Dodaj do ulubionych

Profil dziecka na Fejsbuku

26.12.15, 17:02
Młody tatuś założył swojemu dziecku profil na Fejsie. Nie chcę oceniać, chociaż wydawało mi się, że spora frakcja osób będących rodzicami nie jest tak przychylnie nastawiona do tego narzędzia w rękach swoich dzieci.No ale... Nie byłoby to aż tak dziwne, gdyby nie to że jego dziecko ma niespełna miesiąc. Czy to jakaś nowa moda może? Bo dotychczas, znajomi świeżo upieczeni rodzice chwalili się fociami swoich dzieci wrzucając je na swój własny profil i takie obrazki widzę od kilku lat...Jeszcze nie spotkałam się z taką praktyką jak zakładanie nowo narodzonemu potomkowi własnego profilu Czy Wy spotkaliście się już z czymś takim? Wiadomo, że nie mówię o dzieciach, które już same mogłyby się dorwać do komputera i taki profil sobie stworzyć...
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 17:11
      Rodzic ma zaćmienie umysłu.
      Ja spotkałam sie z czymś takim w dwóch przypadkach.
      Pierwszy to choroba i opis i zbiórka pieniędzy.
      Drugi przypadek mamusia szyje ubranka dziecięce i młode jest modelem i ma jakby swoj profil na którym matka wystawia zdjęcia nowych ciuchów pomysłów , reklama.

Ja odrzucam każde zaproszenie dziecka z rodziny czy tez nie, bo lakuje lub udostępniam treści zdjęcia nie zawsze przeznaczone dla oczu dziecka.
      Uważam tez ze fb powinen blokować profile dzieci.
    • ichi51e Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 17:56
      Znajomi dziecku założyli. Była awantura wsród znajomych po co? Twierdzili ze to będzie taki pamiętnik i jak dziecko skończy 13 lat dostanie w prezencie na urodziny. No może. Targują dzieciaka na zdjęciach na razie. Duzo dziecko ma znajomych
      • lisciasty_pl Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 19:18
        ichi51e napisała:

> Twierdzili ze to będzie taki pamiętnik i jak dziecko skończy 13 lat dostanie w prezencie na urodziny.

Nie ma to jak karmienie internetów danymi osobowymi już od pierwszego miesiąca życia suspicious
        Dzieciak im podziękuje, na pewno... Ale pewnie w inny sposób, niż im się wydaje.
        • ichi51e Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 19:49
          W sumie bóg raczy wiedzieć jak to będzie za 13 lat smile na razie duzo gustownych zdjeć semiprofesjonalnych i duzo dziecko podróżuje / bywa. Może pracodawca zwróci uwagę ze już od pierwszego roku życia uczęszczało na zajęcia muzealne dla matek i dzieci. W drugim dla dwulatków. Ze poranki w filharmonii od 3 rz itd - kto wie...
          • mikams75 Re: Profil dziecka na Fejsbuku 27.12.15, 22:59
            taki nastolatek nie bedzie mial zamiaru korzystac z takiego profili, zeby sie koledzy nie nasmiewali ze slodkich fotek przedszkolaka. Zakladajac, ze za 13 lat fb bedzie istniec.
            Dla mnie bezsens. Na pamiatke moga zalozyc album w necie, bloga.
            • ichi51e Re: Profil dziecka na Fejsbuku 28.12.15, 06:29
              Serio przeglądasz znajomym historie 10 lat wstecz? Raczej myśle ze nikt nie spojrzy. Bardziej by mi chyba przeszkadzał tłum znajomych (rodziców?) od czapy.
              • mikams75 Re: Profil dziecka na Fejsbuku 28.12.15, 12:54
                ja nie, ale nastolatki maja czas na bzdety. Wystarczy, ze jeden kolega przejrzy i rozpusci wiesci.
      • princesswhitewolf Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 23:16
        profile moga byc max prywatne. to co mnie zastanawia to dlaczego zakladaja dziecku profile otwarte. Reklama dla pedofilow przez tepego ojca.

pomijajac sens takowego profilu dla dziecka ( w zyciu bym nie zalozyla dziecku malemu konta na facebooku) to ja mam swoj wlasny profil jaki jest niedostepny dla kogokolwiek poza znajomymi.

• zona_mi Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 18:39
      Kotom zakładają, więc niemowlę nie dziwi aż tak bardzo.
      • iwoniaw Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 19:29
        Kot to pewnie sam sobie założył, one uwielbiają się w internetach lansować wink
        A o ile wiem FB pyta o wiek i inne dane, ale wymogu bycia człowiekiem tam nie ma big_grin
      • ichi51e Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 19:53
        Mój pies miał - z prostej przyczyny grałam wtedy w farmę i potrzebowałam komuś skrzynki wysyłać a nie chciałam spamować znajomym wiec założyłam gustowne konto psu. Miał wiecej znajomych niż ja (ludzie nawetobcy go czemuś dodawali uncertainbardzo ładny był ale kurcze....?) apogeum dziwności zostało osiągnięte kiedy pies zdechł i profil został zasypany (!!!) kondolencjami. Wtedy było dziwnie.
        • simply_z Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 20:48
          Dziewczyna znajomego założyła profil psu, ze zdjęciami, historyjkami i takie tam. Gorzej, kiedy musieli się przeprowadzić do innego miasta, do mniejszego mieszkania. Wtedy przez fb gorączkowo szukala ludzi, który mogliby go wziąc..pies był z nimi od 10 lat..smutne i straszne.
          • wioskowy_glupek Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 21:19
            Mam nadzieję, że dziecko też komu zostawią, jak będą się przeprowadzać, przygłupy
            • kajak.aja Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 23:11
              Dlaczego masz nadzieję? Psa ci szkoda, a dziecka nie?
              • morgen_stern Re: Profil dziecka na Fejsbuku 28.12.15, 11:59
                Nie umiesz odczytać sarkazmu?
            • simply_z Re: Profil dziecka na Fejsbuku 27.12.15, 13:51
              straszne, Gdyby nie to, że mieszkają w innym kraju, sama wzięłabym tego psa albo popytała wśród znajomych..
    • wielceszanownypan Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 19:39
      shor-tie napisała:
      Jeszcze nie spotkałam się z taką praktyką jak zakładanie nowo na
      > rodzonemu potomkowi własnego profilu

Niedługo będą zakładać profile nie narodzonemu ale poczętemu.
      A jeśli od poczęcia, to filmiki nie zaczną się od porodu, ale będą to dziewięciomiesięczne filmiki z życia płodowego.

• andaba Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 20:09
        Nie buszuję po fb, ale swego czasu widziałam taki profil niemowlaka na... naszej klasie. Lata temu to było, a do dziś pamiętam, że to jakiś Gustaw Franciszek (lub odwrotnie) to był.
        Kretynizm.
    • livia.kalina Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 20:14
      Widziałaś jeden i pytasz czy to moda?
      • wilowka Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 21:44
        Widziałam kiedyś blog prowadzony od ciąży pisany z perspektywy dziecka " kopię mamusię aż jej się obiadek odbija, pewnie będę piłkarzem" Okrutnie pretensjonlne
    • enatealie Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 21:52
      Jak dla mnie to takie... Mało inteligentne. Traktowanie dziecka jako swojego największego osiągnięcia i czynienie z niego pępka świata, ponadto poświęcanie (marnowanie) czasu na prowadzenie tego profilu.
      • trzy_szczurki Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 23:16
        Bingo.
        A potem taki nastolatek w pół minuty nie wywali że wstydu całej historii postow, bo nie będzie chciał się chwalić słodkimi (wg rodziców) fotkami smile
    • memphis90 Re: Profil dziecka na Fejsbuku 26.12.15, 22:38
      Słuchajcie, a o co chodzi z tymi hasztagami? Widzę na fb zdjęcia dzieci ohasztagowane np. #śliczny chłopczyk #szczęście mamusi i takie tam. Ja, jeśli wrzucam jakieś nasze fotki, to wyłącznie z dostępem tylko dla rodziny i najbliższych przyjaciół. Czy dobrze kombinuję, że takie otagowane każdy może sobie wygooglać? Dowolny pedofil wpisze sobie "śliczny mały chłopiec" i wyskoczą mu na przykład zdjęcia dziecka sąsiadki? Bo jeśli tak, to jestem zbulwersowana. Chyba, że to działa inaczej - uświadomcie mnie.
      • wilowka ja wiem, że nie wypada ale kiedyś znalazłam to: 26.12.15, 23:33
        CZARY MARY ERIKSONEK opis wizyty na placu zabaw.

I o tym jak dziecko wygląda przez okno

Kij ze zdjęciami - dziecko jak dziecko, ale strumień świadomości, bełkot i zdolności literackie Pani Piszącej jak mniemam mamusi - powalają. Dla mnie pełna egzotyka.
        • ichi51e Re: ja wiem, że nie wypada ale kiedyś znalazłam t 27.12.15, 06:43
          big_grinDD ale chyba sie jej znudziło bo reszta wpisów to głownie reklamy big_grin

--
          wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
        • memphis90 Re: ja wiem, że nie wypada ale kiedyś znalazłam t 27.12.15, 10:00
          EErriikkssoonneekk big_grin
          • wilowka To może ja zacytuję... 27.12.15, 12:30
            wtorek, 11 marca 2014
            Wspaniałe spacerki Eriksonka
            kocham wtorki
            Wspaniałe spacerki Eriksonka
            Eriksonek praiwe cały dzien był na dworze ,spacerowalismy i zaliczalismy plac za placem zabaw.
            największa furrora to oczywiscie hustawka dla maluszków
            Jak już na nią go wsadziłam to 15 minut szalał w niej za nim pozwolił się pobujać poza tym zarywał wszystkie blondynki i dziewczynki .Rozdawał uśmiechy na lewo i prawo ,chyba każda mamuśka odwdzięczyła mu się również uśmiechem
            maluszek tak sie radował że sama mało ze śmiechu się nie zaszłam ,takie moje małe szczęście radosne .
            Wybawił się na zapas he pomyślał by ktoś a tu takiego o
            wróciliśmy do domu a tu cap za hustawkę i zaczeły sie śmiechy i mamama ma ma mama ma mama zrobił słodkie oczka a naiwna matka po słowach mama rozkleiła sie i .... oczywiscie od nowa husianko
            Dzien był naprawde miły po powrocie zapukał kurier iiiiiiiiii
            o moja połowa wygrała pufkę dla dzieci (dla córki) ale Eriksonek ja dorwał pierwszy oczywiście ale mu spasowała

I to wszystko przeplatane zdjęciami kilkumiesięczniaka na huśtawce.
            • conena Re: To może ja zacytuję... 28.12.15, 14:08
              zgroza...
          • joaaa83 Re: ja wiem, że nie wypada ale kiedyś znalazłam t 28.12.15, 09:41
            Drugie nazwie Samsung, a jeśli będzie dziewczynka to Nokia.
    • lady-z-gaga Re: Profil dziecka na Fejsbuku 27.12.15, 12:39

ludzka głupota jest tak stara, jak świat, tylko objawy się zmieniają
      • simply_z Re: Profil dziecka na Fejsbuku 27.12.15, 13:55
        To prawda. Pomyślcie tez o tych wszystkich blogerkach, w sumie to ciężka praca..codziennie ładowanie zdjęć, recenzje, sesje, obrabianie postów, a życie zamienia się w big brothera, ciekawa jestem, czy one sobie zdają z tego sprawę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka