Dodaj do ulubionych

Pytanie techniczne - modem upc,wifi i windows xp

10.01.16, 13:56
Może ktoś się zna - mam internet z upc,modem tomphson.
No i mam problem. Wi-Fi świetnie działa na wszystkich komputerach z systemem windows 8 i wyżej, na tablecie i telefonach z androidem bez problemu. Ale mam jeden komputer jeszcze z windowsem xp. No i nie działasad
widzi sieć, wpisuję hasło i nie łączy.

Możliwe, żeby modem nie działał z W XP? A jeśli tak to co zrobić żeby działał? Jest jakaś szansa?
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Który SP i jaki model karty? 10.01.16, 14:12
      arwena_11 napisała:
      > Możliwe, żeby modem nie działał z W XP? A jeśli tak to co zrobić żeby działał?
      > Jest jakaś szansa?

W Windows XP obsługę szyfrowania WPA2 wprowadzał zdaje się SP2, więc jeżeli system jest niezaktualizowany, to z siecią się nie połączy.
      Inną kwestią może być to, że przedpotopowy sprzęt może nie obsługiwać szyfrowania WPA2.
      Przestaw szyfrowanie sieci w modemie na WPA/WPA2 lub też samo WPA i zobacz, czy zadziała.
      • arwena_11 Re: Który SP i jaki model karty? 10.01.16, 14:25
        dziękismile

czy ma znaczenie, że na polsatowskim necie działa i na necie z vectry u moich rodziców też?
    • iwoniaw Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczytał 10.01.16, 14:21
      twoje pytanie i wycenił poradę, a nie tak na sępa każesz ludziom za darmo pracować i to w niedzielę? big_grin
      • arwena_11 Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 10.01.16, 14:23
        nie martw się, zadzwonię i do upc, którym płacę,
        • iwoniaw Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 10.01.16, 14:25
          Ależ ja się nie martwię big_grin
        • kolter Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 07:38
          arwena_11 napisała:

> nie martw się, zadzwonię i do upc, którym płacę,

to tak jak zagrać w Lotto na 100% trafisz na matoła który tak namiesza ze system ci padnie big_grin
          • arwena_11 Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 07:43
            I tak muszą przyjść po raz kolejny, bo mam problem z ich netem. Jak nic nie zrobią to będę dzwoniła do kolegi, tu działa wymiana barterowasmile
      • oqoq74 Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 10.01.16, 14:41
        smile jak wspomnieć teksty arweny o sępach, którzy chcą darmowych porad męża prawnika, to że tak powiem 100/100 smile
        • arwena_11 Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 10.01.16, 14:46
          a widzisz różnicę w odpowiedzi
          -znajdź to i to i zmień - a całą instrukcją krok po kroku?
          -analogiczna odpowiedź prawnika - kc par x co zajmuje minutę, lub wyjaśnienie wszystkiego dokładnie.

Ponieważ ostatnio internet i tak szwankuje, już wezwałam technika z upc. Jak przyjdzie ma sprawdzić również komputer
          • oqoq74 Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 10.01.16, 14:49
            A zdajesz sobie sprawę, że to praca i to praca?
            • arwena_11 Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 10.01.16, 15:05
              a zdajesz sobie sprawę, że jak ci powiem że interesuje cię par x kc to i tak ci nic nie pomoże, a pomoc będzie polegała na poświęceniu kilku godzin ?

Ponieważ powyższa rada niewiele mi dała ( nie znam się na informatyce zupełnie ) już wezwałam fachowca, żeby to zrobi za mnie.

I wiem co piszę, bo właśnie do męża wydzwania jakaś jego kuzynka z pytaniami o pomoc przy napisaniu pozwu rozwodowego ( czytaj napisania za nią tego pozwu ). Nie dociera, że on się tym nie zajmuje i napisanie takiego pozwu zajmie mu całą niedzielę, bo musi przestudiować przepisy. Dał kontakt do mojej kuzynki, która się w tym specjalizuje i jest świetna. Nastąpiła obraza majestatu, bo przecież tam trzeba byłoby za napisanie pozwu zapłacić, a tu za darmo by było ( no bo jak to od rodziny brać - i nie ma znaczenia, że z tą rodziną ostatni raz był kontakt na pogrzebie teścia, a wcześniej na mszy komunijnej jej syna - czyli przez 15 lat naszego małżeństwa - kontakt był 2 razy ).
          • senin1 Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 10.01.16, 15:03
            sprobuj tak: (nigdy nie robilam ale moze zadziala)

na jednym z komputerow ktory sie laczy znajdz numer IP modemu

na komouterze z XP otworz maly dosowski program "command.exe"
            (znajdziesz go zdaje sie w accesoriach

I tam wpisz najpierw " ipconfig" (bez spacji) I wcisnij enter

nastepnie wpisz " ping xxx.xxx.xxx.xx" (te iksy to ma byc odpowiednik numeru IP twojego modemu) I wcisnij enter - ja tak robie w przypadku drukarek ktroe mi sie nie chca laczyc I dziala

moze zadziala z modemem
          • dyzurny_troll_forum Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 09:32
            arwena_11 napisała:

> Ponieważ ostatnio internet i tak szwankuje, już wezwałam technika z upc. Jak pr
            > zyjdzie ma sprawdzić również komputer

Ale zdajesz sobie sprawę, że UPC odpowiada do czarnej skrzynki u Ciebie w mieszkaniu, ale nie ponosi odpowiedzialności za złomy, które próbujesz do czarnej skrzynki podłączyć.

Tak więc, jeżeli zreanimuje złoma i nie weźmie za to kasy to znów będzie na sępa....
      • jola-kotka Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 02:15
        Gratuluje pamięci i braku zajecia,bo to naprawdę trzeba się nudzic i to ostro żeby pamietac,ze jakas arwena z forum cos tam kiedyś napisala.
        Można pamietac,ze ktoś kiedyś cos takiego napisal,ale kto? serio szacun za leb jak sklep. tylko w jakim celu to?
        Jedyne co wiem o tej pani,to,ze ma bardzo ostre i konkretne zasady, podejście do zycia w społeczeństwie,ale co dokładnie pisala nie pamiętam.
        • lady-z-gaga Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 09:19
          >Gratuluje(...) braku zajecia

napisała jolka o 2.15 wink
          • cosmetic.wipes Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 09:40
            Ależ jolka ma zajęcie - całe nocki pije big_grin
            • jola-kotka Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 15:19
              O sobie piszesz?
              • cosmetic.wipes Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 15:28
                Nie jolu, o tobie.
                Gdybyś nie piła, to pewnie zrozumienie krótkiego zdania by cie nie przerosło.
          • jola-kotka Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 15:20
            A jakie to ma znaczenie o ktorej?
      • kaz_nodzieja Re: Może najpierw zapłać fachowcowi, żeby przeczy 11.01.16, 15:21
        Ona nie chce płacić nikomu pensji, sama taka napisała, to co się dziwicie.
    • kolter Re: Pytanie techniczne - modem upc,wifi i windows 11.01.16, 07:36
      arwena_11 napisała:

ja tam mam Linux mint ,nie używam dziadowskiego Windowsa nie mam absolutnie żadnego problemu z systemem od kilku lat
      • feel_good_inc Re: Pytanie techniczne - modem upc,wifi i windows 11.01.16, 09:12
        kolter napisał:
        > ja tam mam Linux mint ,nie używam dziadowskiego Windowsa nie mam absolutnie ża
        > dnego problemu z systemem od kilku lat

A co to wnosi do tematu?
      • dyzurny_troll_forum Re: Pytanie techniczne - modem upc,wifi i windows 11.01.16, 09:33
        kolter napisał:

> arwena_11 napisała:
        >
        > ja tam mam Linux mint ,nie używam dziadowskiego Windowsa nie mam absolutnie ża
        > dnego problemu z systemem od kilku lat

A my nie!

Lubimy mięć system na który można coś odpalić, a nie tylko który jest stworzony by trwać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka