homohominilupus 12.06.25, 14:10 W Indiach. 242 osoby na pokładzie RIP... Ta potworna kula ognia. Tak, wiem, codziennie na drogach ginie więcej osób. A jednak przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-loi Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 14:15 I na razie ponad 30 ofiar wydobyto z budynku. 😪 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 14:17 Straszne. A jeszcze straszniejsze komentarze w sieci: "Haha, będzie fajny nowy odcinek Katastrof w Przestworzach'". Obawiam się, że ofiar przybędzie, bo samolot spadł na budynki mieszkalne. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 14:27 pursuedbyabear napisała: > Straszne. > A jeszcze straszniejsze komentarze w sieci: "Haha, będzie fajny nowy odcinek Ka > tastrof w Przestworzach'". Co Ludzie są beznadziejni > > Obawiam się, że ofiar przybędzie, bo samolot spadł na budynki mieszkalne. > Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 [...] 12.06.25, 14:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 14:22 Katastrofa samolotu Boeing 787-8 Dreamliner w Indiach. Nagrania świadków Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 14:28 Nie wygląda na atak terrorystyczny. To był start a wygląda jak lądowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x [...] 12.06.25, 14:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 14:32 zanetka.x napisała: > nigdy w życiu nie wsiadłabym do samolotu z krajów trzeciego świata A z Rosji też nie🤭? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 14:37 sabek81 napisała: > zanetka.x napisała: > > > nigdy w życiu nie wsiadłabym do samolotu z krajów trzeciego świata > A z Rosji też nie🤭? Celnie Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 15:48 zanetka.x napisała: > > > nigdy w życiu nie wsiadłabym do samolotu z krajów trzeciego świata OK, mozna sie w pewnych sprawach zgodzic, ze USA to "kraj trzeciego swiata" ale jesli tak, to de facto do niewielu samolotow mozna wsiasc - Boeing 787 Dreamliner designed & produced w USA jako i znakomita wiekszosc floty samolotowej latajacej everywhere. Korzystasz wylacznie z French, Chinese, British czy German samolotow? Hmmm ... bardzo ograniczajace ale mozliwe. Good luck! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_d_3 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 18:38 Well, samolotom trzeba robić maintenance, muszą one też spełniać technical norms żeby zostać dopuszczane do funkcjonowania, i fakt, że zostały WYPRODUKOWANE w danym kraju nie oznacza jeszcze, że linia lotnicza je użytkująca przeprowadza kontrole i naprawy zgodnie z cywilizowanymi standards. I powszechnie wiadomo, że w niektórych krajach wysokie standardy owego maintenance, z przyczyn oczywistych (ekonomicznych oraz mentalnych) do dziś się nie przyjęły. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 18:49 Ale indyjskie samoloty są wpuszczane na europejskie niebo. Indii nie ma na liście zablokowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova [...] 12.06.25, 14:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 15:18 Przeciez kraje 3ciego swiata maja bezposrednie polaczenia lotnicze z krajami pierwszego swiata. Niedawno lecialam z Kataru do Indii. No, raczej mialam zaufanie do katarskiej obslugi lotniska i zalogi samolotu. Na bank bym nie wsiadala do samolotu lini, ktore maja zakaz ladowania na cywilizowanych lotniskach, typu aeroflot. I ten zakaz pojawil sie przed wojna, nie ma nic wspolnego z sankcjami, tylko z faktem, ze to latajacy gruz. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 19:11 Dlaczego gruz? zbytomia100 napisała: > Przeciez kraje 3ciego swiata maja bezposrednie polaczenia lotnicze z krajami pi > erwszego swiata. > Niedawno lecialam z Kataru do Indii. No, raczej mialam zaufanie do katarskiej o > bslugi lotniska i zalogi samolotu. > Na bank bym nie wsiadala do samolotu lini, ktore maja zakaz ladowania na cywili > zowanych lotniskach, typu aeroflot. I ten zakaz pojawil sie przed wojna, nie ma > nic wspolnego z sankcjami, tylko z faktem, ze to latajacy gruz. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 18:22 Doniesienia mówią o jednym ocalałym pasażerze...gościu wygrał życie na loterii... Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 18:25 Jedna osoba przezyla z miejsca 11A. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 18:33 sunflowerin napisała: > Jedna osoba przezyla z miejsca 11A. > Niesamowite, what a luck! www.bbc.com/news/articles/ce3v6drp96zo Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 18:59 Ocalały z miejsca 14 a przy wyjsciu awaryjnym. Rzucił się sam na zewnatrz. Właśnie pokazano jak sam na własntch nogach udał się do ambulansu. Komunikatywny, mówi co i jak. Cud. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 19:06 Korrekta. Miejsce 11a. Mężczyzna 38 lat. Niesanowite to Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 19:11 asia.sthm napisała: > Korrekta. Miejsce 11a. > Mężczyzna 38 lat. Niesanowite to > Powiedzial, ze w samolocie byl tez jego brat ... No comments. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 19:08 Były większe cuda. Ludzie spadali z kilometra i przeżywali. Vide Vesna Vulović. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 19:12 Tak to prawda. Cuda to cuda, nie klasyfikuje się cudów skalà olimpijskà. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 18:56 A pierwsza kwestia w Fox News - jak to wpłynie na akcje Boeinga... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 19:01 Ten Boeing Dreamliner nigdy się wcześniej nie rozwalił Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 19:05 To pierwsza katastrofa tego modelu. Sam samolot ma 11 lat. Przeliczając na lata ematki to 30-tka. Pewnie przy tankowaniu pytają go o dowód... Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 19:26 Straszne. Ja mam ogromny lęk przed katastrofą lotniczą, 40 lat nigdzie nie latałam, teraz sporadycznie. Ogromnie zal mi też ludzi, którzy zginęli w domach. Od czasu do czasu mam sen, ze samolot rozbija się w ogrodzie mojego domu na wsi. Straszny koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 23:45 Straszna tragedia 😪 I jak ja jutro w piątek 13go mam wsiąść do samolotu? Tak...wiem więcej ginie na drogach...ale nic nie poradzę, ze strach po mnie przeleciał 🫣 Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Katastrofa Dreamlinera 12.06.25, 23:57 Statystycznie to właśnie możesz być spokojna. Mało prawdopodobne, żeby tak dzień po dniu... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Katastrofa Dreamlinera 13.06.25, 07:01 To są zdarzenia niezależne, więc bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Katastrofa Dreamlinera 15.06.25, 20:28 www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/indie-to-prosty-blad-pilota-mogl-doprowadzic-do-katastrofy-lotniczej/g5vq7ps Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Katastrofa Dreamlinera 16.06.25, 11:43 Tak twierdzà wszyscy z branży, błàd pilota. drugi pilot mógł przez pomyłkę wciągnąć klapy zamiast podwozia, co doprowadziło do utraty siły nośnej. Wskazuje, że dodatkowo na filmach nie widać charakterystycznego wygięcia skrzydeł. Ma być to potwierdzeniem tej tragicznej teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Katastrofa Dreamlinera 16.06.25, 20:36 asia.sthm napisała: > Tak twierdzà wszyscy z branży, błàd pilota. > > drugi pilot mógł przez pomyłkę wciągnąć klapy zamiast podwozia, co doprowad > ziło do utraty siły nośnej. Wskazuje, że dodatkowo na filmach nie widać charakt > erystycznego wygięcia skrzydeł. Ma być to potwierdzeniem tej tragicznej teorii. > > "wszyscy z branzy' pitola.. Nikt na razie nie wie. Ale wiadomo ze : RAT sie wlaczyl , czyli powazna awaria w systemie paliwa, w systemie elektrycznym, w systemie hydrauliki albo oba silniki nawalily. Wszystkie te systemy maja duplikacje...a wiec jakie sa szanse ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Katastrofa Dreamlinera 17.06.25, 14:48 Awaria dwóch silników lub utrata mocy krótko po starcie, gdy RAT został aktywowany jako ostateczność, ale nie był w stanie zapewnić wystarczającej mocy na małej wysokości, aby kontrolować samolot. Mogło to być spowodowane awarią elektryczną, awarią silnika lub awarią systemu związaną ze znanymi problemami 787. Odpowiedz Link Zgłoś