feromona 19.01.16, 16:57 Żeby jak najlepiej wchłonić cynk. Na surowo?, skropić czymś? . Boje się, że jakimiś drobnoustrojami się zarażę. Niestety nie mogę pić alkoholu, żeby się odkazić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujenkateklazeskotnik Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 17:40 Skropić cytrynką i bagietką przygryzac. Winko białe byłoby super dodatkiem. No ale jak nie możesz, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 18:39 Na surowo najlepiej, tylko koniecznie żywe muszą być! Odpowiedz Link Zgłoś
feromona Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:04 To, że jest żywe trochę mnie smuci, ale muszę uzupełnić cynk w organizmie. Powiedzcie dziewczyny czy mam taka ostrygę gryźć, czy po prostu połknąć. I jak to właściwie smakuje?. Owoce moża uwielbiam, smakuje to to podobnie?. Odpowiedz Link Zgłoś
feromona Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:06 I jak poznam, że ta ostryga jest żywa? Szczelnie zamknięta muszla wystarczy.? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:07 jak cię kopnie w migdał przy połykaniu Odpowiedz Link Zgłoś
feromona Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:30 Dostałam przez Ciebie głupawki i nie mogę się ogarnąć od 5 minut. Nie wiem czy teraz przełknę tę ostrygę. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:11 Szczelnie zamknięta muszla, sama ostryga się russza. Tzn nie wyskoczy nagle z muszli tylko będzie tak jakby lekko falować. Na yt są tutoriale z jedzenia ostryg. Odpowiedz Link Zgłoś
wujenkateklazeskotnik Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:40 W żołądku żyje jeszcze ok.godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:10 Połknąć. Pozostawia w ustach smak morza (dosłownie - nie wiem jak to opisać, bo nie tylko słona woda, tylko coś gdzieś głębiej). Odpowiedz Link Zgłoś
antypomidorowa Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:15 Tak, to jest smak morza w takim lekkim, rześkim wydaniu. Nic z zepsutych zapachów portowych. Morska bryza. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:13 Nie musisz jeść żywego, żeby uzupełnić cynk. "Najlepszym roślinnym źródłem cynku jest trawa pszeniczna. Wystarczą 4 g tego bezglutenowego pokarmu, aby dostarczyć organizmowi 62 mg cynku, czyli 413 proc. zalecanej dawki. W trawie pszenicznej znajdują się też inne składniki odżywcze: magnezu, witamina E i chlorofil. Zaledwie 50 ml świeżego soku z trawy pszenicznej jest odpowiednikiem odżywczym zjedzenia kilograma warzyw! " Odpowiedz Link Zgłoś
feromona Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:44 Czekaj czekaj, trawa pszeniczna to zwykła pszenica?. Jak skiełkuje to mówimy o trawie?. Czy to jakiś specjalny gatunek pszenicy?. Rozumiem, że sama mogę uprawiać na parapecie?, czy mam kupić sproszkowaną?. Napisz proszę coś więcej na ten temat, albo podrzuć proszę jakiegość dobrego linka. Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:50 davidicke.pl/forum/cud-i-magia-soku-z-trawy-pszenicznej-t8804.html Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 21:10 Wg tabel zawartości cynku nie umywa się do ostryg, chociaż faktycznie wygląda na niezłe źródło do wprowadzenia do stałej diety (raczej ciężko będzie ci wcinać ostrygi na co dzień) (ale nie wiem jak ją jeść, na zdjęciach wygląda jak... trawa ;p czyli młodziutka pszenica (ale już nie kiełki). Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:15 To mozna isc do apteki.Podziwiam ludzi jedzacych owoce morza i wszelkie slimaki,mi jest niedobrze na sama mysl. Odpowiedz Link Zgłoś
feromona Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:49 Cynk w formie tabletki źle się wchłania. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 21:03 a gdzie mieszkasz że oczekujesz że ostryga będzie żywa? zdajesz sobie sprawę że ostrygi importowane mogą być konserwowane promieniowaniem a tym samym mieć zmienioną strukturę molekularną a tym samym rakotwórcze i niezbyt odżywcze? Odpowiedz Link Zgłoś
feromona Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 21:16 Nie strasz. Mieszkam w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Ostrygi jak to jeść? 20.01.16, 00:26 wszelkie owoce morza dostarczane są we czwartki świtem jeśli masz ochotę na ostrygi w niedzielę/wtorek - lepiej usmaż naleśniki Odpowiedz Link Zgłoś
wujenkateklazeskotnik Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 20:28 Rozlupac muszle,i cóż połknąć. Nie potrzeba gryźć. Mi to przypomina śledzie matiasy w smaku. Nie denerwuj się, jest ...takie sobie w smaku. We Francji mamy ulubione miejsce, gdzie świeża dostawa jest parę razy na dzień i dzieciaki jedzą nawet jak...schabowe na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 21:15 nie wiem jak jeść aby wchłaniał się cynk, ale mam inne pytanie, jak można poczuć smak, jak to się połyka bez rozgryzania. Przecież cała przyjemność jedzenia to gryzienie, przeżuwanie ...., powiedzcie mi czy naprawdę można poczuć smak ostrygi, czy to co czujemy to smak tego w czym się ostryga taplała a nie jej samej Odpowiedz Link Zgłoś
wujenkateklazeskotnik Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 21:32 Zgadza się, że czujemy smak w trakcie żucia, wg.mojej opinii na początku zasadniczą sprawą jest samo podejście, przełamanie się. Dla osoby, która nie jadła jescze to na początek niech tak zrobi, aby się przełamać. Jak juz pokona barierę, to będzie inaczej smakować. Ja musiałam najpierw popatrzeć, podumac, być gotowa, nie tak hop. Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 21:56 ja swój kontakt z ostrygą miałam i wspomnienia takie sobie o przełknełam, popiłam winem i jedyne co pamiętam to glutowatą konsystencję Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 22:04 Rozgryziona smakuje mi dokładnie tak samo, ale ma obrzydliwą konsystencję gluta, co eliminuje opcje gryzienia ;p. Połykając można poczuć smak ostrygi, bo to nie suchy chrupek, tylko glut pływający w sosie własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Ostrygi jak to jeść? 19.01.16, 23:34 Ja tam lubię sobie porzuć - właśnie po to, żeby poczuć ten niesamowity smak. Nie rozumiem, po co ostrygi je ktoś, kto uważa, że mają obrzydliwą konsystencję gluta? Za karę? Konsystencję mają dokładnie taką samą jak inne muszelki, albo na przykład lekko ściętej jajecznicy. Tego też się gryzie, tylko jak najszybciej połyka i zalewa czymś, co zagłuszy smak? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ostrygi jak to jeść? 20.01.16, 00:15 Znajdz porzadny oyster bar (Warszawa metropolia jest, na pewno jakis istnieje, chociaz jeden) z przyzwoita obsluga i pogadaj - poleca, co akurat u nich najlepsze, jak jesc, jak smakowac, jak sie rozsmakowac, czym popic (jak dla mnie jest tylko jedna opcja - Guinness ale snoby preferuja wino ) etc. Przyznam, ze najlepsze jak dotad oysters jadlam nie w zadnym nadmorksim kraju a w ... Luxemburg! Amazing ... unforgettable ... wiec to wcale nie jest takie niemozliwe zeby cos fajnego bylo w W-wie Przyzwoity oyster bar bedzie mial wiekszosc menu mocno zmienne, wlasnie dlatego, ze chef kupuje i przyrzadza to, co akurat jest dostepne swieze i "the best" tam skad i kiedy kupuje. Have fun No i na zdrowie ... z tym cynkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Ostrygi jak to jeść? 20.01.16, 00:37 Mi najlepiej smakują takie, po prostu na fish market, bez zadęcia, bez zapijania i w takiej cenie, że można tuzinami zamawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ostrygi jak to jeść? 20.01.16, 00:50 Przeciez ja nie mowie zeby sie tym Guinness'em zapic w ostryge Ale ogolnie na zycie patrzac, kazda okazja i kazdy dzien jest ... Cheers Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Ostrygi jak to jeść? 20.01.16, 01:26 Haha . Ty sobie pij co chcesz i jak lubisz. Bardziej mi chodziło o to, żeby kucharze i układacze menu pamiętali, że less is more. Zalewanie ostryg sosem bekonowym i porada, żeby zatkać nos i połykać te gluty, to tak jakby wlać do Guinessa syropu malinowego, żeby nie była taki gorzki, doprawić sokiem z cytryny, żeby nie był taki ciemny i doradzać picie przez słomkę z pompką, żeby najlepiej od razu do żołądka szedł, bo przecież to jest produkt do połknięcia a nie do cieszenia kubków smakowych Do picia, patriotycznie, polecam Małe Kreaturki : Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ostrygi jak to jeść? 20.01.16, 08:48 Ja tam lubię Guinessa z syropem waniliowym, pewnie jestem profan Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Ostrygi jak to jeść? 20.01.16, 14:28 Co innego dojść metodą prób i błędów do tego. czego jedzenie sprawia nam przyjemność a czym innym nie próbować zrozumieć produktu, tylko z góry założyć, że jest ble, ale jeść trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Ostrygi jak to jeść? 20.01.16, 19:52 Je się to na surowo, wyciskasz trochę soku z cytryny i ściągasz to z muszli do ust. Popija się białym winem Odpowiedz Link Zgłoś