Dodaj do ulubionych

sam na sam z Wolterem

27.12.15, 18:11
podczas luźnych pogaduch zastanawialismy się wczoraj nad takim oto spotkaniem z KIMŚ
gdybyście miały mozliwość wybrać dowolną postać z minionego swiata artystycznego, naukowego, politycznego, to na kogo padłby wybór?
powiedzmy, żeby spędzić jeden wspólny dzień
ja myslę, ze chyba Voltaire jednak
na drugim miejscu Emil Zola
potem Poświatowska
Obserwuj wątek
    • alchemy_alice Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:19
      Tolkien, Dali i Mickiewicz
    • miss_fahrenheit Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:25
      Ciężko byłoby się zdecydować. Chyba stawiałabym w pierwszym rzędzie na kobiety. I to z nie tak odległego czasu. Sontag? G. Stein? H. Arendt? Z artystek to byłaby pewnie Theda Bara. Poza tym może jeszcze Zelda Fitzgerald.
      • konwalka Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:29
        Gertruda \stein...Tak. Ale trochę bym sie bała chyba. Zbyt szczera kobita była w obejsciu
        • miss_fahrenheit Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:36
          Ale za to ile ciekawych historii można byłoby usłyszeć. I kogo spotkać w jej salonie... wink
    • joa66 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:36
      trudno powiedzieć, bo czasami mało wiemy o charakterze ewentualnie wybranych ludzi. Mogłoby się okazać, że Wolter czy Churchill w ogóle nie mieliby ochoty na rozmowę i milczeliby cały czas.smile

Ale zakładając, ze nasi wybrańcy byliby skłonni do rozmowy to chyba: Stefan Themerson, Oscar Wilde, i chyba Konwicki (chociaż na 3 miejsce mam wielu kandydatów)
      • konwalka Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:48
        a propos milczenia, to wspomniana tu Getruda Stein, zapytana przez Picassa, co znawczyni i przyjacióka sądzi o jego próbach poetyckich, uparcie milczała
        bo nie chciała powiedziec prawdy, a skłamać nie dała rady
        podobno...
        • joa66 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:53
          tylko to mogło być milczenie sytuacyjne smile A są też milczki z natury, może niechętne do rozmowy z obcymi. Ja na przykład nie ma pojęcia czy moje spotkanie z moim nr 1 nie wyglądałoby tak, że nawdychałabym się dymu z fajki i tyle mojego smile
          • konwalka Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:57
            o, z pewnością jej milczenie wynikało z krepującej sytuacji
            dobra, ale załozmy, ze jednak twoi wielcy coś by tam bąknęli... a nawet, jak nie, to i TEN dym by mi wystarczył big_grin
            • joa66 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 19:06
              Dla "dymu" to może Oscar Wilde by mi wystarczył. Themerson tylko po to, żeby rozmawiał - bez rozmowy ląduje gdzies koło 50 miejsca smile

A tak troche off topic - chciałabym spędzic tydzień w Londynie połowy lat 60. Najchęniej w czapce niewidce na imprezie u Beatlesów, Jaggera, Faithful, itd. A dlatego w czapce niewidce, bo nie zależy mi specjalnie na rozmowach z nimi, tylko na tym, zeby poczuc klimat.
              • konwalka Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 19:16
                noo, joa, raczej nie da rady tak zupełnie, ale możesz wpaść do Liverpoolu i prezjść się szlakiem słynnej czwórki
                pub, w którym zaczynali, zdjęcia, pamiatki, ciuchy- sporo tego
                i na dokładkę w pieknym otoczeniu doków
                troszeczkę klimatu chwycissz, na pewno
                • joa66 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 19:25
                  Nie jestem jakąś wielka fanką Beatlesów, mam na myśli specyficzny klimat Londynu tamtych czasówsmile

p.s. jako dziecko byłam fanką Abby - parę lat temu zrobiłam sobie prezent w postaci wypadu do Sztokholmu do nowo otwartego muzeum Abby (prezent dla dziecka we mnie, bo od czasów nastoletnich Abby nie słucham smile ) . I to jednak nie jest to, mimo, że muzeum genialne.

p.s. 2 - staram się raczej zauważać to co się dzieje teraz i "być w tym" , bo za kilkadziesiąt lat ktoś pewnie powie 'chciałabym poczuc tamten klimat " - trochę jak w filmie Allena o Paryżu. W sumie dotyczy to też ludzi.
                  • konwalka Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 19:33
                    no moje pytanie własnie od Allena sie zaczęło; mogę to oglądac w kółeczko
    • antyk-acap2.0 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:40
      Ciekawe pytanie. Jeśli chodzi o naukę to kusi mnie Nikola Tesla. Nie jest najważniejszą postacią nauki ale za to najbardziej tajemniczą. Jeśli komuś chciałbym zadać pytanie to właśnie jemu. Jeśli nie on to chyba Curie Skłodowska. Polityka - Churchill. Sztuka - Mitoraj.
      • antyk-acap2.0 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 19:10
        Ze sztuki dodaję Jana Vermeera.
    • aquella Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 18:50
      Vincent van Gogh i jeszcze paru artystów wariatów malarzy
    • rosapulchra-0 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 19:10
      Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel
      Édith Piaf
      Michael Jackson
      Wieniedikt Jerofiejew - byśmy się raczyli drinkami według jego receptur smile

A taka przyziemna jestem..
    • dziennik-niecodziennik Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 19:26
      Pratchett
      Chmielewska
      Tesla
      • princesswhitewolf Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 21:51
        Tesla, Einstein
    • viridiana73 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 20:46
      Moliera chciałabym spotkać, bo go podziwiam. Był człowiekiem, który nie bał się mówić, a właściwie pisać rzeczy niepopularnych, mimo iż przysparzało mu to wrogów. Chciałabym zobaczyć jaki był naprawdę i jak wyglądały obie kobiety jego życia.
    • 1matka-polka Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 21:36
      Wład III Palownik zwany też Drakulą, Markiz de Sade, Czyngis-chan wink
    • beataj1 Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 22:18
      Pratchett i Freddie Mercury
      • lellapolella Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 22:24
        Vita Sackville-West, Winston Churchill, Cat Stevens.
    • pampelune Re: sam na sam z Wolterem 27.12.15, 22:24
      Gandhi.
    • jolie Re: sam na sam z Wolterem 28.12.15, 12:27
      1. Marian Hemar
      2. Ludwik Hirszfeld
      3. Witkacy
    • lusitania2 Re: sam na sam z Wolterem 28.12.15, 12:42
      z Billem Evansem
      Hugo Steinhausem
      Miłoszem
      Leopoldem Okulickim - jeżeli miałaby to być szczera rozmowa
      Milesem Davisem - jeśli zechciałby ze mną rozmawiać
    • aandzia43 Re: sam na sam z Wolterem 28.12.15, 13:05
      Francois Villon, Boy-Żeleński, Hildegarda z Bingen, Mistrz Ekhart, Chordelose de Laclos, Heloisa, Christine de.Pisan i jeszcze dużo innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka