Dodaj do ulubionych

Ekuz-zapytanie

05.01.16, 19:37
Czy ktoras sie orientuje jak to jest z ta karta EKUZ.Mam ta karte i jej waznosc jest do lutego 2016 ale w Polsce skladek nie place.Czy jest ona wazna ?Wykupilam ubezpieczenie komunikacyjne w Generali na podroz do polski na 2dni przez Niemcy i Polske ale pisze mi w umowie,ze Polski to ubezpieczenie nie obowiazuje wiec moje ubezpieczenie dotyczy tylko Niemiec.Nigdzie nie moge doczytac czy w takim wypadku moja karta Ekuz jest jeszcze wazna,no bo gdybym miala wypadek na tej trasie do Polski,czy bede musiala w Polsce placic z wlasnej kieszeni.
Ktoras z Was wie?
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Ekuz-zapytanie 05.01.16, 19:44
      Ważność karty masz wydrukowaną na niej, a więc twoja do lutego jest ważna. Ubezpieczenie podróżne faktycznie na terenie Polski jest nieważne, o ile jest u nas wykupione.
    • jusiakr Re: Ekuz-zapytanie 05.01.16, 19:47
      Obecnie nie jesteś ubezpieczona w Polsce, bo tu nie pracujesz. Z tego co pamietam pracujesz za granicą - pewnie tam jesteś ubezpieczona, musisz wziąć dokument od Twojego obecnego ubezpieczyciela - lokalnego odpowiednika NFZ. Tak jak ekuz, ale w druga stronę. Ale o szczegóły musisz sie dowiadywać na miejscu. Bez sensu kupiłaś ubezpieczenie turystyczne w Polsce, trzeba było kupic w obecnym kraju zamieszkania to byś miała i na Niemcy i na Polskę.
    • n1eobecna Re: Ekuz-zapytanie 05.01.16, 19:47
      Gdzie jesteś ubezpieczona zdrowotnie? W jakim kraju?
    • ib_k Re: Ekuz-zapytanie 05.01.16, 19:48
      Jeżeli nie płacisz składki zdrowotnej w pl to twoja karta jest nie eażna ponieważ nie jesteś ubezpieczona w Polsce
      • paniszelka Re: Ekuz-zapytanie 05.01.16, 19:50
        Zaplacilam cale 15zl za ubezpieczenie komunikacyjne.
        Gdybym musiala kupic to samo w Szwajcarii zaplacilabym o wiele drozej.
        Na karcie pisze waznosc do lutego 2016.
        dzieki za rady
        • paniszelka Re: Ekuz-zapytanie 05.01.16, 19:51
          skaldki place w Szwajcarii i kazda wiyzta lekarska jest tu platna
        • peonka Re: Ekuz-zapytanie 05.01.16, 23:56
          Karta jest ważna do lutego O ILE płacisz składki w Polsce. Jeśli pójdziesz z nią do lekarza, mogą Ci ją uznać, ale jesli NFZ się kapnie, przyśle Ci rachunek.
          Zresztą dużo na EKUZ nie załatwisz, tylko nagle przypadki.
    • bbkk Re: Ekuz-zapytanie 05.01.16, 22:12
      Karta EKUZ jest wazna jesli posiadasz ubezpieczenie zdrowotne w Pl.
    • plain-vanilla Re: Ekuz-zapytanie 06.01.16, 12:10
      Twoja karta EKUZ nie jest wazna, bo nie oplacasz skladek w Polce. Powinnas wyrobic sobie europejska karte ubezpieczenia w kraju, w ktorym oplacasz skladki. Ja mieszkam w UK i mam karte EHIC (tutejszy odpowiednik EKUZ), ktora jest wazna w 28 krajach (w tym w Polsce, korzystalam raz dla dziecka). Dotyczy wylacznie naglych przypadkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka