Dodaj do ulubionych

podrozujace emamy

18.01.16, 21:13
Wybieram sie do Polski.Jednak w zwiazku z rozpetana afera paszportowa mam troche stracha czy mnie wypuszcza.Lece z Nowego Yorku przez Frankfurtt do Warszawy.Powrot to samo i tu moje pytanie gdyz jest to obszar Szengen - czy lecac na paszporcie amerykanskim jestem poddana odprawie paszportowej przez pogranicznikow czy po prostu po odprawie bagazowej przechodze bez problemu jak wszyscy w Szengen ?
Obserwuj wątek
    • kkalipso Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:33
      Paszporty/dowody sprawdzają wszędzie. Nie ma tak łatwotongue_out
      Podróżowałam na dniach Belgia, Anglia wszędzie to samo a czasem to i trzepią porządnie walizki, do celnika który zabawiał się moim sztucznym robalem oddaj mój prezent dla szwagra. Perfumy Beckhama.
      • asmarabis Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:38
        celnika który zabawiał się moim sztucznym robalem oddaj mój
        > prezent dla szwagra.

Co to znaczy?

Dokumenty przy wsiadaniu kontroluja pracownicy lotnisk, a nie sluzby paszportowe, jest nadzieja ze nie slyszeli o kluczowym dla forum ematka przepisie..
        • ichi51e Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:43
          Nie podrozujesz czy jak? Jesli podrozuje jako obywatek US to ma obowiazek i we Frankfurcie i w Pl meldowac sie jako obywatel US (czyli kolejka "wszyscy pozostali" czasem "+US" i stac w ogonie z Burkina Faso i cala reszta. Wszedzie na swiecie tak jest.
          • tresa5 Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:46
            " Jesli podrozuje jako obywatek US to ma obowiazek i we Frankfurcie i w Pl meldowac sie jako obywatel US "

W Polsce chyba jako obywatel polski z polskim paszportemwink
            • ichi51e Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:49
              Nie. Przeciez chce sie legitymowac jako amerykanka. Obowiazku nie ma jesli nie chce sie byc traktowanym jako obywatel pl. w sensie musi tylko wjechac i wyjechac na tym samym bo to chodzi o sytuacje kiedy agnieszka kowalski (ob USA) wjezdza do PL a wyjezdza agnieszka kowalska (ob PL) to po prostu robi balagan.
      • tresa5 Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:44
        Owszem,przy check-in ale mnie ciekawi jak jest dalej czy drugi raz sprawdzaja dokumenty.Wiem,ze czasami przy wejscu do samolotu.
        • ichi51e Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:46
          Przy wejsciu do samolotu juz wszyscy rowni smile
    • ichi51e Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:38
      Jesli lecisz na paszport amerykanski to idziesz nie do kolejki eu/Szengen tylko all other moim zdaniem.
      • pole_koniczyny Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:41
        Lecąc z Warszawy do Niemiec nie masz odprawy paszportowej na warszawskim lotnisku bo podróżujesz w ramach Schengen.
        Natomiast będziesz mieć sprawdzany paszport na lotnisku we Frankfurcie, przed odlotem do Stanów.
        • ichi51e Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:44
          Ale musi tez przyleciec wiec niech nie liczy na szybka kolejke przy przylocie
        • tresa5 Re: podrozujace emamy 18.01.16, 21:52
          "Lecąc z Warszawy do Niemiec nie masz odprawy paszportowej na warszawskim lotnisku bo podróżujesz w ramach Schengen"

A mnie sie wydawalo,ze strefa Schengen obowiazuje tylko dla podrozujacych z paszportem/dowodem Unii.Ja mam paszport amerykanski.
          • forumologin Re: podrozujace emamy 19.01.16, 07:15
            Pewnie ze schengen jest dla paszportow z schengensmile ale Ty bedziesz miec sprawdzany we frankfurcie. Lot fra waw jest wewnetrznym lotem. Wyobraz sobie ze schengen to takie stany europy:p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka