damajah
12.01.16, 18:24
Drogie Panie. Przyznam że Pis to nie moja bajka. Nie była, nie jest i pewnie nie będzie.
Ale to co wyprawia się w mediach i to jak dają się manipulować ludzie zaczyna mnie po prostu oburzać.
Apeluję więc do tych którzy bezkrytycznie wchłaniają wszystkie wiadomości z TVN, Tok FM (o jaka szkoda dla mnie bo kiedyś bardzo lubiłam to radio) i właściwie większość dużych gazet, tv i innych mediów - zacznijcie myśleć SAMI/SAME.
Zacznijcie sprawdzać te sensacyjne doniesienia.
Zamiast zaklejać sobie usta taśmą klejącą i krzyczeć na manifie KOD (manipulacyjna organizacja wciskająca Wam totalny kit!) Szukajcie rzetelnych i prawdziwych informacji.
Trybunał konstytucyjny? Dlaczego nikt nie biegał na manifestację jak PO zrobiło zamach na konstytucję? Dlaczego nikt nie pomstował i nie rozpaczał że demokracja ginie? Ja sama głosowałam na PO we wcześniejszych wyborach (nie w ostatnich) i powtarzam - nie jestem zwolenniczką PIS. Ale na litość Boską jakieś minimum normalności, minimum obiektywności, minimum szczerości proszę!
Ostatnie dwa dni:
dzień pierwszy - panika, hejt - na temat podatku od e-sklepów. Połowa moich znajomych już wirtualnie zapowiadała plajtę, druga połowa przeniesienie biznesu na słowację. W necie wyczytałam że to zniszczenie dla polskich firm, że mali przedsiębiorcy będą mieli wielki problem itp. Było trudno doszukać się rzetelnych info ale udało mi się wygrzebać że: małe sklepy zapłacą prawdopodobnie ok 0,1% od obrotu! Zzlitujcie się - jeśli macie obroty 10000/mc to zapłacicie 10 zł podatku! Przecież chodzi o wielkie platformy, wielkie sklepy które handlują w najlepsze nie płacąc podatku! Naprawdę nie sądzę aby małe e-sklepy takie jak mój miały się czego obawiać. A te wielkie które zyski liczą w dziesiątkach tys./mc myślę że dadzą radę... I nie uderzy to w małych polskich przedsiębiorców a jedynie zmusi wielkie firmy do płacenia podatku - i nie oszukujmy się, te właśnie firmy naprawdę uciekają od podatków totalnie.
Dzień drugi - sensacyjna informacja o tym że PIS zabiera dzieciom w szkole zajęcia wyrównawcze i zajęcia dla bardziej uzdolnionych. I znowu - znajome matki powstawiały smutne buźki, dziesiątki wykrzykników i posty pełne złości - co co ten straszny PIS wyrabia
Tymczasem po tym razem krótkim przeszukaniu sieci dowiedziałam się iż to co robi PIS właściwe podoba się nauczycielom i dyrekcji szkół. Bo jedyne czego nie będzie to biurokracji - wypełniania wielkiej ilości opisów, dzienników itp. A zajęcia jak były tak będą. A fakt że nie są finansowane nie zmienia się - nie były i nie będą. Wydaje mi się że kiedyś były finansowane z samorządów i być może to było właśnie dobre rozwiązanie. Nie jestem pewna. Ale zajęcia owe nie znikną wcale ze szkół! Ale można przecież przekręcić, trochę pokłamać i wywołać kolejną panikę...
Naprawdę czuję się zażenowana tym jak poprzednia władza stara się ratować tyłki i kasę - nie potrafili zrobić nic konkretnego przez tyle lat a teraz jadą na sianiu paniki, niezgody, kłamliwej sensacji i strachu. Nie podoba mi się to BARDZO!