Dodaj do ulubionych

L4, zdolność-PILNE

04.02.16, 08:12
Sytuacja ma się tak. L4 jest do poniedziałku (L4 po wygaśnięciu umowy, choruje miesiąc). Pracownik ma zacząć pracę od wtorku (nowa praca). Zdolność ma wyrobić przed wtorkiem. Na l4 w sumie zdolności nie może otrzymać. Jeśli to zatai to może wyjśc w praniu? Czy zus to sprawdzi, kiedy ta zdolność została wyrobiona? Nowy pracodawca nie wie, że w gre wchodzi L4 a powiedzieć nie mogłam bo by mi podziękowali na dzień dobry.
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 08:24
      Jesteś zwykłą oszustką. Przez takie jak Ty pracodawcy boją się dawać umowy. Nie wiem czy ktoś tutaj będzie na tyle kanalią by pomóc oszustowi. Pewnie jaka "dobra" duszyczka pewnie się znajdzie bo na tym forum tylko pracodawca nie ma prawa oszukiwać i musi być nienagannie uczciwy. Pracownik (zwłaszcza kobieta) może robić co chce.
      • owczarkini Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 08:34
        Ale dlaczego oszustką ? Po ustaniu zatrudnienia pracownik może chorować, takie są przepisy. Dziewczyna znalazła nową pracę, którą zacznie dzień po zakończeniu zwolnienia lekarskiego i pyta czy może zrobić badania wstępne podczas "chorobowego". Teoretycznie nie, ale nie bardzo jest jak to sprawdzić.
        • kaz_nodzieja Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 08:54
          W Polsce po ustaniu zatrudniania wszyscy robią się bardzo chorowici. Takie przepisy Panie.... Takie przepisy.... Jak można wycyckać kasę na chorowanie z cudzej kieszeni to należy tak uczynić.
          • lauren6 Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 08:59
            To wytłumacz nam wszystkim dlaczego ktoś ma robić planowaną operację w trakcie bezrobocia, a nie zatrudnienia, gdy ZUS wypłaca mu 80% pensji?
            Trzeba być niepełnosprawnym umysłowo idiotą by się wyrzec należnego zasiłku chorobowego.
            • kaz_nodzieja Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 09:01
              Ta.... Operacja..... I po operacji ubolewanie, że nie ma śniegu bo pozjeżdżałaby z dzieckiem na sankach big_grin Taka chora big_grin
              • lauren6 Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 11:02
                Masz dowody? Zgłoś je do ZUSu.
            • arwena_11 Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 09:36
              Lauren, problem jest taki, że po ustaniu pracy możesz być ok 180 dni na zwolnieniu i zus płaci ci 80% średniej z ostatniego roku. Jakby nie było, to więcej niż zasiłek dla bezrobotnych. I ludzie to wykorzystują. Nie jestem tylko pewna, czy musisz iść na zwolnienie jeszcze jak pracujesz, czy możesz jakiś czas po skończeniu umowy ( nie wiem tydzień? miesiąc ).
              • owczarkini Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 10:23
                >Nie jestem tylko pewna, czy musisz iść na zwolnienie jeszcze jak pracujesz, czy możesz jakiś >czas po skończeniu umowy ( nie wiem tydzień? miesiąc ).
                Jeśli zachoruje nie później niż 14 dni od zakończenia umowy i choruje nie krócej niż 30 dni. Ja wiem, że ludzie kombinują na potęgę, ale wiem też że lekarze bez podstaw nie wystawiają tak długich zwolnień, bo akurat takie sytuacje ZUS lubi sobie sprawdzić.
                Znam dwie osoby, które latami pracowały bez dnia choroby. I po zwolnieniu przez pracodawcę zaczynały leczyć choroby, które naprawdę długo jakoś przechodziły, na przykład jedna dziewczyna zrobiła sobie w końcu operację na żylaki.
                • arwena_11 Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 10:32
                  znam dwa przypadki - leczono depresję - najtrudniej udowodnić i zakwestionować, były dobrze przygotowane, włącznie z tym jakiego koloru biorą proch, jakie są opakowania itd ( bo tak mogą pytać na komisjach ).
                  Z tych dwóch osób, jedną byłam w stanie zrozumieć - została zwolniona na chyba miesiąc przed wejściem w okres ochronny. Szansy na pracę nie miała. Wiem że miała walczyć w sądzie pracy, bo oficjalny powód to - likwidacja stanowiska. Tyle że potem dowiedziała się, że zatrudniono na to stanowisko kogoś z rodziny jej szefowej. Nie wiem jak się skończyło, bo kontakt nam się urwał.
                  Druga to zwykła kombinatorka.
              • lauren6 Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 11:01
                arwena, ja doskonale sobie zdaję sprawę jak ludzie oszukują system.

Ale też jest druga strona medalu. Ludzie ze względu na pracę odkładają w czasie różne zabiegi czy operacje, które są niezbędne, ale nie ratujące życie. Okres wypowiedzenia jest najlepszym momentem na ich wykonanie, bo nie koliduje ani ze starą pracą, ani nową. Moja koleżanka na wypowiedzeniu przeszła operację cieśni nadgarstka. Właśnie miesiąc L4.

Nie wiem czemu od razu zakładacie złą wolę piszącego.
          • kaz_nodzieja Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 09:00
            Bardzo chora musiała być skoro w okresie chorobowego wyjeżdżała całą rodziną w góry. Pomagacie kolejnej oszustce. Powinno to być tak samo karalne jak karalne jest paserstwo.
            Nenia, chodźże.... Temat jak znalazł dla Ciebie smile
    • owczarkini Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 08:30
      ZUS będzie widział, że zwolnienie do poniedziałku a nowa praca od wtorku. Nie mają wglądu w zaświadczenia z medycyny pracy.
    • wuika Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 08:39
      Dlaczego zdolność do wtorku? Nie powinnaś tego zrobić już podczas pracy? smile
      Generalnie - ZUS widzi, że do poniedziałku jest L4, od wtorku będziesz ubezpieczona na nowo, zdolność to co innego.
      I jeszcze - przechodziłam badania zdolności w ostatni dzień L4, nikt się nie czepiał, miałam zaświadczenie od specjalisty, że już mogę iść do roboty, potem lekarz medycyny pracy się pytał, od kiedy, do kiedy, co tam było, nie zająknął się, że skoro jest ostatni dzień L4, to nie mogę dostać zdolności, wypisał ją z datą dzisiejszą, że od jutra mogę pracować. Kadrowe też nie widziały w tym nic dziwnego.
    • 3lato Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 08:51
      Właśnie zadzwonili, że mam dziś udać sie do lekarza po zdolnosć. Do lekarza u którego sie leczyłam mam 50 km tak więc po zaświadczenie nie pojadę. Ryzyk fizyk, jak piszecie, że trudne do sprawdzenia to nie wspomne dzis lekarzowi o tym L4.
      • kaz_nodzieja Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 08:56
        Lekarza który wydał Ci lewe zwolnienie L4 znalazłaś dobre 50 km dalej? Może jednak coś w tym kraju zmienia się powoli na lepsze i nie ma już takiego poparcia dla oszustów.
        • arwena_11 Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 09:43
          a może specjalista?

Swego czasu organizowałam wizytę w CZD w Miedzylesiu dla chorej dziewczynki. Jechała z matką z drugiego końca Polski, bo lekarze u nich się nie znali, a tu spojrzeli na problem z różnych stron.

Jak mój teść leczył się na raka, to syn przywiózł matkę na wizytę - jechali 130 km w jedną stronę ( zapamiętałam to tylko dlatego, że tego dnia lekarka odmówiła przyjęcia teścia, bo się spóźni - zawinił transport medyczny, a ten syn też szukał pomocy - bo ta sama suka powiedziała mu, że wizytę to mają jutro, a ona się "pomyliła"miesiąc wcześniej i źle wpisała w ich karte ).

Tak więc ja jestem w stanie uwierzyć w lekarza 50-100 km od miejsca zamieszkania, ale nie do końca w tym przypadku ( tu jednak kombinowanie bije po oczach, ale można zawsze się mylić tongue_out )
          • kaz_nodzieja Re: L4, zdolność-PILNE 04.02.16, 11:08
            Pani już w grudniu (sądząc po postach) gdy dowiedziała się o zwolnieniu "planowała" zachorować. I już wtedy dopytywała o różne możliwości. Chory człowiek raczej tak nie robi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka