Dodaj do ulubionych

Długie cykle

03.01.16, 23:47
Ma któraś z Was cykle dłuższe niż 30 dni?
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: Długie cykle 03.01.16, 23:56
      Ja. Kiedys mialam nieregularne ale krotsze, potem dluuuuugo bralam pigulke, potem od razu ciaza i po ciazy zdecydowanie dluzsze cykle (36 dni, o ile dobrze pamietam), potem (czyli po kilku takich cyklach) szybko druga ciaza, teraz znow dlugie cykle, znow powyzej 30 dni.
      Dla mnie jednym z wielkich plusow kp byl brak okresu przez naprawde dlugi czas wiec i dlugie cykle mi nie przeszkadzaja wink
    • beauty_agadir Re: Długie cykle 04.01.16, 00:03
      Ja od zawsze, urodzenie dzieci tego nie zmieniło. Średnio od 33-36 dni. Chwalę sobie, bo mam rzadziej okres smile
    • martishia7 Re: Długie cykle 04.01.16, 00:06
      Od kiedy zaczęłam miesiączkować, do kiedy zaczęłam brać tablety, czyli przez jakieś 10 lat - 34 dni z zegarkiem w ręku. Ostatnio po latach odstawiłam tablety i jest równo co 30. Im rzadszy okres, tym lepszy okres.
    • europadasielubic Re: Długie cykle 04.01.16, 00:29
      Tak. 34-36. Długo nie mogłam zajść w ciążę. Mam owulację w jakimś dziwnym momencie cyklu.
      • redheadfreaq Re: Długie cykle 04.01.16, 10:52
        Kojarzysz może, w jakim dokładnie? Mój organizm zawsze dawał mi czytelne sygnaly, ale ostatnio mówi chyba po chińsku i nawet nie wiem, kiedy robić testy owulacyjne uncertain
        • europadasielubic Re: Długie cykle 04.01.16, 13:59
          Z momentu, w którym zaszłam w ciążę, oraz z obserwacji później ciąży i innych czynników wynika, że ok. 20-21 dnia. Co wydaje się niemożliwe, ale ponoć się zdarza. Objawy zwykle miałam koło 15-18 dnia. I tak pokazywały też testy owulacyjne.
          • kajak.aja Re: Długie cykle 05.01.16, 13:50
            Dlaczego niemożliwe? Przecież owulacja jest średnio 13-15 dni przed miesiączką. Skoro masz cykle po 34 dni, to owulacja u ciebie wypada wręcz książkowo.
            • europadasielubic Re: Długie cykle 05.01.16, 23:02
              W sumie tak, tylko ja wtedy tego nie czuję smile
    • redheadfreaq Re: Długie cykle 04.01.16, 07:27
      Ja mam, ostatni - 44 dni, prawdopodobnie brak owulacji, od dawna podejrzenie PCOS.
    • jolie Re: Długie cykle 04.01.16, 07:51
      Ja miewam takie cykle kilka razy w roku. 32 lub nawet 33 dni. Tak jest odkąd pamiętam. Wg moich obserwacji to cykle owulacyjne. Ja od zawsze mam duże wahania długości indywidualnego cyklu, większe niż książkowe 5 dni. Nie wiem, dlaczego, z płodnością nie miałam żadnych problemów - dwie ciąże w pierwszym cyklu starań.
    • ichi51e Re: Długie cykle 04.01.16, 07:58
      Tak. Średnio 50 dni. Żyje i mam dziecko. Dodam ze moim zdaniem nieregularne aczkolwiek odkąd zaczęłam używać apki do wyznaczania 1 dnia cyklu - nigdy sie nie pomyliła wiec jakaś tam regularność musiała byc
      • mynia_pynia Re: Długie cykle 04.01.16, 09:14
        A co to jest apka?
        Ja miałam cykle po 32 dni, później brałam tabletki, później po zaprzestaniu znowu wróciły 32 dniowe. Po porodzie też były 32 dniowe a od jakiegoś roku zaczęłam mieć co 28 dni - łajjjj?
        • ichi51e Re: Długie cykle 04.01.16, 10:03
          Aplikacja (program) który ci "liczy" cykl tzn tez określa dni plodne
    • echtom Re: Długie cykle 04.01.16, 10:06
      Miałam średnio co 29 dni, ogólnie w przedziale 26-32 dni (skrajne 21 i 35 dni). Teraz mam raz na dwa miesiące albo rzadziej, ale to już ten wiek.
      • redheadfreaq Re: Długie cykle 04.01.16, 10:23
        To brzmi jak dość normalne cykle...
    • lauren6 Re: Długie cykle 04.01.16, 10:24
      Tak.
    • evee1 Re: Długie cykle 04.01.16, 10:32
      Ja, na ogol mialam nieregularnie dluzsze niz 30 dni. Jak bylam dosc mloda to ze trzy razy okres znikal mi na 2-3 miesiace w czasie wakacji. Co za wygoda!
      Tabletek nigdy nie bralam, dwojke dzieci urodzilam, z zajsciem w ciaze nie mialam zadnych problemow. A, jak sie okazalo dosc niedawno mam jeden jajnik.
      Od jakis 2-3 lat miesiaczkuje bardziej regularnie, czyli co 28-29 dni, i obwiniam o to zblizajaca sie menopauze, bom juz dosc leciwa.
    • hedna Re: Długie cykle 04.01.16, 11:34
      A czy którejś z was zdarzyła się taka sytuacja,że końcówka cyklu przypomina dni mega płodne?
      • candied Re: Długie cykle 04.01.16, 11:38
        W sensie ochoty na seks?
        To norma. Jak mam ochotę zdzierać ciuchy z facetów na ulicy, to w ciągu 1-3 dni będę miała okres. Chuć zdecydowanie większa niż w płodne. Ludzki organizm jest głupismile
        • hedna Re: Długie cykle 04.01.16, 11:46
          nie to akurat miałam na myśli wink
          mega wilgotność
          • melancho_lia Re: Długie cykle 04.01.16, 12:40
            Nie zaobserwowałam nic takiego u siebie.
          • kajak.aja Re: Długie cykle 05.01.16, 13:55
            Tuż przed samym okresem może tak być. Spada progesteron, zaczynają znowu dominować estrogeny i może się pojawić śluz przypominający owulacyjny.
          • wuika Re: Długie cykle 05.01.16, 14:48
            Ja mam tak przed samym okresem.
            • hedna Re: Długie cykle 05.01.16, 14:51
              To mnie trochę pocieszyłyście..
              Dziś35 dzień cyklu,nie biorę pod uwagę ciąży,dla pewności zrobiłam wczoraj test.
              No cóż,czekam........
            • hedna Re: wuika 06.01.16, 08:41
              ale zawsze tak masz?
              • wuika Re: wuika 06.01.16, 21:48
                Od kiedy się wzięłam za obserwację, to tak, niemal zawsze. Jak się nie babrałam w obserwacje, to przy mojej sklerozie i długich cyklach, takie szczegóły nie zostawały w mojej pamięci. Teraz to po prostu sygnał, że czas sprawdzić, czy środki higieniczne mam w torebce smile
                • hedna Re: wuika 06.01.16, 22:45
                  o matko! ja się czuję aż dziwacznie!
      • lacitadelle Re: Długie cykle 04.01.16, 11:45
        Przed ciążami miałam bardzo długie i nieregularne cykle - od 34 do ponad 60 dni, prowadziłam dokładne obserwacje, wiedziałam, kiedy będę miała miesiączkę, cykl bezowulacyjny zdarzał się może raz w roku. I tak, wtedy często przed miesiączką pojawiał mi się płodny śluz, aczkolwiek dużo mniej niż w okresie owu.

Nie wiem natomiast, jak dobrze i dokładnie Ty prowadzisz obserwacje? Wiesz na pewno, że to już końcówka cyklu? Bo równie dobrze to może być kolejne podejście organizmu do owu. Tzn. może być tak, że w jednym długim cyklu jest kilka okresów z objawami płodności, bo następują nieudane próby owulacji. Osoby stosujące NPR powinny zawsze mierzyć temperaturę, żeby potwierdzić faktyczne rozpoczęcie fazy lutealnej.
      • europadasielubic Re: Długie cykle 06.01.16, 00:13
        Koleżanka z takiego cyklu ma syna. Dlatego jej źle obliczyli i przenosiła ciążę (dziecko miało cechy przenoszenia, a urodziło się teoretcznie w terminie). Miała, jak twierdzi, hiperowulację ale nie wiem na ile to ma sens, tylko piszę, co twierdzi ona.
    • melancho_lia Re: Długie cykle 04.01.16, 12:39
      Ja mam standardowo 33 dni (to znaczy przed ciążą tak było), wcześniej przed wszystkimi ciążami cykle skakały od 26 do 46 dni.
    • hedna Re: Długie cykle 04.01.16, 21:29
      Nikt tak nie miał? pewnie hormony szaleją...
    • hedna Re: Długie cykle 05.01.16, 12:30
      podbijam jakby co....
    • asia_i_p Re: Długie cykle 05.01.16, 15:53
      Mam tak od 30 do 35 (po urodzeniu drugiego dziecka) i diabli mnie biorą, że tak często, bo byłam przyzwyczajona do 90-dniowych.
      • hedna Re: Długie cykle 05.01.16, 19:06
        to te 35 to często? smile
    • kamunyak Re: Długie cykle 06.01.16, 00:11
      no tak...
      ja mam krótkie cykle, 25 dni z zegarkiem w ręku. Czyli, tydzień miesiączka, chwila raptem przerwy, zaraz znowu. Cieszyłabym sie bardzo z długich cykli.
      Juz nie wspomne, że ilosc jajeczek jest jaka jest i tylko długośc cykli ma wpływ na to, jak długo będziesz miesiaczkowac. Czyli, jak długo będą funkcjonować hormony a, co za tym idzie, kiedy zacznie się menopauza i wszystko, co jest z nia związane. I jak długo będziesz wyglądać (naturalnie) młodo.
      Ciesz się z długich cykli.
      • kalina_lin Re: Długie cykle 06.01.16, 22:38
        >Juz nie wspomne, że ilosc jajeczek jest jaka jest i tylko długośc cykli ma wpływ na to, jak długo będziesz miesiaczkowac.

Na obniżanie się rezerwy jajnikowej długość cyklu nie ma wpływu. W jajniku masz dziesiątki, czy setki tysięcy komórek pierwotnych, a w ciągu życia srednio 350-400 owulacji. Niech będzie, ze przy krótkich cyklach tych owulacji będzie 450 w życiu, różnica jest nieistotna.
        • jaskiereczka Re: Długie cykle 06.01.16, 23:06
          Miedzy 25 a 36/38 dni cykle uwazane sa za prawidlowe. Jak Ci sie raz czy 2 tak wydluzyl to moze prolaktyna zwichrowala. Może torbiel czynnosciowa.
    • memphis90 Re: Długie cykle 11.01.16, 19:38
      Ja mam - aktualny..... Nigdy wcześniej nie miałam dłuższych niż 28 dni. Miałam właśnie spiralę wymieniać i czekam, czekam. Boję się test zrobić.
      • hedna Re: Długie cykle 11.01.16, 20:40
        a mnie juz to czekanie męczy! W czwartek robiłam badania - morfologia,crp i prolaktyna,wyniki w normie. Od piątku bioręluteinę2x dziennie.Dziś byłam na usg,wygląda,że wszystko ok. Dzień 41. 2 testy neg. Nerwy.
        • super-mikunia Re: Długie cykle 11.01.16, 21:59
          Dołączam się do klubu czekających. W tym cyklu - obecnie 29 d.c., jak byłam młodsza to zdarzało się dobijać do 32, ale ostatnim razem cykl ponad 30 dniowy był to prawie 8 lat temu i wtedy doczekałam się syna a nie miesiączki...Dziś machnęłam test - negatywny.
          A co miałaby wykazać morfologia i crp w przypadku spóźniającej się miesiączki?Torbiel może być przyczyną wydłużającego się cyklu?
          • hedna Re: Długie cykle 11.01.16, 22:14
            Nie,szłam robić prolaktynę,a te 2 pozostałe badania zrobiłam przy okazji
            • lacitadelle Re: Długie cykle 11.01.16, 22:30
              Badanie prolaktyny robi się na początku cyklu. W tym momencie było bez sensu. Jak już koniecznie chciałaś sobie jakieś badanie hormonalne machnąć, to trzeba było beta hcg (rozumiem, że podejrzewasz ciążę). Po co bierzesz luteinę? Co to znaczy, że usg jest w porządku, powinno pokazać, w której jesteś fazie cyklu.

Czytam ten wątek i przeraża mnie kompletny brak wiedzy kobiet o podstawowych procesach zachodzących w ich ciele. Hitem jest przenoszone dziecko z opóźnionej owu uncertain
              • hedna Re: Długie cykle 12.01.16, 00:00
                nie,ciąży nie biorę pod uwagę
                • d.o.s.i.a Re: Długie cykle 12.01.16, 00:36
                  To po co bierzrsz luteine? Toc progesteron wydluza cykl...
                  • lacitadelle Re: Długie cykle 12.01.16, 07:43
                    Można brać luteinę przez 2 tygodnie symulując nim fazę lutealną - na wywołanie krawawienia. Tylko pytanie, którą fazę cyklu stwierdzono na usg.To takie "leczenie" objawowe. Pytanie, czy w tej sytuacji leczenie jest w ogóle potrzebne (jeden dziwny cykl w roku to jest norma), a jeżeli tak, to przy powtórzeniu sytuacji trzeba będzie zrobić porządną diagnostykę i leczyć przyczyny.
                    • wuika Re: Długie cykle 12.01.16, 08:13
                      Czasem dla psychiki jest konieczne wink Jak ktoś miał całe życie krótkie cykle, to jak jej wpadnie taki po 40 i więcej dni, to można osiwieć ze zgrozy. A tak, przy tej luteinie, jest wrażenie, że coś się robi i zaraz będzie ok. Niby pierdoła, ale psychicznie człowiek się lepiej czuje, kiedy nie jest to sytuacja: wszystko ok, nie wiem, kiedy się cykl skończy, może za dwa - trzy dni, może za dwa - trzy tygodnie. Albo i za miesiąc.
                      • d.o.s.i.a Re: Długie cykle 12.01.16, 09:39
                        No ale usgie co powiedzialo? Ktora to faza cyklu? Przeciez mozlowe ze autorka rozpoczela kolejny cykl bez krwawienia miesiecznego, czyli teorerycznie moze miec yeraz dni plodne - co by sie zgadzalo z jej obserwacja plodnego sluzu. I po co ten progesteron? Zebu zachamowac owulavje I zrobic torbiel? No rzeczywiscie super "leczenie". I to wszyatko z powodu jednego dluzszego cyklu. Zabawne.
                        • hedna Re: Długie cykle 12.01.16, 09:58
                          czekaj,już patrzę
                          opis usg: trzon m.o wymiarach ileś x ileś mm,jednorodnej echogeniczności. Endometrium 13mm, jajniki prawidłowe,ślad płynu w zatoce Doglasa.Tyle.
                          • d.o.s.i.a Re: Długie cykle 12.01.16, 12:20
                            Plyn w zatoce douglasa swiadczy o przebytej owulacji. Czyli ten sluz plodny to byl sluz plodny, jestes w trakcie kolejnego cyklu, tylko nie mialas miesiaczki miedzy jednym a drugim. Zdarza sie gsy poprzedni cykl nie byl owulacyjny, po prostu nie bylo owulacji, progesteron nie wzrosl, nie spadl, nie bylo krwawienia, zaczal sie kolejny cykl.
                          • lacitadelle Re: Długie cykle 12.01.16, 13:38
                            Czyli miałaś zwyczajnie dłuższy cykl z późniejszą owulacją, śluz płodny był śluzem płodnym. Przyczyn przesunięcia owu może być wiele, jeżeli sytuacja nie będzie się powtarzać, kompletnie bym się nie przejmowała.

Skoro owu była, to i miesiączka wystąpiłaby naturalnie. Luteina podana całkowicie niepotrzebnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka