Dodaj do ulubionych

kula histeryczna

24.01.16, 20:12
miała która z Was taką przypadłość?
bo ja już nie daje rady, wiem że to od skumulowanego stresu, przebytej traumy ale nic mi nie pomaga, szczególnie wieczorem jak kładę się spać, czuję jakby ktoś zaciskał mi gardło, wykluczyłam tarczycę, problemy laryngologiczne, próbuję się wyciszać, trochę medytuję, staram się akceptować wszystko jakie jest, nie martwić się na zapas... ale objawy nie ustępują i uprzedzę odpowiedź:nie pójdę do psychiatry bo naszprycuje mnie lekami i będę przymulona całymi dniami...
Obserwuj wątek
    • ofelia1982 Re: kula histeryczna 24.01.16, 20:34
      Ja to mam co jakiś czas, ale ja nerwicowa jestem. Natomiast cos co mi BARDZO pomoglo i bylam w szoku - to relaksacja trening Jacobsona. Juz po pierwszym razie bylo lepiej. Daj mi swojego maila to Ci mogę wyślą mp3. Po prostu kładziesz sie i słuchasz milego Panasmile zobaczysz, pomoże Ci na gule
      • ofelia1982 Re: kula histeryczna 24.01.16, 20:35
        Aha, antydepresanty nie musza przymulać. Brałam kiedys kilka miesięcy, pomoglo mi na napięcie i niepokój
        • gaga-sie Re: kula histeryczna 01.03.16, 11:54
          Ofelio, wyślij mi na gaga-sie@gazeta.pl
      • maria220 Re: kula histeryczna 24.01.16, 20:37
        kamilagorna84@wp.pl
        dziękuję z górysmile
        pozdrawiam
        • ofelia1982 Re: kula histeryczna 24.01.16, 22:22
          Teraz lulam dzieci wiec wysle potemsmile
          • jolanawara Re: kula histeryczna 11.10.16, 19:06
            Proszę i dla mnie jak ktoś jeszcze ma ten trening , to bardzo poproszę smile pozdrawiam
            jolanawara@poczta.onet.pl
        • ofelia1982 Re: kula histeryczna 25.01.16, 01:14
          wyslalam. Daj znac czy mozesz sobie pobrac
          • best_bej Re: kula histeryczna 25.01.16, 09:21
            Ofelio ja też poproszę!
            grrrazyna@gmail.com
            • paszewa Re: kula histeryczna 25.01.16, 09:46
              e-pasz@wp.pl to ja tez poproszę big_grin
              • ofelia1982 Re: kula histeryczna 25.01.16, 11:55
                Wysłałam Wam - sprawdzcie folder Spam w razie czego.
                • best_bej Re: kula histeryczna 25.01.16, 17:24
                  Jest. Dzięki
          • maria220 Re: kula histeryczna 25.01.16, 09:38
            Ofelia
            nic nie dostałam na pocztęsad
            • ofelia1982 Re: kula histeryczna 25.01.16, 10:00
              Sprawdź spam. Wysylalam linki do Google Drive wiec mogli Ci tam wpasc
            • izka1987 Re: kula histeryczna 08.07.16, 18:50
              czesc mam takie pytanie dostałas moze od ofeli to mp 3 z treningiem jacobsona
      • pade Re: kula histeryczna 24.01.16, 22:15
        o, widzę, że ktoś skorzystałsmile
        ja też uwielbiam ten trening
      • forkos Re: kula histeryczna 01.03.16, 21:12
        Ofelio, jeśli zajrzysz do tu jeszcze, to bardzo bym prosiła o przesłanie. forkos@gazeta.pl
        Z góry dziękuję.
      • izka1987 Re: kula histeryczna 07.07.16, 20:09
        hej czy mogłabys przesłac mi to mp3
        • izka1987 Re: kula histeryczna 07.07.16, 20:15
          wrazie czego podaje swojego meila conejitaisabel17@gmail.com
      • bei Re: kula histeryczna 11.10.16, 21:56
        Ofelia, prosze, PROSZE, wyslij mi tez - na gazetowa poczte......
    • wiedzma.zla.nr1 Re: kula histeryczna 24.01.16, 20:35
      a skąd wiesz, ze będziesz przymulona?
      Spróbuj jakiejś relakasacji
      • maria220 Re: kula histeryczna 24.01.16, 20:39
        brałam kiedys hydroxyzinę i czułam się jak naćpanasmile
        • maadzik3 Re: kula histeryczna 24.01.16, 21:01
          hydroxyzina jest dość silnym lekiem uspokajającym. Współczesne antydepresanty oparte na zasadzie selektywnego inhibitora wychwytywania zwrotnego serotoniny to ZUPEŁNIE inna grupa leków. Mało kto jest po nich przymulony, na szczęście smile
        • klamkas Re: kula histeryczna 25.01.16, 23:04
          "Brałam apap i mnie nie pomógł, już nigdy nie wezmę nic przeciwbólowego". Nie wyśmiałabyś takiego podejścia?

Hydroksyzyna to podstawowy lek, który zna i wypisze każdy konował. Idź do dobrego lekarza, powiedz co się dzieje (mnie do psychiatry skierowała laryngolog, bo orzekła, że sama nie zna się na najmniej inwazyjnych lekach, a to na pewno "to", a to co ona zna mnie znieczuli na życie i nie chce mi tego przepisywać).
      • aro1967 Re: kula histeryczna 01.03.16, 09:22
        witam. a ja mogę też otrzymać smile) bo mnie zje nerwica lękowa
        drewhouse.tech@o2.pl
        • ofelia1982 Re: kula histeryczna 01.03.16, 11:11
          wysłane! Zdrówka!
          • ola_dom Re: kula histeryczna 01.03.16, 11:59
            ofelia1982 napisała:

> wysłane! Zdrówka!

Ofelio, ja także będę ogromnie wdzięczna smile
            ola_dom@op.pl
    • milka_milka Re: kula histeryczna 24.01.16, 20:48
      Ja miałam. Pomogło wyciszenie się i zaakceptowanie, że to nie jest śmiertelne.
    • karmelowa_bombonierka Re: kula histeryczna 24.01.16, 20:49
      Dopytam się - w jaki sposób wykluczyłaś choroby tarczycy?
      Bo nawet przy prawidłowych hormonach można mieć wole wewnętrzne które może dawać właśnie takie objawy, konieczne jest dobre usg, najlepiej w okresie nasilonego podduszania.

Nie wiem też skąd pomysł że jedynym co może zaproponować psychiatra to leki które przymulają całymi dniami smile

Chociaż faktycznie, na początek przydałyby Ci się łagodniejsze metody niż leki.
      Ważne jest też zadbanie o ewentualne wyrownanie niedoborów które wpływają na układ nerwowy - magnez, witaminy z grupy B, witamina D, kwasy omega, dużo snu, trochę aktywności, szczególnie na świeżym powietrzu.
      • maria220 Re: kula histeryczna 25.01.16, 09:33
        na podstawie badań tsh i usg tarczycy
    • e-kasia27 To może być alergia, a nie nerwy 24.01.16, 21:27
      Wejdź na stronę:

www.alergologia.com.pl/

i po lewej stronie w felietony dla pacjentów, zjedź na dół i kliknij w 2 stronę, pokażą się tytuły artykułów, poszukaj art.nr 122 "Co trudno połknąć" i go przeczytaj, a potem udaj się do alergologa w celu wykonania testów alergicznych pokarmowych i wziewnych.
    • lati7 Re: kula histeryczna 25.01.16, 09:10
      Tak miałam ok 10 lat temu , myślałam, że oszaleję.. Przeważnie przed snem, ale w ciągu dnia też. Suchość w ustach,kulka , jakaś przeszkoda w gardle. Miałam wrażenie że mam tam coś jakbym mi utknął liść laurowy, spałam na siedząco.. Jak coś jadłam, to na chwilkę był spokój ;p Zrobiłam badania na tarczycę, byłam na wizycie u laryngologa i alergologa , badania moczu,krwi ... I NIC ! Teraz , jak przypuszczam już wiem, należało pójść do psychiatry. Mąż był na kontrakcie za granicą, ja sama z dzieciakami , do tego (o zgrozo!) na idiotycznej diecie Cambridge..400 kal dziennie ;p Mi przeszło jak rzuciłam to paskudztwo i zapisałam się na aerobic , który mnie bardzo relaksował , zmieniłam dietę. No i M wrócił z kontraktu smile
    • jola-kotka Re: kula histeryczna 25.01.16, 17:21
      Nie musi być zaraz od psychiatry kup sobie z apteki bez recepty np.kalms powinien pomoc. Wyciszyc cie trochę.
    • vre-sna Re: kula histeryczna 25.01.16, 18:36
      Blad, ze nie chcesz skorzystac z farmakologii. Moze dojsc do atakow paniki - po co Ci to?
      Dawno, dawno temu skorzystalam z uslug xanaxu. Do dzis pamietam, po zazyciu dawki 0,25 uczucie ulgi i spokoju, ze przy codziennych czynnosciach nie musze walczyc ze soba o poczucie stabilnego spokoju. W sumie zuzylam dwa opakowania, a doprowadzilo mnie to do rownowagi.
      A teraz, kiedy od momentu gdy zdiagnozowana zostala tak! tarczyca i biore w koncowym efekcie 150 mg eytoroxu nic sie z tamtych stanow nie powtorzylo.
      A, to bylo ok. 20 lat temu. I ten xanax wowczas byl zbawieniem.
      • vre-sna Re: kula histeryczna 25.01.16, 18:38
        Eutyroxu nt.
    • ewcia1980 Re: kula histeryczna 25.01.16, 22:46
      Miałam. Pierwszy raz jak byłam nastolatką.
      Miałam wrażenie, że coś utknęło mi w gardle.
      Byłam u laryngologa - oczywiście nic nie znalazł a rodzice zbagatelizowali problem.
      Po długim czasie ale samo przeszło.
      Drugi raz jakieś 2 lata temu.
      Moje problemy zdrowotne, problemy ze zdrowiem syna doprowadziły mnie do bezsenności , nerwicy i "globusa histericusa".
      Niestety u mnie nie obeszło się bez leków.
      Możesz próbować technik relaksacyjnych czy psychoterapii - na pewno nie zaszkodzi.
      • ofelia1982 Re: kula histeryczna 28.01.16, 23:40
        A ta nerwica czym sie u Ciebie objawia?
    • klamkas Re: kula histeryczna 25.01.16, 22:59
      Owszem, miałam. Pomogły leki od psychiatry. Nie przymuliły mnie ani trochę.

"Bla bla bla, mam problem, ale nie dam sobie pomóc, dajcie mi pazur szczura i ślinę pająka, żebym nie musiała nic robić, a żeby pomogło".
    • ofelia1982 Re: kula histeryczna 28.01.16, 23:39
      Inco, pomaga cos?smile
    • kozica111 Re: kula histeryczna 01.03.16, 11:14
      Poczytajcie też o tzw ćwiczeniach TRE i suplementacji witamina B3, co prawda ona na receptę ale można B complex brać regularnie w większych dawkach, byle nie przesadzić.
    • jola-kotka Re: kula histeryczna 01.03.16, 14:33
      To twoje pojecie o psychiatrach jest znikome.
    • panirogalik Re: kula histeryczna 01.03.16, 21:29
      To idź wieczorem na basen. Po basenie człowiek jest zmęczony, głodny i chce się spać. A w dzień na jakąś zumbę czy aerobik przy głośnej muzyce. Albo impreza ale taka z tańcami.
    • 1matka-polka Re: kula histeryczna 07.07.16, 20:23
      "nie pójdę do psychiatry bo naszprycuje mnie lekami i będę przymulona całymi dniami..." dupa, jasiu, karuzela...
    • tol8 Re: kula histeryczna 07.07.16, 20:33
      Mam obecnie. Koszmarne uczucie. Niestety, do czasu unormowania sytuacji zdrowotnej, muszę to znosić.
    • pulcino3 Re: kula histeryczna 07.07.16, 20:40
      też poproszę : aritzo@tlen.pl
    • yennefer.00 Re: kula histeryczna 07.07.16, 21:08
      Ale bzdury z tymi lekami, to jest stereotyp. Ja po dostaniu leku na objawy nerwicowe wreszcie przestalam byc przymulona i mialam energie. Po prostu byl dobrze dobrany. Minus tylko taki, ze dziala dopoki bierzesz plus jakis czas po odstawieniu, ale na poczatek leczenia to prawdziwa ulga i zaupelnie inna jakosc zycia. Jesli chodzi o skutki dlugofalowe, warto zainteresowac sie psychoterapia.
    • skiela1 Re: kula histeryczna 11.10.16, 19:22
      Czesto to nie jest jakas kula tylko zwykla nadkwasota...szczegolnie w pozycji lezacej.
    • blue_meerkat Re: kula histeryczna 12.10.16, 09:17
      Jak trauma to raczej na psychoterapie, samo raczej nie przejdzie.
    • sayyida Re: kula histeryczna 12.10.16, 11:07
      1. Psychiatra nie musi szprycować lekami. Może skierować na psychoterapię, może poradzić łagodne ziołowe środki albo antydeprestanty właśnie, po których zazwyczaj nie jest się przymulonym.
      2. Trening Jacobsona albo jakikolwiek inny autotrening - dobra rzecz.
      3. Kołdra obciążająca - nic nie wiem o żadnych swoich zaburzeniach SI, ale kołdra o wadze 10% mojego ciała bardzo mnie wycisza. Pomaga też po prostu kołdra cięższa niż zwykle (np. 3 ciężkie wojskowe koce), ale obciążająca samodzielnie uszyta i wypełniona żwirkiem akwarystycznym nie grzeje smile
      4. Intensywny sport i odnowa biologiczna - np. basen + sauna + masaż.
    • anorektycznazdzira Re: kula histeryczna 12.10.16, 11:15
      Jest sporo lżejszych tabsów, które nie są chemią i psychotropami i nie "szprycują", a mogą znacznie złagodzić dołki w nastroju. Są to preparaty z dziurawaca (uwaga: kolidują z antykoncepcją hormonalną), magnez oczywiście, Omega3 i 6, melisa.
      Nie odżegnywałabym się od specjalisty, bo możesz się dowiedzieć czegoś, czego byś sama nie wymyśliła. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka