Dodaj do ulubionych

Kindle - ratunku

04.01.16, 11:15
Dostałam superprezent - Kindle - i nie radzę sobie. Miałam dotąd do czynienia ze starszym modelem, w bibliotece była taka akcja z pożyczaniem czytników na miesiąc i bardzo mi się podobało. Nie próbowałam wtedy kupować ebooków, korzystałam z gutenberga i polskich stron z klasykami. Super. A teraz zgłupiałam. Kindle się ładuje na komputerze (po raz pierwszy), a ja czytam instrukcję i nie potrafię zrobić najprostszej rzeczy, która mi wychodziła na poprzednim modelu tj. załadować książek pobranych z ww. stron na czytnik. Poprzednio klikając Mój komputer mogłam wejść na Kindla i wrzucać tam pliki, teraz bateria się ładuje ale komputer tak jakby nie widział czytnika.
Co robię źle? Czy ktoś może polecić jakieś pomocne linki? Ratunku.
Aha. Nie wiem, jaki dokładnie mam model, nie jest to napisane na pudełku - w każdym razie ekran dotykowy, brak guzików z przodu.
Obserwuj wątek
    • ur-tica Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:17
      Przepraszam za błędy - panikuję.
      • agni71 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:20
        w spisie treści masz instrukcję, może przestudiuj. Niedawno pomagałam teściowej ogarnąć jej dotykowego Kindle'a (ja mam właśnie taki starszy model z przyciskami) i instrukcja pomogła.
      • curry1 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:27
        nie panikuj, Kindle przeszedł w tryb ładowania (tylko) i nie da się nic zrobić. Można tę funkcje wyłączyć (ale wtedy wolniej ładuje). Nie pamiętam gdzie się to przełącza i czy w każdej wersji tak jest. Ale luzy rajtuzy smile
        A! normalnie z wtyczki ładuje się chyba szybciej ( z tego co pamietam)

• wuika Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:23
      Może to pomoże smile

swiatczytnikow.pl/masz-nowy-czytnik-kindle-oto-10-rzeczy-ktore-warto-zrobic/
      • ur-tica Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:31
        Dziękuję! Wygląda na to, że być może moje problemy biorą się stąd, że nie mogę zarejestrować Kindle, nie mam w domu wi-fi. W każdym razie muszę postudiować artykuły na światczytników i instrukcję oczywiście też.
        Nie cierpię rozgryzania elektroniki. Ja chcę sobie tylko poczytać... smile
        • kolpik124 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 12:48
          Jeśli masz smartfona, ustaw go w tryb hotspotu i będziesz miała wifi.
    • spanish_fly Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:25
      Mojego komputer nie widzi dopóki nie osiągnie pewnego poziomu naładowania baterii. Może wystarczy poczekać.

Jeśli to nie pomoże, ani nie pomoże odłączenie i ponowne podłączenie czytnika do komputera to można jeszcze zresetować czytnik i komputer.
      • ailia Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:27
        Na kindla mozesz przeslac ksiazki z komputera przez maila. Twoj kindle ma swoj adres mailowy. Wysylasz na niego plik z kompa, a kindle robi puff! i zasysa.

zakladam, ze masz skonfigurowane konto i wifi.
        • kolpik124 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 12:52
          Nie maila, tylko Send to Kindle.
          • wuika Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 13:10
            Na maila też się da przecież.
            • kolpik124 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 13:14
              Jako załącznik? Jak program pocztowy ma kindle?

Wyślij mailem ebooka ze swojego komputera na Kindle. Jak to zrobisz?
              • landora Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 13:32
                Wysyłam czasem normalnie mailem, książka jako załącznik - ze swojego maila na maila kindlowego (adres można sprawdzić na koncie na Amazon). Wystarczy, że Kindle jest połączony z internetem.
                • kocianna Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 13:40
                  Ja tak samo. Co więcej, w ten sposób czasami (nie zawsze) można przesłać książkę w epub albo rtf i samo się konwertuje na mobi. Adres jest nick_z_amazon@kindle.com, ale trzeba się upewnić, bo czasem dodają cyferki.
              • wuika Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 13:48
                Wysyłam normalnie - z mojego maila na maila nick@kindle.com. Tylko swojego maila trzeba dodać do listy adresów zaufanych, żeby nie było, że każdy może sobie zaspamować dowolny czytnik. No i czytnik wtedy, jak ma sieć, ściągnie sobie książki. Tylko tak zgrywam pliki, bo nigdy mi się kablem nie chce. A i hurtowo wysyłam, na wszystkie kindle rodzinne smile
              • skarolina Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 15:32
                Normalnie, na adres przypisany do kindla, z adresu podanego w koncie amazonowym jako zaufany. Potem tylko włączyc wi-fi i samo się ściągnie.
              • peonka Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 18:19
                Ja też wysyłałam mailem, naprawdę się da smile na Kindlu nie musi być programu pocztowego, on jakoś sam wie, jak to zrobić i książka magicznie się pojawia w bulibliotece smile
                • klerjeser Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 18:52
                  Tylko książka, nie prześlesz tak artykulu z internetu czy jakiekolwiek innego tekstu. Programem tak.
                  • wuika Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 19:42
                    Dodatkiem w przeglądarce też wyślesz wink
                    • klerjeser Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 20:40
                      Ale nie wyślesz artykułów.

www.amazon.com/gp/sendtokindle
    • madame_edith Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:27
      Ja korzystam z programu Calibre (darmowy do zainstalowania na komputerze) i za jego pośrednictwem wrzucam książki na urządzenie. Polecam, jest bardzo prosty w obsłudze.
      • kolpik124 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 12:51
        Calibre to bardzo ciężki program. Znacznie lepszy jest mobipocket reader, ładuje się błyskawicznie i nie wiesza się.

A pliki najlepiej ładować nie kablem tylko programikiem Send to Kindle, wtedy po włączeniu w czytniku trybu wifi, sam ściąga ksiażki.
        • magia Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 13:54
          yyy, chyba żartujesz.
          Obsługa calibra jest intuicyjna.

p.s. Też wysyłam na kindla na adres zdefiniowany w amazonie, jak również przez calibra.
        • atena12345 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 15:13
          kolpik124 napisała:

> Calibre to bardzo ciężki program.

yyy.... jestem matołem komputerowym i calibre dla mnie jest genialnie prosty
        • skarolina Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 15:32
          >A pliki najlepiej ładować nie kablem tylko programikiem Send to Kindle, wtedy po włączeniu w czytniku trybu wifi, sam ściąga ksiażki.

No ale po co dodatkowy program, skoro można mailem?
          • berdebul Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 17:45
            Bo nie każdy ma wifi?
            • skarolina Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 17:52
              No ale Kolpik mówi o wifi. Dlatego pytam, po co jakiś dodatkowy program, skoro wystarczy wysłać mailem i ściągnąć po wifi
              • klerjeser Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 18:50
                Kolpik dobrze prawi. Po co kombinowanie z logowaniem na konto amazona i malowaniem, skoro wystarczy mieć dedykowany program amazonowski send to Kindle, wtedy wystarczy kliknąć na plik, artykuł w internecie czy zaznaczony dowolny tekst i przesłać je na czytnik. funkcjonalność i łatwość obsługi znacznie łatwiejsza niż mail.
                • atena12345 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 19:51
                  Rejestracja kindla na Amazonie to 2 minuty. Przy przesyłaniu ebooków nie logujesz się przecież.
                  • klerjeser Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 20:40
                    Mail to uboga funkcjonalność.

www.amazon.com/gp/sendtokindle
                    • atena12345 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 20:43
                      😁 to ja już nie wiem: mail ubogi do wysyłania ? Poddaję się 😉
    • klamkas Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:31
      Ktoś już linkował "światczytników" - rewelacyjna strona dla początkujących.

I nie panikuj - prawdopodobnie odłączyłaś czytnik (tak jak się odłącza pendrive'a czy inne dziadostwo podłączone przez usb) i jest w trybie ładowania. Wystarczy wyłączyć i podłączyć jeszcze raz.
    • ur-tica Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 11:34
      Jeszcze raz dziękuję wszystkim! Nie wiem, w którym miejscu drzewka będzie odpowiedź, ale dziękuję wszystkim. Pierwsza panika przeszła.
    • ur-tica Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 16:23
      Ciągle się ładuje, więc nie kombinuję na razie. Trochę długo... Spróbuję zarejestrować w niedzielę, wtedy będę miała dostęp do wifi.
      • atena12345 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 16:28
        Tyle godzin się ładuje ?
        • ur-tica Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 19:53
          Na szczęście nie - źle spojrzałam i był naładowany już w chwili wysłania poprzedniego posta. Widzę foldery więc najprostszy sposób jest dostępny, hurra! Ale daliście mi wszyscy do myślenia, coś jeszcze będę kombinować smile.
          A na razie z tego wszystkiego idę sobie poczytać "Szczygła" w wersji papierowej...
      • skarolina Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 19:49
        Kindla dobrze się ładuje ładowarką do smartfona smile Lepiej niż komputerem.
    • alanta1 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 19:48
      Bez wifi najprościej chyba przesłać bezpośrednio z kompa, o ile masz na nim pliki *.mobi

Podłączasz kindla przez usb, wchodzisz w "mój komputer" i wyszukujesz go jako urządzenie zewnętrzne. Wchodzisz do katalogu documents i tam pakujesz pliki .mobi

Potem odłącz od usb i powinny się normalnie wyświetlić na kindlu
      • ur-tica Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 19:56
        Tak właśnie chciałam i wreszcie widzę, że mogę - faktycznie trzeba najpierw naładować do końca i odłączyć, podczas ładowania komputer nie widzi Kindle'a.
        • alanta1 Re: Kindle - ratunku 04.01.16, 20:55
          Widzi, tylko coś trzeba odkliknąc na ekranie kindla zaraz po podłączeniu do kompa.
          Teraz nie powiem co, bo mi dziecię kindla zaanektowało wink
    • 11bianka11 Re: Kindle - ratunku 11.01.16, 12:02
      Jak się włancza kindle to pojawia sie nazwa modelu.Tekst linka
      • kolpik124 Re: Kindle - ratunku 11.01.16, 12:21
        a jak się wyłancza miga i wibruje big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka