Dodaj do ulubionych

Nawigacja samochodowa - polećcie

12.02.16, 08:54
Chcę kupić mężowi na urodziny. Oglądałam w necie nawigacje firmy Tom Tom i Garmin. Różne są opinie...Szukam takiej, która się będzie szybko uruchamiać, będzie intuicyjna, z dożywotnimi mapami i radarami, z wygodnych uchwytem i nie będzie kosztować majątkusmile
Z czego Wy korzystacie?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 12.02.16, 08:56
      Korzystamy z aplikacji na smartfonie.
    • plain-vanilla Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 12.02.16, 09:10
      Tez korzystam z aplikacji w telefonie. Jestem bardzo zadowolona. Wczesniej mialam garmina, ale nie mial opcji aktualizacji map. Uchwyt do telefonu kupilam uniwersalny.
    • feel_good_inc Do Bolandy czy do Europy? 12.02.16, 09:18
      Jeżeli to pierwsze, to coś na Windowsie CE i Automapa. Jeżeli to drugie, to jakiś TomTom.
      Choć jeżeli mensz ma smyrofona, to dodatkowe urządzenia stają się z każdym dniem bardziej zbędne.
      • pade Re: Do Bolandy czy do Europy? 12.02.16, 09:29
        Jedno i drugie. Smartfona ma, ale ja chcę mu kupić nawigację bo wiem, że będzie zadowolony.
        • adellante12 Re: Do Bolandy czy do Europy? 13.02.16, 16:48
          Automapa to shit! I trzymaj się od tego dziadostwa z daleka. Drogie, płatna licencja na aktualizacje, mapy kiepsko aktualizowane, często gubi sygnał a już na kilku różnych urządzeniach potrafiła szukać sygnału kilkadziesiąt minut. Automapa to dno i samo ZUO. Garmin, TomTom czy Sygic biją to ścierwo na łeb.
      • kamunyak Re: Do Bolandy czy do Europy? 13.02.16, 18:00
        > Jeżeli to pierwsze, to coś na Windowsie CE i Automapa. Jeżeli to drugie, to jak
        > iś TomTom

raczej, "bolando", racji nie masz. Wiekszośc firm, które zajmuja się nawigacją, nie ma polskich (bolandzkich?) korzeni. I, jako takie, ma o wiele lepiej opracowane mapy zachodnie, europejsko-zachodnie, niz polskie.
        Najlepsza mapą polską jest (ponoc) mapa społecznościowa, czyli tworzona przez kierowców. Choć akurat ja nie mam do niej zaufania, za bardzo. Bo wiadomo, ludzie jak ludzie....nie jest to mapa autoryzowana.
        • jola_ep Re: Do Bolandy czy do Europy? 13.02.16, 19:51
          Mój maż współtworzy mapę społecznościową ump. Działa na urządzeniach Garmina, TomToma, Androdzie, Windows CE i innych. Podobno jest bardziej nastawiona na turystykę (szlaki turystyczne). My jeździmy według tych map, a jak coś się nie zgadza, to zawsze można poprawić, dopisać. Jest to też dla nas swego rodzaju hobby: przemierzamy szlaki piesze i rowerowe (rowerami), leśne trakty i polne drogi, i jak trzeba, nanosimy je na mapy. (Te dostępne dla ruchu samochodowego są już na mapie i nie warto nimi jeździć wink )

Mapy są szybko aktualizowane. Często szybciej niż te "oficjalne".

Czy można wierzyć? Tak jak każdej mapie. Mój mąż swego czasu kilkakrotnie poprawiał na mapie Ump pewnie nietypowe skrzyżowanie, które ktoś inny dla odmiany ustawiał według map googla. Tylko, że my mieszkaliśmy w pobliżu i widzieliśmy jak wygląda w rzeczywistości wink
          Na oficjalnych, dostępnych w Internecie, mapach w tej chwili często jest dopisek "dane według ump".

I jak twierdzi mój mąż: przy każdej nawigacji trzeba używać swojego mózgu.
    • clio_yaga Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 16:12
      Mam Garmina nuvi2547, dostałam od męża na gwiazdkę. On też ma, ale dużo starszy model, moja w porównaniu z tamtą ma o wiele więcej funkcji. Aktualizować możesz przez net, prowadzi dobrze, chociaż czasem nieco okrężnymi drogami. Jest dość cienka, uchwyt ma wygodny, chociaż ja go notorycznie rozkładam, bo ma taką kulkę do której wpięty jest uchwyt do nawigacji i jak dla mnie to o jeden element za dużo.
      • kamunyak Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 17:36
        też mam Garmina. Dla mnie (baby) to bardzo dobra nawigacja, prosta, intuicyjna.
        Mam też Tom Toma, dostałam w spadku, połapac się nie mogę! jakas taka zagmatwana obsługa, dzwny sposób "myslenia'. Leży nieużywany z opcja, że "kiedyś sie za to wezmę".
        Garmin, niestety, wycował sie jakis czas temu z Polski, juz po tym, jak nawigację kupilam, ale mapy mozna mieć cały czas aktualizowane. Odpłatnie.
        Do map zastrzeżeń nie mam. Jak wyżej, zawsze doprowadzą (ważne!) choc czasem okrężną drogą.
        Garmina kupilam dlatego, że miał m.in. bardzo dobre opinie jeśli chodzi o widocznośc ekranu, np. w słońcu, w nocy itp.
        Mój Garmin jest prościutki ale przejechał ze mną pół Europy. W Polsce też z powodzeniem go używam.
        Tom Tom jest dla mnie zbyt zagmatwany, ale dla faceta moze jest w sam raz?
    • mamusia1999 Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 17:21
      ja mam tom toma i jakoś zawsze na miejsce komfortowo dojechałam. jeżdżąc w PL bardzo lubię funkcję : używaj tylko utwardzonych dróg. bo mnie kiedyś volvo wywiozło w las, droga była głęboką koleiną z wysoką trawą posrodku....
      • tfrankiewicz Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 08.11.16, 21:49
        Stanowczo NIE POLECAM MapaMap. Od kilku lat używałem MapaMap i byłem zadowolony. Jednakże kilka miesięcy temu wykupiłem aktualizację i mimo moich kilku e-maili na wskazany przez MapaMap adres nie dostałem żadnej odpowiedzi. Poza kontaktem mailowym nie ma z nimi żadnego kontaktu. Stracone pieniądze to drobiazg. Główne pytanie to, po co mi nawigacja bez aktualizacji ?!!!
        Teraz używam Janosika i nawigacji z GogleMap. Janosik nie jest bardzo dokładny ale super ostrzega przed radarami i zagrożeniami na drodze. Mapa z Gogle tez sobie radzi. Jeżdżę tylko po Polsce.
        Tomasz F.
    • thea19 Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 17:26
      od kiedy mam smartfona z google maps to nie uzywam mojej wypasnej navi z automapa ani fabrycznej samochodowej. w telefonie mam na biezaco kazdy korek, objazd i utrudnienia w ruchu. samo pokazuje najlepsza trase w czasie rzeczywistym. jedyny minus, to zre baterie i internet strasznie.
      • edycja_kopiuj_wklej Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 17:59
        No najlepsza jest google maps, na pewno potrzebny mu nawigator? Moze porzadny uchwyt do telefonu, albo kamera?
      • sfornarina Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 21:40
        Ładowarka do samochodu kosztuje grosze.
        Internetu też wcale dużo nie żre... my mamy bardzo ały limit na internet w telefonie, a zdarzyło się nam i 800km w dwie strony zrobić i specjalnie dużo nie zeżarło. Może inne aplikacje Ci ten internet zżerają?
        • thea19 Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 10:19
          mi najwiecej telefonowego internetu zzera nawigacja. jak z niej korzystam to ladowarki nie moge podlaczyc bo telefon stoi poziomo we wnece fabrycznej samochodowej nawigacji (a to jest jedyne dobre miejsce) i kabla nie moge podlaczyc bo mi spada tel. na szybe nie przyczepie bo nie lubie niczego przyczepiac (zwlaszcza latem jak slonce prazy).
          • sundry Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 15.02.16, 07:33
            Zawsze można użyć mapy w trybie offline.
            • thea19 Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 15.02.16, 11:12
              o nieeeee, dziala beznadziejnie, nie pokazuje aktualnej sytuacji na drodze, korkow. mi po miescie tylko aktywna mapa spelnia zadanie. czesto musze dojechac z jednego konca wawy na drugi i musze wiedziec gdzie w danym momencie jest zator. mapy nieaktywne swiruja, kaza czesto zawracac w zamknieta droge i troche trwa zanim sie "nawroca". to m.in wkurzalo mnie w automapie.
    • peonka Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 18:07
      Ja mam Garmina z dożywotnia aktualizacja i jestem bardzo zadowolona, a miałam wcześniej larka z automapa, mapamap, tom Toma i binatone. Garmin podoba mi się najbardziej, ale mieszkam w Anglii, a ktoś pisał, że na Polskę nie ma już aktualizacji darmowych...
      • agus-ka Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 19:59
        Ja miałam latka z mapamap i to nie była dobra nawigacja. Teraz mam tom Toma z dożywotnią aktualizacją. Jestem z niej bardzo zadowolona. Dobrze prowadzi, łatwo się ustawia.
    • sfornarina Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 20:02
      google maps na smartfonie. Sto razy lepsze niż nawigacja smile
    • green_agula Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 20:37
      jesli chcesz osobna nawigacje to polecam Tom Tom, chociaż u mnie wygrała wygoda i uzywam nawigacji w telefonie, a Tom Tom dalej dobrze sie sprawuje, oddałam go wujkowi
    • pade Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 21:45
      Hmm, dzisiaj wracaliśmy z Cieplic i zapytałam męża, czy nie wygodniej by mu było z google maps w telefonie. Stwierdził, że ok, tylko musi sobie uchwyt kupić do samsunga.
      I co ja mam mu teraz na prezent kupić?
      Wszystko przez Wasbig_grin

ps uchwyt kupi sobie sam, znając życie już zamówił...
      • peonka Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 21:48
        Może rejestrator do samochodu? Albo drona z kamerą? smile
        • pade Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 21:54
          Kamerę ma, bez dronasmile
          A rejestrator to?
          • peonka Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 22:05
            No ale kamera bez drona to nie to samo co z dronem... Można z powietrza oglądać obraz.
            Rejestrator to takie coś, co zapisuje, co się dzieje na drodze. W sumie nie wiem po co to, ale na gadżet urodzinowy może będzie akurat?
            • pade Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 22:16
              Mój mąż w ogóle nie jest gadżeciarzemsmile
              Dlatego mam zawsze kłopot z wymyśleniem prezentu.
      • krejzimama Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 22:22
        Jak często jeździcie za granicę?
        Trzeba pamiętać, ze mapy online potrzebują połaczenia z siecią. Co prawda za chwilę w UE przestanie to być problemem bo zniknie roaming. Z tego co pamiętam to w roku 2017.
        • pade Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 13.02.16, 22:36
          Raz w roku, czasem dwa.
        • alanta1 Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 15.02.16, 00:33
          Wtedy można przejść na mapę offline. Na androida jest apka here maps, trzeba przed wyjazdem ściągnąć mapę danego kraju i można jechać bez netu.

Ma niestety wady: nie ma opcji "via punkt" i w trybie offline nie pokazuje korków...
          Ale i tak ją kocham big_grin
    • black_halo Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 00:44
      tylko garmin.
    • princesswhitewolf Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 00:44
      pade w dzisiejszych czasach nie kupuje sie juz nawigacji osobnej. No chyba ze wbudowana jest juz w samochod.

Ma sie toto na smartfonie, albo na jakims GPS uzdatnionym iPad ( czy tablecie) czy phablecie czyli taka krzyzowka dwojga

Wiekszosc aplikacji nawigacyjnych teraz juz jest za darmo wiec TomTom i Garmin powoli zajmuja sie juz innymi projektami

Ja uzywam Waze. Waze dlatego, ze ze wzgl na to ze widac status uzytkownika. To daje mozliwosc zobaczenia gdzie sa korki wrecz z idealna dokladnoscia, jakie sa ceny paliwa itd. Ponadto jesli masz rodzine jaka nie ma paranoji ukrywania sie to dokladnie wiesz gdzie maz jest na drodze i czy stoi w korku
      • peonka Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 01:16
        Kupuje się osobne, kupuje. Ja na przykład lubię mieć telefon dostępny w czasie jazdy do innych celów niż nawigacja. Zapewne nie jestem jedyna.
        • thea19 Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 10:14
          nawigacja nie przeszkadza w korzystaniu z telefonu (o ile nie jestes kierowca, bo to przeciez nielegalne)
          • peonka Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 22:19
            Rozumiem, że nawigacja jest na telefonie kierowcy, a pasażer może używać swojego, ale nie o to mi chodziło. U mnie musiałby to być mój telefon (pasazera), a wtedy w długich trasach odpada mi FB, emama i smsy. Wolę jednak osobne urządzenie, zresztą mam i nie zamierzam w najbliższym czasie rezygnować.
        • magia Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 11:30
          Mam dokładnie tak samo.
          Nawigacji prywatnie od lat używam TomTom, mapy aktualizuję raz na miesiąc czasem rzadziej, uwielbiam go.
          W służbowym aucie mam Garmin i do szału mnie doprowadza. Przede wszystkim tym, że gdy wybieram cel powiedzmy kilkaset km od miejsca gdzie jestem to on 10 minut się namyśla, analizuje trasy, mapy itd.
          TomTom to samo mi robi w 5 sekund.
        • jematkajakichmalo Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 22:36
          Nie jestes. Ja tez uzywam tel do innych celow wink
          Co do nawigacji mam najnowszego tom toma, rewelacja, a najbardziej mi sie podoba to, ze wrzucam haslo jak w guglu i on juz wie o co chodzi wink
        • princesswhitewolf Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 15.02.16, 03:54
          no ale to nie musi byc telefon. mozna uzywac jakiegokolwiek iPada czy Tablet z GPS modulem. Mniejszy czy wiekszy. Nie potrzebny jest odbiornik do nawigacji firmy nawigacja ( Garmin, Tom Tom etc) bo na kazdy android czy iPhone etc mozna sciagnac software
          • black_halo Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 15.02.16, 09:18
            Ja np. mam tableta 10" i nie wyobrazam sobie jak to to zamontowac w samochodzie jako nawigacje. Zreszta w tych czasach nawigacja jest juz taka tania, ze mozna sobie kupic. Do tego jesli jedziesz za granice to po prostu leci ci roaming.
    • demonii.larua Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 14.02.16, 10:50
      My korzystamy z Beckera. Wg męża jest super. Korzystał wcześniej z Garmina, teraz ma drugą Beckera.
      Tom Tom ma siostra i mówi, że jest ok.
    • shell.erka Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 09.11.16, 07:03
      Tylko Google map w komórce.
      • skarolina Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 09.11.16, 08:51
        Wątek stary, ale jeśli już, to nie google map, tylko znacznie lepsze HERE WeGo.
        • issa-a Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 09.11.16, 12:29
          a jakies uzasadnienie?
          bo nie ma dobrych recenzji, np (z ich strony);

"Niby fajna ale brak aktualnych map!tyle aktualizacji i nikt nie robi aktualizacji map."
          "Tragedia w biały dzień. Gubi trasę,raz wprowadziła mnie w inną ulice gdzie potem zapomniałem wł świateł po szukaniu adresu. Zapłaciłem mandat. W Niemczech po aktualizacji szuka błądzi zjazdu i kierunku na autostradę. W Czechach zgubiła się w Pradze. Chciała mnie w zakamarki pchać dużym autem. Straciłem pieniądze dużo nerwów przez tą nawigację."

a ja mam co prawda garmina (ktorego nie polecam bo wycofuje sie z nawigacji samochodowej a z Polski zniknął w ogóle) to zanim pojadę gdziekolwiek w nieznane to zerkam w google map i uważam, że bardzo dobrze pokazuje trasę, rózne alternatwne mozliwosci, wszystko doskonale widać, można sprawdzić, obejrzeć, w tym natężenie ruchu na przyklad.
          • issa-a Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 09.11.16, 12:33
            o, przepraszam, nie z ich strony ale stąd.
          • skarolina Re: Nawigacja samochodowa - polećcie 09.11.16, 15:24
            No cóż, w porównaniu do google maps jest sprawniejsza, od dawna działa off line (po ściągnięciu mapy danego kraju), znacznie lepiej i szybciej znajduje trasę, zwłaszcza, jeśli jest nieprzewidziana przeszkoda typu objazd czy wypadek - zanim google zmieni koncepcję, to HERE już dawno naprowadza mnie na alternatywną trasę, bardzo dokładnie przewiduje godzinę przybycia na miejsce. Przejechałam na tegorocznych wakacjach 6 tys. km po Europie i była bez zarzutu, próbowałam równolegle korzystać z google maps i tylko raz miało przewagę - jak miało naniesiony konkretny sklep w małym miasteczku we Francji. W Polsce też jest dokładniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka