustę lub wątróbkę." Ale właśnie tego masz mu nie dawać! Bo w tym jest dużo witaminy K.
                  • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 13:59
                    Zrozumiałam z tekstu, który wkleiłaś, że pomimo, że ma dużo K, to jeżeli jadłby regularnie, to ujdzie... Pochlastam się, albo odwiozę go z powrotem do szpitala...
                    • mary_lu Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:02
                      Bo tak w sumie jest. Najgorzej, jak w jednym tygodniu nie ma wcale tych pokarmów, a w drugim sama kapusta na zmianę z wątróbką. Trzeba ustalić rozsądną dietę zawierającą te składniki i pilnować, żeby ich zawartość była w miarę stała. Inaczej będzie wożenie się z badaniami krwi co kilka dni, miałam tak z babcią, która podjadała po kryjomu.
                    • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:04
                      No to źle zrozumiałaś. Najpierw jest akapit o tym, które produkty zawierają witaminę K. Potem jest akapit o potencjalnych zmianach w diecie. A wynika z niego między innymi to, że jeżeli do tej pory nie jedliście regularnie kapusty, szpinaku i wątróbki, to nadal tego nie róbcie.
                      • mary_lu Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:09
                        Jeśli przed operacją nie jadł, to spokojnie może zacząć, ale musi nadal często badać poziom inr.
                        • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:10
                          No ale w jakim celu ma zwiększać to spożycie witaminy K? Eksperymentalnie, żeby się dowiedzieć jak to u niego działa?
                          • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:18
                            Miałby zwiększyć, bo akurat te produkty są zalecane przy anemii.
                          • mary_lu Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:21
                            Dlatego, że potrzebuje zdrowej diety z innych powodów. Choć tak się składa, że w zdrowej diecie jest dużo witaminy K, to na szczęście może przyjmować lek ją neutralizujący. I tak musi go brać, po prostu zwiększy dawkę.
                            • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:25
                              No to skąd to całe pitolenie lekarzy o diecie?
                              • mary_lu Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:33
                                Proszę Cię, przeczytaj uważnie choćby linkowany przez siebie artykuł. Nie masz wyeliminować tych pokarmów, ale dbać o ich równomierne spożycie. Równomierne nie oznacza, że nie masz prawa z kiepskiej diety przed chorobą przejść do diety prawidłowej, zdrowej. Trzeba to jednak piwiedzieć lekarzowi, źeby wiedział, że ustalanie dawki leku może trwać kilka tygodni dłużej.
                                • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:44
                                  Ale ja już na samym początku pisałam, że dieta ma być zdrowa, na co wątkodajka odpowiedziała, co następuje: "karmię go zdrowo - to mu wzrosła krzepliwość krwi... i dowiedział się że musi zmienić dietę"
                                  • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:51
                                    Wydaje mi się, że zawsze jedliśmy zdrowo. Na pewno miał zdecydowane pogorszenie na jedzeniu szpitalnym. Po powrocie zobaczyłam ta anemie i wdrożyłam czerwone mięso (wcześniej głównie drób) oraz wyciskane soki z marchwi i buraków. Byłam z siebie zadowolona, a tu okazuje się, że anemia się pogłębiła i krzepliwość wzrosła, i wszystko nie tak jak powinno być.
                                    • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 15:03
                                      Na twoim miejscu bym wróciła do poprzedniej waszej diety, skoro twoim zdaniem była zdrowa.Tylko czerwone mięso bym zostawiła. A soków z warzyw bym nie robiła.
                    • 1matka-polka Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:07
                      Gdyby taki miał styl żywienia już wcześniej, przed chorobą.
            • nowel1 Re: Dieta po operacji 09.12.15, 13:35
              "Rozrzedzenie krwi" w tej sytuacji nie może i nie powinno oznaczać NARASTAJĄCEJ anemii.
              Jeśli niedokrwistość się pogłębia, należy szukać przyczyny i jednocześnie w przypadku mikrocytarnej podawać preparaty żelaza na receptę.
              Dieta w tej sytuacji zmieni naprawdę niewiele.
              • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 13:42
                Jutro lekarz i kolejne badania. Zobaczymy czy coś się zmieniło od poniedziałku.
                • birch70 Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:28
                  Pamiętam, że w ramach przygotowywania się do zabiegu kardiologicznego kilka lat temu musiałam przez 1,5 m-ca brać acenokumarol na rozrzedzenie krwi (i codziennie robić badanie INR). Bardzo "poleciały" mi wtedy wyniki morfologii, kardiolog przepisał lek z żelazem (ferrum lek). Dość szybko niedobory się wyrównały.
                  Może to jest jakieś rozwiązanie?... Zapytajcie lekarza.
                  • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 14:31
                    Popytamy smile
    • majenkir Re: Dieta po operacji 09.12.15, 15:49
      Jezeli ma uwazac na vit.K, to powinien calkiem odstawic jarmuz, wodorosty, bocwine, collards (nie wiem jak to po polsku, to takie liscie zielone wink), zielona herbate.
      a jesc w malylch ilosciach, ale regularnie - brukselke, brokuly, kapuste, soczewice, ciecierzyce, salate rzymska, olej sojowy i rzepakowy, majonez z zawartoscia oleju sojowego.

Ten wyzszy INR ma miec czasowo czy do konca zycia?
      • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 15:55
        czasowo. Jak nie będzie żadnych powikłań to przez 3 miesiące
        • majenkir Re: Dieta po operacji 09.12.15, 15:57
          To i tak dobrze. Moj ma do konca wink.
    • kjut Re: Dieta po operacji 09.12.15, 15:54
      Ja sie na dietach nie znam, wiec tylko sie oburze - jak to lekarze "nie udzielaja wskazowek"? To jak nie wiedza, to niech Cie pokieruja do kogos kto wie! Moze znalazlabys w okolicy jakiegos dietetyka rozsadnego? Bo z tego co piszesz to sprawa jest dosc skomplikowana a jednoczesnie powazna - nie opieralabym sie tylko na wiedzy forumek.
      • jatojagodnik Re: Dieta po operacji 09.12.15, 16:02
        Lekarze w szpitalu - pytani o dietę - nic nie zalecili (w szpitalu na kardiologii wszystkim pacjentom po oparacji serca rozrzedzają krew - a na obiad była wielka porcja szpinaku). W ulotce dołączonej do leku pobieżnie wspomnieli o ograniczeniu żurawiny i warzyw kapustnych. Internista w rejonie kazał szukać informacji na własną rękę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka