Dodaj do ulubionych

Endometrioza w bliźnie

17.01.16, 15:59
po cc. Czytam, że dopadła nie tylko mnie po ciążach. Coś z tym robicie - operacja, leczenie farmakologiczne? Ja czekam na operację, ale boję się, że i tak za jakiś czas wróci.
Obserwuj wątek
    • a-bara Re: Endometrioza w bliźnie 17.01.16, 16:15
      Miałam po pierwszej ciąży. Pojawiła sie ok 1,5 roku po porodzie. Lekarz zdecydował o wycięciu. Samą operacje zniosłam gorzej niż cesarkę, źle sie czułam i bolało dużo mocniej. Od tamtego czasu minęło 10,5 roku. W międzyczasie urodziłam jeszcze dwójkę dzieci (też cesarka). Jak na razie nie wróciła. Chociaż ostatnio boli mnie przy okresie "końcówka" blizny z lewej strony. Muszę poobserwować, gdyż własnie z tej strony miałam wtedy endometrioze.
    • kropkaa17 Re: Endometrioza w bliźnie 17.01.16, 17:08
      Możecie napisać coś więcej, jak wyglądały objawy, czy szybko zdiagnozowali?

Mnie zaczęło "coś"pobolewać kilka miesięcy temu (a ponad 2 lata po drugim cięciu), tak powyżej blizny na jej lewym końcu. Ból coraz silniejszy, takie jakby pieczenie, nawet skóra wtedy boli. Ból uzależniony od dnia cyklu- w czasie okresu najsilniejszy, stopniowo przechodzi, pod koniec cyklu prawie nie boli i przy @ od nowa.
      Robiłam zwykłe usg (wszystko ok), i usg ginekologiczne (jajniki czyste, blizna ładna, zrostów nie widać). To może być to, bo już nie wiem do jakiego lekarza znów uderzać?
      • a-bara Re: Endometrioza w bliźnie 17.01.16, 17:20
        Teraz też mnie tylko boli. Natomiast jak miałam endometrioze to nie pamiętam już czy najpierw bolało czy wyskoczył taki jakby guzek. Lekarz pierwszego kontaktu stwierdził, że to powiększony węzeł chłonny i brałam jakieś leki. Niestety nie pamiętam co to było. Po dwóch miesiącach nie było poprawy a bolało coraz mocniej. Poszłam do ginekologa i po badaniach stwierdził, że to endometrioza i trzeba usunąć operacyjnie bo sama nie zniknie a może być gorzej jak sie "rozrośnie". Poszłam na konsultacje do innego, bo nie bardzo chciałam się znowu ciąć. Ale ten potwierdził diagnoze wiec nie miałam wyjscia.
      • polar77 Re: Endometrioza w bliźnie 17.01.16, 17:52
        Mnie boli w trakcie miesiaczki i tak do około tygodnia po. Są jednak cykle kiedy dolegliwości odczuwam przez cały czas. Ja mam duże dwa guzki. Lekarz mi powiedział że są głęboko niestety i u mnie leczenie farmakologiczne w ogóle nie wchodzi w grę. Powiedział mi też, że leki powstrzymaja ale nie wylecza endo. Przestanę brać hormony i znów zacznie rosnąć. Zresztą usunięcie chirurgiczne też gwarancji nie daje. Takie to dziadostwo. Co do diagnostyki czy to jest endo czy nie, poobserwuj kiedy pojawia się ból. Jeśli głównie "w tym czasie" to pewnie to jest to. Marker Ca 125 też jest przy endometrioze podwyższony.
        • kropkaa17 Re: Endometrioza w bliźnie 17.01.16, 18:52
          Dzieki. Wlasnie guzkow wyczuwalnych/widocznych nie mam.
    • tryggia Re: Endometrioza w bliźnie 17.01.16, 19:59
      Ja miałam b.obfite miesiączki, brzuch bolał mnie cały miesiąc, czasem tak, że wymiotowalam. Lekarka na USG stwierdziła, że to endo. Od 5 lat biorę więc antykoncepcję hormonalną, która zdecydowanie mi pomogła. Laparoskopii mam nie robić, bo to kolejna interwencja w jamie brzusznej.
    • dorek3 Re: Endometrioza w bliźnie 17.01.16, 23:16
      Niespełna dwa miesiące temu miałam usuwany taki guzek. Farmakologicznie się tego zlikwidować nie da. Przygotowania jak do normalnej operacji, ale później już z górki. Sam zabieg trwał ok 15 minut. Po dwóch tygodniach wróciłam do pełnej sprawności
    • lilo35 Re: Endometrioza w bliźnie 18.01.16, 12:48
      Ja już po dwóch takich zabiegach. Pierwsze cc 2002 rok, wycięcie guzka 2007r. W 2010 roku znów się pojawiła jednak zaszłam w ciążę i obeszło się bez wycięcia. W 2014 znowu guzek i wycięcie. Cholerstwo odrasta a ja coraz gorzej znoszę operacje. Lekarz teraz polecił mi mirenę. Jak nie będzie miesiączki ryzyko powrotu endo znikome.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka