Dodaj do ulubionych

hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę

12.01.16, 18:24
Drogie Panie. Przyznam że Pis to nie moja bajka. Nie była, nie jest i pewnie nie będzie.
Ale to co wyprawia się w mediach i to jak dają się manipulować ludzie zaczyna mnie po prostu oburzać.
Apeluję więc do tych którzy bezkrytycznie wchłaniają wszystkie wiadomości z TVN, Tok FM (o jaka szkoda dla mnie bo kiedyś bardzo lubiłam to radio) i właściwie większość dużych gazet, tv i innych mediów - zacznijcie myśleć SAMI/SAME.
Zacznijcie sprawdzać te sensacyjne doniesienia.
Zamiast zaklejać sobie usta taśmą klejącą i krzyczeć na manifie KOD (manipulacyjna organizacja wciskająca Wam totalny kit!) Szukajcie rzetelnych i prawdziwych informacji.

Trybunał konstytucyjny? Dlaczego nikt nie biegał na manifestację jak PO zrobiło zamach na konstytucję? Dlaczego nikt nie pomstował i nie rozpaczał że demokracja ginie? Ja sama głosowałam na PO we wcześniejszych wyborach (nie w ostatnich) i powtarzam - nie jestem zwolenniczką PIS. Ale na litość Boską jakieś minimum normalności, minimum obiektywności, minimum szczerości proszę!

Ostatnie dwa dni:
dzień pierwszy - panika, hejt - na temat podatku od e-sklepów. Połowa moich znajomych już wirtualnie zapowiadała plajtę, druga połowa przeniesienie biznesu na słowację. W necie wyczytałam że to zniszczenie dla polskich firm, że mali przedsiębiorcy będą mieli wielki problem itp. Było trudno doszukać się rzetelnych info ale udało mi się wygrzebać że: małe sklepy zapłacą prawdopodobnie ok 0,1% od obrotu! Zzlitujcie się - jeśli macie obroty 10000/mc to zapłacicie 10 zł podatku! Przecież chodzi o wielkie platformy, wielkie sklepy które handlują w najlepsze nie płacąc podatku! Naprawdę nie sądzę aby małe e-sklepy takie jak mój miały się czego obawiać. A te wielkie które zyski liczą w dziesiątkach tys./mc myślę że dadzą radę... I nie uderzy to w małych polskich przedsiębiorców a jedynie zmusi wielkie firmy do płacenia podatku - i nie oszukujmy się, te właśnie firmy naprawdę uciekają od podatków totalnie.

Dzień drugi - sensacyjna informacja o tym że PIS zabiera dzieciom w szkole zajęcia wyrównawcze i zajęcia dla bardziej uzdolnionych. I znowu - znajome matki powstawiały smutne buźki, dziesiątki wykrzykników i posty pełne złości - co co ten straszny PIS wyrabia
Tymczasem po tym razem krótkim przeszukaniu sieci dowiedziałam się iż to co robi PIS właściwe podoba się nauczycielom i dyrekcji szkół. Bo jedyne czego nie będzie to biurokracji - wypełniania wielkiej ilości opisów, dzienników itp. A zajęcia jak były tak będą. A fakt że nie są finansowane nie zmienia się - nie były i nie będą. Wydaje mi się że kiedyś były finansowane z samorządów i być może to było właśnie dobre rozwiązanie. Nie jestem pewna. Ale zajęcia owe nie znikną wcale ze szkół! Ale można przecież przekręcić, trochę pokłamać i wywołać kolejną panikę...

Naprawdę czuję się zażenowana tym jak poprzednia władza stara się ratować tyłki i kasę - nie potrafili zrobić nic konkretnego przez tyle lat a teraz jadą na sianiu paniki, niezgody, kłamliwej sensacji i strachu. Nie podoba mi się to BARDZO!
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:28
      Cokolwiek napiszesz - do większości nie dotrze. Spirala nienawiści jest już tak nakręcona, że musi wybuchnąć.
      • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:40
        Spiralę nienawiści pierwsza jęła nakręcać właśnie obecna władza.
        • kozica111 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:46
          Raczej zaczęła odpłacać pięknym za nadobne /czego tez nie popieram, uważam ze lepsze jest ignorowanie/.
          • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:49
            Zwłaszcza że odpłacanie pięknym za nadobne w wykonaniu partii o tak szlachetnej nazwie jest cokolwiek, hm, niestosowne.
            • kozica111 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:06
              ale po ludzku zrozumiałe, choć nadal nie pochwalam.
              • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:13
                Zrozumiałe może w "Samych swoich", nie w wykonaniu rządu. Oni nie mają się mścić i odpłacać, tylko dbać o dobro 38 milionów ludzi.
          • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:10
            kozica111 napisała:
            > Raczej zaczęła odpłacać pięknym za nadobne /czego tez nie popieram, uważam
            > ze lepsze jest ignorowanie/.

Po co kłamiesz?
          • iskierka3 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:13
            To raczej obecnie licznie szerzace sie na fb dowcipasy na temat pisu sa owym pieknym za nadobne.
      • gris_gris Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:50
        A moze byś cos raz merytorycznie napisała?
      • iskierka3 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:15
        No - perły przed wieprzewink chrum, chrumsmile
      • ruda.anka2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:38
        Ty Rosa co się odzywasz jak się nie orientujesz? W mojej szkole są zajęcia wyrównawcze i bardzo wiele dzieci z nich korzysta. Każda nauczycielka przeznacza 2 godziny tygodniowo na rozmaite fajne zajęcia dodatkowe dla dzieci. Za darmo. Są to tzw. godziny herbaciane. Teraz PIS je zabiera. Pisowy troll właśnie wyprodukował mega kłamliwy post. Może by do ciebie dotarło a nie "do większości"?
        • rosapulchra-0 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 07:45
          I, jak zwykle, bez inwektyw i obrażania drugiej strony się nie obejdzie smile
          • ruda.anka2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:36
            Jak zwykle - nie padła żadna inwektywa wobec ciebie, a ty już uważasz, że padła.
            Jak zwykle Rosa nie odpowiada merytorycznie.
            Jak zwykle nie masz argumentów, bo odezwałaś się bez sensu.
            • rosapulchra-0 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:08
              Jak zwykle - przyszłaś tylko po to, aby obrażać i oskarżać. Bez sensu. Jak zwykle.
              • ruda.anka2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:39
                Jak zwykle Rosa: interpretuje że zielone jest czerwone i kłamie, że obrażono ją gdy jej nie obrażono, co widać czarno na białymbig_grin
                • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 09:24
                  ruda.anka2 napisała:

> Jak zwykle Rosa: interpretuje że zielone jest czerwone i kłamie, że obrażono ją
                  > gdy jej nie obrażono, co widać czarno na białymbig_grin

Zielone, czerwone, czarne, białe...
                  A rude to wredne wink
    • sanrio Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:34
      uważam dokładnie tak samo a zwolenniczką pis nigdy nie byłam i nigdy nie będę.
    • kozica111 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:45
      Co byś nie napisała zaraz pojawi sie Odnawialna mówiąc ze jej smutno, lub Paszczakowna wzywająca na barykady.A i Kolter naskakujący na PiS tylko dlatego że ma coś /PiS /wspólnego z KK.
      • odnawialna Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:01
        Czuję się wywołana do odpowiedzi. Owszem jest mi smutno, bo zwyczajnie wierzyłam, że ludzie chcą prawdy, może naiwnie. Okazuje się, że ludzie owszem chcą prawdy, ale swojej.
        Cudza prawda to już nieprawda.

Kozico, nie hejtuję na PiS, pojęcie nienawiści jest mi obce, dotąd zwykle usprawiedliwiałam ludzi. A to niewiedzą, pomyłką czy nieporozumieniem. I myślę nawet, że w PiSie oprócz sprzedawczyków, od których zresztą żadna partia się nie uchroniła, są także ludzie, którzy autentycznie wierzą, że ich działania są słuszne. Problem w tym, że "jedynie słuszne". A przecież różnice w poglądach nie wykluczają wspólnoty, wystarczy trochę tolerancji.
      • iskierka3 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:17
        Czuje sie dotkliwie pominietawink ja tez sie pojawie wraz ze swym korytemwink
    • majaa Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:45
      Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. To jest po prostu chore, niestety.
    • linulina Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:45
      LOL, Ty przeczytaj może coś innego niż 'niezależną' prasę prawicową. Lub po prostu zerknij na 'obrady' sejmu, 'uczciwe' głosowania w komisjach, czy też posłuchaj naczelnika wyzywającego Polaków od gorszych sortów/gestapo. Proponuję również doinformowanie się w sprawie TK. Masakra, rzeczywistości nie da się zakłamać - czarne pozostanie czarne ...
      • kozica111 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:47
        Temat gorszego sortu jest idealnym przykładem "rejestracji wybiórczej".
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:56
        hmm, akurat prasa lewicowa i ogólnie lewica to jest chyba ostatni kierunek patrzenia dla protestantki o przekonaniach raczej liberalnych w sprawach gospodarczych... Mój problem leży w tym że obecnie nie bardzo mam w kim pokładać nadzieję i kogo wspierać moim głosem.
        Ale też nie potrafię patrzeć obojętnie na taką propagandę i takie sianie strachu i nienawiści jakie właśnie się odbywa w mediach.
        • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:12
          To przestań atakować i kłamać - nie będziesz miała problemu z patrzeniem w lustro ;0
          • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:21
            Nie rozumiem - gdzie ja klamie? I nie mam problemu z patrzeniem w lustro!
            • hipinka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:36
              skoro taka jesteś zniesmaczona tym zniekształconym wizerunkiem PiS w mediach to jak odniesiesz się do innych spraw, które ów "światły PiS" nam zafundował. a mianowicie

- niszczenie TK
              - zawłaszczanie TV publicznej i obsadzanie jej dziennikarzami z TV Trwam i Radia Maryja
              - czystki w Polskim Radiu
              - pokrętne działania w sprawie obniżenia wieku emerytalnego - ustawy jak nie było tak nie ma a miała być zaraz po wyborach
              - brak ustawy dla frankowiczów, a przecież PiS miał ich wybawić
              - bezprawne działania w komisjach, żeby tylko przegłosować "po naszemu"
              - powoływanie 25 - letnich smarkaczy na odpowiedzialne stanowiska
              - wyznaczanie ministerstwom listy gazet, - jedynie słusznych - które mogą zamawiać

i jeszcze tak mogę wymieniać długo, ciekawa tylko jestem, czy tym i innymi rzeczami nie jesteś zniesmaczona
              -
              • aszlan Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:22
                trzeba by bardzo zaślepionym żeby nie pamiętać o tym, że:
                1. TK - majstrowanie zaczęłą PO
                2. w TVP dominowała narracja antypisowska, dominujący dziennikarze wywodzili się z kręgu GW, Tok FM, Polityka i Newsweek
                3. Rozliczanie rządu PiSIz niezrealizowanych obietnic wyborczych po 2 miesiącach od zaprzysiężenia jest śmieszne, tym bardziej że robi to PO, która rzeczywiście wiele ze swoich sztandarowych projektów porzuciła nawet nie tłumacząc tego społeczeństwu
                4. jasne do polityki tylko po 40 - tce
                5. zasada się nie zmienia tylko tytuły
                • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:24
                  > Rozliczanie rządu PiSIz niezrealizowanych obietnic wyborczych po 2 miesiącach
                  > od zaprzysiężenia

Nie chodzi o 2 miesiące, ale o priorytety. Jest czas na głosowanie dziesiątek nowych ustaw, a nie ma czasu na te, które obiecywano.
                  • aszlan Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:41
                    Widocznie rząd ma inne priorytety niż szarsz wink
                    • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:43
                      > rząd ma inne priorytety

Rząd ma inne priorytety niż te, zadeklarowane w wyborach. Ergo: rząd wprowadził w błąd wyborców. Swoich wyborców.
                      • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 09:27
                        szarsz napisała:

> Rząd ma inne priorytety niż te, zadeklarowane w wyborach.

Uważam inaczej.

> Ergo: rząd wprowadził w błąd wyborców. Swoich wyborców.

To po co się wtrącasz? Nie twój cyrk, nie twoje małpy.
                        • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 18:26
                          Małpy może i nie nasze, ale w tym cyrku niestety też siedzimy.
                • aszlan Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:35
                  Podsumowując nie było żadnego pluralizmu w mediach publicznych, wiele obietnic wyborczych PO nie dotrzymała. PiS na razie daje głos dotychczas pomijanym w TVP i powoli realizuje swój program wyborczy. Co z tego wyjdzie zobaczymy, ja i tak nie łapię się na zaden program pomocowy (500+ czy frankowicze), ale rozdzieranie szat i wieszczenie końca demokracji i niemożliwości wolnych wyborów za 4 lata to dla mnie zwykła histeria.

Jedyne co mi się dotąd nie podoba w działaniach PiS i PAD to zaostrzenie sytuacji z TK, moim zdaniem tych 3 z 5 sędziów wybranych przez PO należało zaprzysiąc.
                  • hipinka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 17:01
                    a podoba ci się powoływanie 25- letnich smarkaczy na ważne rządowe stanowiska?
                    rozumiem, że teraz takie nastały zasady, że głosujemy dotąd, aż będzie po "naszemu"? OK, proszę, to ja również poproszę o powtórzenie wyborów, bo głosowanie poszło nie po mojej myśli
                    jeśli mowa o mediach, - nawet jeśli poprzedni dziennikarze byli z kimś tam związani, to nie byli to dziennikarze z MEDIÓW WYZNANIOWYCH, a chyba takimi są TV Trwam i Rydzyk
                    jeśli chodzi o ustawy - owszem, minęło mało czasu od wyborów, ale przecież to były ich PRIORYTETY, Duda na propozycję ustawy o frankowiczach miał przecież dużo więcej czasu -i co? Gdzie jest ta ustawa? Zamiast zająć się rzeczami konstruktywnymi, to oni zajmują się włamywaniem do urzędów, czyszczenia wszystkich stanowisk, nawet mało ważnych i wsadzania swoich świń do koryta (przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać, bo skoro poprzednie władze były świniami u koryta, to te nie są niczym innym, ach, zapomniałam, te są końmi u wodopoju big_grin )
                    i to jest ta dobra zmiana
                    • paszczakowna1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 08:19
                      >to nie byli to dziennikarze z MEDIÓW WYZNANIOWYCH, a chyba takimi są TV Trwam i Rydzyk

WIększość dziennikarzy i prezesów powołanych teraz jest z mediów NALEŻĄCYCH DO PiS, bo tym jest TV Republika.
                      • scher Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 09:34
                        paszczakowna1 napisała:

> > to nie byli to dziennikarze z MEDIÓW WYZNANIOWYCH, a chyba takimi są TV Trwam
                        > > i Rydzyk
                        > WIększość dziennikarzy i prezesów powołanych teraz jest z mediów NALEŻĄCYCH DO
                        > PiS, bo tym jest TV Republika.

Za to z przyjemnością słucha się teraz radia (TV nie oglądam, więc się nie orientuję). Nienapastliwi dziennikarze, rozmówcy z opozycji traktowani są z szacunkiem, wypowiadają się swobodnie, a słuchacze o poglądach konserwatywnych wreszcie znajdują swoją reprezentację w mediach i nie są traktowani jak nieistniejący albo dziwacy.
                        • mamma_2012 Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 10:05
                          Słuchaj, słuchaj. Szczęśliwie inni mają pilotywink
                          • scher Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 10:31
                            mamma_2012 napisała:

> Słuchaj, słuchaj. Szczęśliwie inni mają pilotywink

Wiem, spotkanie z nienapastliwym dziennikarzem musi być dla ciebie szokiem.
                            • mamma_2012 Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 10:42
                              Ten szok mógłby mnie zabić, więc jednak będę unikała, dla własnego bezpueczeństwa.
                              A ty możesz spróbować słuchanie wzbogacić o próby zrozumienia o czym mówią, zobaczysz jaka frajdawink
                              • scher Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 10:48
                                mamma_2012 napisała:

> Ten szok mógłby mnie zabić, więc jednak będę unikała, dla własnego bezpueczeństwa.

Tak, tak, narkomana abstynencja może zabić.

> A ty możesz spróbować słuchanie wzbogacić o próby zrozumienia o czym mówią, zobaczysz
                                > jaka frajdawink

Faktycznie trudno zrozumieć tę całą Gasiuk-Pihowicz, a ciągle ją zapraszają do tych "reżimowych" mediów.
                                • mamma_2012 Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 12:37
                                  Fakt, że p. Pihowicz mówi o rzeczach, których nie rozumiesz, nie znaczy, że mówi niezrozumiale lub niemądrze.

Ty zacznij od lżejszych tematów, takich, które ogarniasz.
                                  Może pani Terlikowska z rozkminianiem, gdzie wolno ci skończyć lub orędzia prezydenckie czy p. Szydłowej.
                                  • scher Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 15:15
                                    Tak przypuszczałem, że orędzia prezydenckie uznasz za niegodne uwagi. One są oparte na tak głębokiej wiedzy historycznej, że bez dokładnej znajomości tekstów źródłowych, bez dokładnej znajomości ogromnej liczby tekstów kultury nie da się ich rozumieć we wszystkich kontekstach, odniesieniach i na wszystkich płaszczyznach. Te teksty nie są dla wonskich specjalistek.

Dla wonskich specjalistek do ogarnięcia są tak nieskomplikowane umysły, jak umysły młodych posłanek z Nowoczesnej. No ale w końcu każda partia ma swój elektorat, każda potwora znajdzie swojego amatora. To są wady demokracji.
                                    • mamma_2012 Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 15:37
                                      No rzeczywiście, jeśli w wystąpieniach na poziomie reklamy środków na hemoroidy, widzisz głębokie treści, to rzeczywiście sobie nie pogadamywink
                                    • morekac Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 16:44
                                      "One są oparte na tak głębokiej wiedzy historycznej, że bez dokładnej znajomości tekstów źródłowych, bez dokładnej znajomości ogromnej liczby tekstów kultury nie da się ich rozumieć we wszystkich kontekstach, odniesieniach i na wszystkich płaszczyznach. "

Tiaa, a politycy dziwią się, że nikt ich nie rozumie. ??
                                    • lusitania2 Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 16:58
                                      scher napisał:

>One są op
                                      > arte na tak głębokiej wiedzy historycznej, że bez dokładnej znajomości tekstów
                                      > źródłowych, bez dokładnej znajomości ogromnej liczby tekstów kultury nie da się
                                      > ich rozumieć we wszystkich kontekstach, odniesieniach i na wszystkich płaszczy
                                      > znach.

a świstak siedzi i....

zwija się ze śmiechu.

• alka7777 Re: Wreszcie można słuchać radia 16.01.16, 20:00
                                      ty kpisz czy odrogę pytasz??? czy uważasz że my nie mamy mózgu tak jak ty, Nie sil się bo i tak to nic nie da tylko się pogrążasz w nieuctwie i bezmyślności
                                    • zofijkamyjka Re: Wreszcie można słuchać radia 17.01.16, 19:50
                                      acha, to sa wykłady z historii?
                  • morekac Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 22:27
                    >i powoli realizuje swój program wyborczy.

Chyba ten nieujawniony wyborcom. Ale to akurat szybko robią. Co do obietnic wyartykułowanych w trakcie kampanii wyborczych i późniejszych wystąpieniach:
                    1. pomoc dla frankowiczów - głucho w temacie.
                    2. Maluchy uratowane przed szkołą, niemniej w zerówkach będzie obowiązkowa nauka czytania i pisania. Przy okazji uratowano też - jak się zdaje - trzylatki przed przedszkolem.
                    3. Co do ratowania gimnazjalistów przed gimnazjami - MEN nie prowadzi żadnych prac na ten temat. A mieli tak szybko zlikwidować , pardon, wygasić tę przyczynę wszelkiego zła i zgorszenia.
                    4. Ustawa "500 zł ", rzekomo gotowa już przed wyborami parlamentarnymi , została odesłana przez ministra finansów z wieloma stronami uwag i poprawek - i nie, uwagi nie dotyczyły tego, że kasy na to nie ma , tylko samych nieprecyzyjnych zapisów w projekcie.
                    5. Co do samego hejtu - cóż , premier jest poniżana przez Jarosława Kaczyńskiego i własnych ministrów, a zwłaszcza wicepremiera Glińskiego. Nawet nie udają, że administratorka ma u nich jakikolwiek autorytet czy odrobinę szacunku. I stawiam na to, że odwołają ją nim zdąży coś zrobić z "pińset złotych " i sprawa umrze śmiercią naturalną...
                    • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 08:59
                      > 2. Maluchy uratowane przed szkołą, niemniej w zerówkach będzie obowiązkowa nauka czytania
                      > i pisania. Przy okazji uratowano też - jak się zdaje - trzylatki przed przedszkolem.

To jest chyba jedyna rzecz, która mi się podoba, choć z zastrzeżeniami. Dzieci sześcioletnie są gotowe do nauki, w odpowiednich warunkach, odpowiednimi narzędziami i przez odpowiednich ludzi. A bazę mamy. Zastrzeżenia są takie, że jeśli dzieci uczą się czytać i pisać w zerówce, to należałoby się zastanowić nad podstawą programową 1-3. Skoro zyskujemy 1 rok nauki, to rozsądnie byłoby inaczej rozłożyć akcenty nauki szkolnej, być może nie powtarzać części materiału w pierwszej klasie, a w miejsce tego dołożyć coś, co przyda się na dalszych etapach edukacji. Ale kto by się tam przejmował przemyśleniami sad
                      • paskudek1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 09:27
                        jeżeli dzieci sześcioletnie są gotowe do nauki to po JAKĄ CHOL..RĘ ratowano je przed szkołą???? Skoro mamy bazę? I nie pier..nicz mi o nieprzygotowanych szkołach bo spora część tych "uratowanych maluchów" trafi do podstawówek. Do TYCH samych szkół przed którymi bronili je Elbanowscy i rozhisteryzowani rodzice. Teraz dzieciaczki będą się uczyły a dla trzylatków nie będzie miejsc w przedszkolach. A szkołom grozi pusty rocznik przez cały cykl nauki aż do matury, zwolnienia nauczycieli i ogólny bajzel.
                        • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 11:49
                          > I nie pier..nicz mi o nieprzygotowanych szkołach bo spora część tych "uratowanych maluchów"
                          > trafi do podstawówek.

Oj, jak mi przykro. To jednak PiS nie potrafi niczego zrobić porządnie. Tyle że jakoś nie jestem zaskoczona, że nie potrafi.

> po JAKĄ CHOL..RĘ ratowano je przed szkołą????

Niezbyt miło to brzmi, ale ci odpowiem, za siebie.
                          Mój syn ważył w wieku lat sześciu - 22 kilogramy, a jego tornister - 4. Nie mieli szafek, mieli szufladki, w których mieściło się niewiele.
                          W przedszkolu nie ma zadań domowych.
                          Lekcje w klasach 1 - 3 trwały i trwają 45 minut, skrócić i wyjść z sali się nie da, bo będą przeszkadzać innym. W przedszkolu nauczycielki znają czas skupienia dziecka młodszego i dostosowują się do niego.
                          Wyjścia na dwór w przedszkolu mieli trzy dziennie, ze świetlicy ze dwa na tydzień. W zimie przedszkole wychodzi na dwór - szkoła nie.
                          Sala przedszkolna to głównie dywan i stoliki w kącie, sala szkolna to ławki i atrapa miejsca do zabawy.
                          Posiłki w przedszkolu są cztery, często w formie szwedzkiego stołu, częściowo przygotowywane przez dzieci.
                          Podstawa programowa przedszkolna jest luźniejsza i pozostawia więcej czasu na inwencję własną dzieci oraz omawianie tematów przez nie zaproponowanych. Wiedza dzieci przedszkolnych była bardzo szeroka, imponująca.
                          Lekcje przedszkolne, poza małą motoryką, odbywają się na dywanie. Dzieci nie siedzą w jednym miejscu dłużej niż kilka minut.
                          Toalety i łazienki przedszkolne są bezpośrednio przy sali.

Więc tak, całym sercem jestem za wczesną edukacją dzieci. W lepszych warunkach, zamiast w gorszych.
                          • turzyca Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 12:03
                            Lekcje w klasach 1 - 3 trwały i trwają 45 minut, skrócić i wyjść z sali się nie da, bo będą przeszkadzać innym

W podstawówce w ZSRR nauczycielka klas pierwszych robiła przerwy w lekcji przy muzyce puszczanej z gramofonu. Dzieci nie wychodziły z sali, ale miały porcję ruchu. A klasa miała blisko 40 osób.
                            Rozumiem, że teraz trudniej, bo nie ma gramofonów. tongue_out
                        • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 09:38
                          paskudek1 napisała:

> jeżeli dzieci sześcioletnie są gotowe do nauki to po JAKĄ CHOL..RĘ ratowano je
                          > przed szkołą????

Bo nie każde jest gotowe, więc znów mają decydować rodzice. PO rodziców glanowała.
                          Bo są gotowe do nauki wg metodyki wychowania przedszkolnego, a nie metodyki szkolnej.
                    • slonkotoja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 10:24
                      O ile pamiętam to pomoc dla frankowiczów obiecywał Petru smile
                      • kaz_nodzieja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 11:53
                        I Duda.
        • gris_gris Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:53
          To ńie czytaj prasy prawicowej, tego rynsztoku, z którego wylewa sie nienawiść. moze zaprzeczysz, ze to oni sieją nienawiść?
          • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 09:41
            gris_gris napisała:

> To ńie czytaj prasy prawicowej, tego rynsztoku, z którego wylewa sie nienawiść.
            > moze zaprzeczysz, ze to oni sieją nienawiść?

Masz jakieś przykłady? Ja tej nienawiści nie widzę.
      • lauren6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:46
        Jak czytam to forum, to co niektóre forumki (w szczególności emigrantki) piszą o Polsce i Polakach to zaczynam rozumieć co miał na myśli Kaczyński pisząc o gorszym sorcie. Wg mnie to adekwatne określenie osób, które zostały wychowane i wykształcone przez ten kraj, a jedyne co umieją powiedzieć o swojej ojczyźnie to nazwanie jej polaczkowem, krajem złodziei, który nic nie wnosi do Europy.
        • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:48
          lauren6 napisała:
          > Jak czytam to forum, to co niektóre forumki (w szczególności emigrantki) piszą
          > o Polsce i Polakach to zaczynam rozumieć co miał na myśli Kaczyński pisząc o
          > gorszym sorcie.

Nowy idol Lauren - Kaczyński big_grin

Twoja zmiana frontu jest po prostu szokująca...
          • lauren6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:05
            Tak jak wyżej pisałam. Stosujesz bardzo duże uproszczenia, typowe dla ludzi o niezbyt skomplikowanym sposobie myślenia. Zgadzanie się z jedną wypowiedzią = idol. Tak tylko w skurczonym świecie araceli big_grin
        • wioskowy_glupek Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 00:26
          Nie jestem emigrantką a podobne zdanie mam o Polsce. Niczego mi ten kraj nie dał jak do tej pory więc o co kaman ?
          • lauren6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:08
            Rozumiem, że twoja matka wydała cię na świat pod mostem. Od małego byłaś leczona i szczepiona prywatnie za pieniądze rodziców. Do przedszkola, szkoły podstawowej, liceum chodziłaś prywatnie. Nigdy nie korzystałaś z polskich dóbr kultury, nie jeździłaś taniej miejscową komunikacją miejską.

Coś takiego jest zrozumiałe u osób władającym językiem polskim, ale urodzonym i wychowanym za granicą. W przeciwnym wypadku to plucie do własnego gniazda, obrzydliwa sprawa.
            • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:53
              Gorzej jeśli za te usługi warte x, państwo zabrało rodzinie 3x.
              Czy taka osoba może się czuć mniej zobowiązana do wdzięczności? Państwo nic nikomu nie daje, bo nie zarabia, ono głównie redystrybuje, to co zabierze innym.
              W uproszczeniu to jak wspólnota mieszkaniowa. Czy jesteś wdzięczna administratorowi bloku, że w swojej łaskawości odśnieżył ci chodnik i oświetla klatkę?
              • kama265 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:02
                good point.
              • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:11
                Wedle slow Tuska powinnismy byc wdzieczni za wode w kranie.
                • kama265 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:42
                  manipulujesz wypowiedzią Tuska, ale mnie to nie dziwi. Nie dziwi mnie też, że nie umiesz sklecić jakiegoś argumentu poza przedszkolnym "proszę pani a to on zaczął" oraz "przecież wszyscy tak robią"
                  • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:00
                    W jaki sposob manipuluje? W XXI wieku w centrum Europy celem rzadu ma byc "ciepla woda w kranie". Naprawde takie cele stawia czlowiek, ktory stal na czele rzadu przez 7 lat?
                    • kaz_nodzieja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:04
                      Kto Ci nagadał takich głupot? Zajmij się lepiej sprawami politycznymi u siebie w kraju bo tam zdecydowanie nieciekawie. Wkrótce jak tak dalej pójdzie będziesz musiała chodzić w gustownej burce oraz w towarzystwie mężczyzny z rodziny by móc wychodzić do pracy czy zwykłego sklepu. Tymi kwestiami może się zajmij.
                    • cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:04
                      Wydaje ci się, że faktycznie chodzi o wodę ? big_grin big_grin big_grin
                    • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:10
                      A wiesz, co to jest metafora? Tusk użył określenia "ciepła woda w kranie" po pierwsze jako cytatu ze swoich przeciwników zarzucających mu zbytnią ostrożność i brak głębokich reform ("wolę politykę, która gwarantuje, jak niektórzy mówili złośliwie, ciepłą wodę w kranie"), po drugie jako kontrastu. Ale widać to za bardzo wyszukane narzędzia stylistyczne dla niektórych.

No to teraz mamy rząd, który się odżegnuje od spokoju i stabilizacji i wprowadza jedną "dobrą zmianę" po drugiej. W takim kontekście to ja jednak poproszę tę ciepłą wodę.

• nanuk24 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 21:57
                        I takie osoby, oderwane od rzeczywistosci, czytajace z dala od swojego kraju polska prase, z cytatami wyrwanymi z kontekstu, biora udzial w glosowaniu. Straszno.
                        • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 10:31
                          Nie glosowalam tongue_out
              • lauren6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:18
                > W uproszczeniu to jak wspólnota mieszkaniowa. Czy jesteś wdzięczna administratorowi bloku, że w swojej łaskawości odśnieżył ci chodnik i oświetla klatkę?

Uproszczę ci przykładem mojej wspólnoty mieszkaniowej. Zanim wykupiliśmy ochronę i monitoring mieliśmy gang złodziei samochodów, który upatrzył sobie nasz garaż. Mamy ochronę: kradzieży brak. Sąsiadkę w windzie napadł zbok, który chciał ją zgwałcić - została uratowana przez ochroniarza, który obezwładnił gwałciciela i wezwał policję.

I policja i ochrona za swoją pracę dostają wynagrodzenie. Czy przez to mam nie być im wdzięczna, że dzięki ich obecności po moim osiedlu nie grasują złodzieje i dewianci???

Jak ci się nie podoba redystrybucja podatków w Polsce przeprowadź się do jakiegoś kraju 3 świata. Tam przed 18 urodzinami zostałabyś zgwałcona kilka razy, a policja co najwyżej spuściłaby ci lanie jakbyś poprosiła ich o pomoc.

Polska nie jest bardzo bogatym krajem, ma dziurawy system i wiele wad, ale i tak jesteśmy jednym z lepszych miejsc na świecie do życia.
                • kaz_nodzieja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:24
                  10/10
                • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:28
                  Obecnie rządzący zapowiadają, że zrobią wszystko, abyś w ostatnim zdaniu zamieniła słowo jesteśmy na byliśmy.
                  To właśnie dlatego ludzie świadomi zagrożeń dla gospodarki, dla wolności i jakości kraju biją na alarm, co niektórzy nazywają hejtem na PiS.
                  • rosapulchra-0 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 14:21
                    Odpowiedx do loren, bo coś jest nie tak z możliwością odpowiedzi na jej posta, dlatego podpinam się pod wypowiedx mama2012:

Polska nie jest bardzo bogatym krajem, ma dziurawy system i wiele wad, ale i tak jesteśmy jednym z lepszych miejsc na świecie do życia.

Powiedz to ponad 5 milionom Polaków, którzy wyemigrowali z Polski. To raz. Dwa, chętnych i planujących wyjazd jest ponad dwa razy tyle.
                    • kaz_nodzieja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 14:26
                      A ponad 30 milionów zostało z własnej nie przymuszonej woli i radzi sobie.
                    • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 18:43
                      "Powiedz to ponad 5 milionom Polaków, którzy wyemigrowali z Polski. To raz. Dwa, chętnych i planujących wyjazd jest ponad dwa razy tyle."

Mhm. Większość wyemigrowała kiedy? Wiesz? Bo ja wiem - w latach 2005-2007, czyli za poprzednich rządów PiS. Od 2008 liczba emigrujących systematycznie spadała, a teraz, jak sama piszesz, "chętnych i planujących wyjazd jest ponad dwa razy tyle", a czyje mamy rządy? PiS, a jakże. CBDU, wedle Twojej logiki.
                      • kaz_nodzieja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 19:02
                        Ja tylko poproszę o źródło danych (link na przykład) który wskazuje, że chętnym i planujących wyjazd z Polski jest ponad 10 mln obywateli. Bo napisać na tym forum można wszystko, gorzej z udowodnieniem.
                        • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 20:03
                          Ja znam kilka osób, ale do milionów brakuje.
                          Koleżanka wyjechała kilka dni temu, zmiana władzy była ostatnim ziarenkiem.
                          Znam też kilka osób, które przedłużyły kontrakty, bo nie chcą wracać do Polski "dobrej zmiany" plus kolega, który odradził swojej centrali utworzenie oddziału w Polsce (ok. 20 osób) i zamiast być dyrektorem na Polskę "dobrej zmiany", został zwykłym specjalistą w normalnym kraju. Zabrał żonę lekarkę.
                          • zlotarybka_1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 08:29
                            Ja wlasnie przedluzylam kontrakt - mialam wracac w styczniu do kraju.Takie plany mialam jeszcze jak juz bylo jasne, ze wygra PiS. Ale po wygranej tempo zmian i ich jakosc z lekka mnie przestryszyly.
                        • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 14.01.16, 07:56
                          No jak to źródło, przecież Rosa tak napisała, to na pewno tak jest! I przestań ją hejtować!!!!111one
                    • alka7777 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 21:23
                      Rosa - ty sie nie wypowiadaj, bo twoje zapisy dobitnie świadczą że dużo wcześniej szukaliście jeleni co wam polepszą byt i z tego skorzystaliście na maksa. GP wam dało pracę i wykształcilo córki a teraz leczy nawet zniewnawidzoną przez ciebie teściową, którą opiekuje się głównie Rosa, ktora musiała rzucić z tej przyczyny pracę, więc teraz na utrzymanie 6 osób pracuje tylko mąż i oczywiście obywatle GP. Ciesz się że jesteście tacy sprytni, a ci którzy chcą wyjechać z Polski nie muszą akceptować i powielać waszych żmijowskich wyborów. dlaczego uważasz że wszyscy co planują wyjechać chcą żyć tak jak wy???. A może mają dobre wykształcenie i chcą poznać inną pracę i zdobyć doświadczenie. zdaję sobie sprawę że ty nie chcesz wrócić bo benefity brytyjskie przewyższają potencjalne dochody jakie byście z mężem uzyskali w Polsce, nawet gdybyście we dwójkę pracowali
                    • maslova Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 11:11
                      Rosa, Ty oczywiście wrócisz do Polski w ciągu najbliższych czterech lat?
        • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 07:34
          Biorąc pod uwagę twoją retorykę, na twoim miejscu mocno zastanowilabym się, czy właściwe jest ocenianie języka innych.
          • lauren6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:04
            Martw się o siebie i swój poziom wypowiedzi, nie mój.
        • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:01
          Klamiesz. Wiekszosc emigrantow bardzo boli sytuacja w kraju chociaz wam, pierwszym patriotkom forum nie miesci sie to glowie. Polakom ciagle sie wmawia, ze musza jeszcze ciezej pracowac, jeszcze wiecej, jeszcze zwiekszac produktywnosc. A Polacy juz dzisiaj pracuja znacznie wiecej od innych nacji a zarabiaja duzo, duzo mniej. I ciagle im sie wmawia, ze tak ma byc, ze to normalne, ze "trzeba pociehpiec". Tyle, ze realnie sytuacja w kraju sie nie porawia a to, ze tego nie widac ze szklanego biurowca w centrum stolicy, Krakowa, Poznania czy Wroclawia to juz inny problem. I mowi to kto? Ustawione zyciowo rodaczki, ktorym sie udalo, ktore twierdza, ze to ich wlasna ciezka praca i uwazaja, ze kazdy tak moze. Otoz nie moze tylko sie to w niektorych glowach nie miesci. A na koniec emigrantow nazywa sie dezerterami.
          • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:14
            Każdy emigrant, który chce zmieniać kraj może wrócić, zacząć tu pracować i płacić podatki.
            Każdy, kto czuje się w Polsce wyzyskiwany, a jego praca niedoceniana może wyjechać.
            Jeśli dużo ludzi wyjedzie, tym którzy tu zostaną trzeba będzie płacić więcej, żeby nie uciekli, ale trzeba będzie też zmusić do pracy tych, którzy teraz korzystają z pracy innych.
          • oqoq74 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:19
            Tak, zapewne dużo lepiej widać z perspektywy kilkuset kilometrów.
            Nie mieszkam w dużym mieście i widzę jak jest. Nie jest łatwo. Ale też nie jest aż tak źle jak Ty to opisujesz. Potrzeba zmian. Ale to wcale nie oznacza, że to co robi PiS to jest dobre wyjście z tej sytuacji.
            A porównywanie Polski do innych krajów, które nie miały takich historycznych zaszłości, jest bez sensu. Gdy my dźwigaliśmy się z czasów komunizmu, oni byli daleko przed nami. Nie da się szybko tego nadrobić.
          • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:33
            Śmiem twierdzić, że z Krakowa widać jednak lepiej niż z innego kraju. I pozostaw może kategoryczne wypowiadanie się o sytuacji w Polsce tym, którzy tu obecnie przebywają. Pozdrawiam z Krakowa.
          • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:10
            > realnie sytuacja w kraju sie nie porawia

W roku 1990 PKB Polski wynosiło 65 miliardów dolarów. Teraz wynosi 550 miliardów. W ciągu 24 lat! Zwiększyliśmy PKB ponad ośmiokrotnie. To oznacza średni wzrost 9-procentowy, w okresie ćwierćwiecza, łącznie z kryzysami.
            Węgry startowały z 34 miliardów, teraz mają 138. To znaczy 4 razy więcej.
            Czechy - od 40 do 205, czyli pięciokrotnie więcej.
            Estonia - 6.5 krotny wzrost.
            Turcja - 5.5 raza

Przegoniliśmy Belgię (535 miliardów), a Belgia w tym samym roku startowała z PKB 206 miliardów, czyli w tym samym okresie zwiększyła swoje PKB 2.5 raza.
            Niemcy zwiększyli PKB niewiele ponad 2 razy.

Wolisz na głowę?
            PKB per capita (w bieżących dolarach) w Polce wynosiło w 1990 roku 1700 dolarów. Teraz 14.5 tysiąca.
            Z 8% (tak, ośmiu procent) PKB na głowę niemiecką i belgijską zrobiliśmy 30%.
            Z 20% średniej portugalskiej zrobiliśmy 65.

To NIE JEST brak poprawy, to jest gigantyczny skok.
          • lauren6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:26
            > Klamiesz.

Wybacz, że nie podam cytatów z dyskusji z wątku, który moderacja nie wykasowała, ale te teksty to autentyki w wykonaniu forumowych emigrantek siedzących w Niemczech.

Ja osobiście do emigrantów nic nie mam, wiem że ciężko pracują na swój sukces, dużo więcej niż inne nacje. Tym bardziej powinno być ci smutno jak ktoś ocenia Twój wkład, dla kraju w którym mieszkasz, jako zerowy.
          • cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:37
            > Wiekszosc emigrantow bardzo boli sytuacja w kraju

Jak was tak boli, top wracajcie naprawiać. Coś stoi na przeszkodzie?

> Tyle, ze realnie sytuacja w kraju sie nie porawia

Realnie sytuacja w kraju poprawiła się bardzo znacznie. Dane makroekonomiczne zostały juz podane, więc nie będę się powtarzać. Ja w przeciwieństwie do ciebie mieszkam i pracuję w tym kraju, więc nie pierdziel, ze nie wiem.

> I mowi to kto? Ustawione zyciowo rodaczki, ktorym sie udal
            > o, ktore twierdza, ze to ich wlasna ciezka praca

Sugerujesz, że kradniemy? Czy co?

> A na koniec emigran
            > tow nazywa sie dezerterami.

Spieprzyłaś z kraju zamiast wspólnymi siłami wyprowadzać ten biedny kraj z ruiny - wszak twierdzisz, że jest źle i cię to boli. Wiec jak cie inaczej nazwać?
        • isa_bella1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:53
          Zgadzam się
    • marzeka1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:51
      Głos byłego ambasadora Wielkiej Brytanii w Polsce
      • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:13
        Ciekawe czy prawacka Marzeka kiedykolwiek będzie w stanie napisać coś WŁASNYMI słowami zamiast non stop wrzucać cudze wypowiedzi. Fascynuje mnie to w przedstawicielach tej opcji politycznej.
      • iwles Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:51
        Oj, marzeko, czy ty chociaz wiesz, co cytujesz?
        Przeciez Crawford kandydowal z ramienia Partii Konserwatywnej, tej samej, ktora razem z PiSem przynalezy do EKR, to jak, no jak mial sie wypowiadac o PiSie, jak nie w superlatywach?
        A ty myslalas, ze nas zaskoczysz czyms bezstronnym i merytorycznym, a tu d... .

---
        Paweł

Moje dziecko powiedziałosmile
    • kawka74 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:52
      >Tymczasem po tym razem krótkim przeszukaniu sieci

A w tym przeszukaniu zatrzymałaś się gdzie....?
    • lusitania2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:53
      a świstak sieeeedzi i zawija w sreberka
      Ale tobie szczerze życzę, żeby "dobra zmiana" pis dotknęła cię tak mocno, jak tylko się da.
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:00
        Ależ ja nie twierdzę że to dobra zmiana. Nie wiem jeszcze jaka zmiana - niektóre rzeczy mi się nie podobają. Ale uderza mnie chyba głównie to że przez to jak kłamliwie przedstawiana jest sytuacja w PL przez media świat zaczyna na nas patrzeć jak na kraj na skraju wojny domowej gdzie demokracja właśnie ginie i dzieją się jakieś potworności. A TO JEST NIEPRAWDA! Tym bardziej że nie mniej szokujące posunięcia (a nawet bardziej jak na razie) robiło PO co przyjmowałam z bólem serca jako ich wyborca i o czym się ani nie krzyczało ani nawet nie bardzo mówiło - a jeśli ktoś krzyczał to był uciszany bo przecież "tak trzeba" "to konieczne" itp.
        • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:08
          Podaj mi proszę przykład czegoś bardziej szokującego niż - pierwsze z brzegu - to, co właśnie zrobiono z mediami publicznymi.
          Poza tym jeśli sądzisz, że to wszystko tylko propaganda siana przez lewicowe media - dość neutralnym wyznacznikiem są indeksy giełdowe i kursy walut. Polecam spojrzeć, jak się zmieniły od października. Daje do myślenia. I jeszcze może nie ma wpływu na sytuację przeciętnego Polaka, ale lada moment będzie miało.
          • kozica111 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:13
            To byłoby szokujące gdyby to były media publiczne a nie polityczne.A giełda reaguje na zawirowania a nie na nieprawidłowości.
            • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:21
              Ahaaa...
            • zwariowana_wariatka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:25
              buahahah "giełda reaguje na zawirowania, a nie na na nieprawidłowości" - sikam
              • kozica111 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:29
                Przynajmniej ci ulży.
            • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:30
              Giełda reaguje z wyprzedzeniem. Zaczęła spadać, jak tylko okazało sie, że PiS ze swoimi pomysłami dojdzie do władzy.
              Pomyśl jak biznesmen, jak osoba, która płaci podatki lub jak zagraniczny inwestor.
              Czy potrafisz podać jakąkolwiek dobrą dla takiej osoby wiadomość, jakikolwiek pozytywny sygnał?
              • klerjeser Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 07:51
                mamma_2012 napisała:

> Giełda reaguje z wyprzedzeniem. Zaczęła spadać, jak tylko okazało sie, że PiS z
                > e swoimi pomysłami dojdzie do władzy.

No ba...giełdy na całym świecie spadają odkąd PiS doszedł do władzy big_grin
                • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:57
                  Dane są ogólnie i łatwodostępne, więc może wysil się i sprawdź i porównaj podstawowe wykresy za zeszły rok.
                  To proste, nawet gimnazjalista, jest w stanie to zrobić więc dasz radę.
                  • klerjeser Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:25
                    ceny ropy spadają, rubel też, Dow Jones leci w dół, dane łatwo dostępne

ach ten PiS, cały świat drży big_grin
                    • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:52
                      Dlaczego nie spojrzysz na wykresy? Popatrz co działo się w zeszłym roku i podaj mi przykład poważnej giełdy, która zachowywała się w zeszłym roku podobnie jak Polska.
                      Rubel spada pod wpływem głupich zachowań decydentów i jest w sumie wewnętrznym problemem Rosji.
                      To samo grozi złotówce.
                    • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:13
                      > rubel też,

Ależ rubel jest właśnie doskonałym przykładem na to, jak nieodpowiedzialne rządy jednego nienormalnego człowieka pięknie przeradzają się w katastrofę ekonomiczną.
          • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 09:49
            sumire napisała:

> Podaj mi proszę przykład czegoś bardziej szokującego niż - pierwsze z brzegu -
            > to, co właśnie zrobiono z mediami publicznymi.

Z jakimi??!
        • lusitania2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:16
          damajah napisała:

>Tym bardziej że nie mniej szokuj
          > ące posunięcia (a nawet bardziej jak na razie) robiło PO

na ten przykład co PO zrobiło bardziej?
          • scher Co PO zrobiła bardziej? Mało? 16.01.16, 10:00
            lusitania2 napisał:

> > Tym bardziej że nie mniej szokujące posunięcia (a nawet bardziej jak na razie) robiło PO
            > na ten przykład co PO zrobiło bardziej?

Na przykład niekonstytucyjną ustawą PO obsadziła 15-osobowy Trybunał Konstytucyjny czternastoma swoimi sędziami.

Na przykład zawłaszczyła media, doprowadzając je do stanu skrajnej stronniczości.

Na przykład zawłaszczyła sądy, co skutkowało mnóstwem wyroków łamiących elementarne zasady sprawiedliwości.

Na przykład na masową skalę inwigilowała obywateli, w tym dziennikarzy.

I wszystko to zostało zrobione obok litery prawa. Litera prawa swoje, praktyka swoje. Pozorowana wolność słowa, pozorowane konkursy, pozorowane przetargi, pozorowana niezawisłość sędziowska, pozorowana walka z korupcją (wszechobecną za tamtych rządów), pozorowana wolność organizowania manifestacji (policyjne prowokacje), deklarowana bezstronność dziennikarzy...
            • kai_30 Re: Co PO zrobiła bardziej? Mało? 17.01.16, 11:12
              Co Ty bierzesz, scher??

Nie chce mi się liczyć, czy istotnie 14 sędziów zostało obsadzonych za czasów, kiedy PO miała większość sejmową, ale załóżmy, że masz rację. Możliwe jest, że w ciągu ośmiu lat aż 14 sędziom skończyła się kadencja i zostali wybrani inni na ich miejsce, chociaż oczywiście nie był to żaden "skok na Trybunał", tylko normalna kolej rzeczy. Tylko wiesz co? Na tych sędziów głosowała RÓWNIEŻ opozycja. Głosowania są publicznie dostępne, można to sprawdzić przecież! Taka np. prof. Wronkowska-Jaśkiewicz, w TK od 2010 roku, proszę bardzo: głosowanie z dnia 06.05.2010, 415 posłów ZA, 2 przeciw, 13 się wstrzymało! Ona jest sędzią PO według Ciebie? Mimo że głosowali na nią wszyscy, łącznie ze 136 posłami PiS?? Jak możesz wpierać ludziom takie bzdury? Liczysz na to, że nikomu się nie będzie chciało sprawdzać, czy co?

Natomiast reszta Twoich pseudozarzutów, to jak rozumiem, odnosi się do PiS? Pasuje jak ulał!
              • scher Re: Co PO zrobiła bardziej? Mało? 17.01.16, 19:11
                kai_30 napisała:

> Co Ty bierzesz, scher??
                > Nie chce mi się liczyć, czy istotnie 14 sędziów zostało obsadzonych za czasów,
                > kiedy PO miała większość sejmową, ale załóżmy, że masz rację. Możliwe jest, że w ciągu
                > ośmiu lat aż 14 sędziom skończyła się kadencja i zostali wybrani inni na ich miejsce, chociaż
                > oczywiście nie był to żaden "skok na Trybunał", tylko normalna kolej rzeczy.

Ty żyjesz w jakiejś alternatywnej rzeczywistości i w ogóle nie załapałaś istoty afery. PO dokonała skoku na Trybunał w czerwcu 2015, obsadzając stanowiska awansem. Niedawno TK uznał to za niekonstytucyjne.

Ciekawe, co ty bierzesz. Nie nadążasz za wydarzeniami, nie ogarniasz, ale skoczyć z pazurami na PIS - pierwsza.
                • szarsz Re: Co PO zrobiła bardziej? Mało? 17.01.16, 19:36
                  > PO dokonała skoku na Trybunał w czerwcu 2015, obsadzając stanowiska awansem.

A PiS zorientowała się po wyborach, jakze wygodnie....
                • mamma_2012 Re: Co PO zrobiła bardziej? Mało? 17.01.16, 19:50
                  TK powiedział, że trzech sędziów wybrano prawidłowo, a dwoch zle. PO powiedziało ok, rozumiemy, a PiS zamiast uznać wyrok wysłał cały Trybunał w kosmos. Nie mówili o tym w waszej tv? Dobrze, że czytasz forum, w końcu może zrozumiesz o co chodzi.
                  Ale i tak był to słaby numer ze strony PO, ale ten ze strony PiS u to głupota PO do potęgi entej.
        • gris_gris Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:49
          Nie przyszło ci na myśl, ze świat sobie sam opinie wyrabia widząc, co sie dzieje? Myślisz, ze musza mieć briefingi od PO? Ministrowie PiS z Bożej łaski wysyłając żenujące listy sami dbają o przekonanie zachodu, ze podobnego poziomu nikt jeszcze nigdzie nie widział. Opozycja moze siedzieć z założonymi rekami, PiS sam zadba o odpowiednia opinie na świecie.

Czytam zagraniczna prasę, mieszkam zagranica i rozmawiam z ludźmi, wiec wiem, jak to widza. I wbrew propagandzie PiS nikt JESZCZE nie ma złego zdania o Polsce jako takiej,motylkowi tym koszmarnym rządzie.

Nie wiem, jak można tego nie widzieć, to sie chyba trzeba starać.
    • krejzimama Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:54
      Wyzwolimy Polskę spod pisowskiej okupacji, ktora kierowana jest z kremla.
      • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:05
        krejzimama napisał:

> Wyzwolimy Polskę spod pisowskiej okupacji, ktora kierowana jest z kremla.

Nowy przekaz kremlowskiego agitpropu.
        Krejzi - deklarowana zajadła przeciwniczka Putina. Dziwnym trafem w trakcie kampanii Komorowskiego zrzuciła maskę. Od tej pory każdy jej post jest wypowiedzią de facto realizującą sowieckie interesy Rosji Putina.
        • krejzimama Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 00:06
          Twój stary realizował interesy moskwy.
    • la_mujer75 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:57
      Czytaj tylko Frondę, wSieci itp,. oglądaj Trwam, zanim nie zmieni się na lepsze TV, słuchaj Rydzyka , a przestaniesz się denerwować. Zobaczysz,jaki piękny czeka Cię wkrótce świat. No, jeszcze chwile się podenerwujesz zanim wszystkich nie usuną, nie zwolnią , ale to juz długo nie potrwasmile Trochę cierpliwości. A że czasami gdzieś usłyszysz coś złego, to pamiętaj, to tylko kwik tych świń oderwanych od koryta, a kto by się nimi przejmował, przecież to świnie, no nie ?
      P.S. marsze organizowane przez KOD pewno niedługo zostaną zakazane, więc odetchniesz z ulga, że nikt nie miesza Polakom w głowach .
      Życzę tylko cierpliwości smile
      • marzeka1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:02
        A tu wklejam źródło , z którego korzystano przy tekście, który wyżej wkleiłam.
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:03
        Trafiłaś jak łysy grzywą o kant kuli smile
        pozdrawiam:
        protestantka o poglądach gospodarczych liberalnych smile Jestem tak daleko od Trwam czy od rydzyka jak tylko się da!
        • la_mujer75 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:06
          Ale tam hejtu na PiS tak strasznego nie znajdziesz, no chyba, że Rydzyk totalnie obrazi się na PiS smile
          P.S. Na Demotywatorach też hejtu nie znajdziesz, cała młodzież polska jedzie równo po KOD'owcach , i innych przeciwnikach "dobrej zmiany".
        • hipinka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:44
          tylko ci się tak wydaje, że jesteś daleko, a tak naprawdę jesteś bardzo blisko
          1. z powodu poglądów (taka z ciebie liberalna protestantka jak ze mnie turecka księżniczka)
          2. TV Trwam i dziennikarze Rydzyka są właśnie powoływani do publicznych mediów, a takowe zapewne oglądasz
    • asia_i_p Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 18:57
      Jestem nauczycielką. Jeszcze zanim się pojawiły godziny karciane prowadziłam kółka dla moich uczniów, ale byłam w mniejszości. Większość nie prowadziła nic, chyba, że załapała się na kółko płatne. Wprowadzono godziny karciane i kółka prowadzili wszyscy. Wielkie ilości opisów i dzienników to była kartka, na której musiałam wpisać - numer zajęć, godziny zajęć, temat lekcji, nazwiska obecnych uczniów, podpisać to. Tę straszliwą czynność musiałam wykonać raz w tygodniu. Koniec, kropka, zajęcia nie musiały mieć programu. Jak widać, uzasadnienie rządu, że znoszą te godziny ze względu na rozbujałą biurokrację też jest dezinformacją.

Będę zajęcia prowadzić nadal i część moich koleżanek będzie je prowadzić nadal. Część nie, jeśli nie zostanie do tego zmuszona.

Jednak to nie godziny karciane są dla mnie źródłem dyskomfortu, tylko parę innych punktów, które pominęłaś. Jeżeli mój brak komfortu w tej chwili to wynik siania paniki przez poprzednią władzę, to pewnie mój niepokój osoba poinformowana i niespanikowana jak ty łatwo uśmierzy. Odpowiedz mi więc na pytania:
      - czy moja córka obecnie chodząca do piątej klasy pójdzie za półtora roku do gimnazjum czy nie?
      - jeśli nie pójdzie do gimnazjum, to jakich przedmiotów będzie się uczyć, gdzie i kto będzie uczył ją tych, których obecnie w programie podstawówki nie ma?
      - jeżeli pójdzie, to jak będzie wyglądała rekrutacja do gimnazjum nierejonowego?
      - kiedy wrócę do pracy po wychowawczym we wrześniu 2016, będę wracała do zespołu gimnazjum-liceum, czy do samego liceum? będę miała jeszcze pracę?
      - czy zostanie wprowadzona progresywna stawka wolna od podatku? Dla mojego budżetu rodzinnego to strata około 500 zł na miesiąc.

Wszystko to wiedziałam jeszcze parę miesięcy temu, miałam zaplanowaną ścieżkę edukacyjną swojego dziecka, rozplanowany budżet, byłam spokojna o swoją pracę. Teraz na każde z tych pytań średnio raz na tydzień dostaję inną odpowiedź. Naprawdę nie trzeba mnie dodatkowo straszyć, żebym była zdenerwowana.
      • la_mujer75 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:00
        Oj, asia , tylko histeryzujesz. Będzie taaak pięknie,cudnie, uwierz w to wink Nie widzisz tej świetlistej drogi, którą zgodnie i radośnie kroczy cały naród polski ? wink
      • cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:09
        Asiu, albo histeryzujesz, albo nie umiesz tak jak autorka grzebać w necie. Przecież jest pieknie. Te wszystkie zmiany, jakiekolwiek by nie były są dobrą zmianą.

Pamiętaj: kwiat na lotosu na spokojnej tafli jeziora i powtarzaj: dobra zmiana, dobra zmiana, dobra zmiana...
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:18
        o biurokracji usłyszałam w wypowiedzi samych nauczycieli - ja się na tym nie znam.
        Powiedz mi - czy byłaś dodatkowo wynagradzana za te godziny? Pytam serio bo nie wiem.
        Z tego co zrozumiałam szkoła ma obowiązek zajęcia takie prowadzić? Czy nie jest tak że dla nauczycieli nie zmieni się nic poza tym że nie będą musieli prowadzić dziennika/dokumentacji?
        Jeśli chodzi o gimnazjum to ja po prostu czekam na konkrety a nie na paniczne niedopowiedzenia.
        Mam trójkę dzieci, gimnazjum, podstawówka i przedszkole. Jako matka takiego zestawu uważam że: gimnazjum to durny pomysł. 6 latki w szkole - bardzo słaby. I piszę to jako matka dziecka które poszło koniec końców do szkoły w wieku lat 6 i była to jedna z naszych gorszych decyzji (mieliśmy wybór) której żałujemy i mam nadzieję że uda nam się zniwelować jej skutki (m. in na zajęciach wyrównawczych które będą się odbywać jak i się odbywały)

Nie wiem do jakiej szkoły wrócisz ale uwierz mi nie ty pierwsza i nie ostatnia nie wiesz co będzie za parę mies. - ja takie rewelacje przeżywałam półtora roku temu i pomstowałam m.in. na brak zmian i brak działań PO.
        Osobiście czekam na konkrety i nie ulegam panice. Sprawa z TK mnie do tego zainspirowała. Ponieważ uważam że jest to szczyt hipokryzji ze strony PO.

• cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:24
          > ja się na tym nie znam.

Ale się wypowiem big_grin
        • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:28
          > Ponieważ uważam że jest to szczyt hipokryzji ze strony PO.

Szczytem to jest uważać, że właściwą karą za kradzież jest kara śmierci.
        • asia_i_p Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:32
          Nie, godziny karciane to było po prostu zwiększenie pensum, tylko że ta dodatkowa godzina lub dwie szła na zajęcia dodatkowe, które musiały być realizowane z uczniami. Zajęcia musiały się odbywać - nie mogłam się wykręcić, że uczniowie nie przychodzą, musiałam tak dobrać tematykę i godziny, żeby chętni byli. Tu widzę pole do manipulacji, jeżeli nie będzie trzeba nigdzie tych godzin wykazywać - nauczyciel zapowie, że ma te zajęcia na przykład na ósmą rano i okaże się, że nie chętnych. Ogólnie rzecz biorąc, wrócimy do sytuacji, kiedy ci, którym się chce, pracują i za siebie i za tych, którym się nie chce.

Ja przy gimnazjum nie mam czasu czekać. Jeżeli go nie będzie, moja córka, która poszła do szkoły jako 6-latka i radzi sobie rewelacyjnie, będzie wybierała liceum w wieku lat 13,5, czyli pewnie odpadną jej wszystkie licea wrocławskie. Bardzo by nam się przydał ten rok i kiedy dziecko wysyłałam do szkoły, ten rok jeszcze miałam, teraz zmieniono mi zasady w trakcie. Jeżeli gimnazjum jednak będzie, a nie będzie egzaminu szóstoklasisty, to będzie pewnie egzamin wstępny do gimnazjum powiatowego - i znów, egzamin szóstoklasisty to była jakaś wiadoma, egzamin wstępny to jedna wielka niewiadoma. Moja córka ma być rocznikiem eksperymentalnym i w związku z tym moja cierpliwość w czekaniu na konkrety jest mocno ograniczona.

Tak samo nie mogę podejść ze stoickim spokojem do kwestii swojego zatrudnienia, ponieważ PiS zostawia nieruszoną kartę nauczyciela (poza tymi karcianymi), a to oznacza, że jeśli jako dyplomowana stracę tę pracę, to kolejnej w oświacie państwowej już nie znajdę, dyplomowanych nikt nie chce, bo nie można ich zwolnić, drodzy są, i same tego typu kłopoty.
        • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:44
          damajah napisała:

> o biurokracji usłyszałam w wypowiedzi samych nauczycieli - ja się na tym nie zn
          > am.

... ale się wypowiem big_grin

> Powiedz mi - czy byłaś dodatkowo wynagradzana za te godziny? Pytam serio bo nie
          > wiem.

Godziny karciane wchodziły w skład etatu. Teraz znikną, czyli nauczyciel będzie dostawał te same pieniądze za mniej godzin. Dla nauczycieli czysty zysk.

> Z tego co zrozumiałam szkoła ma obowiązek zajęcia takie prowadzić? Czy nie jest
          > tak że dla nauczycieli nie zmieni się nic poza tym że nie będą musieli prowadz
          > ić dziennika/dokumentacji?

Nie, szkoła nie ma takiego obowiązku. A nauczyciel nie ma obowiązku zgadzać się na prowadzenie dodatkowych, darmowych zajęć. Było dokładnie tak, jak pisze Asia - przed wprowadzeniem godzin karcianych niektórzy nauczyciele coś tam prowadzili, ale nie wszyscy. Później zostali do tego zmuszeni, i widać było efekty - w szkole moich dzieci jak grzyby po deszczu wyrosły kółka zainteresowań, dodatkowe zajęcia przygotowujące do egzaminu czy konkursów, kółka językowe. W podstawówce najmłodszego to są np. zajęcia dla pierwszaków (kółko plastyczne, kółko muzyczne, kółko teatralne itp) prowadzone przez panie z edukacji elementarnej tuż po lekcjach po to, żeby dzieci nie musiały siedzieć po kilka godzin w świetlicy. Teraz KAŻDY nauczyciel musi prowadzić te zajęcia co tydzień, nie ma zmiłuj. Jak zniknie przymus, będą je prowadzić tylko pasjonaci, dokładnie tak, jak to było kiedyś.
          • asia_i_p Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:56
            Ja bym powiedziała, że szkoła ma obowiązek, ale jeżeli nie będzie "biurokracji", to okaże się, że ten obowiązek będzie realizowało kilkoro jeleni, a nie całe grono pedagogiczne.
            • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:09
              Szkoła ma obowiązek prowadzić np. zajęcia wyrównawcze. Ale nie musi organizować tylu godzin różnych zajęć, ile ich jest w tej chwili (w podstawówkach 2 godz. tygodniowo na nauczyciela, w liceach jedna? czy odwrotnie?). Tzn inaczej - jedyne określenie ilościowe, to właśnie to, które określa w tej chwili wymiar godzin karcianych. Jak one znikną, zostaną do prowadzenia godzin dodatkowych właśnie pasjonaci, zwani przez Ciebie brutalnie szczerze jeleniami.
              • asia_i_p Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:42
                No wiesz, o sobie samej nie wypada pisać, że się jest pasjonatką. wink
                • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:06
                  <3
      • attiya Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:05
        oj tam Asia suspicious nie narzekaj, przecież PIS chce taaaak dobrze dla nas
        tak na marginesie - zajęcia u mojego dziecka w szkole - te na które chodzi, panie prowadzą same z siebie, entuzjastki, które dadzą się pociąć aby je dalej prowadzić i wręcz wprost powiedziały, że będą o te zajęcia walczyły. Co do reszty, to nawet jak wcześniej wg słów Brudzińskiego rządzili komuniści i złodzieje, to wiedziałam, co i jak, teraz u mnie w pracy - też pracuję z dziećmi - wprowadzają co moment takie głupoty, że nie wiadomo już na czym człowiek stoi i co ma robić. No ale w końcu to PIS rządzi czyli wiadomo, że nic nie wiadomo
      • kama265 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:06
        Asia, nic się nie martw, kanclerz obiecał, że nie ustanie w staraniach, żeby nas wszystkich USZCZĘŚLIWIĆ big_grin
      • landora Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 19:40
        Ja też wg wszelkich danych stracę:
        - będę musiała płacić podatek za tv (nie mam telewizora), być może jeszcze dodatkowo za działalność gospodarczą
        - nie otrzymam ulgi podatkowej na dziecko
        - 500 zł też nie dostanę
        - już podrożał mój bank, wzrosną też ceny w sklepach
        - są też jakieś plany dodatkowej bazy danych dla firm, płatnej oczywiście
        - złoty leci na łeb - wakacje będą o wiele droższe
        - moje dziecko za kilka lat będzie kiblować w przedszkolu, podczas gdy jego rówieśnicy na Zachodzie już dawno będą w szkole

To są takie przyziemne sprawy, które mają realny wpływ na moje życie. I to życie ma szansę być gorsze pod rządami PiS.
      • scher Koloryzujesz 16.01.16, 10:13
        asia_i_p napisała:

> Jestem nauczycielką. Jeszcze zanim się pojawiły godziny karciane prowadziłam kółka
        > dla moich uczniów, ale byłam w mniejszości. Większość nie prowadziła nic, chyba że
        > załapała się na kółko płatne. Wprowadzono godziny karciane i kółka prowadzili wszyscy.

W wykonaniu większości nauczycieli była to taka sama pozorowana działalność jak pozorowane konkursy na stanowiska urzędnicze i pozorowane przetargi.

Specjalnie prowadzili to tak, żeby uczniowie nie byli zainteresowani. Ale w papierach wszystko grało.

Oczywiście ci, którzy prowadzili to porządnie, to byli ci sami, którzy prowadzili zajęcia dodatkowe wcześniej, mimo braku formalnego obowiązku.

Kwintesencją rządów PO było pozorowane państwo.
        • kai_30 Re: Koloryzujesz 16.01.16, 10:24
          Ile masz dzieci w szkole, scher? Bo ja w tej chwili troje, najstarszy w LO. Naprawdę, mam porównanie tego, jak wyglądały szkoły w ciągu ostatnich ponad 10 lat, z punktu widzenia rodzica, a z perspektywy nauczycielskiej jeszcze dłużej, bo prawie 20. Nie jest prawdą to, co piszesz. Owszem, większość nauczycieli przyjęła niechętnie godziny karciane, ale prowadzili je porządnie, to nie była żadna pozorowana działalność. Twoja opinia jest dla nich bardzo krzywdząca.

No ale w sumie z kim ja dyskutuję, przecież wiadomo, że wiesz lepiej i nic Cię nie przekona, że białe jest białe.
          • scher Re: Koloryzujesz 16.01.16, 10:29
            kai_30 napisała:

> Ile masz dzieci w szkole, scher?

Troje. Moje obserwacje są oparte na faktach. Twoje mogą być równie prawdziwe, widać mamy dzieci w różnych szkołach.
            • maslova Re: Koloryzujesz 17.01.16, 10:38
              Ale oczywiście podejście nauczycieli dzieci kai_30 jest uwarunkowane cechami osobistymi, natomiast Twoich dzieci - wiadomo: wina Tuska!
            • kai_30 Re: Koloryzujesz 17.01.16, 11:14
              Dlaczego wybrałeś swoim dzieciom taką kiepską szkołę, scher? Ty, który znasz się na wszystkim? Właściwie ludzka rzecz, ja też ten błąd popełniłam, ale widzisz, widząc, że jest źle, przeniosłam dzieci tam, gdzie było lepiej. Po pierwszej klasie podstawówki. A Ty? Wolałeś narzekać i pluć jadem? No to miej pretensje do siebie, w takim razie.
              • maslova Re: Koloryzujesz 17.01.16, 11:51
                W sumie nawet nie musiał dzieci przenosić, wystarczy zebrać się z pozostałymi rodzicami i zadziałać w kierunku "dobrej zmiany". No ale zawsze lepiej ponarzekać na Tuska wink
                • kai_30 Re: Koloryzujesz 17.01.16, 12:03
                  W sumie tak. Ja przeniosłam, bo ja z tych niewalczących, ale taki bojownik jak scher?
        • asia_i_p Re: Koloryzujesz 17.01.16, 19:41
          Nie koloryzuję. Nie będę pisać nazwiskami, ale przynajmniej 3-4 koleżanki kojarzę, które wprost się oburzały na godziny karciane, a zajęcia prowadziły świetne. Zresztą nasza dyrektorka nie łykała, że uczniowie nie chodzą, jeśli nie chodzili, wymagała zmiany tematyki zajęć, więc jeśli się chciało leserować, trzeba by było wprost kłamać - a do tego ludzie zazwyczaj są mniej skłonni niż nam się wydaje.

Moje dziecko na zajęciach karcianych skutecznie nauczono mówić głoskę "r", nie musiałam wydawać pieniędzy na logopedę.
    • norra.a Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:07
      Zgadzam się. Nie uważam, że PiS zapewni nam złote czasy, ale słabo mi jak widzę jak ludzie dają sobą manipulować i nakręcają się każdą ploteczką.
      I żeby nie było... sama kiedyś też byłam po tamtej stronie, więc wiem jak łatwo dać się ogłupić mediom sad szkoda tylko, że nie da się z nikim podyskutować, bo od razu dostaje się łatkę pisior, oszołom czy coś w tym stylu.
      • la_mujer75 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:10
        Gratulujemy złożenia samokrytyki smile
      • la_mujer75 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:12
        A skąd wiesz, że teraz nie dajesz się ogłupić? Jak już raz dałaś się ogłupić, toś widocznie podatna na każdą formę manipulacji ?
        • norra.a Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:51
          Nie wiem dlaczego zakładasz, że opowiadam się za partią rządzącą i będę ich bronić.
          Uważam, tylko, że nie dzieje się aż tak wielka katastrofa jak przedstawiają to media, dlatego zgadzam się z wątkodawcą.
          • aneta-skarpeta Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:26
            Ona nie twierdzi ze jesteś za pis tylko pyta skąd wiesz czy teraz tez nie dajesz die ogłosić skoro już raz się dalas
            • norra.a Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 19:39
              Hmm, ja się mam odwagę przyznać, że moje poglądy się zmieniają, lub... ewoluują. Wy rozumiem, że macie pewność, że Wasza prawda jest najprawdziwsza. Zazdroszczę.
          • zofijkamyjka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 20:04
            aż taka wielka nie, ale taka średnia katastrofa tongue_out
    • stephanie.plum Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:07
      cóż, jestem tego samego zdania.
      ale, moja droga, raczej się nie łudź, że odwiedziesz kogokolwiek od ataków paniki tudzież histerii, o skłonieniu do przemyślenia opinii już nie wspominając.
      • asia_i_p Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:10
        Mnie odwiedziesz od paniki, jeśli mi odpowiesz na pytania, które zadałam w poprzednim wpisie oraz zapewnisz, że za cztery lata odbędą się wolne wybory.
        • marzeka1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:12
          Asiu, odnośnie Twoich pytań odpowiem: nie wiem, bo to są początki i zobaczymy, co wyjdzie.
          Tak, jednego jestem pewna: za 4 lata będą wolne wybory. Argumnet, że PIS władzy nie odda był już za poprzednich rządów- i jakoś oddał, na całe 8 lat.
          • asia_i_p Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:15
            Z wyborami mam nadzieję, że masz rację. Za poprzednich rządów PiS-u się tego nie bałam, oni teraz zachowują się inaczej.
            Niestety, nie bardzo mnie uspokaja "zobaczymy, co wyjdzie", bo ewentualne zmiany uderzają bardzo mocno w moją rodzinę organizacyjnie i finansowo.
            • marzeka1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:21
              Ale uważam, że wybór p. Morawieckiego i p. Steżyńskiej to był bardzo dobry wybór- i jakoś nie kojarzą mi się z upadkiem gospodarczym.

Są marsze KODu - i o ile się nie mylę, to spokojnie one są i nie są zakazane, czego niektóre chyba bardzo by chciały.

• mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:36
                Ależ może poczytaj sobie na wPolityce, jakie te demonstracje KOD-u są i kto na nie chodzi. Takiego kubła obrzydliwych pomyj wylewanych na ludzi to ja z PRL nie pamiętam (fakt, polityką zainteresowana byłam dopiero w latach 80.). A potem przejdź się na jakiś i zweryfikuj.
                • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:37
                  mdro napisała:

> Takiego kubła obrzydliwych pomyj wylewanych na ludzi to ja z PRL nie pamiętam

Żeby tak bezczelnie kłamać?
                  "Warchoły z Radomia", "elementy chuligańskie", "element przestępczy" - ludzie myślący inaczej niż władza byli propagandowo anihilowani.

Tak samo robiła PO przez ostatnie 6 lat. Medialna ewaporacja inaczej myślących. A oni przetrwali - i zagłosowali. Przedtem jeszcze stworzyli olbrzymi obywatelski ruch społeczny, który przypilnował wyborów. Dlatego się udało.
                  • gris_gris Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:40
                    nie, nie robila, Klam sobie ile chcesz, ciekawe, kogo przekonasz, trollu.
                    • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:45
                      gris_gris napisała:

> nie, nie robila

Robiła. Po Smoleńsku zaczęła się totalna ewaporacja inaczej myślących. Przy zachowaniu demokratycznych haseł na sztandarach oczywiście. Pozorowana demokracja - cała PO, kwintesencja peowiackiego, pomunistycznego podejścia do państwa. Chłopaki z podwórka - i ich "polska" racja stanu.
          • la_mujer75 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:15
            Przypominam, że oddali, bo za bardzo wyjścia nie mieli i coś ich wtedy było mniej w sejmie, prawda ? I nie byli tak pracowici, nocą nie urzędowali...
          • cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:27
            > Tak, jednego jestem pewna: za 4 lata będą wolne wybory.

Aż sobie zrzut zrobię, bo nie wiadomo czy będą wolne internety. I trzymam cię za słowo, z naciskiem na "wolne".

> Argumnet, że PIS władzy
            > nie odda był już za poprzednich rządów- i jakoś oddał, na całe 8 lat.

Jest jedna, ale zasadnicza róznica - PiS jest u władzy bez koalicjantów.
            • iskierka3 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:07
              Matko, jezeli marzeka tak prorokuje jak chciala dac szanse Kukizowi na udowodnienie, ze jest dojrzalym politykiem to ja sie dopiero zaczynam bac.
              Bo nie wyglada zeby byly wolne wybory.
          • gris_gris Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:05
            Tak, pożyjemy, zobaczymy. Na szczęście ty głosujesz na PiS, wiec dla ciebie mała różnica.
            I nie rozśmieszaj mnie - 8 lat temu nie oddali władzy dobrowolnie, tylko sromotnie przegrali; a ze z braku większości w sejmie nie mogli sparaliżować państwa, to w demokratycznych wyborach przegrali. Ciekawe dlaczego teraz większość z nas sie martwi, ze nie będzie juz takiej możliwości.
          • oqoq74 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:10
            "zobaczymy co wyjdzie"

Jakoś nie bardzo bawi mnie patrzenie, jak władza "zobaczy co wyjdzie" z jej działań. Bo z ich działań wynika, że pomysłów mają dużo, ale niekoniecznie mądrych.
            A to co wyczyniają w edukacji i jakie plany mają, nie wróży, że "zobaczymy, co wyjdzie",zamieni się w "wyszło dobrze", raczej w typowe "byle co".
          • mum2004 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:23
            8 lat temu to była inna bajka. Lech miał żonę, córkę, wnuki, jakis tam szacunek dla prawa. Jar nie ma nic do stracenia. Nie ma rodziny, nikogo. To człowiek, który ma jeden cel: zapisać się w historii. Szanse na dobre zapisanie się w historii stracił - bo nie był Lechem wałęsą. Pozostaje samotność, frustracja, chora głowa.
            • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:41
              mum2004 napisała:

> 8 lat temu to była inna bajka. Lech miał żonę, córkę, wnuki, jakis tam szacunek
              > dla prawa.

To czemu go wtedy ośmieszałaś? Czemu go hejtowałaś? Nagle Lech Kaczyński zrobił się dla was wielkim autorytetem? Z mównicy sejmowej nagle jest cytowany przez twoich politycznych idoli?
              Nie znajduję dostatecznie obelżywych słów, żeby to skomentować.
              • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:44
                Widzisz, bo ważne jest tło, a na tle brata nawet Lech wydaje się pozytywną postacią.
                • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:50
                  mamma_2012 napisała:

> Widzisz, bo ważne jest tło, a na tle brata nawet Lech wydaje się pozytywną postacią.

Odpowiedziałbym ci, ale poczucie przyzwoitości każe mi ocenzurować swoją wypowiedź.
              • maslova Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 10:50
                A jak PiS przez wiele lat popierał się autorytetem "najwybitniejszego prezydenta w dziejach Polski" i wycierał sobie gęby jego słowami i poglądami, a teraz prowadzi działania kompletnie sprzeczne z wizją L. Kaczyńskiego, to jakich obelżywych słów należałoby użyć, żeby to skomentować?
          • ra-sowa Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:01
            Jeśli człowiek nie jest pewny co wyjdzie, to wcześniej się zastanawia, robi rozeznanie i konsultacje i dopiero potem decyduje, a nie postanawia w biegu i przegłosowuje w nocy.
            Jak sobie Marzeko będziesz robiła sweterek na drutach, to możesz powiedzieć - to są początki i zobaczę co z tego wyjdzie.
            Nie życzę sobie by moje dziecko było przedmiotem takich eksperymentów , jakie są planowane
          • baltycki Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:21
            > że PIS władzy nie odda był już za poprzednich rządów- i jakoś oddał, na całe 8 lat.
            Z wlasnej nieprzymuszonej woli big_grin
          • attiya Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:10
            Asia zadała ci konkretne pytania, więc skoro nie wiesz, to po co odpisujesz
            czy wybory będą za 4 lata? z obecną twarzą pis widzę to mniej więcej tak jak obecnie jest na Białorusi, więc widzę generalnie to czarno
            bo jeśli ktoś mnie nazywa komunistką i złodziejem, to nie mamy o czym rozmawiać
        • scher PIS zwróci państwo ludziom 16.01.16, 10:28
          asia_i_p napisała:

> zapewnisz, że za cztery lata odbędą się wolne wybory.

Boże, czy każda rozsądna osoba musi się choć raz skompromitować? Zdecydowanie jesteś pod zbyt wielkim wpływem mediów michnikozależnych i michnikopodobnych. Serio nie możesz choćby dla higieny psychicznej posłuchać czasem innych ludzi?

Wybory fałszowała poprzednia władza. Ta władza nie daje absolutnie żadnych powodów, aby wątpić, że chcą odebrać głos ludziom. Wręcz przeciwnie, wszystko co do tej pory zrobili, zwraca obywatelom podmiotowość i możność decydowania o swoich sprawach.

Rodzicom oddali dzieci (w sprawie sześciolatków wybór, w sprawach rodzinnych zakaz odbierania dzieci z powodu biedy), obywatelom oddali prawa polityczne (możliwość manifestowania bez strachu przed policją), powrócił do debaty publicznej głos rodziców dzieci niepełnosprawnych, na powrót słuchane jest zdanie nauczycieli (żadnej reformy bez uwzględnienia ich głosu) - dla mnie tendencja zwrócenia państwa Polakom i odebrania go uprzywilejowanej kaście pasożytniczej, antyrozwojowym grupom interesów jest aż nadto czytelna.
          • zona_glusia Re: PIS zwróci państwo ludziom 16.01.16, 12:29
            scher napisał:

> asia_i_p napisała:
            >
            > > zapewnisz, że za cztery lata odbędą się wolne wybory.
            >
            > Boże, czy każda rozsądna osoba musi się choć raz skompromitować?
            Kaczyński zapowiada zmianę ordynacji wyborczej.
            Wolne wybory mogą się odbyć na takich warunkach, że opozycji będzie bardzo trudno zwyciężyć.
          • asia_i_p Re: PIS zwróci państwo ludziom 17.01.16, 19:49
            Na razie obiecanych konsultacji w sprawie likwidacji gimnazjów nie ma.

Ja się nie boję fałszowania wyborów, bo ufam członkom komisji wyborczych, mężom zaufania, itd. Boję się, że skoro można ponownie zarządzić głosowanie w komisji, bo się wynik nie podobał, to można zmieniając ordynację wyborczą:
            - przedłużyć kadencję sejmu;
            - dać taki sposób liczenia głosów, w którym partia zdobywająca 25% głosów przy urnach ma 75% w sejmie.

I jeżeli prezydent mi mówi, że dobro ludzi stoi ponad prawem, a minister sprawiedliwości mówi, że rzeczywiście to, co zrobiono z TK w Stanach byłoby nie do pomyślenia, ale tam jest inna kultura polityczna, a u nas inna, więc są inne potrzeby - to oni są nawet w stanie zrobić to z czystym sumieniem.
          • zofijkamyjka Re: PIS zwróci państwo ludziom 17.01.16, 20:11
            i Ty niby propagandzie nie ulegasz?
          • pade Re: PIS zwróci państwo ludziom 17.01.16, 20:14
            No popatrz, a mnie nic nie oddali, tylko jeszcze chcą zabrać...pieniądze.
      • iskierka3 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:04
        Slusznie, niech sie nie ludzi - mnie nie odwiedziesmile
        Nie odwiedzie mnie tez wysyp nowych nickow i nowa metoda trollingu.
        Zycze zmadrzenia lub podwyzszenia morale i nie brania kasy za robienie swinstw. Alleluja.
    • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:08
      Czy prawactwo nie potrafi napisać nic od siebie tylko klepie co rusz te same, utarte farmazony? Ile można to czytać?
      • kozica111 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:15
        nie czytaj.
        • rosapulchra-0 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:52
          Też się nadziwić nie mogę, że araceli wchodzi w wątki, które mają w tytule PiS i się oburza, że ktoś pisze cokolwiek na temat tej partii.
          Araceli, dla własnego spokoju ducha i zdrowia nie czytaj takich wątków. Od razu lepiej się poczujesz tongue_out
          • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:59
            rosapulchra-0 napisała:
            > Też się nadziwić nie mogę, że araceli wchodzi w wątki, które mają w tytule PiS
            > i się oburza, że ktoś pisze cokolwiek na temat tej partii.

Nie 'cokolwiek' tylko ciągle te same - dawno obalone - frazesy. Tak - niezmiennie dziwię się braku jakiegokolwiek samodzielnego myślenia wśród zwolenników tej partii big_grin
          • rosapulchra-0 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:05
            araceli 12.01.16, 19:59
            rosapulchra-0 napisała:
            > Też się nadziwić nie mogę, że araceli wchodzi w wątki, które mają w tytule PiS
            > i się oburza, że ktoś pisze cokolwiek na temat tej partii.

Nie 'cokolwiek' tylko ciągle te same - dawno obalone - frazesy. Tak - niezmiennie dziwię się braku jakiegokolwiek samodzielnego myślenia wśród zwolenników tej partii big_grin

Zauważyłaś, że autorka wątku i jeszcze kilka innych osób, które się z nią zgodziły, wyraźnie zaznaczyła, że nie jest zwolenniczką PiS-u?
            • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:08
              rosapulchra-0 napisała:
              > Zauważyłaś, że autorka wątku i jeszcze kilka innych osób, które się z nią zgodz
              > iły, wyraźnie zaznaczyła, że nie jest zwolenniczką PiS-u?

Nikt nie jest zwolennikiem PiS, nikt nie głosował na PiS... big_grin ALE... i tu leci prawicowa propaganda, wytarte frazesy a na końcu okazuje się, że generalnie delikwentka to nic nie wie, nic nie rozumie i... nawet bez wstydu się do tego przyznaje big_grin
              • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:30
                No nie wiem - wystarczy pewnie troche moich wypowiedzi historycznych poczytac zeby sie zorientowac ze daleko mi do pisy chocby z tego powodu ze jest to partia bardzo katolicka a ja z KK wystapilam dawno na wlasne zyczenie i jestem od lat protestatka z wyznania. W ewentualnych problemach z tym rzadem najbardziej martwia mnie posuniecia gospodarcze i wcale nie jestem nastawiona jakos wielce radosnie.
                Po prostu poziom nienawisci i atakow i przeklamania nawet mnie wydal sie juz zenujacy stad ten watek.
                I powtarzam - nie musze sie na wszystkim znac. Dlatego nie wierze z gory we wszystko co mi media wpieraja szczegolnie ze sa tak jednostronne ze to widze nawet ja - przez lata zwolenniczka PO (zawiedziona bardzo) i zupelnie nie zwolenniczka Pis. Niestety nie mam obecnie za bardzo z czego wybrac poniewaz jako zdeklarowana chrzescijanka nigdy nie zgodze sie z postulatami lewicy (pod wzgledem socjalnym jako przedsiebiorca tez nie)

Nie jestem mistrzem polityki.
                Ale jak ludzie ida na marsze ze wolne media przestana istniec a ja nie moge w tych mediach odnalezc krztyny obiektywizmu za to znajduje totalna jednostronnosc - to nie rozumiem tego i juz.
                • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 23:03
                  Wiesz co, gdybyś faktycznie nie była zwolenniczką PiS-u, to byś takich rzeczy jak tutaj produkujesz nie pisała. I masz niestety dość nikłą wiedzę o otaczającym Cię świece - liczne przykłady w tym wątku - więc jesteś niezmiernie podatna na manipulacje "w necie". Nie odróżniasz choćby mediów publicznych od prywatnych, a wypowiadasz się na temat ostatniej demonstracji KOD-u. Piszesz o jakiejś "totalnej jednostronności", podając przykłady mediów, które akurat starają przynajmniej pozować na bezstronność - w odróżnieniu od mediów jawnie proPiSowskich, które nawet tej bezstronności nie udają. Nie czerp wiadomości z FB, tylko postaraj się dotrzeć do faktów. A jeśli szkoda Ci czasu i zachodu, to nie sil się na takie dramatyczne wątki, bo zdaje się wyszło na to, że w żadnej z poruszanych w pierwszym wpisie spraw nie miałaś racji, prawda?
              • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:56
                araceli napisała:

> Nikt nie jest zwolennikiem PiS, nikt nie głosował na PiS... big_grin

Jak to nikt? Ja głosowałem na PIS. Ja i jeszcze parę procent Polaków. Między innymi w reakcji na twój hejt - wyraziliśmy poglądy przy urnach.

Teraz możesz tylko gryźć paluchy ze złości.
                • maslova Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 11:49
                  > Teraz możesz tylko gryźć paluchy ze złości.
                  Ty już nie masz co obgryzać, 8 lat rządów PO zrobiło swoje... wink
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:49
        tzn ze ja jestem prawactwo?
        No nie - nigdy smile
        • lauren6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:54
          Dla niej każdy, kto się z nią nie zgadza jest prawakiem. Taka uproszczona wizja świata. Widać tak jej łatwiej żyć.
    • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:18
      A wyjaśnij może, gdzie należy szukać tych "prawdziwych" i "niezmanipulowanych" informacji? Gdzie np, wyczytałaś, że "KOD to manipulacyjna organizacja wciskająca Wam totalny kit!"? Pochwal się swoimi pewnymi źródłami. Gdzie się zatrzymujesz na tym "krótkim przeszukiwaniu sieci"? Bo ja dziś zajrzałam na portal wPolityce. I jestem przerażona falą nienawiści skierowaną przeciw wszystkim, którym się PiS nie podoba. Wyzywaniem nie tylko od "świń odrywanych od koryta", ale i od ubeków i gestapowców.

Oprzyj się na faktach. Sprawdź, co faktycznie PiS uchwalił i co zamierza uchwalić. Zweryfikuj, co obiecywali (np. w sprawie obniżania wieku emerytalnego - właśnie słyszę informację, że w tym roku się nie da i w ogóle o co dziennikarze pytają, czepiają się i tyle). I w wielu innych sprawach. Myśl samodzielnie.
      • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:19
        Dla mnie to, ze na czele KODu stoi Rysiek Petru jest sygnalem, ze to jedna wielka manipulacja i sciema finansowana przez zachodnie banki. Zeby sie Polakom za bardzo nie poprawilo bo kto wtedy bedzie pocieral dupy niemieckim starcom.
        • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:30
          Dokladnie tak.
          • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:36
            Dokładnie co tak?
        • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:31
          > Dla mnie to, ze na czele KODu stoi Rysiek Petru

Ale poza tym to się dobrze czujesz? Wszyscy zdrowi?

> Zeby sie Polakom za bardzo nie poprawilo

Od czego ma się Polakom poprawić?
        • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:34
          Dobrze byłoby gdybyś, osobo od "stul wreszcie swoj peowski pysk", nie wypowiadała się w wątku nt. hejtu. I zdaje się nie jesteś bezpośrednio zainteresowana sytuacją w Polsce, bo stukasz sobie wygodnie z emigracji?

Poza tym powtarzasz kolejne kłamstwa, takie jak o tym, że na czele KOD-u stoi Petru. Nie zapomnij też napisać, że płaci demonstrantom.
          • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:38
            A, i żeby nie być gołosłowną:
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,159913353,159913353,Pis_da_.html?p=159917304
          • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:29
            araceli, przestan zaklad coraz to nowe nicki.

Sytuacja w Polsce jestem jak najbardziej zainteresowana.
            • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:41
              black_halo napisała:
              > araceli, przestan zaklad coraz to nowe nicki.
              >
              > Sytuacja w Polsce jestem jak najbardziej zainteresowana.

Na łeb upadłaś???
              • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:03
                A to trzeba na leb upasc, zeby byc zainteresowanym sytuacja w Polsce?
                • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:08
                  Trzeba mieć manię, żeby widzieć mnie w innych osobach.
                  • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:18
                    Trzeba miec cos nie tak z glowa zeby wypowiadac sie w kazdym watku o PiSie tongue_out
                    • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:21
                      Jeśli nie zauważyłaś PiS jest partią rządzącą więc tak jakby przewija się w multum kontekstów dotyczących sytuacji w kraju.
                    • hipinka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:56
                      przecież black halo zna się na WSZYSTKIM, jest specjalistką w każdej dziedzinie, a już najlepiej orientuje się w sytuacji w Polsce, którą odwiedza raz na rok big_grin
                      nie wiesz czegoś, masz problemy? Zwróć się do black halo, wal jak w dym, ona zawsze postawi trafną diagnozę i da wyśmienitą radę smile
          • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 10:58
            mdro napisała:

> Poza tym powtarzasz kolejne kłamstwa, takie jak o tym, że na czele KOD-u stoi Petru.
            > Nie zapomnij też napisać, że płaci demonstrantom.

A to jeszcze ktoś o tym nie wie?
        • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:35
          Emm, on nie stoi na czele KODu.
          A zachodnie banki wielu Polakom dają pracę.
          • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:27
            https://www.blizejprawdy.pl/wp-content/uploads/2015/10/petru-w-kod-manifestacja-zdjecie.jpg

Pewnie fotomontaz co?

Pan Kijowski nie jest rozpoznawalny, jakby sam wyszedl na ulice to nikt by go nie poparl.
            • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:49
              > Pewnie fotomontaz co?

Tam z setka ludzi stoi. Wszyscy na czele KODu?
            • owczarkini Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:48
              Tak samo tam stoi Petru, jak i Kosiniak albo Nowacka czy Neumann. Oraz Rysio Kalisz smile
        • cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:40
          > Dla mnie to, ze ...

Na szczęscie twoje zdanie dla nikogo nie ma znaczenia tongue_out
          • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:24
            Tak jakby twoje mialo ...
            • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:42
              Ma bo ona w przeciwieństwie do Ciebie ponosi konsekwencje polityki w PL dezerterko.
              • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:05
                Ja tez. Jakby nie bylo, nadal jestem obywatelka tego kraju i wszystko co robi Polski rzad dotyczy tez mnie. I nie, nie mam zamiaru zrzekac sie obywatelstwa chocbys tutaj miala ujadac i szczekac w kazdym watku.
                • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:07
                  Nie - nie dotyczy Cię dezerterko.
                  • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:15
                    Jak to nie. Kupilam sobie nierucha w stolicy, w kazdej chwili moge wrocic, prawda? Wiec mnie dotyczy jak najbardziej.
                    • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:19
                      black_halo napisała:
                      > Jak to nie. Kupilam sobie nierucha w stolicy, w kazdej chwili moge wrocic, praw
                      > da? Wiec mnie dotyczy jak najbardziej.

A świstak siedzi i zawija w te sreberka big_grin
                      • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 08:49
                        Napisalam juz w innym watku, okazuje sie, ze belgijski rzad daje mozliwosc uzyskania ulgi podatkowej na nierucha w innym kraju wiec skorzystalam. Co roku bede teraz dostawac 3400 euro zwrotu podatku. Mam ci moze jeszcze akt wlasnosci przeslac?
                        • kaz_nodzieja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:37
                          Kupno kawalerki, nawet w samej stolicy nie daje Ci żadnego prawa do pouczania nas tutaj. Równie dobrze ktoś mógłby kupić mieszkanie w Belgii, Włoszech czy na Cyprze i uważać, że od tej chwili ma prawo wtrącać się w życie tych krajów, mimo że tam nie mieszka i nie pracuje. Ale zakup mieszkania w Polsce to dobra inwestycja, wkrótce mieszkania w Polsce będą na wagę złota, wykupywane na pniu przez uciekinierów z zachodnich kalifatów.
                          • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:07
                            Nie pouczam ani ciebie ani nikogo tutaj. Wnerwia mnie jedynie przyzwolenie na bylejakosc rzadow. I te ujadanie na nowy rzad, tak jakby cokolwiek sie z Polsce zmienilo. Do koryta dorwali sie inni a ci co siedzieli przy korycie 8 lat po prostu nie moga sie z tym pogodzic, miesiac dwa i sytuacja ucichnie. A jedynie co PO, Nowoczesna i KOD teraz osiagnela to deabte o polskich sprawach w komisji europejskiej. I tu juz nikt nie szczeka, ze obcokrajowcy maja czelnosc dyskutowac o polskiej sytaucji, ze maja czelnosc Polakow pouczac jaki maja miec rzad i jak ten rzad ma rzadzic i co robic. Jak ci zarzad komisryczny z samej Brukseli wprowadza to co bedziesz mowil? Ze dobrze jest, ze jakis Niemiec czy Francuz rzadzi w Polsce chociaz zadnych podatkow tu nie placi, nie ma nawet kawalerki i nadal mysli, ze po stolicy biegaja wolno misie polarne?
                            • kaz_nodzieja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:12
                              >I tu juz nikt nie szczeka, ze obcokrajowcy maja czelnosc dyskutowac o polskiej sytaucji, ze maja czelnosc Polakow pouczac jaki maja miec rzad i jak ten rzad ma rzadzic i co robic.

Jak to nikt nie szczeka? Transparent polskich kibiców - "Niemcy chrońcie swoje kobiety, a nie polską demokrację" zdobył wielką popularność i sympatię, nawet osób z zagranicy.
                              • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:32
                                > Jak to nikt nie szczeka? Transparent polskich kibiców - "Niemcy chrońcie swoje
                                > kobiety, a nie polską demokrację" zdobył wielką popularność i sympatię, nawet o
                                > sób z zagranicy.

Oczywiscie. Ale nie widze, zeby ktos tu prostetowal, ze niemiecka polisja ten transparent zabrala.

Po co bylo donosic do Brukseli? KE bedzie debatowac. Naprawde chcesz zeby zdelegalizowali demokratycznie wybrany rzad?
                                • kaz_nodzieja Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:43
                                  >Oczywiscie. Ale nie widze, zeby ktos tu prostetowal, ze niemiecka polisja ten transparent zabrala.

Bo trudno mieć pretensje o nakazanie zabrania transparentu obcych kibiców skoro nawet rodowici Niemcy nie mają prawa na legalnej demonstracji wyżej trzymać własnej flagi by nie prowokować "uchodźców". Skoro Niemcy słyszą, że mają schować własne flagi.... A Wy na demonstracjach w Belgii możecie nieść flagę Belgii czy też kogoś tam to uraża?
                                  • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:49
                                    Nie wiem, ja w Belgii nie demonstruje to sie nie interesuje tym tematen ale dam znac jak cos na ten temat znajde.

Moze jakis Polski polityk powinien sie wypowiedziec na temat demokraji w Niemczech czy jakos tak. Bo mnie sie zdaje, ze w Polsce nie jest zagrozona, skoro taki KOD mogl w ogole wyjsc na ulice.
                                    • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:05
                                      No to super, że mógł wyjść. Naprawdę super.
                                      Facepalm to mało.
                                • maslova Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 11:18
                                  www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/wysluchanie-w-parlamencie-europejskim-europoslowie-pis-o-polskich-wyborach,497801.html

Jakiś komentarz?
                            • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:22
                              Gdyby nie możliwy konflikt interesów, to pytanie czy lepszy mądry zarząd z zewnątrz czy głupi, ale krajowy byłoby całkiem zasadne.
                              Obecny rząd na przykład, na ten moment wydaje się, że gra na rzecz Rosji i to jest bardzo niepokojące. Ja już wolałam europejską bramkę.

• black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:38
                                Co ty opowiadasz ! Obecny rzad jest skrajnie rusofobiczny co dla Polski jest bardzo niedobre. Prorosyjka i proniemiecka (a ogolnie proeuropejska) byla PO, PiS to zakamuflowana opcja amerykanska, parafrazujac klasyka.

Problem lezy glownie w tym, ze w Polsce nie ma politykow propolskich, ktorzy nad interes wschodu, zachodu czy zaoceanu przekladaja interes Polski i Polakow.

Nowoczesna stoi po stronie zachodnich bankow, Komorowski i PO bardzo wspieraly wplywy rosyjskie w Polsce (WSI, sprawa smolenska niewyjasniona, wrak nadal w Rosji, Nord Stream, przeciaganie budowy gazoportu tak na szybko). PiS natomiast notorycznie chce w Polsce baz NATO, wyrzutni rakietowych a ostatnio nawet i glowic nuklearnych. No w Polsce nie ma ani jednego polityka, ktory by mial na uwadze interes Polski !
                                • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:45
                                  > przeciaganie budowy gazoportu tak na szybko

Za to nowy prezes Orlenu (z nadania pisowskiego) zdążył już błyskawicznie podpisać trzyletnią umowę na dostawę ropy z Rosji. Bardzo antyrosyjsko, bardzo.
                                  • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:49
                                    A to jakos mi umknelo. Mainstream nie rozdmuchal?
                                    • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:09
                                      No wiesz, oni działają w takim tempie, pracując po nocach, że nie tylko Tobie umknęło. Mnie również, szczerze mówiąc uncertain Poza tym, mainstreamowe i prorządowe to są teraz te media, które raczej takie informacje będą przemilczać albo przekuwać w sukces i mydlić oczy.
                                      • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:14
                                        Sama widzisz, ze wszystko zalezy od tego kto wiadomosc podaje. Bo z jednej strony to nie powinnismy kupowac ropy od Arabii Saudyskiej, ktora nadal stosuje kare smierci, ani do Rosji, ktora tez ma swoje za uszami. Ale umowa jest niezla. Oczywiscie, przez 3 lata barylka po 35 dolcow to niezla umowa ale jesli za 3 lata cena wzrosnie to zawsze znajdzie sie ktos kto powie - trzeba bylo podpisac umowe na 10 lat. A jakby dzisiaj podpisali to rusofilski rzad.
                                        • morekac Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:21
                                          Jakąś musimy - demokratyczna ropa jest na Morzu Północnym. Ale poza tym jest też droższa. Ale mimo wszystko w interesie Polski leży jednak dywersyfikacja dostaw i nieuzależnianie się od jednego dostawcy, w dodatku tradycyjnie niezbyt przyjaznego.

>Oczywiscie, przez 3 lata barylka po 35 dolcow to niezla umowa ale jesli za 3 lata cena wzrosnie to zawsze znajdzie sie ktos kto powie

A jeśli cena będzie spadać?
                                          • scher Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 16.01.16, 11:04
                                            morekac napisała:

> Ale mimo wszystko w interesie Polski leży jednak dywersyfikacja dostaw i nieuzależnianie się

Ile listów w tej sprawie napisałaś do Tuska, kiedy jeszcze można było mieć nadzieję, że to polski polityk?
                                            • maslova Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 11:24
                                              A Ty?
                                • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:05
                                  Co też może bardziej ucieszyć Putina niż słaba, samotna Polska rozwalająca jedność UE, wojująca przeciwko Niemcom.
                                  A gdyby chcenia pisu w sprawach obronności miały cień szansy przeistoczyć sie w rzeczywistość, to Putin miałby pretekst, żeby kilometr za naszą granicą postawić wyrzutnie rakiet jądrowych.
                                  Przytulaski Kaczuchy z rusifilnym Orbanem to też przejaw rusifobii?
                                  To co robi PiS jest odpowiedzią na modlitwy cara.
                                  Także rozróżniaj deklaracje od działań.
                                  • zona_glusia Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:19
                                    Dodatkowo podobno Macierewicz wstrzymał programy dozbrajania polskiej armii.
                                  • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:24
                                    Prawda jest taka, ze dla Polski znacznie korzystniejsze jest zblizenie z Rosja niz w Niemcami. Mozesz mi nie wierzyc ale to nie Rosja stawia w Polsce supermarket na kazdym zakrecie, gdzie sprzedaje swoje rosyjskie produkty. I to nie Rosja jest najwiekszym beneficjentem unijnych dotacji z Polski. Natomiast unioeuropejskie sankcje nalozone na Rosje, najbardziej udezyly w Polske, to nasi producenci poniesli najwieksze straty.
                                    Niemcy jako duzy kraj z prezna gospodarka moga sobie pozwolic na wiele i wychodzi na to, ze teraz na Ukrainie tam gdzie my potracilismy kontrakty, tam weszly Niemcy.
                                    • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:26
                                      > dzie sprzedaje swoje rosyjskie produkty.

Kuźwa, Black, Rosja NIE MA swoich rosyjskich produktów!

> nasi producenci poniesli najwieksze straty.

Którzy? Producenci jabłek? Jesienią nie mieli czego sprzedawać, dlatego mieliśmy w Polsce najdroższe jabłka od lat.
                                      • paszczakowna1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:29
                                        >Kuźwa, Black, Rosja NIE MA swoich rosyjskich produktów!

Nie no, ma. Ropę. Którą nam sprzedaje jako praktycznie monopolista.
                                        • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:30
                                          > Którą nam sprzedaje jako praktycznie monopolista.

Dobrze że nie w supermarketach na każdym rogu big_grin
                                      • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:38
                                        Uwazasz, ze Polska do Rosji i na Ukraine tylko jablka eskportowala?
                                        • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:44
                                          > Polska do Rosji i na Ukraine tylko jablka eskportowala?

Nie, ale najgłośniej było o jabłkach. Który produkt masz na myśli?
                                          • black_halo Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:54
                                            Ogolnie owoce i warzywa; gruszki, czeresnie, wisnie, kalafiory. Oraz emabrgo na mieso.

Natomiast najwieksza czescia eksportu sa maszyny rolnicze i budowlane oraz AGD. Przez sankcje Rosja i spoleczenstwo znaczaco zubozalo wiec kupuja znacznie mniej.
                                            • szarsz Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 12:21
                                              Niestety nie są dostępne dane za 2015, a z 2014 trzy kwartały, dlatego takie porównanie. eksport gruszek ogółem (odpowiednio trzy kwartały kolejnych lat):

2011 12 tys. ton
                                              2012 24 tys. ton
                                              2013 21 tys. ton
                                              2014 23 tys. ton

W 2014 obowiązywało już embargo, dlatego zamiast 16 - 17 polscy rolnicy sprzedali do Rosji 7 tysięcy ton.

Sama sobie możesz porównać resztę.

> Przez sankcje Rosja i spoleczenstwo znaczaco zubozalo

Wina PO?
                                            • lusitania2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 12:22
                                              www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Polski-eksport-zywnosci-nadal-rozpedzony
                                              wyborcza.biz/biznes/1,100896,17780525,Sprzet_AGD__made_in_Poland__idzie_na_rekord.html

reasumując - do Rosji eksport nam spadł, w innych kierunkach wzrósł ponad straty na rynku rosyjskim.
                                              Wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł, wzrósł
                                              Embargiem Rosja nie została objęta za niewinność, a za zbrojną napaść na Ukrainę. I słusznie.
                                              A środkami na wzrost zamożności swojego społeczeństwa dysponuje - i powinien się tym przejmować - rosyjski rząd. Nie my.
                                    • paszczakowna1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 11:28
                                      Jasne. Oczywiście "korzystne" jest zbliżenie z biednym, chorym (tragiczne wskażniki zdrowotne), gospodarczo niewydolnym, za to zamordystycznym i nadrabiajacym nędzę wewnętrzną militaryzmem państwem, a nie prężnym gospodarczo i demokratycznym państwem.

Powiedziałabym putinowski troll, ale diagnozuję raczej mózg wyprany przez putinowskie trolle.
                                    • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 12:01
                                      Ty bredzisz?
                                      Bilans handlowy z Niemcami i Rosją mamy podobny, czyli ok. 18 mld pln.
                                      Subtelna różnica polega na minusie przed jedną liczbą.
                                      Jak myśli którą?
        • zofijkamyjka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 20:18
          o tym, Petru to w których "obiektywnych" mediach wyczytałaś? Przeciez to kłamstwo
    • livia.kalina Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:18

"Trybunał konstytucyjny? Dlaczego nikt nie biegał na manifestację jak PO zrobiło zamach na konstytucję? "

A jaki PO zrobiło zamach na konstytucję?
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:39
        wprowadzilo szybciutko pod koniec wyborow nowych sedziow swoich aby miec niemal calkowita wiekszosc w TK? Wprowadzili w tym celu w czerwcu przed wyborami nowelizacje? Zmieniajac dotychczasowa praktyke w celu zapewnienia sobie mozliwosci wplywania na polityke po przegranych wyborach?
        • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:48
          To nie był zamach na KONSTYTUCJĘ. To raz. Dwa, nowelizacja ustawy była przygotowywana przez dwa lata, brali w tym udział także posłowie PiS-u i nikt im ust nie kneblował. Co więcej, nikt im nie bronił zaskarżyć tej ustawy czy jakiegokolwiek jej punktu do TK. Ba, nawet to zrobili, po czym szybciutko skargę wycofali.

I żadna praktyka nie została zmieniona, praktyką było właśnie to, że odchodząca (czy mająca odejść) partia przeróżne ciała obsadzała - patrz poprzednie rządy PiS.
        • kai_30 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:58
          A pamiętasz o tym, że Trybunał Konstytucyjny orzekł, że dwóch sędziów było wybranych nieprawidłowo? I unieważnił ich wybór? Czyli zrobił to, do czego został powołany - stanął na straży konstytucji!

Jeśli postępowanie PO nazwiesz zamachem na konstytucję, to jak nazwiesz to, co zrobił PiS, czyli wybór swoich sędziów, bez oczekiwania na wyrok TK w sprawie poprzednio wybranych? Wystarczyło poczekać kilka dni przecież... Jak nazwiesz nieprzyjęcie przez Prezydenta ślubowania od prawidłowo wybranych sędziów? Jak nazwiesz głosowanie po nocach, przyjmowanie ślubowania po nocach, zmianę składu komisji po głosowaniu, kiedy okazało się, że wynik głosowania jest niekorzystny? Jak nazwiesz przepchnięcie ustawy, którą krytykują wszystkie środowiska prawnicze, na której suchej nitki nie zostawiło Biuro Analiz, wskazując nie tylko, że ustawa jest niezgodna z konstytucją, ale że jej zapisy są wewnętrznie sprzeczne? A oni nic, dalej, jak czołgi.
        • gris_gris Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:10
          No teraz to nas przekonałam, ze nie jestes zwolenniczka PiS!
          • gris_gris Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:10
            Przekonalas
        • kama265 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:28
          totalnie nie wiesz, o czym piszesz.
    • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:20
      damajah napisała:
      > Było trudno doszukać się rzetelnych i
      > nfo ale udało mi się wygrzebać że: małe sklepy zapłacą prawdopodobnie ok 0,1% o
      > d obrotu! Zzlitujcie się - jeśli macie obroty 10000/mc to zapłacicie 10 zł poda
      > tku!

Żeby nie być gołosłownym - oto przykład zrytego beretu. Jak ktoś ma 10tysOBTORU w sklepie to z dużym prawdopodobieństwem ponosi stratę (marża - koszty utrzymania, zusy itd). Ale te 10zł będzie musiał zapłacić BEZWZGLĘDNIE.

Oczywiście prawactwo nie wie co to obrót i im się wydaje, ze to czysty zysk właściciela.
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:42
        Nie no przepraszam - ja prowadze e sklep i 10zl to nie problem a obrot miesieczny 10 tys to jak na razie marzenie smile (zaczynam dopiero)
        Zakupilam towar za jakies 8 tys. Warty jest w cenach w jakich sprzedaje jakies 25 tys. Jesli uda mi sie tym obrocic w miesiac to bede przeszczesliwa i naprawde nawet 100zl podatku nie bedzie problemem...
        • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:46
          Wiem co to obrót - przyklad z 10 tys byl latwy do podania i zwielokrotnienia dla kazdego.
          • cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:50
            Podatek jak rozumiem też jest łatwy do zwielokrotnienia big_grin
        • lusitania2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:49
          damajah napisała:

> Zakupilam towar za jakies 8 tys. Warty jest w cenach w jakich sprzedaje jakies
          > 25 tys. Jesli uda mi sie tym obrocic w miesiac to bede przeszczesliwa i naprawd
          > e nawet 100zl podatku nie bedzie problemem...

czyli twoja marża to 200% wartości towaru z hakiem.
          Nie będę się nawet pytać czym handlujesz, bo w obrocie legalnymi towarami takie marże nie występują.
          • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:59
            A jakieś rękodzieło? Np. ręcznie szyte misie, torebki z paciorków czy sweterki z owiec błogosławionych przez papieża? Tu cenę sobie można zapewne zaśpiewać dowolną, pytanie kto kupi. Tak z ciekawości pytam wink, w ogóle się na tym nie znam.
            • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:02
              Pytanie kto jest w stanie wytworzyć rękodzieła typu ręcznie szyte misie' za 10tys miesięcznie...
              • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:08
                Chińczycy wink.
            • kawka74 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:06
              Rękodzielnicy najczęściej sprzedają swój towar sami, ewentualnie za pośrednictwem platform typu daWanda czy Pakamera, przynajmniej większość z nich, ta, która rękodziełem zarabia na życie.
              BTW myślisz, że sweterek z owiec pobłogosławionych przez papieża będzie mniej gryzł? ;p Szukam swetra dla siebie, wełna gryzie, akryl grzeje, a bawełna chłodzi....
              • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:46
                Tak mi się tylko skojarzyło z tą czyniącą cuda wełnianą pościelą, co to ją emerytom za ciężkie pieniądze na pokazach wciskają. Tam zdaje się argument "papież pod taką sypiał" padał (oczywiście ten właściwy Nasz Papież).
            • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:06
              a tak, to rekodzielo. Ale ani nie misie, ani nic swietego i nic co ma (bron Boze) z papiezem.
              Ale cos co mnie kosztuje w Turcji u producenta 1.10 EU tutaj sprzedaje za ok. 30 zl bez problemu bo i tak jest dosyc tanie a bardzo ladne i warte w PL tej ceny. To zalezy od wielkosci i rodzaju towaru. Na niektore rzeczy mamy 100% a na niektore dobrze ponad 200% bo to i tak nie sa duze pieniadze dla kupujacych a za to sprzedaje sie w coraz wiekszych ilosciach.
              • memphis90 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:31
                Coś, co kosztuje 4zł sprzedajesz za 30? To musi być zdrowo przepłacony badziew...
                • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:42
                  Nie jest. To bardzo ladne i porzadne produkty. Po prostu kupuje je u producenta ktory chce sie rozwijac na nowe rynki a jako ze w PL doslownie niemal nikt tym nie handluje a ja zamawiam stosunkowo niewielkie ilosci na razie to mam znakomite ceny (latwe dla nich do wyprodukowania - bo chociaz to wszystko jest robione recznie to jednak z podzialem na role i idzie dosc szybko.
                  wiem ze za jakis czas bede placic za to samo 2,2 EU ale to wciaz bedzie mi sie oplacac.
                  Ja wiem ze najlatwiej zalozyc ze robie cos zle ale nie robie - ani nic nieuczciwego ani bardziewnego. Jak dotad klienci tak zadowoleni ze polecaja nas znajomym i Ci kupuja od nas (wiem bo sami klienci nam to mowia) Tym bardziej ze to co kupuja od nas w turcji na grand baazar kupia o wiele drozej, podobnie jak na zagranicznych portalach, nie wspominajac o malych sklepikach tureckich ktore zdzieraja kase z turystow niesamowicie (dopiero tetaz to widze jak wiem ile kosztuje produkcja)
                  Wiem od naszego producenta ze w krajach typu niemcy czy UK narzucaja siobie i 400% marzy ale PL nie jest na to az takim klientem.
                  • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:51
                    Kupujesz coś ręcznie robionego po euro i sprzedajesz z wielokrotną przebitką.
                    Robisz to samo co krytykowane koncerny, ktoś w świecie pracuje za grosze, nie dajesz zarobić polskim producentom, a ty na pośrednictwie zarabiasz.
                    Zle wiadomiści są takie, że jeśli to taki biznes za szybko pojawi się ktoś, kto zadowoli się dużo niższą marżą.
                    • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:07
                      po pierwsze moja marza JEST niska. W PL moge sie porownac tylko do jednej firmy ktora sobie nie poradzila (mieli duzo drozej od nas) i do kilku pojedynczych ogloszen.
                      Po drugie znam cala firme ktora wyrabia te produkty. Spedzilam u nich kilka dni (sama tez sie tym pobawilam bo to fajne dla mnie jako plastyka) i wiem ze Ci ludzie maja calkiem dobra prace w Turcji. Po prostu robia rzeczy ktore sa efektowne, ktore na zachodzie kosztuja duzo, za ktore nawet w Turcji Turcy w slepikach biora duzo. A ten producent skupia sie na eksporcie do innych krajow. Eksportuje duzo i do wielu krajow (tez do USA) Tylko w PL nie ma nikogo - my jestesmy pierwsi wiec mamy na poczatek ekstra ceny.
                      • lusitania2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:18
                        wiesz co, nie będę pytała o linka do twojego sklepu, nie będę pytała o rodzaj towaru, którym handlujesz, powiedz mi tylko na którym miejscu wychodzisz w wyszukiwarce google i ile za to płacisz.
                        • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:33
                          nawet chetnie bym powiedziala (odnosnie linka) ale tego nie zrobie z dwóch powodów. Po pierwsze kiedys zalozylam watek na temat mojej dzialanosci (wtedy z pytaniami o sens reklamy na blogach) i wszyscy pytali a ja nie mialam intencji robienia sobie reklamy przez forum i nadal nie mam.
                          Dwa ze byloby glupota z mojej strony po tym co napisalam podawac linka do sklepu. Tym bardziej ze ekstra warunki zakupow sa czasowe (chociaz i potem beda niezle ale juz nie takie jak teraz)
                          Jesli ktos trafi dokladnie z szukaniem w to co mam to jestem chyba na czwartym miejscu - ale to nie sa znane produkty wiec wiecej wejsc mamy z innych hasel gdzie wyswietlamy sie o wiele nizej. A place chyba nie wiecej niz 250-500/mc. Duzo nam dalo kilka artykulow w blogach. Szczerze mowiac takimi rzeczami zajmuje sie moj maz wiec ja nie mam pelnej wiedzy - ale to zalezy od ilosci klikniec. Najwiecej klientow mamy przez...dotychczasowych klientow. Pisza i dzwonia i widze ze z danego miasta mamy potem zamowienie za zamowieniem. Bo to sa rzeczy ktore najlepiej wygladaja "na zywo"i bardzo sie podobaja wtedy kiedy je ktos zobaczy w realu. Zreszta w ogole pomysl sklepu wzial sie z tad ze ja sama sie zachwycilam tym, zakupilam do domu roznosci, znajomym sie podobalo i pytali gdzie to kupic - i tak poszlo.
                          • lusitania2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:48
                            damajah napisała:

>A place chyba nie wiecej niz 250-500/mc.

i za to właśniewink lubię pytanie o google. Precyzyjnie pokazuje orientację w temacie e-handlu.
                            "Koszty mojej działalności? Chyba...."
                            • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:51
                              lusitania2 napisał:
                              > damajah napisała:
                              >
                              > >A place chyba nie wiecej niz 250-500/mc.
                              >
                              > i za to właśniewink lubię pytanie o google. Precyzyjnie pokazuje orientację w tem
                              > acie e-handlu.
                              > "Koszty mojej działalności? Chyba...."

Autorka wątku precyzyjnie pokazała, że nie wie NIC - o prowadzeniu biznesu (ponoć swojego), reklamie, podatkach prawie. Może by się lepiej tą swoją 'plastyką' zajęła?
                • lusitania2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:52
                  memphis90 napisała:

> Coś, co kosztuje 4zł sprzedajesz za 30? To musi być zdrowo przepłacony badziew.

np. futerały na telefony komórkowe. Marża i cena się mniej więcej zgadza z tym, co damajah pisze.
                  Tyle, że to są rzeczy, które znajomi z branży zwykle dorzucają gratis do drogiego telefonu, bo ze sprzedaży samych futerałów na zus by nie wyrobili.
          • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:02
            handluje towarami sprowadzanymi z turcji jak najbardziej legalnie. Inna sprawa ze sa to towary niszowe i poczatek byl trudny ale jest coraz lepiej, sklep sie rozwija i mamy coraz wiecej klientow. Szczerze mowiac mysle ze moglibysmy miec wiecej niz 200% ale nie w PL (w niemczech to z palcem w nosie bo to sie sprzedaje tam bardzo ale tez konkurencja jest duza)
            Mam towar prosto od producenta, bez zadnych posrednikow, hurtownii itp. Koszt to tylko sprowadzenie ale poniewaz to nie sa ciezkie rzeczy to da sie cakkiem tanio sprowadzic - dokladaja to na wierzch w tirach z duzymi przesylkami i jest dosyc tanio. I calkowicie legalnie i zgodnie z prawem uwierz mi smile
            • rosapulchra-0 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:08
              Damajah, nie popełniaj tego błędu i nie tłumacza się na tym forum. Bo każde twoje słowo zostanie przekręcone i użyte przeciwko tobie.
              • maslova Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 17.01.16, 11:47
                Rosa, dlaczego sama nie stosujesz się do rad, których udzielasz innym?
        • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:00
          O tak oczywiście - każdy Ci uwierzy (szczególnie biorąc pod uwagę naiwność Twoich wypowiedzi) że sprzedaż towar z 200% marży big_grin Świstak siedzi i zawija w te sreberka big_grin
          • ofelia1982 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 09:28
            Mam na boku mala działalność i tez sprzedaje online sprowadzane rzeczy. Marża jest dużo wyższa niż 200% bo towar jest nowością. Niestety nie mam czasu na rozwijanie działalności wiec sprzedaży dużej nie mam. Ale na zywo towar tak się podoba, ze na targach w jeden dzień miałam zarobek 1500zl na czysto (PO zapłaceniu za stoisko)...wiec wiesz, marża zalezy od tego co sprzedajesz i jakie masz koszty produkcji, zakupu towarów.
            • lusitania2 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 10:35
              ofelia1982 napisała:

>wiec wiesz, marża zalezy od tego co sprzedajesz i jakie masz kos
              > zty produkcji, zakupu towarów.

Tak czy siak - przy niskiej cenie sprzedaży (damahja podała ok. 30 zł za sztukę), na swoje wychodzi się dużym obrotem. Policz sobie, odliczając od tych 30 zł koszt samego towaru (a przydałoby się jednak jeszcze dorzucić koszty transportu), 23% vatu, 18% podatku, zus (a co najmniej składkę zdrowotną, circa 280 zł, jeśli damahja tylko ubocznie tym się zajmuje i zusu płacić nie musi) ile musi sprzedać, żeby zarobić chociaż te +/- 1290 minimalnej pensji na rękę.
              O reszcie kosztów nie będę pisać, bo dziewczyna się w nich sama nie orientuje.
    • koronka2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:29
      Jeśli twierdzisz, że duże sklepy nie płacą podatku to ja nie mam więcej pytań. I traktuję ten post jako kolejną wrzutkę obliczoną na jałową dyskusję. Argument o zamachu PO mówi sam za siebie, już nic nie musisz wyjaśniać.

Aha - nie jestem zwolenniczką PO, za bardzo mi podpadli, ale nie muszę szukać "rzetelnych" informacji żeby wiedzieć, że na rządach PIS wyjdę finansowo jak Zabłocki na mydle. Do tego świetnie pamiętam PRL - i to, co się dzieje obecnie to kalka z tamtego okresu. Niewiarygodne jest, że ci ludzie mają przy tym na ustach walkę z komuną tongue_out - postępując przy tym wg starej, dobrej, partyjnej szkoły.
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:32
        przepraszam - ja nie jestem specjalnie dobrze poinformowana. Duze e-sklepy placa podatek od obrotu? Ja siebie nie mam za znawce - po prostu boje sie otwierac jakiekolwiek media bo wylewa sie fala straszenia, paniki i negatywnych emocji. A to dziala fatalnie na wizerunek naszego kraju.
        • cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:39
          Podsumujmy: nie znasz się na pracy nauczyciela, nie znasz się na sklepach i nie znasz się na ekonomii. A jednak na właśnie te tematy wysmażyłaś całkiem długasnego posta.

Może pogadamy systemach wentylacji, albo układaniu dawek pokarmowych dla loch karmiących - pewnie też się na tym nie znasz, ale temat przyjemniejszy big_grin
          • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:53
            To oswiec mnie na temat placenia podatkow przez duze sklepy. Szczegolnie duze sieciowki smile W koncu szukam wciaz informacji, zbieram je i staram sie wyrobic wlasne zdanie bo mam dosc tego co mi wmawia radio, gazety i tv.
            Co do nauczycieli - ok, nie jestem nauczycielem ale jestem rodzicem. I z mojej wiedzy (od nauczycieli) wynika ze nic sie w zajeciach wyrownawczych mojej corki (niestety poslanej przeze mnie wczesniej do szkoly) nic sie nie zmieni. Ciesze sie ze sie zapytalam bo moglam panikowac ze biedne dziecko zostanie pozbawione przez nowy rzad potrzebnych jej zajec po wlaczeniu rano radia na kilka minut.
            • cosmetic.wipes Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:03
              Nie oświecę cie, albowiem się na tym nie znam. Jestem budowlańcem.

Jednakowoż róznica między nami polega na tym, że ja nie zakładam wątków na tematy, o których nie mam pojęciatongue_out
            • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:04
              damajah napisała:
              > To oswiec mnie na temat placenia podatkow przez duze sklepy. Szczegolnie duze s
              > ieciowki smile W koncu szukam wciaz informacji, zbieram je i staram sie wyrobic wl
              > asne zdanie bo mam dosc tego co mi wmawia radio, gazety i tv.

No więc oświecę Cię - duże sklepy podlegają dokładnie takim samym przepisom podatkowym jak małe sklepy. Zrozumiałe?
              • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:07
                ale ja nie pytam o duze sklepy i male sklepy. Ja pytam o e-sklepy kontra stacionarne.
                • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:11
                  damajah napisała:
                  > ale ja nie pytam o duze sklepy i male sklepy. Ja pytam o e-sklepy kontra stacio
                  > narne.

Po co kłamiesz jak 2 posty wyżej jest to pytanie? Brzmiało ono:
                  "To oswiec mnie na temat placenia podatkow przez duze sklepy. Szczegolnie duze sieciowki smile "
                  • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:33
                    Przepraszam - to skrót myslowy. Na poczatku pisalam o e-sklepach i do tego sie odnosilam, bo przeciez chodzi o podatek od e sklepów! Nie wchodzilam w ogole w temat sklepow stacionarnych.
            • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:05
              A co Ci mieli powiedzieć? Że Twoja córka straci zajęcia wyrównawcze? Sami jeszcze nic nie wiedzą (patrz uwagi Asi), bo PiS-owi może się odmienić z dnia na dzień.

A poza tym jak to w końcu było - pytałaś się nauczycieli w szkole czy szukałaś w internecie? Bo w pierwszym poście pisałaś jakby co innego niż tutaj...
              • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:11
                Pytalam i szukalam. Napisalam gdzies o wypowiedzi dyrekcji i zgodnie z prawda nie byly to wypowiedzi dyrekcji z mojej szkoly. Ale pytalam tez nauczycielki od zajec wyrownawczych - i grzebalam w necie szukajac opinii samych nauczycieli i dyrekcji.
                • mdro Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:40
                  I gdzie konkretnie "w necie" te wypowiedzi przeczytałaś?
            • zwariowana_wariatka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:06
              Twojej córce nie zlikwidują zajęć, ale tysiącom innych dzieci tak. dobra zmiana! moja siostra nie ma nic przeciwko, mniej pracy będzie miała wink jest nauczycielką.
            • ra-sowa Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:10
              naprawdę myslisz, że to nic w szkole nie zmieni?
              Nie znam się, ale się wypowiem.
            • claudel6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 00:43
              ja Cie oświecę - sklepy płacą podatek liniowy 19%. od dochodu.
        • kawka74 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:46
          I zobacz, jak na tym wyszłaś - popełniłaś grzech, który byłaś uprzejma zarzucić 'hejterom'. Nie doczytałaś, nie sprawdziłaś, poprzestałaś na pobieżnym przejrzeniu bliżej nieokreślonych stron i na tej podstawie wysmażyłaś listę zarzutów. Może przestań się bać, zacznij czytać dokładniej i wyciągać wnioski.
        • la_mujer75 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:45
          A może to nie fala paniki, tylko rozsądne uwagi ? Ale żeby umieć to dostrzec, to trzeba chcieć.
          W innym przypadku - rzeczywiście można się poczuć niekomfortowo - normalnie, kroczę sobie w krainie tęczowych jednorożców, a tu mnie jacyś ludzie straszą i mówią, że wcale nie kroczę po miękkiej , pachnącej trawce, a u mojego boku nie kroczy jednorożec, tylko wychudzona szkapa...
        • pade Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:05
          Na Twój wizerunek fatalnie działają Twoje wypowiedzi.
          Nic nie wiesz, coś tam przeczytałaś, ale nie do końca, bo się wystraszyłaś, i ślesz dramatyczny apel: Polacy! Nic się nie stało!
    • paskudek1 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:34
      kwestia pierwsza - podatek od e-sklepów - no cóż, na razie nic nie wiadomo ale obecny rząd niestety wsławił się jużtym, że wprowadza przepuisy swoim trybem, bez jaichkolwiek onsultacji, pytania kogokolwiek )a już zwłaszcza fachowców) o opnię czy zdanie. Nie dziw się więc, że osoby zaintersowane są zaniepokojone. Bo z obecnymi władzami trudno dyskutować nawet na etapie ich ZAMIARÓW a co dopiero PO fakcie wprowadzenia jakiejkolwiek regulacji prawnej. Z samego ślepgo uporu i chęci udowodnienia, że "ono mają rację" będą wmawiali że protestujący to "świnie oderwane od koryta" i "beneficjenci dawnego układu". Wybacz ale w takiej atmosferze opozycja choćby miała MILION i to najbardziej merytorycznych argumentów, nie przebiją się do ludzi. Bo część społeczeństwa da się na te świnie i tych beneficjentów nabrać a obudzą się w z nowym podatkiem.
      kwestia druga- owszem CZĘŚCI dyrektorów i CZĘŚCI nauczycieli się pomysł zniesienia art. 42 Karty Nauczyciela podoba. Ale... jak wszystko ma to swoje i dobre i złe strony. Dobre - zniknie w wielu placówkach fikcja w realizowaniu tych godzin, wypełnianie dzienników dla samego wypełnienia dokumentacji bo nauczyciele, z racji specyfiki placówki albo funkcji w szkole nie mają realnej szansy na rzetelne realizowanie tego artykułu. Te zajęcia są obowiązkowe dla NAUCZYCIELI a nie dla uczniów. I o ile w szkołach od podstawówki po liceum jest szansa na ich realizację o tyle np nauczyciel - bibliotekarz już niekoniecznie (bo dzieciaki nie przyjdą do biblioteki zbyt chętnie PO lekcjach) albo nauczyciel w szkle dla dorosłych. Tam też słuchacze nie przyjdą na dodatkowe, nieobowiązkowe zajęcia bo mają inne obowiązki.
      Ale z drugiej strony - te godziny "karciane" jak je nazywają dawały szansę na zmobilizowanie nauczycieli do zajęć wyrównawczych, dyrektorów szkół do uwzględnienia tego w planach lekcji itp. Nie będzie obowiązku - zniknie spora część z tych zajęć. Nie łódź się. Natura ludzka jest prosta - zazwyczaj robimy to co MUSIMY. A samorządy za dodatkowe zajęcia NIE ZAPŁACĄ bo nie mają z czego
    • zazou1980 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:41
      Po prostu postanowili zawalczyc z pisem ich wlasna bronia. Tepy lud kupil ich bajki, to warto sprobowac ze swoimi...
    • maadzik3 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:43
      wiesz, sklep z 10.000 zł. obrotu (nie przychodu) raczej by nie przetrwał. Rentowność w handlu jest na poziomie 2-5% (w specjalistycznym wyżej ale też bez fikołków). Zatem mając 10.000 OBROTU masz 200-500 zł. PRZYCHODU miesięcznie (o dochodzie nie mówiąc) - pracowałabys?
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 19:58
        jak pisalam to byl przyklad zeby latwiej bylo pomnozyc. Ja prowadze e-sklep. Dopiero zaczynam wiec jestem jeszcze na stracie ale jest coraz lepiej. Dla mnie podatek rzedu 100 zl/mc (jesli sklep ruszy pelna para) nie jest powodem do paniki - nie zamkne z tego powodu dzialalnosci ani nie przeniose sie do innego kraju. To co wyczytalam i wysluchalam wczoraj rano w mediach wprawilowby mnie w przekonanie ze zaraz splajtuje - zanim zaczne naprawde zarabiac. A to nieprawda.
        • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:08
          Wiele sklepów działa z minimalnym narzutem, to zupełnie inna koncepcja biznesowa niż twoja.
          Tam choćby niewielki podatek obrotowy znacząco zmienia wynik finansowy i jeśli zmieniając adres firmy będzie można ocalić część zysków, każdy zrobi to bez wahania.
        • oqoq74 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:11
          Ale zdajesz sobie sprawę, że to nie będzie jedyny podatek, który będziesz musiała zapłacić?
          • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:23
            Serio pytasz?
            Co do podatków ogólnie moje zdanie pozostaje niezmienne - sa za wysokie. Po prostu. Koszty zatrudnienia tez sa o wiele za wysokie. Nie wiem czy PIS cos z tym zrobi - obawiam sie ze nie. PO niestety nie spelnilo swoich obietnic w tym zakresie a wrecz przeciwnie.

Nie oznacza to jednak ze wszysyc mamy zawieszac interesy pakowac sie i uciekac bo mamy wojne, zabojstwo demokracji oraz wszystkie e-sklepy zaraz zbankrutuja bo im przywala nie wiem jaki wysoki podatek.

Moze ja nie potrafie jasno tego napisac. Przeciez nie jestem milosniczka pisu! Ale to co sie dzeje dookola mnie to jakas propaganda nienawisci, szczucie, straszenie i wprowadzanie jeszcze wiekszych podzialow i emocji. Dzieki temu ja juz kompletnie nie wierze mediom i naprawde czuje sie manipulowana. I tak jak nie chce byc manipulowana przez PIS dlatego od prawicowych mediów trzymam sie z daleka tak nie chce byc manipulowana przez PO czy lewice - poziom siania nienawisci mnie przerasta bo jest ogolny - dosiega moich znajomych, mojego otoczenia i mojego zycia.
            • memphis90 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:44
              A czytałaś może wypowiedzi idolki nad idolkami w dziedzinie wyważonych, kulturalnych wpisów- panny Pawłowicz? Nie? To szczerze polecam lekturę.

>Ale to co sie dzeje dookola mnie to jakas propaganda nienawisci, szczucie, straszenie i >wprowadzanie jeszcze wiekszych podzialow i emocji.
              Zacznik oglądac TVPiS, tam będą same sukcesy i superlatywy.
            • araceli Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 21:47
              damajah napisała:
              > Co do podatków ogólnie moje zdanie pozostaje niezmienne - sa za wysokie. Po pro
              > stu. Koszty zatrudnienia tez sa o wiele za wysokie. Nie wiem czy PIS cos z tym
              > zrobi - obawiam sie ze nie.

Właśnie piszesz o NOWYM podatku dowalonym przez PiS. Ale 'nie wiesz' czy PiS obniży podatki big_grin big_grin big_grin Kpisz sobie, czy naprawdę tak ślepa jesteś?
            • pade Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:09
              Będziesz miała wyższe koszty, kiedy przyjdzie Ci wziąć kredyt w banku, albo coś ubezpieczyć. Ale chyba tego nie doczytałaś...
            • claudel6 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 13.01.16, 00:41
              propaganda nienawiści? to może jednak poczytaj te media prawicowe, będziesz miała pełny obraz na temat nienawiści.
    • ra-sowa Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:05
      jesteśmy na forum gazety, tego siedliska wszelkiego zła i gorszego sortu. Jak miło z twojej strony, ze przyszłaś tutaj łagodzić nastroje. Doprawdy to urocze. I owszem przyznaję ci rację, podziały są bardzo złe. Poczytaj sobie szerszy kawałek internetu i sprawdź może co piszą zwolennicy pokoju i dobrej zmiany i na forach gazety i na swoich stronach, przejrzyj wpolityce, niezależna, frondę.
      I KONIECZNIE ZAMIEŚĆ TAM SWÓJ APEL ZAPRZESTANIE WOJENKI PODJAZDOWEJ.
      Bądź też łaskawa posługiwać się przykładami, o których masz jakieś pojęcie
    • oqoq74 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:05
      Po co zakładasz temat, w którym piszesz o fali hejtu i manipulacji w mediach, by później w odpowiedziach do postów innych pisać "nie znam się", "nie wiem", "nie orientuję się".
      Może najpierw się zorientuj, dowiedz, potem pomyśl, a potem zastanów czy Twoja histeria jest uzasadniona.
      I Twoje wypowiedzi o TK i o karcie nauczyciela - godzinach karcianych i inne świadczą o tym, że faktycznie nie wiesz za dużo.
      • damajah Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:17
        Nie widze u siebie histerii. Za to widze ja w mediach. Otwieram fb i oczy mnie bola bo wpis za wpisem - wojna, upadek, nie ma demokracji, emigrujemy, plajtujemy, zaklejamy usta tasma klejaca bo nie ma wolnosci wypowiedzi, jest prawie wojna - koniec Polski.
        I tak - wkurza mnie to. I mam tego dosc.
        Bo potem staram sie sprawdzic te informacje i ciezko cos znalezc obiektywnego i sensownego. A jak juz sie doszukam jakichkolwiek informacji to okazuje sie ze nie wyglada to tak jak to jest przedstawiane. I to ze sie nie znam na wszystkim wcale nie znaczy ze mam sluchac wszystkiego co krzycza media i ulegac panice. Wrecz przeciwnie - staram sie to ignorowac i jesli cos mnie zaniepokoi to szukam, grzebie i czekam co dalej.
        Nikt mi nie wmowi ze nie jestesmy manipulowani teraz z drugiej strony. A poniewaz druga strona nie tylko nie zdobyla mojego zaufania przez ostatnie 8 lat ale wrecz je stracila a od lewicowej czesci polityki jestem totalnie daleka to naprawde razi mnie poziom negatywnego przekazu podszytego checia wzbudzenia emocji i strachu.
        • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:35
          To chyba na tym musimy poprzestać.
          Ciebie razi hejt na PiS, a innych propaganda, którą ta partia próbuje wciskać, żeby kogo się da ogłupić i zamydlić oczy, a kogo nie to chociaż "uspokoić" i odciągnąć od ważnych spraw, choćby wysyłając na fora troli uspojaczywink
          • mamma_2012 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:38
            Nie o ciebie chodziwink
        • oqoq74 Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:39
          Skoro się nie znasz, to dlaczego uważasz, że to co gdzieś przeczytasz to prawda?
          Sorry, ale wyżej dziewczyny pisały o godzinach karcianych i jak to wygląda. Asia jest nauczycielką i wie. No ale to Ciebie nie przekonuje.
          O TK, krzyczysz o PO. OK, Tyle, że PiS nie tylko zrobił to samo, ale i poszedł dalej. Ale Ty się za bardzo nie znasz. Zatem dla Ciebie i jedno i drugie to to samo - a tak nie jest.
          O podatkach od obrotów też dziewczyny pisały. No ale co tam. To na pewno hejt.

Czytam różne media. Czytam wpisy na tt od prawa do lewa, różnych osób. Ja widzę, jak osoby, które krzyczą o hejcie na PiS, jednocześnie na TT piszą o przeciwnikach per - debil, ćwok, komuch, k... itd. I robią to ludzie, którzy potem piszą w prawicowych mediach o tym jak to obraźliwie pisze się o pisowskich politykach.
          Media piszą różnie. Jedne w bardziej wyważony sposób, inne mniej. Ja czytam różne rzeczy i wyciągam wnioski dla siebie.
          Nie mam FB, nie ulegam histerii, nie wklejam haseł, nie zaklejam ust. Nie mniej wiele działań obecnego rządu mi się nie podoba i uważam za złe.
        • sumire Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:39
          No to masz, akurat w tej chwili - w TVP1 wystąpienie pani premier, mówiącej jak jest. Happy?
        • pade Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 22:10
          Wiesz co, Ty nawet nie musisz pół internetu przeczytaćtongue_out Tu, na ematce masz sporo edukujących wątków.
    • zwariowana_wariatka Re: hejt na PIS, kłamstwa w mediach - no nie mogę 12.01.16, 20:08
      ten wątek mozna strescic jednym zdaniem - nie znam sie ale sie wypowiem big_grin kosmos. i ty chcesz kobieto poważnie dyskutować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka